Na něco jsme zapomněli? Pro váš problém neexistuje kategorie? Směle ho hoďte sem!

Bod návratu

Příspěvekod Misazap » pon 25. bře 2013 23:33:32

Jak jsem se tak prokousávala tématy tady, napadla mě jedna otázka a nenašla jsem na ni odpověď. Jde mi o to, že se tady různě připravujete na možné výpadky trvající 14 dní, 3 měsíce, půl roku, rok .. ale když by došlo k závažnému porušení energetických zdrojů .. ne úplnému, ale závažnému. Jak dlouho by mohla trvat obnova a hlavně po jaké době by už nebylo návratu? Totiž, kdyby třeba došlo k vícedennímu výpadku elektrické sítě na celém kontinentu .. zdroje by se třeba mohlo podařit nahodit, ale po znovuzavedení do provozu se musí postupně zkontrolovat všechny uzly, mezitím se ale může stát že někteří obyvatelé síť poruší, rozkradou .. pak už nemusí být v lidských silách to zprovoznit, protože než se to na jedné straně opraví, na druhé to zlikvidují. Pokud by se zároveň větší zdroje vyřadily úplně, je to konečná rovnou.
Stejné to bude u plynu, ale třeba i ropy.
Kam tím mířím, pokud pominu místní výpadky, kdy přijde pomoc odjinud, tak mi přijde zbytečné se nějak nadzásobovat pro odříznuté přežití (tedy že někam zalezu a tam to přečkám). Po výpadku, kdy se už nedá očekávat návrat systému, je spíš potřeba se nějak zaopatřit na dlouhodobé přežití (tedy mít potraviny z vlastních zdrojů), byť některé komodity se mohou využívat i ze zásob - třeba sůl. Myslím ale, že pokud by nedošlo k vyloženě vyhlazení velké části populace (ať už jako příčina VP nebo její následek) je i po několika letech stále možnost se vrátit, byť omezeně. Ale může to znamenat přežít třeba 5, 10 let "na vlastní triko" a obnova civilizace by pak mohla trvat ještě několik generací.
Samozřejmě tím mám na mysli případy, kdy se bude jednat o globální problém. Je plno možností, kdy energie mohou vypadnout relativně krátkodobě, ale jen místně a i pak se může hodit že jsme schopní přežít i měsíc bez doplňování nejnutnějších komodit, nicméně to bude pořád znamenat jen že nebudeme odkázáni na menší strádání a humanitární pomoc odjinud, ale pořád tady ta možnost pomoci bude.
Tedy ještě jednou, pokud by došlo ke globálnímu problému, který by porušil energetické zdroje (jeden či více). Po jaké době, kdy by se nepovedlo uvést systém do provozu, by už došlo ke zhroucení celého systému. (je mi jasné že je to pouze rovina úvah).
Misazap
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 24. úno 2013 23:23:59

Re: Bod návratu

Příspěvekod stepan-hawk » úte 26. bře 2013 7:49:48

To vše se odvíjí od druhu VP který přijde. A to nikdo předem neví. Ani nevíme jestli přijde. :-)

A ohledně toho dlouhodobého výpadku, tak stačí EMP a máš výpadek jak kráva a i v nejmírnější podobě kdy ti odejde jen část elektroniky a trafa dálkových vedení eelltřiny jedeme na ostrovní systém a modlíme se aby se to nezvrhlo v chaos.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: Bod návratu

Příspěvekod babybliss » úte 26. bře 2013 10:54:58

v pripade EMP alebo slnecnej erupcie (obe by mohli byt globalneho charakteru) nie ani tak problem z beznou elektronikou ako s velkymi trafo stanicami. totizto tieto trafo stanice nelezia niekde len tak aby si ich mohla hned zapojit ale musis ich objednat a cakat kym ich postavia. (zhruba rok, zalezi od velkosti) ale aj keby lezali hned pripravene niekde v sklade mas tu iny problem. tieto hracky su tazke desiatky ton a bez tazkej techniky s nimi nepohnes no a ak hovorime o EMP alebo erupcii tak tazka technika nepojde nikde lebo bude mat upecene ECU (pocitac ktory je momentalne tusim v kazdom novom vozidle) V USA robili studiu a najlepsom pripade ak by boli transformatory po ruke tak sa hovori o rokoch ak nie tak desiatkach rokov. btw na vyrobu transformatora potrebujes el. energiu a kedze ju nebudes mat v globalnom meradle takich nebudes moct vyrobit, nehovoriac o tom ze vacsina sa vyraba v cine, takze ich nebudes mat ako dopravit aj keby ich nejakym zazrakom vyrobili.
zopar zdrojov kebyze si chces precitat nieco podrobnejsie:
http://www.ornl.gov/sci/ees/etsd/pes/pu ... -R-319.pdf
http://lasp.colorado.edu/home/wp-conten ... -FINAL.pdf
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ ... ether.html
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Bod návratu

Příspěvekod Misazap » úte 26. bře 2013 12:09:13

EMP by už spadal do kategorie dlouhodobých kolapsů.
Ale třeba kdyby se stalo, že nám cizí stát (v dnešní době už státy, myslím že plynovody máme dva) utnuli (na dobu dost dlouhou na to, aby došly zásoby a ještě déle) přívod plynu. ČR má rezervu asi na 40 dní. Došlo by po trvalém výpadku ke zhroucení systému? Jsme na plynu tolik závislí? - Tady netuším jestli by to znamenalo nějaký masivní problém, možná by se podařilo vyměnit plyn za jiné zdroje a ke kompletnímu kolapsu by asi nedošlo. Tedy pro jednotlivce co se týče plynu je vhodné si vytvořit nějakou zálohu i s tím, že prozatím nebude plně funkční.
A co ropa? Když by do ČR přestala téct ropa, případně nejen do ČR, ale do celé evropy. Tedy opět by se jelo chvíli ze zásob, ty by zřejmě od začátku byly na "příděl", ale i to by jednou došlo. - Tady by asi nastal problém, protože by kleklo celé zásobování. Nevím na jakou dobu jsou zásoby ropy v záloze, počítejme taky ten cca měsíc. Pokud by bylo zřejmé, že se tok ropy jen tak neobnoví, tak by už cca po 15 dnech šla ropa jen pro důležité složky (záchranka, hasiči, policie, armáda). Běžný lid by tedy už začal strádat. Myslím si že k rabování by došlo minimálně do týdne od omezení. Jak dlouho by mohly ozbrojené složky držet stav v mezích? měsíc? Ropa by stále netekla, ozbrojené složky by už neudržely stav rabování a došlo by k selhání systému. Lidé by přestali chodit do zaměstnání, kolaps elektrické energie a plynu by následoval. Tedy můj odhad po kompletním utnutí toku ropy byl maximálně 2 měsíce. Pak by záleželo jestli by se tok obnovil, ale každým dnem navíc by se obnova prodlužovala o týdny.
Poslední energetický kolaps je elekřina. EMP počítat nebudu, to by bylo zřejmě fatální rovnou. Stejně tak útok (a zásadní poničení) většiny elektráren i když by zřejmě muselo dojít k poničení elekráren i v okolních státech. Nevím jestli je reálné, aby třeba elektrárna chybou či sabotáží vyslala do sítě velký impulz, který by poničil důležité body v síti. Vím, že se mluvilo o možnosti přetížení sítě, .. tedy došlo by k výpadku elektrické energie v celém státě, případně i v okolních státech, ale nešlo by o zásadní zničení sítě (EMP, útok na elektrárny), oprava by byla možná, teoreticky. Jenže když nepůjde elektřina, tak důležitá místa pojedou na agregáty, jenže ty žerou nějaké palivo a bez elektřiny se asi nebude dát vyrábět nové, nebo jen v malém množství. Zároveň zřejmě nepojede ani plyn. Trochu jiná situace nastane v létě a jiná v zimě, v zimě to bude horší a rychlejší, tak to zkusím spíš pro to léto. Zpočátku to bude zajímavé dobrodružství, vařit se bude na ohni a plynových vařičích, později ale přestane být co vařit, protože zkolabuje obchodní síť (ta doba by mohla být tak měsíc, možná dva), po té nastane panika, rabování. Opět ozbrojené složky to chvíli udrží, odhadem snad další dva měsíce, to by tedy byly už 4 měsíce po výpadku proudu, potom ale už dojdou ostatní zdroje a pokud se do té doby nepovede zprovoznit alespoň páteřní síť, bude to VP.

Takže podle mých odhadů, dohadů a smyšlenek .. výpadek plynu by nemusel být fatální ani po velmi dlouhouhodobém výpadku. Výpadek ropy odhaduju tak na 2 měsíce, výpadek elektřiny v létě 4 měsíce, v zimě to odhaduju na polovinu.

Závěr? Ty 4 měsíce by byly maximum po kterou dobu má ještě smysl být někde schovaný, zalezlý a žít ze zásob. Po této době (a u některých případů i kratší) je už potřeba se zajistit na dlouhodobější (roky) přežití, i když pád civilizace nadobro to ještě nemusí znamenat.

Tak a teď to zkuste rozebrat vy .. jsem zvědavá na vaše názory.
Misazap
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 24. úno 2013 23:23:59

Re: Bod návratu

Příspěvekod babybliss » úte 26. bře 2013 12:39:49

no v prvom rade ti odporucam precitat si http://www.amazon.co.uk/Last-Light-Alex ... 0752893270
tam mas popisanu situaciu ... ale co by som predbiehal
takze ropa je tusim v zasobe na 14 dni ale nie som si 100% isty. ak by dosla tak ludia si najdu sposob ako fungovat. napr cez 2SV auta jazdili na drevoplyn lebo ropa bola nedostaktovy tovar.http://www.youtube.com/channel/HChrW3Q0ient8 takze az take zle by to asi nebolo a pretoze drevoplyn je obnovitelny zdroj dalo by sa s tym fungovat dost dlho, to by zaroven asi nahradilo aj plyn ako taky. dalej koncom 19 storocia uholny plyn bol vyuzivany vo velkej miere. taktiez metan je pouzivany v rozvojovych krajinach, a vsetko co potrebujes je len prasiatko a bezne vykaly :)http://www.youtube.com/watch?v=RYe_BusKQeg
takze by som to nevidel az tak zle ale co je velmi dolezite a preco asi tako stranka a forum existuje je aby sa ludia pripravovali uz teraz :)
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Bod návratu

Příspěvekod Misazap » úte 26. bře 2013 13:34:46

2SV .. to jsou nějaký plynový auta?
Nemyslím že by se to dalo nějak masivně využívat .. vem si objem dopravy dnes, i když to zredukuješ na 1/5, tak kolik takových alternativních aut, která by byla schopná provozu, dnes existuje? Stovky? To by nebylo ani do každého města jedno .. a koně to nevytrhnou, koní schopných chodit v káře není moc, prakticky jen to co vozí turisty a pár z kočárového sportu. Hodně by mohly zachránit vlaky, ale to se ty potraviny musí k vlaku taky dostat, nehledě na to, že většinu nepůjde ani sklidit. Domácí malotraktory jezdící na cokoli to nevytrhnou. Ne opravdu to nevidím moc růžově.
Misazap
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 24. úno 2013 23:23:59

Re: Bod návratu

Příspěvekod babybliss » úte 26. bře 2013 13:44:06

2SV= 2 svetova vojna
problem nie je ani tak pre ludi na dedine ale skor mestska populacia poklesne podstatne a hlavne ta bude tvorit najvacsiu hrozbu po VP
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Bod návratu

Příspěvekod Misazap » čtv 04. dub 2013 14:12:11

druhá světová .. aha ;-)
no ale to je snad ještě horší než ty alternativní .. vždyť nejsou .. já se teda s takovým autem v provozu nesetkala, tudíž pochybuju, že by byly použitelný.
Misazap
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 24. úno 2013 23:23:59

Re: Bod návratu

Příspěvekod babybliss » čtv 04. dub 2013 17:03:12

V minulosti som tu napisal zopar clankov a v jednom som to rozoberal aj s ukazkami z youtube :)
http://postapo.cz/nutne-k-preziti/vse-o ... st-cast-2/
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Možnosti

Zpět na Vše ostatní o PostApo