od engys » pon 14. úno 2011 21:27:27
No není to nic moc. Na fotografii vipadá líp než ve skutečnosti. Je to můj první pořádný nůž, pokud nepočítám nože, nebo mačety které jsem brousil z katru. Materiál je pero z nějakého auta sehnané v kovošrotu za cca 10kč/kg (nůž váží 450g). Je nahřáté v kotli ústředního topení a srovnané na kusu kolejnice kladivem. Následně vyřezané a broušené flexou. Pak jsem ho zakalil ohřátím autogenem na barvu asi tak oranžovou a kalen do starého vyjetého oleje. Tvrdost po kalení by byla asi 60HRC (myslím si to, protože do skla udělal rýhu). Následovalo popouštění v klasické kuchyňské troubě 250° po dobu 30min. Odhadovanou konečnou tvrdost má asi 56-57HRC (myslím si to). Rukojeť je buková šroubovaná. Kalení autogenem není dokonalé - spíše to neumím. Vlivem nedostatečného stejnoměrného prohřátí čepele se ohla a zvlnila. Na funkci to vliv nemá, ale je to vidět esteticky. Hlavně na rukojeti, kde jsou vidět škvíry. Příště budu vyrábět raději nůž menších rozměrů, případně na kalení zkusím raději nějakou výheň, kterou prohřeji celou čepel najednou a stejně. Výbrus ostří je konvexní. Tedy odolnější na sekání než řezání. Ale to je spíše účel mačety. Je však pravda, že housku jsem s ním rozřízl. Jinak celková délka je 35cm, délka čepele po rukojeť 23cm, šířka 45mm a tloušťka čepele je 4.5mm. Nějaký ten test určitě provedu. Ať už venku, tak i doma při přípravě jídla.