Na něco jsme zapomněli? Pro váš problém neexistuje kategorie? Směle ho hoďte sem!

Jak by vypadalo povolání od armády na obranu státu ?

Příspěvekod Nobody » ned 08. črc 2012 21:47:51

S předchozím tématem které jsem sem dal vznikla u nás doma a s přáteli debata jak by to vypadalo u nás v čr. ( http://forum.postapo.cz/viewtopic.php?p=5022#p5022 ) Zajímalo by mě jak by to asi vypadalo když bych dostal příkaz k povolání od armády na obranu státu. Jak by nás rozdělili ? U lidí co byli na vojně to je více méně jasný ( třeba otec je vyškolen na opravu armádní techniky (děla , tanky a pod.)) takže by ho nedali do první linie ale jak bych to třeba měl já jako IT expert ve srovnání třeba s dělníkem na stavbě ? Dostali se ke mě názory že by mě strčili třeba do logistického centra nebo bych skončil jako operátor u nějaké bojové techniky a že bych rozhodně na začátku nešel do první linie. Pak tu byli i názory že když během tohoto roku budu mít střelecký průkaz a už delší dobu chodím na střelecké soutěže kde dosahuji velice slušných výsledků tak bych mohl být vyškolen na snipera. Další věc kterou jsem zas slyšel od někoho jiného bylo že kdyby se dozvěděli že mám znalosti jak přežít dlouhodobě v přírodě , že velice dobře ovládám a znám zbraně že bych mohl skončit u nějakého "vojenského polokomanda". Některý názory mi přišli trochu přehnané a nebo naprosto nereálné ale po té co jsem si přečet že například za druhé světové války nebyl problém aby se za 3 měsíce stal z elektrotechnika stíhač v bojovém letounu tak nevím jak nahlížet na toto a rád bych se s tím obrátil na vás zkušenější.
Jo a předem zdůrazňuji že bych nerad dopadnul jako dezertér který skončí s kulkou v hlavě. Co jsem si mohl z minulosti přečíst tak většinu dezertéru dapadli.

Buda rád za všechny názory. :)
Nobody
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte 08. kvě 2012 16:13:43

Re: Jak by vypadalo povolní od armády na obranu státu ?

Příspěvekod Rase » ned 08. črc 2012 22:52:27

No myslím že to všechno jsou hooodně optimistické názory. Záleží ale z jakého důvodu by mělo k odvádění civilistů do armády dojít - celkově na okolnostech. Přeci jen masové povojenštění civilistů není moc pravděpodobné. Nejprve by byli jako kanonfutr poslání vojáci, pak ty záložní jednotky (nevím už jak se jim říká), bývalí a vysloužilí vojáci. Je tu dost lidí co byli na vojně, tak ty bych řadil na další místo. Pak asi dobrovolníci (pokud by si se přihlásil do armády dobrovolně tak třeba i ty)- lidi co se v současnosti nedostanou do armády, kvůli škrtům ve stavu ale splňují všechny požadavky, nebo těch co plně nespoňují kritéria pro přijetí, je dost, bylo by ale nutné je nejprve vycvičit. Otázkou je jak by stát naložil s různými členy "polovojenských" skupin jako je airsoft atd. moc bych to ale nepřeceňoval (nikdo není zvědavý na lidi co si hrají na vojáky po lese - stejně se musí naučit veškeré věci znovu, tak jak armáda požaduje). Možná by ale podléhali nějako dobrovolné registraci. Pokud by došlo k odvádění civilistů, jako si ty (IT expert) nebo já (grafik, řezbář atd.) tak moc bych tyto specializace nepřeceňoval - přijde mi to skoro nastejno. V současnosti je lidí co rozumí elektronice a práci s počítačem dost (všichni mladí lidé) - armáda tak bude mít zájem jen o ty nejlepší. Normální lidé, byť IT experti, budou jednoduše odvedeni k pozemnímu vojsku - tak jako všichno ostatní. Přeci jen k pilotům budou odváděni především civilní piloti a lidé co mají s létáním zkušenosti a dále přecvičeni. Pilotů nebude potřeba moc (tak jako oni IT specialisté), jelikož tak nějak nemáme dost letadel. Kupříkladu ale profesionální řidiči mají slušnou šanci že se dostanou k zásobovačům nebo jako řidiči k technice. Všechno ostatní se musí vycvičit (osádky techniky a další specialisté). Sice se vyznáš v používání zbraní, ale to ti jen dává lepší startovací pozici při výcviku, nad obyčejnými lidmi. Ke komandům, odstřelovačům a instruktorům budou převáděni lidi co už v armádě jsou. Na jejich místo půjdou nováčci - zkušení vojáci jim třeba budou velet. Na něco víc než na základní výcvik se zbraněmi by stejně nebyl čas - tak po pár týdnech (dnech) bysme nafasovali zbraně, nějakou výstroj a hurá na frontu. Rozhodně bych si nedělal iluze - drtivou většinu vojáků by v případě reálného ohrožení tvořili jen provizorně vycvičení vojáci, kteří by byli pozdě docvičováni (pokud by se konflikt vlekl).

Vycházím ze stituace na začátku první války, kdy zkušení a vycvičeni vojáci pomřeli v Srbsku nebo na Haliči a jejich místo bylo ďoplněno rychle cvičenými povolanci. Tahdy ale mělo R-U mnohem lepší systém velení (jednoroční důstojnické kurzy již před válkou atd. díky čemuž měli v době války relativně dost důstojníků) než máme teď. Celkově by se ale dalo říct, že pokud by měli být do armády odváděni obyčejní lidé, tak by šel celý stát velice rychle ke dnu a tyto vojáky by byl stejně problém vyzbrojit, ošatit, vystrojit i nakrmit
Rase
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 52
Registrován: sob 31. bře 2012 20:11:58

Re: Jak by vypadalo povolní od armády na obranu státu ?

Příspěvekod SALIX » ned 08. črc 2012 23:28:26

Jak sem si přečetl tvoje připomínky, tak sem se docela dost vyděsil.

Jenom si představ kdyby ses Ty jako vystudovaný IT-march co má nějaké znalosti přežití a jako koníčka střelbu ses stal odstřelovač... Co bych potom Já jako vystudovaný lesník - celý den chození a orientace v lesním i nelesním prostředí, mám lov resp. výkon práva myslivosti jako součást povolání i koníčka a k tomu jsem dlouhodobý skaut (14 let). Airsoft a skákání s padákem vynechám... Tím pádem by ze Mě asi udělali nějakého "Superkillera" ?!? :D

No myslím že to nebude takové žhavé. Nechápej Mě špatně. Vidina války Mě nijak netěší a nikam se dobrovolně nepohrnu ale na druhou stranu i přes veškeré skándály mám tenhle státeček rád a šel bych se bít za lidi co tu žijí (jsem od přírody lidumil ;) ). V případě že bychom na tom byli tak bledě a potřebovali nějakou partizánskou válku nebo by došlo povolání... no dejme tomu. Pokud se tak nestane budu trůnit se svojím arzenálem doma a rozmlouvat každému blbovi cokoliv, co by ohrozilo moji rodinu. Ta je na prvním místě!
Uti. Non abuti...
SALIX
 
Příspěvky: 19
Registrován: pon 02. črc 2012 9:06:13
Bydliště: Mutěnice okr. Hodonín

Re: Jak by vypadalo povolání od armády na obranu státu ?

Příspěvekod Nobody » ned 08. črc 2012 23:53:44

Velice děkuji za oba názory. :)

To SALIX. S druhou částí naprosto souhlasím . Co se týče té první to bych nerad rozebíral. Neznáme se tak nemůžem posoudit své schopnosti. Já pouze citoval co jsme řešili s přáteli abych jim touto cestou mohl jejich tvrzení vyvrátit nebo potvrdit. Je mi jasný že by mě z baráku nepovolali na elitního snipera který operuje uprostřed území nepřítele ;) Zas nejsem magor co hraje počítačové hry a myslí si že válka je jen hra kde mám 10 životů. Todhle téma jsem založil abych vyřešil dohady mezi přáteli a obrátil jsem se právě na vás bo vím že tu jsou převážně inteligetní lidé co se v této problematice vyznají.
Nobody
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte 08. kvě 2012 16:13:43

Re: Jak by vypadalo povolání od armády na obranu státu ?

Příspěvekod End » pon 09. črc 2012 7:55:19

myslim ze kdyby vypukla valka tak cesko se stejne nezapoji. maximalne budeme vyrabet pro skopcaky zbrane tanky atd
End
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 131
Registrován: pon 20. úno 2012 16:47:04

Re: Jak by vypadalo povolání od armády na obranu státu ?

Příspěvekod babybliss » pon 09. črc 2012 15:19:24

ak dovolite, tak nejak skusenost zo SR. je to uz sice zopar rokov ale mam pocit ze nase armady sa nebudu az tak velmi odlisovat. pamatam si, ze ked som ja dostal povolavaci rozkaz tak nariek tomu ze som mal skoncenu univerzitu (ekonomika) tak ma poslali ku zakladnemu vojsku (ziadna poddostojnicka skola alebo dostojnicka) nebl som sam pretoze som stretol kopu vysokoskolakov v rovnakej situacii (takze armada urcite nedava vasmu vzdelaniu velku hodnotu :) ) zopar mojich kamosov zo skoly bolo zasa pridelenych na dostojnicke alebo poddostojicke skolenie takze je to uplna nahoda kde skoncite. no a teraz z k tym IT expertom a sniperom, prieskumakom, vysadkarom atd. chalanisko ktory pracoval ako IT expert pre Siemens skoncil v strazackej rote kde robil bezneho pochodzkara (asi najhorsia vojna) ja som skoncil u spojarov ako velitel ustredne (nemal som poddostojnicku skolu ale aj gumy nie su celkom blbe a ked vidia ze niekto sa kus vyzna tak ta zadelia kde sa hodis.
no takze teraz k tym vysadkarom a spol (primac je 4 tyzdne pocas ktorych ta tvoj velitel druzstva sleduje a dava vediet vyssim sarziam ako sa ti dari v com si dobry a co ti nejde) potom sa rozhoduju kde kto pojde. ak si v civile skakal tak mas vacsiu moznost skoncit u vysadkarov ALE je dolezite aku mas kondicku (poslu ta na rambo drahu a pozeraju na casy ake dosahuje kazdy chalan) no a potom to ide samo :)
Naposledy upravil babybliss dne pon 09. črc 2012 18:02:56, celkově upraveno 1
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Jak by vypadalo povolání od armády na obranu státu ?

Příspěvekod scorpio » pon 09. črc 2012 17:32:50

Do téhle problematiky se trochu montuju, tak přispěju trochu do mlýna..

V nejbližších letech nepočítej s tím, že by Tě do armády někdo povolával, nejsou výcvikový kapacity ani jiná infrastruktura, není systém připravenej mobilizace, nejsou mobilizační zásoby, nejsou finance, není evidence obyvatelstva použitelná pro vydávání povolovacích rozkazů od doby, kdy byla zrušena povinná služba - pokud člověk nebyl u odvodní komise, armáda o něm nic neví.
Koncepce obrany je taková, že případný zhoršení bezpečnostní situace ve střední Evropě (potažno v prostoru teritoria NATO), a tedy i potřeba výrazně vyšších vojenských schopností a kapacit, bude pozvolné a bude možné se v řádu let připravit, včetně znovuzavedení povinné vojenské služby a nákupu vystroje, výzbroje a dalšího vybavení. V tom případě se část současných profesionálních vojáků stane první linií obrany, zbytek bude spolu s příslušníky Aktivních záloh tvořit poddůstojnický a důstojnický sbor nově budovaných jednotek, pro které se budou připravovat povolanci (ať už ti, co mají za sebou povinnou vojenskou službu nebo nově vycvičení).
Dneska se samozřejmě všichni modlí, aby se nic takového nestalo, finanční náklady by byly ve srovnání se současným rozpočtem Ministerstva obrany několikanásobně vyšší, na což samozřejmě nejsou prachy..
PS: Co se výsadkářů týká, předpokládám, že by nadále platilo pravidlo dobrovolnosti, které se ctí od vzniku výsadkového vojska na konci 40. let - během výcviku/náboru/povolání do služby se musí člověk přihlásit, že chce sloužit u výsadkářů, pokud uspěje během výběrového řízení, je přeložen.
scorpio
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon 09. črc 2012 17:13:28

Re: Jak by vypadalo povolání od armády na obranu státu ?

Příspěvekod Nobody » pon 09. črc 2012 17:42:40

Velice děkuji za poslední dva komentáře ze kterých si už mužu udělat obrázek jak by to asi vypadalo. Co se týče té evidence obyvatelstva tak musím nesouhlasit - přeci nedávno proběhlo sčítání lidu.
Nobody
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte 08. kvě 2012 16:13:43

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

Možnosti

Zpět na Vše ostatní o PostApo

cron