Dal jsem si trošku práce a trošku jsem předělal původní seznam podle toho, aby se všechno dalo použít na co nejvíc věcí a tím pádem to bylo co nejvíc všestranné i ve střednědobém horizontu (+- měsíc, kdyby byl VP širšího charakteru):
-Dva nože: jeden větší, hrubý na těžkou práci, druhý menší, ale s ostřejším výbrusem (moje kombinace je ručně dělaný z půlcentimetrové oceli a obyčejná Mora nabroušená tak, že holí) + brousek
-Mačeta - naseká dřevo i nepřítele (když budete mít kukri, může vám stačit třeba i jen to, pokud s ním umíte a umíte ho brousit)
-Skládací lopatka (třeba ta, co používá Bundeswehr - vydrží vše a s nabroušenou hranou je z ní i sekera a těžká zbraň, kterou nezastaví ani zimní bunda - neprorazí sice kůži, ale energii má velkou)
-Multitool - všechny nástroje v jednom, od nůžtiček až po šroubováky.
-Lékárnička - obvazy (mám vz 85, prošlé ale v tak bytelném obalu, že na 99% stále sterilní), náplasti, dezinfekce, event. škrtidlo, léky budou zvlášť. Víc nebrat, v krizi stejně všechno obalíte hadrem (vlastní zkušenost: ať se mi v lese, nebo kdekoli kde jsem byl sám, něco stalo, přimáčkl jsem si to kapesníkem, pak zavázal obvazem a presto. Většinou to stačí a jestli se dostanete do bezpečí, buď vám někdo pomůže, vymyslíte něco lepšího z toho, co budete mít, nebo bude stačit to, co jste udělali). Ohledně izotermní folie... Když vám bude hodně velká zima, nedostanete se k ní bez toho, aniž byste ji zničili - nebudete mít cit v rukách a ten pytlík roztrháte i s folií, pokud vůbec. Je to spíš pomoc pro někoho a osobně si myslím, že po VP bude většina sama za sebe.
-Léky- Nalgesin, Paracetamol, Ibuprofen, Endiaron+Imodium, něco na alergii, co komu sedne. Všech léků co možná nejvíce(rozumně), budou cenné a lidi za ně určitě zaplatí.
-Jídlo na 3 dny, voda alespoň na den + filtr na vodu (dobrý filtr má životnost tisíce litrů (třeba Sawyer), tolik tablet nikdo neunese), hrníček (smalt/kov)
-Plachta - nejlíp vojenská ČSLA nebo Bundeswehru, maskuje a je +- nepromokavá, funguje tedy i jako stan a když máte dvě, tak i jako spacák/deka/karimatka
-Zapalovače - ty nejlevnější jednorázové za 5 kč, oproti škrtátku mají výhodu, že máte okamžitý oheň, ne jen jiskru (škrtadlo je sice cool, ale 10 jednorázových zapalovačů vydrží stejně dlouho, je levnějších a využitelnějších). Ale škrtátko se taky neztratí a váží 50 gramů.
-Lano - třeba padáková šňůra, alespoň 10 metrů. Přístřešek, slaňování, svazování... + padákovka se dá rozplést na vlákna a těmi se dá rybařit, zašívat aj. + třeba survival náramek s kovovou sponou.
-Něco na navigaci - mapu okolí + ČR a kompas
Dále "vychytávky" - věci co budou mít velkou cenu nebo prostě budou užitečné:
-Rybářský háček: u řeky poté můžeme lovit ryby, a na souši tím jde lovit veverky, králíky a jiné menší tvory
-Alkohol: v době +- měsíc po VP nebude ještě nikdo, kdo ho bude pálit a přitom budou docházet zásoby - vysoká cena
-Cigarety, tabáková semena, tabák: Cigarety budou drahé vždycky a pokud budete moci v dlouhodobém horizontu tabák pěstovat, budete ve vatě (nebo vás okradou). A semena můžete prodat ještě předtím, než je zasadíte.
-Žiletky: ne kvůli emařům, ale kvůli několika extra ostrým čepelím - můžete si z toho udělat nouzový nůž + někteří lidé budou rádi utrácet za vzhled i po VP
-Kondomy: už jsem o tom psal, nádrž na vodu, vodotěsný obvaz, škrtidlo, etc.
-karabiny, krátký řetěz - propojování čehokoliv
A nakonec něco na technologii: solární panely na nabíjení mobilu/baterií, čehokoli - energie bude určitě hodně cenná.
Zpětně mě napadá, že dost bude záležet na tom, co budeme mít na sobě, proto bych to rozšířil ještě o oblečení:
-Šátek, triko, ponožky, trencle, čepice, kapesníky
Hmotnost batohu: 12 kg, s tím, že jsem to balil stylem "a tohle vezmu taky", takže asi kilo dalších vychytávek (ale bez solárního panelu).
Určitě je to do velké míry už vyladěné pro mě a každý by si tam hodil něco, ale s tímhle zkusím v srpnu jít do lesa tak na tři až pět dní.
Doufám, že se k tomu někdo vyjádří, a řekne, co si o tom myslí