Pojďme je poslouchat spolu! Zprávy z tisku, novinky, události a vše podobné.

Krize bude drsná. Dělejte zásoby...

Příspěvekod Vladius » sob 11. kvě 2013 16:09:52

Co si myslíte o tomto článku?

S postupující hospodářskou a finanční krizí někteří ekonomové radí, že nemá cenu mít peníze v bance, ale zajistit se formou komodit, které mají hodnotu samy o sobě a které jsou nutné pro život. V tomto smyslu se nabízí především zemědělská půda, která v okamžiku, že by zkolabovaly tržní vztahy, může zajistit obživu a základní přežití. Podle ekonomky Ilony Švihlíkové není dobré přeceňovat zlato.

„Nerad lidem říkám, že opravdová krize nás teprve čeká. Krize z roku 2008 byla jen malou předehrou. Krize může pominout jen v tom případě, že odstraníte její příčinu. Ani jednu z příčin se nepodařilo odstranit, a proto nemůže být řeč o konci krize,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz například ekonom Petr Kaššák.

A dává i investiční radu: „Investujte do orné půdy, trvalých travních porostů a lesů. Primární výroba bude důležitější, než je dnes. Co se peněžních prostředků týče, neměl bych u sebe větší hotovost, žádný ze spořicích účtů nepokryje ani inflaci, takže o nějakém zhodnocování úspor nemůže být ani řeč.“

S tím, že s postupující ekonomickou a finanční krizí bude čím dál více důležitější primární výroba, suroviny, paliva a potraviny, obecně řečeno pro život nezbytné komodity, souhlasí i vedoucí Katedry politických, společenských věd a ekonomie na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze Ilona Švihlíková.

Podle Švihlíkové krize už nyní odhaluje, že finanční sektor a sektor služeb jsou předimenzovány a finanční bublina, která umožňovala vzestup těchto odvětví, nyní splaskává.

„Rok 2008 byl jedním z prvních fází krize, která toto začala odhalovat. Ta úvaha preferovat reálné hmatatelné statky oproti penězům a finančním aktivům je velice rozumná. Teď je otázka, na jaké hmotné statky vsadit. Ten výběr není vždy úplně snadný. Když se hovoří o půdě a zajištění pitné vody a základního přístupu k energiím, tak se to často bere jako panikaření a hysterická nálada. Ale já si naopak myslím, že je poměrně rozumná myšlenka si tyto věci zajistit,“ řekla ParlamentnímListům.cz Švihlíková.

Podle ní je chyba, že stát nevede debatu o tom, jak zajistit základní ekonomický základ, jako jsou potraviny, zpracování odpadů a energetiku: „Na tomto základu stojí každá ekonomika a potom můžete pokračovat v něčem dalším. Pokud nefungují základy a nemáte pevné stabilní přízemí, tak nemůžete stavět výše a celá budova se vám může zhroutit. Například automobilový průmysl je velmi závislý na ekonomických cyklech.“

Podle Švihlíkové je možné, že pokud zkolabuje finanční systém, ochromí to mezinárodní obchod a vzniknou menší regionální trhy s potravinami a lidé a obecně česká ekonomika budou muset přistoupit k tomu, aby se zde opět začaly více pěstovat komodity nutné pro výrobu potravin pro pokrytí výživy českých občanů.

Někteří ekonomové doporučují investovat do zlata. To Švihlíková ale tolik nedoporučuje, protože pokud budou ochromeny mezinárodní transakce, je zlato na nic a nakonec zlata se lidé nenají ani si jím nemohou zatopit.

„To je takový zlatý fetišismus. Zlato je vám platné jenom tehdy, když funguje mezinárodní finanční trh. Zlato samo o sobě, pokud neděláte zlaté zuby nebo ho nevyužíváte v chemickém průmyslu, není zdaleka tak užitečné, jak se o něm tvrdí. To už je užitečnější kobalt, například na výrobu mobilů. Zlato je do určité míry symbol, ale je vám skutečně platné pouze tehdy, pokud funguje mezinárodní finanční trh. Jinak vám k ničemu nebude,“ vysvětluje Švihlíková.

Připomíná, že v krizích je úplně normální, že funguje barterový obchod bez používání financí, tedy směňování určitého zboží či komodity za jiné zboží či komoditu: „V době ekonomických krizí to bývá běžné. To známe z historie. Koneckonců i argentinská krize na počátku jednadvacátého století byla typická tím, že lidé směňovali zboží za zboží. To je logická reakce a signál toho, že peníze neplní roli, kterou by měly. Ona to není tragédie sama o sobě. Tragédií mohou potom být samozřejmě ty negativní sociální jevy, které to provázejí.“

Pokračování na:
http://beta.parlamentnilisty.cz/zpravy/ ... ove-270666
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Krize bude drsná. Dělejte zásoby...

Příspěvekod Eireannach » sob 11. kvě 2013 17:11:00

Osobně bych měl 2 "výtky":
1) Než do zlata bych už raději investoval do stříbra (přijde mi, že má více praktického využití)
2) Investce do půdy je sice pěkná věc a určitě má návratovou hodnotu, jenže ono pořídit si pár hektarů orné půdy a začít farmařit nejde ze dne na den (zvláště, pokud o tom člově vůbec nic neví), a co vidím jako ještě větší problém je, že až půjde společnost do kytek tak takoví farmáři budou prvním cílem na který se lidé sesypou, až nebude jídlo k dostání. (to sice částečně řeší řesí (jak to i doporučili v tom článku) nákup zbraně, jenže když budu sám s řekněme CZtou a kosou, pochybuju že těch několik hektarů (i míň) sám ubraním proti davu (nemluvě o tom, že také může být ozbrojen). Nebo ještě lépe ten pozemek zabaví stát pro "obecné blaho" :-/
"A fool learns from his own mistakes, a wise person learns from the mistakes of others.”
"We'll cross that bridge when we come to it."
Eireannach
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 21
Registrován: čtv 09. kvě 2013 9:56:53
Bydliště: Kraj razovitý - Ostravsko

Re: Krize bude drsná. Dělejte zásoby...

Příspěvekod Bonobo » sob 11. kvě 2013 19:40:59

S článkem naprosto souhlasím. Samostatné bydlení a půda jsou nejlepší investice. Vím, že je mnoho lidí pro které je hospodaření "španělská vesnice", ale naučit se dá všechno. Zatím je to jen hra a informace jsou snadno dostupné na internetu - ZATÍM. Nejlepší zálohování je přes tiskárnu... Z kovů považuji za dobrou investici olovo, cín, mosaz, stříbro - střelivo a letování... Zlatá kule prý byla jedinou, která dokázala zabít Fexta - nesmrtelného v třicetileté válce...:-) Dnes prý už Fexti nejsou...:-)))
Bonobo
 
Příspěvky: 13
Registrován: sob 19. led 2013 12:39:51

Re: Krize bude drsná. Dělejte zásoby...

Příspěvekod stepan-hawk » ned 12. kvě 2013 19:06:20

Myslím, že nemusí být špatná investice třeba do stříbrné pájky. :-)
Pokud to člověk má šanci udat... tak neváhat. ;-)
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků

Možnosti

Zpět na Rolničky Apokalypsy