No nevím, jak je to přesně s kváskem a žitnou moukou, ale když máti pekla doma chleba z normální pšeničné mouky a z kvasnic, tak byl ve srovnání s chlebem ze supermarketu trochu tužší, ne tak moc nadýchaný, drolivý a měl docela silnou kůrku. Nicméně byl skvělý a než se snědl, tak v plátěné utěrce vydržel dlouho.. a i po týdnu jsem pořád jedl ČERSTVÝ chleba. Nebyla to žádná guma, nebo to nesmrdělo po kvasnicách, jak normální kupovaný chleba.
To bude možná tím, že do toho chleba přidala i jeden uvařený kobzol (brambor) a že pekla ten chleba na plechu s cca centimetrovou vrstvou mouky. Nahradila tím tak pomoučněné dno pekařské pece. Chleba se potom oškrábal od přebytků mouky a bylo. Ta mouka z trouby se pak dá ještě dobře zužitkovat na další věci, ale chutná už jinak.. nevím, jak to popsat, ale když si ránou koupíte chleba s hodně mouky na povrchu, oškrábete ji a ochutnáte, zjistíte, že už nechutná stejně jak obyčejná mouka. Nicméně je stále užitečná.
co už...