Jste v tísni? Jde do tuhého? Potřebujete rady pro přežití? Popište své trápení zde! Jinak tu budeme kreslit černé scénáře, vymýšlet problémy a způsoby řešení a vůbec všelijak chytračit.

Batoh přežití

Příspěvekod matesss1 » pát 19. čer 2015 12:17:46

Zdravím Vás,
Vzhledem k dnešní kritické situaci všude ve světě jsem si začal před nedávnem pohrávat s myšlenkou, že si sestavím nouzové zavazadlo se vším potřebným pro případné přežití, kdy se každý bude muset spolehnout jenom sám na sebe. Udělal jsem si předběžný seznam věcí a snažil se to rozdělit co nejpřehledněji, něco jsem už pročetl a zjistil si, ale přece jenom mám stále pár nejasností a možná mi toho i dost chybí a naopak přebývá. Jinak kvalitu jednotlivých věcí zatím neřeším, to až následně. Takže než začnu věci kupovat, byl bych rád, kdyby mi mohl kdokoliv jakkoliv poradit. Díky

1. Nástroje - lopatka, pilka, sekyrka, kleště, multifunkční nůž, nůž s pevnou rukojetí, brousek.
2. Zbraně a sebeobrana - střelná zbraň krátká, munice, teleskopický obušek, pepřový sprej.
3. Hygiena - holítko, náhradní břit, zubní kartáček, zubní pasta, plátkové mýdlo, rychleschnoucí ručník, desinfekce rukou, repelent.
4. Zdravotnické potřeby - kompletně vybavená lékárnička (obvazy, náplasti, roušky, rukavice, trojcípý šátek, škrtidlo, dlaha, termo fólie, tampony, prezervativ)
5. Orientace a signalizace - kompas, mapy, dalekohled, signalizační zrcátko, píšťalka.
6. Opravy a stavby - šitíčko, lepicí páska, lepidlo, impregnace na obuv, padáková šňůra.
7. Teplo a světlo - sirky, zapalovač, svítilna, svíčka, chemické světlo, tuhý líh.
8. Maskování - maskovací barva, maskovací síť, plachta.
9. Potrava a voda - příbor, ešus, nezbytné množství trvanlivé potravy, placatka s kvalitním alkoholem, čutora na vodu, tablety na desinfekci vody.
10. Léky - živočišné uhlí (střevní potíže), hořčík (křeče), Claritine (alergie), peroxid vodíku (desinfekce), hroznový cukr (energie)...a proti bolesti se nemůžu rozhodnout - Panadol, Paralen, Aspirin, Ibalgin?
matesss1
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát 19. čer 2015 11:51:46

Re: Batoh přežití

Příspěvekod Honza0297 » ned 21. čer 2015 17:30:57

Ohledně nástrojů, v rámci hmotnosti bych vyhodil sekyrku a když už pilku, tak řetězovou (zabírá méně místa). Místo sekyrky a obušku (a asi i pilky) bych si radši vzal mačetu - menší strom to usekne, nepřítele zastraší a váží maximálně čtvrtinu oproti sekyrce+pilce. Lopatka je fajn, a jestli bude tak kvalitní že půjde nabrousit, tak vlastně máme i sekyrku. Ale něco váží.
Nevím jestli dezinfekce na ruce k něčemu bude. Je docela těžká a rychle dojde, a stejně dobře poslouží třeba jod, který jde rozředit s vodou (ale budou pak barevný ruce no).
Ohledně lékárničky si dovolím jen to, že prezervativů vzít vždycky víc (dá se jím vodotěsně zakrýt zranění, nabrat do něj vodu, údajně vyrobit prak, používat k původnímu účelu...), co se týče složení, nechám odpověď na někom povolanějším.
Když už bereš tuhý líh, vzal bych i lihový vařič (taková ta plechová krabička, myslím že ji měla i naše armáda).
Maskovací síť a plachta může být jedno a totéž. Když si vybereš dobrou, máš i stan, který jsem buď přehlédl, nebo jsi ho opomenul. Plus rovnou i spacák nebo něco příbuzného.
Tablety jsou fajn, ale lepší je možná filtr (Sawyer je prý hodně kvalitní, budu ho brzo objednávat, tak dám vědět), měl by vydržet násobně déle než tabletky.
Na střevní potíže přibalit endiaron (střevní antibiotikum ve své podstatě) a Imodium (neléčí, ale zastavuje uvolňování vody do střeva - nákaza tu je furt, ale aspoň nemusíš co kilometr zastavovat), na alergie kromě claritinu i analergin (sám mám alergii a i hodně známých alergiků a vím že na každého účinkuje něco jiného), z těch posledních léků bych vzal aspirin a paralen/panadol (stejná účinná látka, je to jedno, tlumí bolest, horečku i zánět), ale přímo proti bolesti je nejlepší Nalgesin S, je to nejsilnější volně prodejné analgetikum. A na dezinfekci spíš jod/jodovou dezinfekci (Betadine).
Obecně mi to přijde zajímavě poskládané, ale musíš myslet i na to, že s tím půjdeš třeba i 20 kilometrů denně, což je už s 10-15 kg dost (obzvlášť, pokud na to nejsi zvyklý - znám lidi, co hrajou florbal, super vyrýsovaná sportovní postava, ale když na ně hodím 40 kg batoh, nemůžou po pár stech metrů. Přitom já moc nesportuju, mám nadváhu, ale se stejným batohem ujdu bez velkých problémů 5 kilometrů - doma, ve volném čase i na brigádě pořád tahám něco těžkého.). Takže si to zkus poskládat a vyjít na delší procházku. To jest můj názor, budu rád, když se ozve ještě někdo a doplní, co jsem napsal (blbě) :)
Honza0297
 
Příspěvky: 9
Registrován: sob 06. pro 2014 19:40:28

Re: Batoh přežití

Příspěvekod Krone » ned 21. čer 2015 21:19:28

Je to zajímavá sestava . Jen bych nebral sebou střelnou zbraň je to sice dobrý obranný prostředek ale je strašně hlasitý a přitahuje moc pozornosti . Kompas a dalekohled určitě jasná volba ale zase píšťalka a signalizační zrcátko přitahuje zbytečnou a nežádoucí pozornost . A jak už psal Honza0297 sekeru, obušek a pilku bych taky nahradil mačetou . Tak stejně bych volil co nejlehčí zavazadlo omezil bych například léky . Vzít jen základ popřípadě nějaké potřebné léky zbytek se dá lehce nahradit s kapkou znalostí rostlin . Česká republika i celá střední evropa je bohatá na rostliny, které ti pomůžou.

Jinak opravdu skvělá sestava věcí .
Krone
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned 21. čer 2015 21:03:39

Re: Batoh přežití

Příspěvekod matesss1 » pon 22. čer 2015 16:50:43

Díky všem co se zatím ozvali, vaše připomínky mají určitě něco do sebe. Poupravím to, zkusím dát většinu věcí co nejrychleji dohromady a pak s tím vyjít na testovací procházku, určitě se ještě ozvu.
matesss1
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát 19. čer 2015 11:51:46

Re: Batoh přežití

Příspěvekod Honza0297 » pon 22. čer 2015 17:28:22

Dal jsem si trošku práce a trošku jsem předělal původní seznam podle toho, aby se všechno dalo použít na co nejvíc věcí a tím pádem to bylo co nejvíc všestranné i ve střednědobém horizontu (+- měsíc, kdyby byl VP širšího charakteru):
-Dva nože: jeden větší, hrubý na těžkou práci, druhý menší, ale s ostřejším výbrusem (moje kombinace je ručně dělaný z půlcentimetrové oceli a obyčejná Mora nabroušená tak, že holí) + brousek
-Mačeta - naseká dřevo i nepřítele (když budete mít kukri, může vám stačit třeba i jen to, pokud s ním umíte a umíte ho brousit)
-Skládací lopatka (třeba ta, co používá Bundeswehr - vydrží vše a s nabroušenou hranou je z ní i sekera a těžká zbraň, kterou nezastaví ani zimní bunda - neprorazí sice kůži, ale energii má velkou)
-Multitool - všechny nástroje v jednom, od nůžtiček až po šroubováky.
-Lékárnička - obvazy (mám vz 85, prošlé ale v tak bytelném obalu, že na 99% stále sterilní), náplasti, dezinfekce, event. škrtidlo, léky budou zvlášť. Víc nebrat, v krizi stejně všechno obalíte hadrem (vlastní zkušenost: ať se mi v lese, nebo kdekoli kde jsem byl sám, něco stalo, přimáčkl jsem si to kapesníkem, pak zavázal obvazem a presto. Většinou to stačí a jestli se dostanete do bezpečí, buď vám někdo pomůže, vymyslíte něco lepšího z toho, co budete mít, nebo bude stačit to, co jste udělali). Ohledně izotermní folie... Když vám bude hodně velká zima, nedostanete se k ní bez toho, aniž byste ji zničili - nebudete mít cit v rukách a ten pytlík roztrháte i s folií, pokud vůbec. Je to spíš pomoc pro někoho a osobně si myslím, že po VP bude většina sama za sebe.
-Léky- Nalgesin, Paracetamol, Ibuprofen, Endiaron+Imodium, něco na alergii, co komu sedne. Všech léků co možná nejvíce(rozumně), budou cenné a lidi za ně určitě zaplatí.
-Jídlo na 3 dny, voda alespoň na den + filtr na vodu (dobrý filtr má životnost tisíce litrů (třeba Sawyer), tolik tablet nikdo neunese), hrníček (smalt/kov)
-Plachta - nejlíp vojenská ČSLA nebo Bundeswehru, maskuje a je +- nepromokavá, funguje tedy i jako stan a když máte dvě, tak i jako spacák/deka/karimatka
-Zapalovače - ty nejlevnější jednorázové za 5 kč, oproti škrtátku mají výhodu, že máte okamžitý oheň, ne jen jiskru (škrtadlo je sice cool, ale 10 jednorázových zapalovačů vydrží stejně dlouho, je levnějších a využitelnějších). Ale škrtátko se taky neztratí a váží 50 gramů.
-Lano - třeba padáková šňůra, alespoň 10 metrů. Přístřešek, slaňování, svazování... + padákovka se dá rozplést na vlákna a těmi se dá rybařit, zašívat aj. + třeba survival náramek s kovovou sponou.
-Něco na navigaci - mapu okolí + ČR a kompas

Dále "vychytávky" - věci co budou mít velkou cenu nebo prostě budou užitečné:
-Rybářský háček: u řeky poté můžeme lovit ryby, a na souši tím jde lovit veverky, králíky a jiné menší tvory
-Alkohol: v době +- měsíc po VP nebude ještě nikdo, kdo ho bude pálit a přitom budou docházet zásoby - vysoká cena
-Cigarety, tabáková semena, tabák: Cigarety budou drahé vždycky a pokud budete moci v dlouhodobém horizontu tabák pěstovat, budete ve vatě (nebo vás okradou). A semena můžete prodat ještě předtím, než je zasadíte.
-Žiletky: ne kvůli emařům, ale kvůli několika extra ostrým čepelím - můžete si z toho udělat nouzový nůž + někteří lidé budou rádi utrácet za vzhled i po VP
-Kondomy: už jsem o tom psal, nádrž na vodu, vodotěsný obvaz, škrtidlo, etc.
-karabiny, krátký řetěz - propojování čehokoliv
A nakonec něco na technologii: solární panely na nabíjení mobilu/baterií, čehokoli - energie bude určitě hodně cenná.
Zpětně mě napadá, že dost bude záležet na tom, co budeme mít na sobě, proto bych to rozšířil ještě o oblečení:
-Šátek, triko, ponožky, trencle, čepice, kapesníky

Hmotnost batohu: 12 kg, s tím, že jsem to balil stylem "a tohle vezmu taky", takže asi kilo dalších vychytávek (ale bez solárního panelu).

Určitě je to do velké míry už vyladěné pro mě a každý by si tam hodil něco, ale s tímhle zkusím v srpnu jít do lesa tak na tři až pět dní.
Doufám, že se k tomu někdo vyjádří, a řekne, co si o tom myslí :)
Honza0297
 
Příspěvky: 9
Registrován: sob 06. pro 2014 19:40:28

Re: Batoh přežití

Příspěvekod Krone » stř 24. čer 2015 16:53:21

Super ! Tohle už je sestava i dle mého gusta . Rozhodně velké + za ty vychytávky. Jen bych byl opatrný ohledně toho prodeje léků a tabáku . Jak si sám zmiňoval tak po VP jede každej sám za sebe . A když je člověk zoufalej tak udělá pro to co chce všechno takže by se ti mohlo stát že kvůli platíčku nějakých léků budeš mít kudlu mezi lopatkama .

Důležité je taky pomyslet na zábavu je dobré mít nějakou aktivitu , která zabije čas a klidně kvůli tomu obětovat zátěž na víc (přiměřenou) .
Krone
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned 21. čer 2015 21:03:39

Re: Batoh přežití

Příspěvekod Cestak » čtv 25. čer 2015 23:43:45

Tady je můj hodně rozsáhlý seznam věcí, které mám nebo dodávám do mého BOBa. Mám jednotlivé oddělení i barevně oddělené kvůli větší přehlednosti a organizace. Naschvál co byste určitě vyhodili nebo přidali?

• batoh - min. 50 L, pevný, max. váha plného batohu 30 kg

VODA - modrá
• filtr - sawyer mini filter
• tablety na desinfekci vody Aqua steril
• camel bag
• 1L láhev Nalgene
• 10 L skládací kanystr
• balená pitná voda - Emergency pack 500 ml

JÍDLO - zelená
• NRG-5
• MRE
• travellunch / mountain house
• energy gel
• tyčinky - snickers, mix oříšků
• kofeinové tablety

VAŘENÍ - oranžová
• vanička na tuhý líh
• náhradní tuhý líh
• ešus
• příbor – vidlička, lžička, nuž + otvírák na konzervy

OHĚŇ - oranžová
• zapalovač 2x
• sirky
• křesadlo + fire cord
• Instantní podpalovač 5x
• tablety tuhého lihy
• svíčky 2x
• strouhátko na tužky

OBLEČENÍ - fialová
• voděodolná bunda
• košile
• mikina
• teplá čepka
• pevné kotníkové boty
• šátek
• kukla
• termo prádlo
• výstražná vesta / čepka
• kalhoty s kapsami a opaskem
• skivvy roll 3x - tričko, ponožky, spodní prádlo
• ochranné brýle
• gumové rukavice
• rukavice pracovní kožené

PŘÍSTŘEŠEK - hnědá
• spacák
• pevná plachta
• alumatka / karimatka
• izotermická folie + pončo
• pevné odpadkové pytle

NÁŘADÍ - černá
• nůž - multifunkční s kleštěmi (otvírák na konzervy)
• nůž pevný
• pilka na dřevo
• šroubovák s vyměnitelnými bity
• šitíčko / opravářská sada (s lepením)
• mini WD-40
• vázací drát mosazný
• univerzální křížový klíč
• duct tape
• vteřinové lepidlo
• drát odizolovaný 2m
• lano - různé délky a tloušťky, min. 20 m (paracord 550, 30m)
• horolezecká karabina
• elektrikářská páska
• plastové stahovací pásky

LÉKÁRNIČKA - červená
• léky - Ibalgin, Imodium, Nalgesin’s, na alergie, na štítnou žlázu, jodid draselný
• desinfekce - betadine, akutol
• desinfekce - hypermangan draselný
• obinadlo
• náplasti
• gáza
• latexové rukavice
• resuscitační rouška
• filtrační (prachová) maska
• šátek trojcípý
• nůžky
• zavírací špendlík
• škrtidlo

HYGIENICKÉ POTŘEBY - bílá
• mini ručník
• repelent
• opalovací krém
• zásyp na nohy
• toaletní papír
• zubní kartáček
• zubní pasta
• mýdlo
• desinfekce na ruce
• vlhčené ubrousky 4x
• tyčinku na rty
• špunty do uší
• šampon 2x
• dámské vložky/tampony
• prezervativ
• vatové tyčinky

ELEKTRONIKA a KOMUNIKACE - žlutá
• čelovka
• náhradní baterie k čelovce
• ručně poháněná baterka
• auto USB nabíječka
• fleška - kopie důležitých dokumentů, fotky
• 10 ks AAA baterií
• 10 ks AA baterií
• blikačka
• ruční hodinky
• rádio + náhradní baterie
• náhradní mobil
• náhradní baterie do mobilu
• nabíječka na mobil

• SIGNALIZACE
• pyrotechnika - petardy, bengálský oheň
• signální zrcátko
• píšťalka
• chemické světlo 12h 2x
• mini chemické světlo rybářské 1x

RŮZNÉ - růžová
• NAVIGACE
• kompas / buzola
• monokulární dalekohled
• kopie důležitých dokumentů - tel. kontakty, skeny dokladů, fotky, pojištění
• nouzový scénář - povodně, požár, havárie
• mapy okolí
• extra peníze - dodatečně přidat cennosti, šperky apod.
• poznámkový blok
• mini Bible
• propiska / tužka / fixa
• křída
• alkohol (Whisky, Slivovice)
• krabička cigaret
• rybářské potřeby – vlasec, háčky, olůvka
• alobal 2m
• pevné plastové pytle
• hrací karty a kostky
Cestak
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 25. čer 2015 23:38:41

Re: Batoh přežití

Příspěvekod jurasek » pát 26. čer 2015 7:30:54

Ahoj to nemůžeš do 50l batohu nacpat, seznam je to pěkný některé věci tam máš podle mě zbytečně dvakrát. např. láhev na vodu a camel bag a ješte 10l kanystr chápu voda je základ, ale ten camelbag bych klidně vyhodil. Podle mě to bude hrozně težké ale zvládneš s tím zabezpačit tak 4 členou rodinu.
jurasek
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon 29. pro 2014 18:50:21

Re: Batoh přežití

Příspěvekod Drobek » pát 26. čer 2015 13:24:12

jurasek píše:Ahoj to nemůžeš do 50l batohu nacpat, seznam je to pěkný některé věci tam máš podle mě zbytečně dvakrát. např. láhev na vodu a camel bag a ješte 10l kanystr chápu voda je základ, ale ten camelbag bych klidně vyhodil. Podle mě to bude hrozně težké ale zvládneš s tím zabezpačit tak 4 členou rodinu.


Láhev na vodu potřebuje jako něco do čeho tu vodu nabere, prdne na to sawyer a přefiltruje to do camelu. Camel bych nevyhazoval. Váži minimum a v kombinaci s jakýmkoliv batohem je to prostě věc velmi praktická.

Cestak píše:..................


Modrá:
balená pitná voda - Emergency pack 500 ml ??? Proč ? Ta tu cenu. 100ml za 99kč....

zelená:
tyčinky - snickers, mix oříšků...Na Snickersku se vykašli a ber raději kvalitní čokoládu a zmíněný mix ořechů
kofeinové tablety...účinky kofeinu jsou spekulativní. Když už nakopávač tak zvol nějaký mix kofeinu taurynu a dalších složek nebo rovnou guaranu.

oranžová:
příbor – vidlička, lžička, nuž + otvírák na konzervy... ber lžíci to jde jíst všechno a k tomu nějakej multitool.

oranžová: oheň (taky oranžová)
• sirky.....naco když máš zapalovač. Na rozdíl od sirek dělá rovnou plamen. Vem víc obyčejných zapalovačů.
• svíčky 2x....naco? Máš tam líh který můžeš použít provizorně nebo si uděláš nějakou indiánskou

fialová:
Určitě bych přidal sluneční brýle.
Termo prádlo....aspoň 2x jedno máš na sobě zapotíš ho a druhý příjde vhod.

černá:
• pilka na dřevo
• šroubovák s vyměnitelnými bity
univerzální křížový klíč......hezký ale někde to potřebuješ zredukovat a má volba by byla tu.
elektrikářská páska
Duct tape.... vem jednu co zvládne oboje.
Vzal bych nějaký velký nůž na sekání dřeva atd popř mačetu.

červená:
.......
Polovinu z toho vyhoď a nahraď za "obvaz hotový sterilní".
chybí ti tam pinzeta.

bílá:
repelent.... vyhodit
opalovací krém.... vyhodit
mini ručník....ber rychleschnoucí turistické
desinfekce na ruce....vyhodit
• vlhčené ubrousky 4x...vyhodit
šampon 2x...vyhodit
vatové tyčinky...Vyhodit


žlutá:
ručně poháněná baterka...vyhodit
• 10 ks AAA baterií
• 10 ks AA baterií
• náhradní baterie do mobilu...naco?
• nabíječka na mobil....máš USB do auta
náhradní mobil....Naco? Kup jeden a pořádný odolný

...uvažoval bych o použití předmětů se sjednocenýma bateriema a nějakým solárním dobíječem


Záleží co od toho čekáš. Jedno je jasné. Tohle prostě neuneseš. Můžeš to mít všechno poskládané doma když by se něco posralo ale pak budeš stát zase před problematikou co vzít co nechat. Doporučuju spíš než jednotlivé barevné rozlišení udělat si nějaké okruhy věci podle priorit. Plus bych samozřejmě zvažoval střelnou zbraň a v tvém případě i šerpy! =D

lvl1. úplný základ co nosím sebou
lvl2. co si beru pokaždé do batohu
lvl3. co bych naskládal do batohu na 1-2dny
Lvl4. Věci sebou na 3-7dní
lvl5. Věci sebou na nevím jak dlouho
Lvl6. Co všechno mít doma kdyby se něco posralo a já zůstával doma (Tohle je aktuálně tak tvůj seznam)
Drobek
 
Příspěvky: 4
Registrován: pát 26. čer 2015 12:20:14

Re: Batoh přežití

Příspěvekod Cestak » sob 27. čer 2015 10:46:21

Super, díky za konstruktivní kritiku. Je toho hodně a potřeboval jsem to trochu vytřídit, ale pár věcí má u mě svůj význam.

Emergency pack 500 ml - voda, která má téměř neomezenou trvanlivost
kofeinové tablety - jedeš dlouho autem, potřebuješ být ve střehu (nějaký konkrétní typ?)
sirky/zapalovač - zapalovač může zmrznout, rozbít se, ... min.2-3 různé způsoby rozdělání ohně
svíčky - teplo, světlo, popřípadě i improvizovaná impregnace
univerzální křížový klíč - váží asi 100g a dostaneš se sním všude možně
repelent a opalovací krém - určitě nevyhodím, malé balení a u vody nebo v horkém dni ti nebo ostatním zachrání doslova kůži
desinfekce na ruce - i když máš povodně tak se ti všude vyplaví spousta chem. hnusů, seš v kontaktu se spoustou patogenů a ruce jsou řádný přenašeč. Navíc slouží i jako podpalovač
ručně poháněná baterka - pokud seženeš dobrou, nemusíš řešit baterie
mobil + náhradní baterie - komunikace je důležitá. Já měl nerozbitný mobil a během 2 týdnu jsem ho rozbil. Mít extra simku, levnej mobil co umí volat a smskovat se vyplatí. Navíc baterie se u všech smart founů vybijou za pár hodin, max dní
o solárním dobíječi jsem uvažoval, ale jsou pekelně drahý, možná časem

Barevné rozdělení se nemůžu vynachválit. Inspiroval jsem se od Urban Prepper, co má na netu video o barvách preppingu (https://www.youtube.com/watch?v=6EBgCNyMeJM), mrkni na to.

A co se týče rozdělení na levly, je super věc. Já to mám zatím na: EDC (věci v kapsách), můj batoh (lékárnička, organizér, blok...), věci do 3 dnů (větší batoh, jídlo, ...), dlouhodobější akce, a pak věci doma jako zásoby jídla, vody, baterií, ochranných pomůcek, léků atd.

Zbraně to je kapitola sama pro sebe :-)
Cestak
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 25. čer 2015 23:38:41

Re: Batoh přežití

Příspěvekod Racek » ned 28. čer 2015 11:16:04

Na co půl litru předražené vody s dlouhou trvanlivostí? Je to zbytečnost, stačí voda z kohoutku, do tří dnů stejně vypiješ všechnu vodu, kterou bys podle svého seznamu měl u sebe.
Racek
 
Příspěvky: 23
Registrován: stř 18. úno 2015 20:06:34

Re: Batoh přežití

Příspěvekod Krone » ned 28. čer 2015 17:04:32

Taky si myslím že balená voda je k ničemu . A ten telefon bych opravdu dal pryč , protože po VP nebudou fungovat telefoní sítě. A i kdyby by fungovali tak budou přetížený.
Krone
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned 21. čer 2015 21:03:39

Re: Batoh přežití

Příspěvekod Petr136 » úte 30. čer 2015 1:12:32

Doporučuji ještě ruční radiostanici, vysílačku, alespoň základní PMR, nejlépe pak dualband UHF/VHF (dá se již pořídit za 1500Kč).Je to obecně dost opomíjeno, přitom při výpadku mobilních sítí, internetu bude klasické radiové spojení stále funkční a nezbytné.
Petr136
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte 30. čer 2015 0:59:51
Bydliště: Hradec Králové

Re: Batoh přežití

Příspěvekod Petr136 » stř 01. črc 2015 7:42:51

Ten pořád se tu opakující mobil je jak špatnej vtip. I když opomenu to že to bude nejspíš na nic, tak každý takovou věc, dnes už většinou i s nabíječkou má u sebe. Řeší se tu jestli o šroubovák či obvaz míň nebo víc ale mobil napíše každý :-D
Petr136
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte 30. čer 2015 0:59:51
Bydliště: Hradec Králové

Re: Batoh přežití

Příspěvekod haunter » pát 03. črc 2015 1:36:18

No myslím že místo blábolení tady a neustálého "dolaďování" obsahu báglu by bylo lepší jít aspoň občas na víkend do přírody... a ony se vám ty bagáže vytříbí samy ;-)
haunter
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv 28. bře 2013 13:30:43
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: Batoh přežití

Příspěvekod babybliss » čtv 16. črc 2015 16:11:21

toto ↑↑↑ :)

ale co by ma hlavne zaujimalo, bagle mate pripravene ale kam s nimi chcete ist? ;)
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Batoh přežití

Příspěvekod Racek » pát 17. črc 2015 11:44:28

To záleží na situaci, ale myslím, že pokud člověk žije ve městě, tak z něj bude chtít co nejdřív vypadnout, až to přijde. Kromě toho, vždycky je lepší mít batoh připravený pro případ, že bude potřeba vzdálit se z místa bydliště :D
Racek
 
Příspěvky: 23
Registrován: stř 18. úno 2015 20:06:34

Re: Batoh přežití

Příspěvekod babybliss » pon 20. črc 2015 16:34:39

to je sice fajn ale stale si mi neodpovedal ze kam? lebo zbalit bagl a vybrat sa len tak na 3 dni do lesa nema velmi vyznam ked po 3 dnoch ti dojde jedlo tak z toho lesa budes musiet vyjst, :-)
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Batoh přežití

Příspěvekod Racek » úte 21. črc 2015 15:48:36

Kdo říká, že na 3 dny do lesa a pak konec? :D Nevím jak u ostatních, ale u mě by byla instinktivní reakce zvednout kotvy a jít někam (třeba i hodně daleko, ale snažil bych se zůstat v ČR), kde by se dalo začít znovu. Sám jsem se tomu divil, když jsem si to uvědomil, ale je to tak. Prostě bych si vybral nějaký směr, kterým bych šel a doufal bych, že narazím na nějakou komunitu, nebo že se mi podaří sehnat nějaké další lidi a vhodné místo pro založení nové komunity. Ale je pravda, že nejdřív bych se asi nějaký čas skrýval kvůli rabujícím přeživším a postapokalyptickým banditům, kterých bude po VP všude plno.
Racek
 
Příspěvky: 23
Registrován: stř 18. úno 2015 20:06:34

Re: Batoh přežití

Příspěvekod babybliss » stř 22. črc 2015 13:45:42

OK toto co bude teraz nasledovat neber ako kritiku ale ako navod, ja som bol taky isty ako ty.
1. Kdo říká, že na 3 dny do lesa a pak konec? na toto si si sam odpovedal v poslednej vete :) nejdřív bych se asi nějaký čas skrýval kvůli rabujícím přeživším a postapokalyptickým banditům, kterých bude po VP všude plno.
Predpokladam ze by si sa skryval viac ako tri dni ale co by si po tych troch dnoch jedol ked v batohu mas jedlo len na 3 dni? hmm??
2. mě by byla instinktivní reakce zvednout kotvy a jít někam, Ale kam? Poviem ti male tajomstvo, vsetci by chceli ist niekam ale ked nemas plan kde presne tak by si sa len tulal a pravdepodobne by si sa stal jednym z tych "rabujícím přeživším a postapokalyptickým banditům" Ked chces uniknut po VP tak musis mat dopredu jasne ze kam, alebo ostan tam kde si pretoze to okolie poznas ked pojdes niekam kde to nepoznas (ako vravis "třeba i hodně daleko") tak mas vacsiu pravdepodobnost ze padnes do "lecky".
3. doufal bych, že narazím na nějakou komunitu, nebo že se mi podaří sehnat nějaké další lidi a vhodné místo pro založení nové komunity. Kto ti zaruci ze komunita na ktoru narazis ta prijme? mas co ponuknut co iny nemaju? ak to je materialneho charakteru tak je velka pravdepodobnost ze ti to taka komunita zoberie a v tom lepsom pripade ta pusti aby si si hladal nejake ine miesto, v horsom pripade ...
Takze je lepse mat nejake nematerialne hodnoty (vediet nieco co malokto iny vie... doktor, medik, veterinar, kovac, vojak, proste nieco kde skusenosti robia majstra)
alebo zohant nejakych ludi, poviem ti tak po VP je uz neskoro zhanat nejakych ludi na vytvorenie komunity.

Skus o tom co som hore napisal trochu porozmyslat a potom mi skus napisat ze co si o tom myslis :)

Vela zdaru
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Batoh přežití

Příspěvekod Racek » stř 22. črc 2015 17:24:54

Něco na tom určitě bude. Každopádně ti teď musím poděkovat, protože tohle "otevření očí" mi možná zachrání život, pokud dojde k VP a pokud budu mezi přeživšími.
Kam bych šel, na tom by záleželo podle okolností (připadám si jako kolovrátek :D ). I když budu mít pán (nad kterým zatím stále přemýšlím), tak se může něco pokazit a bude potřeba ten plán pustit a jít jinam, ale je pravda, že je lepší nějaký plán mít. Ale asi nejrozumnější by asi opravdu bylo zůstat někde "na domácí půdě."
Co se týká té komunity, materiálně bych toho asi moc nabízet nemohl, ale jsem strojař a pátým rokem rekreačně kovařím. To, že si rozumím CNCčkama by mi asi moc nepomohlo, ale ta kovařina plus technické znalosti se strojařinou spojené by mohly být pro komunitu užitečné.
K tomu shánění lidí pro komunitu: V tom ti taky musím dát za pravdu. O tohle bych se měl začít víc zajímat.
Racek
 
Příspěvky: 23
Registrován: stř 18. úno 2015 20:06:34

Re: Batoh přežití

Příspěvekod babybliss » čtv 23. črc 2015 10:05:59

Super,

toto je uz ovela lepsi pristup :), Ked si uz hovoril o tej komunite dam ti este jednu otazku na zamyslenie: Co myslis ako take komunity vzniknu (bude to z ludi ktori vyrazia na velky unik po VP alebo z tych co ostanu na tom istom mieste ktore poznaju a vedia ako ho vyuzit)?
BTW neviem ako si na tom s anglictinou ale ak aspon trochu tak by som ti odporucil precitat si http://files.meetup.com/3499102/Lights_Out.pdf
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Batoh přežití

Příspěvekod stepan-hawk » čtv 06. srp 2015 6:42:13

A: "Já jsem na VP připraven!"
B: "Jo?"
A: "Jasně. Mám sbalený batoh a s jeho pomocí dokážu v lese přežít třeba i půl roku. A budu tak schovanej před rebujícíma bandama."
B: "A pak?"
A: "A pak mám lovecké vybavení a s tím přežiju klidně další půlrok nebo i rok a půl!"
B: "A pak?"
A: "A pak vylezu z lesa a najdu si komunitu ke které se přidám."
B: "A co když tě chtít nebudu takhle dva roky po průšvihu. Někdo kdo se dva roky schovával v lese..."
A: "Schovávat se v lese je to nejrozumnější! Kdo se neschová v lese, tak je blbej."
B: "A co ta komunita?"
A: "Když mě nepřijme první, tak mne přijme druhá."
B: "A co když tě nebude chtít přijmout žádná?"
A: "Tak to jsou pěkný hajzlové a já se postarám, aby je to mrzelo."
B: "Mrzelo?"
A: "Jo. Když mě nebudou chtít přijmout, tak jsou to svině co si zasloužení, aby jim někdo ukázal."
B: "Ukázal?"
A: "Jo, když mi nedají jídlo, abych se najedl, tak si ho vezmu sám."
B: "To asi nebudou zrovna nadšení."
A: "To nebudou, ale dobře jim tak."
B: "A co když se budou bránit?"
A: "Jestli se budou bránit, tak já jsem ozbrojenej a umím s těma zbraněma zacházet."
B: "Takže proti nim použiješ zbraně."
A: "No....." zamyšlení "No jasně, ale jen když budou svině."
B: "Jako, když budou takové svině, že nebudou chtít dát jídlo, které si vypěstovali a chránili před rabujícíma bandama, rabující bandě?"
A: "Rabující bandy budou jenom první rok."
B: "A jak by jsi definoval rabující bandu?"
A: "To jsou hajzlové, kteří někam přijdou a pod hrozbou zbraní budou vesnici vydírat, aby jim dala jídlo a jiné věci."
B: "A jak se to bude lišit od tvého přístupu, že přijdeš a budeš chtít jídlo a když ti ho nedají, tak použiješ zbraň?"
A: lehce hystericky - "Ale rabující bandy budou jen první rok!!!!!"
B: "Ale ty jsi říkal, že z lesa vylezeš až po dvou letech."
A: "Ale já přece nebudu rabující banda!!!"
B: "A jak se to pozná?"
A: "No přece nejsou blbí."
B: "Podle tebe jsou blbí."
A: "Cože?"
B: "No když se neschovali v lese, což je dle tebe nejrozumnější, tak jsou blbí."
A: "No tak si založím vlastní komunitu."
B: "A z čeho budete začínat?"
A: "Jak začínat?"
B: "No věci do začátku."
A: "Nářadího bude po tom vymírání na venkově plno."
B: "Já myslel spíše semínka a zvířata."
A: Ty nám dá nějaká komunita."
B: "Jako sama od sebe?"
A: hluboké zamyšlení.... "No rozhodně pro ně bude lepší aby nám to dali něž, abychom si to vzali sami."
B: "No takře nebudeš rabující, ale vydírající banda?"
A: "Ty s tím naděláš...."
B: "A pak teda budete pěstovat a chovat?"
A: "No jasně."
B: "A to ty umíš?"
A: "Nééé mě nebaví se rejpat v hlíně."
B: "Takže budeš raději kydat hnůj?"
A: "No..... On to někdo bude umět."
B: "No kydat hnůj je jednoduché. To se naučíš raz dva."
A: "já budu mít v naší komunitě jiné úlohy."
B: "Jako třeba?"
A: "Jako třeba ochranu před rabujícíma bandama."
B: "Nebo vyděračskejma..."
A: "Nebo tak... teda... hele ... neděláš si ze mně náhodou prdel?"
B: "Já se tě jen ptám..."
A: "Jenom jestli. Mě stejně nenachytáš. Já to mám promyšlený na rozdíl od tebe."
B: "Vidím. Hele a to budeš mít na starosti jenom ochranu?"
A: "No jasně že ne. Já budu na rozdíl od ostatních umět i jiné věci."
B: "Jako třeba..."
A: "Jako třeba lov."
B: "Jako třeba lov.... jako, že ti ostatní, kteří se schovávali dva roky v lese nebudou umět lovit???"
A: zamyšlení..."No já to budu umět lepší." zamyšlení "asi"
B: "Takže budete chovat zvířata a pěstovat semínka, která získáte od nějaké jiné komunity, ale ty to dělat nebudeš a ostatní jo?"
A: "No.... je to složité se starat o zvířata a pěstovat obilí?"
B: smích... "No na učňáku se to učí tři roky."
A: "No .... tak třeba....." zamyšlení... po chvíli vítězoslavně "tak si to přečtu v knížce!"
B: zadržuje smích "A to budeš tu knížku sebou tahat v tom lese dva roky? Nespotřebuješ jí mezi tím na toaleťák?"
A: "Tak si jí najdu někde v knihovně!"
B: "A nebudou mít tyhle knížky po dvou letech spíše posbírané ty komunity, které se věnují pěstování?"
A: "hmm" ... zamyšlení "Asi jo. Sakra. Ale třeba nám jí prodají."
B: "A čím budeš platit?"
A: "Třeba ulovenou zvěří."
B: "A co když ti takovou knížku nebudou chtít dát za pár ulovených kanců?"
A: "Jak za pár.... za jednoho ne?"... zamyšlení..."no za jednoho asi ne. Ony se jim ty knížky hodí. Kruci. Hele nějak to uděláme. Ty v tom chceš hledat nějaké chyby. Jaký máš vlastně plán ty?"
B: "Já hodlám zmizet na vesnici a tam tu dobu přečkat a mezi tím pěstovat obilí a chovat slepice."
A: "Že já se s tebou vůbec bavím když jsi takhle blbej. Sem se na tu diskuzi měl vykašlat. Je vidět, že to nemáš promyšlené ani za mák." naštvaně odchází.
B: "Tak mám takový blbý dojem, že to, že rabující bandy budou jen první rok je opravdu nebetyčná ptákovina. No co. Člověk se pořád učí. A kdo se neučí.... skončí jako rabující banda."
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: Batoh přežití

Příspěvekod babybliss » čtv 06. srp 2015 15:39:51

hahaha tak dobre som sa davno nezasmial, dobre :)
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Batoh přežití

Příspěvekod stepan-hawk » čtv 06. srp 2015 19:50:59

Jsem rád, že to pobavilo. I když ono to trošku také mělo sloužit k zamyšlení. I když to spíše osobám s myšlením A.
Ty vypadáš spíše na B. :-)
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Další
Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

Možnosti

Zpět na Rady pro přežití