jen tak pro srandu se zeptám co si o takovémto pseudorozboru myslíte.

zajímavé
14
78%
přečetl jsem
0
Žádná hlasování
dočetl jsem ale byla to otrava
0
Žádná hlasování
rozečetl jsem
1
6%
nečetl jsem
0
Žádná hlasování
je to blbost
2
11%
napsal jsem to (tohle je možnost pro mne abych mohl vidět co ostatní naklikali bez klikání. :-)
1
6%
 
Celkem hlasů : 18

 

Re: jaké by mělo být složení zemědělské komunity?

Příspěvekod jurasek » pon 29. pro 2014 19:07:40

Nevím koliks toho nafarmařil, ale ten hektarovej sad co se o nej nemusíš starat bych ti rád svěřil. V něčem máš pravdu, ale asi si nedokážeš představit co je to posekat hektarovej sad a hektarovou louku 3x do roka. A třeba hnojište se bát nemusíš bylo v každém stavení hned na dvorku.
jurasek
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon 29. pro 2014 18:50:21

Re: jaké by mělo být složení zemědělské komunity?

Příspěvekod Honza0297 » pon 29. pro 2014 20:18:23

jurasek píše:Nevím koliks toho nafarmařil, ale ten hektarovej sad co se o nej nemusíš starat bych ti rád svěřil. V něčem máš pravdu, ale asi si nedokážeš představit co je to posekat hektarovej sad a hektarovou louku 3x do roka. A třeba hnojište se bát nemusíš bylo v každém stavení hned na dvorku.


Máš pravdu, bez techniky bych to dělat nechtěl. Ale nějaký stroj na způsob traktůrku, který by jezdil na dřevoplyn, by tu práci mohl výrazně ulehčit. Je ale fakt, že v prvotní výrobě jsem s tím sekáním nějak zapomněl počítat :) A k tomu farmaření, máme zahradu, vlastní brambory, vajíčka, zeleninu, jablka, ale jen tak pro naši potřebu, takže to spíš píšu od stolu než abych to nějak prakticky ověřoval. Znám jak to funguje a co všechno je možné a nemožné, ale žádné extra zkušenosti nemám, se sekáním hektarové louky kosou skutečně ne :)
Honza0297
 
Příspěvky: 9
Registrován: sob 06. pro 2014 19:40:28

Re: jaké by mělo být složení zemědělské komunity?

Příspěvekod jurasek » úte 30. pro 2014 13:18:01

Ono nejde jen o sečení,orání setí.... Nevím nakolik je reálné vypěstovat a hlavně uskladnit tolik různých druhu potravin tak aby ti vydrželi celou zimu. Brambory a řepa v pohodě velkej, suchej,studenej sklep, ale kolik baráku ho má? Ani na vesnici ne každej barák. Chlívy a stáje pro dobytek, stodoly na seno a obilí. Ne ze by to nešlo vybudovat,ale bude to trvat hrozně dlouho.I když bude pracovat celá rodina. A nezapomen že to celé musí jít nejak oplotit a bránit protože jinak ti tu tvoji pšeničku sebere první pitomec s pistolí. Ano, komutita je asi jedinné co má schopnost přežít, ale je velmi málo míst kde to půjde.
jurasek
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon 29. pro 2014 18:50:21

Re: jaké by mělo být složení zemědělské komunity?

Příspěvekod Honza0297 » úte 30. pro 2014 17:43:24

jurasek píše:Ono nejde jen o sečení,orání setí.... Nevím nakolik je reálné vypěstovat a hlavně uskladnit tolik různých druhu potravin tak aby ti vydrželi celou zimu. Brambory a řepa v pohodě velkej, suchej,studenej sklep, ale kolik baráku ho má? Ani na vesnici ne každej barák. Chlívy a stáje pro dobytek, stodoly na seno a obilí. Ne ze by to nešlo vybudovat,ale bude to trvat hrozně dlouho.I když bude pracovat celá rodina. A nezapomen že to celé musí jít nejak oplotit a bránit protože jinak ti tu tvoji pšeničku sebere první pitomec s pistolí. Ano, komutita je asi jedinné co má schopnost přežít, ale je velmi málo míst kde to půjde.


Ke sklepu: lepší je trochu(!) vlhkej, pokud je suchý, brambory a jablka se ti za pár měsíců scvrknou :) My jsme měli kdesi pod sklepem asi spodní vodu a bylo tam vlhko (stěny byly pořád vlhké, ne, že bychom tam měli jezírko) a brambory vydržely rok (i posklizni nových jsme měli pár z minulého roku, sice už taky byly gumové, ale jedlé. Teď z nich jsou křížaly už na konci jara). Pak silničáři hrábli do podloží a zdi vyschly a brambory se scvrkávaj. To je jen poznámka mimo.
Ohledně toho ostatního to je samozřejmě pravda, na to někde na postapu navazoval článek o vytváření komunity na vesnici (najít vesnici, nastěhovat skupinu domluvených lidi, v případě VP oplotit a jet podle plánů). Chce na to myslet dopředu a odtrhávat se od společnosti, dokud to jde, pokud si někdo chce vytvořit samostatnou komunitu :). Po VP už je pozdě a buď musíme doufat, že to až tak zlé nebude, že nás do nějaké podobné komunity vezmou a nebo že budeme jeden z 10 000 který to přežije i bez ní. Nepojednával jsem to jako návod od A do Z, jen zamyšlení nad tím, kolik toho člověk sežere a kolik by stálo práce si to vypěstovat :)
Honza0297
 
Příspěvky: 9
Registrován: sob 06. pro 2014 19:40:28

Re: jaké by mělo být složení zemědělské komunity?

Příspěvekod stepan-hawk » stř 07. led 2015 11:17:06

Nemůže být ta louka na seno a ten sad náhodou ten samý hektar?

Honza: Díky za zamyšlení. Až se jednou rozhodnu napsat novou variantu tohoto pojednání, tak mi toto pomůže.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: jaké by mělo být složení zemědělské komunity?

Příspěvekod Honza0297 » stř 07. led 2015 18:59:19

stepan-hawk píše:Nemůže být ta louka na seno a ten sad náhodou ten samý hektar?

Honza: Díky za zamyšlení. Až se jednou rozhodnu napsat novou variantu tohoto pojednání, tak mi toto pomůže.


Není zač. Možná se mi podaří sehnat, co má jaký výnos, pokud se to průmyslově nehnojí (vybavuje se mi, že v 18. století byly výnosy nesrovnatelně horší). Jestli to seženu, hodím to sem.
Honza0297
 
Příspěvky: 9
Registrován: sob 06. pro 2014 19:40:28

Předchozí
Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Možnosti

Zpět na Farmaření

cron