Nože na přežití, pily na dřevo, krumpáče a sekery na obranu a další harampádí.

Jaké ocele preferujete?

Preferuji levné uhlíkové ocele.
5
71%
Preferuji drahé práškové ocele.
2
29%
 
Celkem hlasů : 7

 

Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Příspěvekod Vladius » čtv 14. dub 2011 9:00:08

V komentářích k recenzi nože Mora Frost (http://bushcraft.cz/vybaveni/noze-a-nas ... o-recenze/) se rozvinula velmi zajímavá debata, kterou bych rád přesunul sem a pokračoval v ní. Uvědomuji si, že anketa je nastavena strašně omezeně, ale je tu pouze kvůli pohledu na věc. Co preferujete, levnější uhlíkové ocele, které nabrousíte na každém kameni, nebo drahé práškové, které vydrží měsíce bez broušení a údržby, ale potřebujete k nim sadu diamantových brousků.


Ondra says:
Mám tenhle nůž a používám jej cca 3 roky. Nůž i pouzdro vypadají levně a není to nástroj na „hard use“, potud souhlas.
Ale řezné vlastnosti v šedém průměru?
To snad ne..
Mám také nože např. od SOG, Ka-Bar, Ontario. Dražší nože a zvučnější značky, ale žádný nemá takové řezné vlastnosti a nedá se nabrousit tak jedovatě, jako tahle obyčejňoučká Mora.

admin says:
Jedovate nabrousit se da i ocelove pravitko . U Mory je problem, ze ta uhlikovka je hrozne mekoucka, tak ze tu jedovatost velmi rychle ztraci. A jinak sila cepele a skandinavsky tvar skutecne umoznuji nabrousit ji kvalitne, snadno a rychle.

Ondra says:
No, pravítko jsem brousit nezkoušel. Nerad bych zapadl do disputací o vlivech tvrdosti oceli či tvaru výbrusu na řezivost čepele, je o tom dosti řečeno jinde.
Chtěl jsem říci, že řezné vlastnosti uhlíkových čepelí Mora považuji za velmi dobré – rozhodně lepší, než šedý průměr.

Honza says:
Mekoucka uhlikovka je to proto, ze se pocita s jejim pouzitim i v pomerne nizkych teplotach. Kdo to nezkusil, tak doporucuju na zimu 58-60 HRC noze z tvrdsich oceli. Lame se to jako paratko uz po obycejnym battoningu. Noze MORA osobne povazuju za velmi solidni a urcite bych si poridil prave je, kdybych shanel levnejsi nuz. Navic se mekci noze snadneji udrzuji a i pri castem pouzivani je cele ostri pouzitelne prinejmensim par let, nez se vlivem prebrusovani zmrsi tvar.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Příspěvekod Vladius » čtv 14. dub 2011 9:38:24

Ted jsem si vsiml, ze cela diskuze se ubira smerem, ktery se mi moc nelibi. Neobhajuji drahe materialy a rozhodne nezatracuji chudinku Moru. Ani omylem. Noze a cepele Mora pro me byly dlouhou dobu skoro idealem.
Ale!
Nedelejme z nich to, cim nejsou. Noze Mora, Hultafors, Fiskars a dalsi jsou pouze pracovni nastroje pro delniky a remeslniky. Nic vic. Ve Svedsku je to neco jako odlamovaci nuz - vezmu, za dva dny znicim a vezmu dalsi. Oni se tam dokonce i prodavaji hromadne. V krabicich po 50, nebo 100 kusech. Je to spotrebni zbozi. Nejlevnejsi materialy a cepel, ktera se drzi aspon diky uhliku. Nevim, zda jste zkouseli nerezove Mory, to je stejna kvalita, jako noze z AK - 5 od Mikovu.
Jo, v Cechach se Mora moc nenadre, prave proto ji hodne lidi preferuje pred drazsim nozem. Na obcasny vylet bohate staci. Obzvlast pokud vymenite rukojet a pouzdro. Pak mate vlastorucne vyrobeny nuz z uhlikove ocele, ktery po prejeti ocilkou reze jak das. Co vic si prat! Sam mam v kuchyni tri takove predelavky :)
Jenze jsou i daleko lepsi materialy. A to ted nemluvim o nerezovkach a praskovkach, uhlikova ocel neni jen jedna. Tech je vic, stejne tak, jako i moznosti uprav a kaleni.
Mekoucka uhlikovka je to proto, ze je to nejlevnejsi uhlikova ocel s nejlevnejsim moznym kalenim. Neni to schvalne, je to dane pouze cenou. To jsou noze za par euro. Vylisovat cepele, aspon nejak zakalit, chemicky vylestit, nasadit rukojet a sup do obchodu.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Příspěvekod Ondra » čtv 14. dub 2011 12:42:12

Dovolím si ještě jednou upřesnit svůj názor a opět trochu oponovat. Nemyslím, že bych z nožů Mora (resp. jejich uhlíkových variant - Mora Classic) dělal něco co nejsou. Ano, jsou to nástroje - levné a levně vyráběné. Po osobním období nožů velkých a potom nožů taktických jsem zjistil, že nic víc než nástroj nepotřebuju.
Reagoval jsem, protože mě v recenzi překvapilo nízké hodnocení řezivosti tohoto nože - nic proti autorovi. Mám osobně zato, že největší důvod ke koupi tohoto nože (tedy kromě ceny) je právě vysoká řezivost ostří. Pokud chápu "řezivost ostří" jako schopnost ostří procházet materiálem, větší roli zde hraje tvar (výbrus ostří) a síla čepele, než její tvrdost. Skandinávský výbrus+síla čepele cca 2,5mm+jedovaté nabroušení - skvělé řezné vlastnosti. Opakuji a trvám na tom, že co se týče řezivosti, nože Mora předčí řadu mnohem dražších nožů, byť jsou Mory vyráběny jakkoliv levně. Ty dražší nože třebas zase nabízejí jiné věci - kvalitnější materiál ruček, ergonomii, odolnější čepel z tvrdší oceli:-), pouzdra z kydexu, atd. Nesnažím se tvrdit, že Mory jsou "the best".
Případná nižší výdrž ostří mě nijak neobtěžuje ani neomezuje - brousím nůž často i když to není zrovna nutné. Jelikož nejvíce s nožem krájím (potraviny), ořezávám (nějaké klacky), vyřezávám (sem tam lžíce či lodička z kůry), batoning vyjímečně, protěžuji právě řezné vlastnosti před ostaními. Pádnější čepel či tvrdší materiál prostě nepotřebuji.
Momentálně favorizovaný nástroj: Mora 510MG - čímž chci říci: osobně preferuji levné, spotřební a rezavějící uhlíkovky se skandinávskými výbrusy:-)
Ondra
 
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 14. dub 2011 11:34:55

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Příspěvekod Vladius » čtv 14. dub 2011 20:02:08

Ondra píše:Dovolím si ještě jednou upřesnit svůj názor a opět trochu oponovat.


Ok, ted uz chapu, jak jsi to myslel a souhlasim s tim, ze skandinavsky tvar cepele je velmi fajn :). Slo mi pouze o to, ze tam kde Mora "chcipne", jine noze stale drzi a stale holi. Proto je mam pouze v kuchyni, kde muzu bez problemu pretahnout keramikou pokazde, kdy bude potreba. Ale do prirody taham kovane noze od Dohnalu a Zdenka Stora. Ackoli je po kazdem vyletu stejne dobrousim a vylestim na kozenem opasku :). Hold najfmanie je tezka nemoc. Pro me stav, kdy nuz holi, je pouze zaklad a prave brouseni prichazi az pak :)
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Levné uhlíkovky VS HiTech práškovky

Příspěvekod alibaba » pát 22. dub 2011 18:10:51

admin píše: Pro me stav, kdy nuz holi, je pouze zaklad a prave brouseni prichazi az pak :)


Nuz neni nic moc specialniho a do nejakeho lesa co musime brousit a diamantovem brousku je primo nevhodne a ja se drzim indianu co nejoblibenejsi nuz u nich byl uhlikovy reznicky nuz co mel tvrdost 45 Rockwel a tedy byl tak mekky ze se nechal brousi o nahodne nalezene kameny a necha se zakalit jako povrchove polozenim do taboraku a ponorenim do vody a tak vlastne zakalime tak 1 desetinu milimetru co vlastne obrousime a tak proces opakujeme a on nas vysoky obsah uhliku ani nedovoli kalit do nejake hloubky ,ty hi/tech ocele jsou moc drahe a jestli tohle stacilo indianum ,staci to i mne ,ja jsem vyrobil stovky nozu z uhlikove ocele co jsem pak levne prodaval a kdyz nuz skoro holi je nabrousen a vzpominam so jak stary mistr v uceni rikal ,kluci nebruste ty dlata a hobliky tak ze holi brzy se otupi a jasne neco povidejte 15 klukum, tak vsechno co jsme brousili proste holilo i moje ruky nemely chlupy....
alibaba
 
Příspěvky: 31
Registrován: úte 22. bře 2011 21:12:55

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Možnosti

Zpět na Nože a nástroje

cron