Co jíst a co nejíst? Jak nalézt vodu a připravit jídlo? Jak chytit a stáhnout zvěř? Pojďme to rozebrat do detailů.

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

Příspěvekod Gloch » stř 08. úno 2012 0:37:33

Solomon píše:k těm hlodavcům. Ono to není zas tak snadný, pokud jde třeba o potkany. Tak ti skoro všechny standartní chemikálie vycítí a je u nich i běžné, že novou potravu nechají ochutnat nejslabší členy hnízda a čekají co se s nimi stane. Myšy a krysy jsou o trochu "hloupější", ale mnohem čistotnější. Potkan představuje velké riziko přenosu nemocí a baktérií, protože jeho stanoviště jsou přesně ty hnusný vlhký a nedostupný místa, kde se nejvíc daří špíně. Zkusím zjistit, jakej jed se používá, určitě jich bude solidní výběr.

Používají se jedy na bázi antikoagulantů - jed se hromadí v těle, dochází ke snížení srážlivosti krve a hlodavec zemře na vnitřní krvácení. Prostě chřadne a chřadne až.............uchřadne. Takže ti ostatní si to nespojí s nabízenou potravou.
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

Příspěvekod Solomon » stř 08. úno 2012 9:47:39

Gloch píše:
Solomon píše:k těm hlodavcům. Ono to není zas tak snadný, pokud jde třeba o potkany. Tak ti skoro všechny standartní chemikálie vycítí a je u nich i běžné, že novou potravu nechají ochutnat nejslabší členy hnízda a čekají co se s nimi stane. Myšy a krysy jsou o trochu "hloupější", ale mnohem čistotnější. Potkan představuje velké riziko přenosu nemocí a baktérií, protože jeho stanoviště jsou přesně ty hnusný vlhký a nedostupný místa, kde se nejvíc daří špíně. Zkusím zjistit, jakej jed se používá, určitě jich bude solidní výběr.

Používají se jedy na bázi antikoagulantů - jed se hromadí v těle, dochází ke snížení srážlivosti krve a hlodavec zemře na vnitřní krvácení. Prostě chřadne a chřadne až.............uchřadne. Takže ti ostatní si to nespojí s nabízenou potravou.


Jj, já spíš reagoval na to, že se tady někdo ptal na použití různých chemikálií po VP na otravu hlodavců. Pokud budete mít jed na hlodavce je to v pohodě. Ale pokud jej mít nebudete,tak vám třeba pokapání masa kyanidem nepomůže, a ani třeba jedy hubící hmyz nebo plevel, protože to ti malý roztomiloučký potvůrky vycítí a žrát to nebudou. To je ten problém s hlodavci, že musíte mít buď jed, který je na to uzpůsobený (aby chřadly postupně, jak psal Gloch) nebo to řešit pomocí mechanických pastí. A v tomhle případě se dají následně hlodavci použít jako potrava (hmm myší polévka :-) ),snad až na potkany, ti jsou prolezlí kdejakým šmejdem.
Jinak jsem se koukal na ty prostředky a je jich opravdu přehršel, např. Kutamox, Lanirat, Ratomor a asi tisíc dalších. Většinou je to přášek, který se může přímíchávat k návnadě a nebo granule (tam míchání odpadá). A bacha kam návnadu umisťujete, hlavně v případě směsí se může stát, že návnadu sežere pes nebo slepice, a pokud ji umístíte na opravdu špatné místo, tak i jiný dobytek (koně nebo krávu by to ohrozit nemělo, ale je lepší neriskovat, po VP veterináře jen tak neseženete).
Naposledy upravil Solomon dne stř 08. úno 2012 12:27:23, celkově upraveno 2
Solomon
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte 05. črc 2011 18:17:42

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

Příspěvekod Solomon » stř 08. úno 2012 12:25:12

a ještě jsem si vzpoměl. Další řešení je samozřejmě mít několik koček (nemyslím ty městský pelíškový, ale ty vesnický, co jsou venku i přes zimu ;-) ), a ty by mohly udržovat množství hlodavců ve snasitelných mezích. Ale zase je problém s potkanama, někteří jedinci kočky přerostou.
Solomon
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte 05. črc 2011 18:17:42

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

Příspěvekod sahaw » stř 08. úno 2012 12:41:34

Kdyz jsem resil jak vyhubit mysi,tak jsem dosel nazoru,ze nejlepsi je chytat do pasti.Je to nejlevnejsi dlouhodobe reseni.
Kocka je lovec a zabiji i ptaky.
U jedu a jinych latek zpusobi,ze mtrvola skonci nekde treba podbarakem a tam bude pekne vonet.


Chtel bych vyzkouset prirodni odpuzovace - cerny bez.


Je pravda,ze jsem musel jednu past vyhodit,protoze se mi nehtelo umyvat po tom co se v nirozdrtila zcela mys.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

Příspěvekod Solomon » stř 08. úno 2012 15:40:50

to že loví kočka ptáky, žádným způsobem nevadí, je to spíše k užitku, pokud ti chodí třeba na zrní. Potravinově ti taky konkurovat nebude, protože pták, kterýho chytí, by na jídlo stejně nestačil. Ale z dlouhodobého hlediska bych určitě volil kombinaci kočky+pasti, tak jak to dělávali naši předkové na statcích po staletí.
Solomon
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte 05. črc 2011 18:17:42

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

Příspěvekod Solomon » čtv 09. úno 2012 9:22:41

trošičku mě překvapuje, že se nikdo nezmiňuje o jablkách jako takových (možná sem si jen nevšiml). Ale pokud jste schopni uskladnit brambory nebo cibuli, tak uskladníte i jablka, vydržet do jara by měli bez problémů a taková jedna dvě bedny určitě zpestří jídelníček a dodá super zdroj vitamínů. Nehledě na to, že je to ultimátní surovina našich babiček při výrobě všemožných kompotů, sladkostí atd. (společně s medem a ořechy), takže by se měla stát i naším ultimátním ovocem. Pokud je budete chtít skladovat společně s bramborami, tak doporučuji je od sebe oddělit a dát je co nejdál od sebe, jak jen to bude možné, jinak jablka do sebe natáhnou chuť brambor. Nemá to na nic vliv, jen pak mají takou tu zemitou chuť.
Solomon
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte 05. črc 2011 18:17:42

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

Příspěvekod jimmyjazz » čtv 09. úno 2012 11:13:01

viz jeden z mych prvnich prispevku v tomto vlakne. Doporucoval bych vsak naskladnit jablka, ktera nemaji 'skrobovou' strukturu (jako napr. Idared). Nejen, ze takova jablka nejsou zrovna chutna (aspon ja je moc nemusim), ale rovnez se z nich i spatne vari.
jimmyjazz
 
Příspěvky: 79
Registrován: stř 15. čer 2011 11:30:00
Bydliště: Praha

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

Příspěvekod Solomon » čtv 09. úno 2012 12:10:09

jj, to jsou takový ty moučný, fuj tak ty mi taky nejedou. U domácích jablek kromě odrudy (ale beru klasický starý český jabloně) záleží na počasí, letos bylo málo slunka a tak nám bohužel zmoučněly všechny :-(.
Solomon
 
Příspěvky: 81
Registrován: úte 05. črc 2011 18:17:42

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

Příspěvekod Gloch » sob 11. úno 2012 8:04:58

Solomon píše:jj, to jsou takový ty moučný, fuj tak ty mi taky nejedou. U domácích jablek kromě odrudy (ale beru klasický starý český jabloně) záleží na počasí, letos bylo málo slunka a tak nám bohužel zmoučněly všechny :-(.

Nevím jak u vás - u nás od srpna nepršelo a slunka bylo spoustu. Zmoučnělé jablko je vlastně přezrálé. Záleží hodně na odrůdě. Mě letos zmoučněla i Valašská jadrnička a ta to rozhodně nemívá ve zvyku. Ale třeba Ontário teprve začíná ve sklepě dozrávat. Je třeba ty jabka tzv. podtrhnout - sklidit o chvilku dřív než úplně uzrají a pak je nechat dojít ve sklepě.
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

Příspěvekod shinobi » stř 18. dub 2012 11:14:32

Zdar,
jedna technická poznámka k vaření jídla. V zastavěné oblasti obsazené hladovými lidmi přitahují vůně vznikající při vaření pozornost ostatních a stáváte se cílem útoku. Útok proběhne formou krádeže, když nejste "doma" - nebo loupeže, když "doma" jste. Loupež znamená boj = možné zranění = možná smrt. V přírodě vůně jídla samozřejmě také demaskuje vaši pozici (úkryt). Měli by jste být hodně opatrní při vaření a také omezit návyky, co se týká používání koření, kávy a podobných aromatických látek.
shinobi
 
Příspěvky: 2
Registrován: pon 16. dub 2012 14:07:56

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

Příspěvekod Misazap » čtv 28. úno 2013 12:40:17

K těm obilovinám a pod, nedávala bych to ze seznamu pryč, jen to chce větší pestrost. Když se tam objevují i méně tradiční obiloviny, proč je vynechaná třeba pohanka? Má velkou výhodu, že se nemusí příliš vařit, stačí přelít vřelou vodou a nechat dojít "v peřině". Případně se prý dá i nechat přes noc ve vodě studené (to nemám vyzkoušeno). Luštěniny jsou dobré, jen se to nesmí přehánět - fazole, hrách, čočka. Navíc v nich vidím i ten přínos, že v případě nouze dlouhodobější se jich pár může aspoň zasadit.
Pak sice je seznam dělaný pro ne moc znalého člověka, ale bez aspoň nějakých znalostí by stejně nepřežil, tudíž bych klidně přidala nějaké vedlejší zdroje. Tedy myslím hlavně přírodní. Pominu přelom léta a podzimu kdy dozrává kde co, ale po většinu roku seženete třeba kopřivy, pampelišky. Vynechávám lov, to je už trochu složitější.

Ale zásoby obecně .. když bude menší výpadek, tak je fajn mít doma to nejnutnější, aby se dalo přežít tak 14 dní až měsíc. Nedovedu si představit reálný výpadek, který by trval déle a bylo by po něm možno se opět vrátit do "starých kolejí". Na delší výpadek je už potřeba být trochu soběstačný.

Jiný úkol je to v případě, že se jedná o výlet, kdy se člověk prostě vrátí domů.
Misazap
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 24. úno 2013 23:23:59

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

Příspěvekod Vladius » čtv 28. úno 2013 21:10:53

Pohanka je vynikající, ale horší je její cena. Běžně v obchodech se nabízí za 35Kč a více za 500 gramů.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

Příspěvekod Misazap » pon 18. bře 2013 17:19:33

No to máš pravdu, nicméně to nic nemění na tom, že je to dobrá potravina, dá se dobře pěstovat (roste mi pravidelně na zahradě) jen nevím jak ji jednoduše loupat, ale to bude prostě jen fígl ...
Misazap
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 24. úno 2013 23:23:59

Re: 3 a 14 denni zasoby jidla

Příspěvekod jackboy » čtv 04. dub 2013 1:47:03

Gloch píše:Tady je diskuze a několik námětů jak uskladnit chleba, respektive upravit tak, aby byl trvanlivý a jedlý dlouhodobě
http://rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f= ... 0&start=20

Ahojte , po mojom ziti na Balearskych ostrovoch miestni obyvatelia robili chlieb starou recepturou zaklad pre dlhe skladovanie bolo ze nemal sol .Nedavali ziadnu sol aby neviazala vodu .Chlieb vydrzal dlho .
jackboy
 
Příspěvky: 3
Registrován: čtv 04. dub 2013 1:42:23

Předchozí
Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Možnosti

Zpět na Potrava a voda

cron