dracekvo píše:Se divím, že tu ještě není toto téma. Ten kdo bude mít palírnu a bude to umět, se v postapo rozhodně nebude mít špatně.
Mám doma starší měděný kotel a několik trubek, ale bojím se toho.
marw CL píše:http://www.zahrada.cz/forum/zpracovani-ovoce-a-zeleniny/destilacni-pristroj-0019/?stranka=1, zkusím někdy koupit knihu a sestavit kolonu asi z kegu(pivní sud) kdo má nějaký nápady a návrhy na kolonu sem s tím
marw CL píše:no super, jen tak dál. předpokládám že to máš nějak vyzkoušené tak dál: chladič je asi jasný, ted kotel, topíš otevřeným ohněm přímo na dno a jak je to s připálením kvasu? moje představa je v použití kegu upraveným jak říkaš ty-teploměr odvod par a zahřívat ve vodní lázni(brutar) ale to je představa
Gloch píše:marw CL píše:no super, jen tak dál. předpokládám že to máš nějak vyzkoušené tak dál: chladič je asi jasný, ted kotel, topíš otevřeným ohněm přímo na dno a jak je to s připálením kvasu? moje představa je v použití kegu upraveným jak říkaš ty-teploměr odvod par a zahřívat ve vodní lázni(brutar) ale to je představa
mě se ten kvas nepřipaloval - použil jsem rýži, trochu rajského protlaku a cukr - 5 kg na 20 l. Asi 1 kg rýže povařit v několika litrech vody, jedna malá konzerva rajčatového protlaku vše dobře promíchat, přecedit do kanistru či jiné nádoby, přidat 5kg cukru a doplnit na na 20 litrů. přidat kousek kvasnic. Následuje bouřlivé kvašení - pozor ať vám to neuteče. Pak se to uklidní a kvasí to pomaleji. Až tekutina přestane být sladká, může se destilovat. Ryži a protlak jsem použil, protože kvasnice potřebují něco i mimo cukru - a tohle bylo nejlevnější. Dá se použít i chleba. Tenhle kvas se nepřipaloval - vařil jsem to na PB vařiči. Pokud je kvas z ovoce - asi by byla vhodná vodní lázeň.
marw CL píše: co z toho vzniklo?myslím chutí nebo jen čistý špiritus? z té várky jaká byla výtěžnost.
Gloch píše:Vznikl čistý líh - my ho pak ředili na nějakých 50% a barvili karamelem a dochucovali trestí - rum, koňak, Whisky. Ale nejlepší bylo pít to čisté - chutnalo to jako vodka. Ta rajčata tam nebyla cítit.
marw CL píše:Gloch píše:Vznikl čistý líh - my ho pak ředili na nějakých 50% a barvili karamelem a dochucovali trestí - rum, koňak, Whisky. Ale nejlepší bylo pít to čisté - chutnalo to jako vodka. Ta rajčata tam nebyla cítit.
náklady na cukr rýže protlak droždí a plyn cca 180-200kč na 3l 50% kořaly-( maloobchodní.cena +-180kč litr) to je slušný navařit toho sud co?
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků