Co jíst a co nejíst? Jak nalézt vodu a připravit jídlo? Jak chytit a stáhnout zvěř? Pojďme to rozebrat do detailů.

Kysané zelí

Příspěvekod Gloch » úte 07. úno 2012 19:53:28

Kysané zelí
Není to tak dávno, co bylo kysané zelí - vedle brambor - ve střední a východní Evropě nejdůležitějším zdrojem vitaminu C v zimních měsících. Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitaminu C. Kromě toho při kvašení vznikající kyselina mléčná je nejenom chuťově lahodná, ale také zdravá, což se o kyselině octové, používané ke konzervaci, říct nedá. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B12 je dobrý pro nervovou soustavu. Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebný ke tvorbě hormonů. Tyto dva vitamíny ale nejsou jediné, v kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník a zinek.

Suroviny:
Hlávkové zelí, tak aby nakrouhaného bylo 10 kg, cibuli 0,15-0,20 kg, sůl 0,25kg, kmín 20g, celý pepř, kdo má rád – křen a nebo nové koření (přiměřeně).
Postup
Nakrouháme, popř. koupíme krouhané zelí, nasypeme je do vaničky, posolíme, posypeme kmínem a celým pepřem a novým kořením, a necháme aspoň 3-4 hodiny pustit šťávu. Potom zelí natlačíme do 0,7 l sklenic tak, aby v každé byla i šťáva a zavíčkujeme. Můžeme použít i šroubovací víčka tzv. „Twist off“. Sklenice dáme na plechy a nebo třeba do dětské vaničky (já  ), někam do tepla a temna . Víčka se vypoulí a zelí pracuje a ze sklenic vyteče část kvasící šťávy. Necháme tak asi 2-3 týdny až kvašení ustane – zkontrolujte víčka a popř. hlavou znovu přimáčkněte. Pak zaneste zelí do sklepa a můžete konzumovat. Pokud si nejste jisti, otevřete jednu sklenici a ochutnejte. Takto ošetřené zelí vydrží ve sklepě 2 roky, ve zvláště příznivých podmínkách i tři. Pokud chcete prodloužit dobu trvanlivosti až na 5 (i více) let – sterilujte při 85C cca25min
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Kysané zelí

Příspěvekod sahaw » úte 07. úno 2012 19:59:30

Dodatek: Kysane zeli se castecne rozlozene bakteriemi,tak je lip pak stravitelne. A pokud clovek sni neuvarene,tak se dostanou do strev bakterie,ktere zlepsi traveni. Tudiz je to jako ty jogurtove napoje s kulturou[znacka neudana],ale zdravejsi a o dost levnejsi.:D.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Kysané zelí

Příspěvekod Gloch » úte 07. úno 2012 20:19:43

sahaw píše:Dodatek: Kysane zeli se castecne rozlozene bakteriemi,tak je lip pak stravitelne. A pokud clovek sni neuvarene,tak se dostanou do strev bakterie,ktere zlepsi traveni. Tudiz je to jako ty jogurtove napoje s kulturou[znacka neudana],ale zdravejsi a o dost levnejsi.:D.

Stejně fungují i trvanlivé salámy - jelikož v nich proběhlo mléčné kvašení obsahují všelijaké ta Bifidusy a pod - dokonce víc než jogurt. : D
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Kysané zelí

Příspěvekod sahaw » úte 07. úno 2012 20:24:49

Myslel jsem,ze jsou uvarene(sterilizovane) uzeniny jako treba sterilizovane zeli. Co je sterilni,tak to je mrtve.:)
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Kysané zelí

Příspěvekod Gloch » úte 07. úno 2012 20:38:42

sahaw píše:Myslel jsem,ze jsou uvarene(sterilizovane) uzeniny jako treba sterilizovane zeli. Co je sterilni,tak to je mrtve.:)

Všeobecně typu uherský salám - Herkules, Lovecký, Poličan. Všimni si, že mají nakyslou chuť. Pokud bys je pověsil někde do průvanu, tak jsou věčné - akorát je pak musíš porcovat pilkou na železo.:-D
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Kysané zelí

Příspěvekod Gloch » úte 07. úno 2012 21:53:55

Gloch píše:Kysané zelí
Není to tak dávno, co bylo kysané zelí - vedle brambor - ve střední a východní Evropě nejdůležitějším zdrojem vitaminu C v zimních měsících. Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitaminu C. Kromě toho při kvašení vznikající kyselina mléčná je nejenom chuťově lahodná, ale také zdravá, což se o kyselině octové, používané ke konzervaci, říct nedá. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B12 je dobrý pro nervovou soustavu. Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebný ke tvorbě hormonů. Tyto dva vitamíny ale nejsou jediné, v kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník a zinek.

Suroviny:
Hlávkové zelí, tak aby nakrouhaného bylo 10 kg, cibuli 0,15-0,20 kg, sůl 0,25kg, kmín 20g, celý pepř, kdo má rád – křen a nebo nové koření (přiměřeně).
Postup
Nakrouháme, popř. koupíme krouhané zelí, nasypeme je do vaničky, posolíme, posypeme kmínem a celým pepřem a novým kořením, a necháme aspoň 3-4 hodiny pustit šťávu. Potom zelí natlačíme do 0,7 l sklenic tak, aby v každé byla i šťáva a zavíčkujeme. Můžeme použít i šroubovací víčka tzv. „Twist off“. Sklenice dáme na plechy a nebo třeba do dětské vaničky (já  ), někam do tepla a temna . Víčka se vypoulí a zelí pracuje a ze sklenic vyteče část kvasící šťávy. Necháme tak asi 2-3 týdny až kvašení ustane – zkontrolujte víčka a popř. hlavou znovu přimáčkněte. Pak zaneste zelí do sklepa a můžete konzumovat. Pokud si nejste jisti, otevřete jednu sklenici a ochutnejte. Takto ošetřené zelí vydrží ve sklepě 2 roky, ve zvláště příznivých podmínkách i tři. Pokud chcete prodloužit dobu trvanlivosti až na 5 (i více) let – sterilujte při 85C cca25min

Jsem zapomněl na obrázky
Přílohy
kysane_zeli.jpg
kysane_zeli.jpg (19.59 KiB) Zobrazeno 17817 krát
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Kysané zelí

Příspěvekod sahaw » úte 07. úno 2012 22:04:49

Delas i jinou zeleninu? Mam nakoupeno par kil cibuli,ale zatim jsem to odkladal.:)
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Kysané zelí

Příspěvekod Gloch » úte 07. úno 2012 22:12:23

sahaw píše:Delas i jinou zeleninu? Mam nakoupeno par kil cibuli,ale zatim jsem to odkladal.:)

Cibule vydrží skoro rok, pokud máš druh co se jmenuje šalotka tak i dýl. Jinak cibule se dá uskladnit smažená v sádle. Kořenová zelenina je nejlíp sušená (Nastrouhat hrubým struhadlem a na radiátoru topení) a skoro všechna zelenina se dá zavařit v sladkokyselém a nebo slaném nálevu. Nepopisuji zmražení - co kdyby vypadla elektřina - i když - většinou teď ji mám zamraženou.
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Kysané zelí

Příspěvekod sahaw » úte 07. úno 2012 22:18:24

Myslel jestli nechavas i jinou zeleninu kvasit.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Kysané zelí

Příspěvekod Gloch » úte 07. úno 2012 22:20:34

sahaw píše:Myslel jestli nechavas i jinou zeleninu kvasit.

Nenechávám - ale jsou možnosti - některé národy to dělávají - určitě se to dá někde dohledat.
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Kysané zelí

Příspěvekod jimmyjazz » stř 08. úno 2012 12:46:35

sahaw píše:Myslel jestli nechavas i jinou zeleninu kvasit.


co se dela typicky i v CR jsou kvasene okurky. Postup je obdobny, jako u toho zeli.
jimmyjazz
 
Příspěvky: 79
Registrován: stř 15. čer 2011 11:30:00
Bydliště: Praha

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Možnosti

Zpět na Potrava a voda

cron