První pomoc, přírodní medicína, operace na otevřeném mozku a další radosti života!

Pneumonie (Zápal plic) - průběh, léčení, následky

Příspěvekod Vladius » úte 03. led 2012 14:41:03

Tímto tématem bych rád odstartoval sérii diskuzí o konkrétních nemocích a možnostech léčení. Pojďme zkusit vytvořit takovou mini příručku.

Zápal plic (pneumonie) je zánětlivé onemocnění plic.

Zápal plic může vzniknout z mnoha různých příčin – na podkladě infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením přenosem pomocí kapénkové infekce, nebo také jako následek chemického či fyzikálního poškození plicního parenchymu například vdechováním tuhých částic, či žaludečního obsahu.
Zápal plic může být také původu tzv. „idiopatického“ – bez známé příčiny.
Příznaky zápalu plic jsou závislé na původci, který ho způsobuje a mohou se značně lišit.
Diagnóza je stanovena na základě rentgenu plic a vyšetření sputa (tzv. chrchel, či hlen).
Léčba závisí na příčině zápalu plic, bakteriální infekce se léčí antibiotiky a podpůrnou symptomatologickou léčbou.
Zápal plic je běžné onemocnění, které postihuje všechny věkové skupiny a může být příčinou smrti u starších lidí a lidí dlouhodobě nemocných.
Proti některým typům zápalů plic existuje očkování jako například proti zápalu plic způsobené bakterií Streptococcus pneumoniae, či proti chřipkovým virům, kteří také mohou zápal plic vyvolat.
Prognóza onemocnění závisí na typu zápalu plic, na léčbě, komplikacích a na pacientově celkovém zdravotním stavu.
Nejčastější formou zápalu plic bývá bronchopneumonie, kdy se zánět vyskytuje v oblasti průdušinek a okolních plicních tkáních. Zvláštním druhem zápalu plic je pak tuberkulóza.
Ohroženější skupinou obyvatelstva jsou kuřáci, lidi s oslabenou imunitou, či dlouhodobě nemocní pacienti.

Objektivní a subjektivní příznaky

Pacienti s infekčním zápalem plic často mívají teplotu, kašel, pocit obtížného dýchání a bolest na hrudníku.
Kašel bývá zpočátku dráždivý, později s vykašláváním sputa různého charakteru.
Horečka může být doprovázená zimnicí a třesavkou.
Bolest na hrudi se projevuje jako ostrá nebo bodavá bolest, která se vyskytuje nebo zhoršuje především při hlubokém dýchání nebo kašli.
Nemocní se zápalem plic mohou mít také tzv. celkové příznaky - bolesti hlavy, kloubů a svalů, ztrátu chuti k jídlu, pocit na zvracení, zvracení, změny nálady a zvýšenou únavu.
Dalším možným projevem je vlhká a lepkavá kůže, popř. cyanóza (namodralá kůže a sliznice).
Méně časté typy zápalů plic mohou vyvolat i jiné příznaky. Zápal plic při tuberkulóze nebo pneumocystóze se může projevit pouze úbytkem na váze a nočním pocením.
U starších lidí bývají příznaky zápalu plic atypické. Mohou zapříčinit nebo zhoršit zmatenost, či mohou vyvolat poruchu rovnováhy a následně pády.
Malé děti mohou mít všechny výše zmíněné příznaky, ale v mnoha případech jsou pouze ospalé a trpí nechutenstvím.
Podezření na zápal plic vyžaduje okamžité vyšetření u lékaře.
Fyzikální vyšetření může odhalit horečku nebo někdy naopak sníženou tělesnou teplotu, zrychlené dýchání, snížený tlak krve, zrychlenou tepovou frekvenci, nebo nízkou saturaci kyslíkem (snížené množství kyslíku v krvi).
Lidé s obtížným dýcháním, lidé zmatení, nebo ti co mají cyanózu (namodralé zbarvení kůže a sliznic) vyžadují okamžitou pozornost.

Oboustraný zápal plic viditelný pod rentgenem

Nález při fyzikálním vyšetření plic může být normální, ale často ukazuje zhoršené rozpínání hrudníku na postižené straně. Při poslechu stetoskopem bývají nad postiženou oblastí slyšitelné přízvučné vlhké chrůpky a výjimečně se může objevit trubicové dýchání. Poklep nad postiženou plící může být ztemnělý, hrudní chvění (fremitus pectoralis) bývá zvýšené spíše než snížené, čímž se odlišuje od nálezu při pleurálním výpotku. Ačkoli jsou tyto příznaky významné, nejsou dostatečné ke stanovení diagnózy zápalu plic. Navíc studie prokázaly, že dva lékaři mohou určit rozdílné nálezy u stejného pacienta. Pro diagnózu zápalu plic je rozhodujícím vyšetřením rentgenový snímek hrudníku.

Zdroj: Wikipedia
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Pneumonie (Zápal plic) - průběh, léčení, následky

Příspěvekod jirka44 » úte 03. led 2012 17:33:28

no jestli mohu tak napisi otom jak jsem to požil

Měl jsem zápal plic se zápalem pohrudnice.
Ze začátku musí říct ,že je to hodně oškliva a zákeřna nemoc.

Nemoc jsem měl cca před rokem. Dostal jsem ji nejpis z toho ze jsem chodil venku v tilku když už pomalu sněžilo ,upozornuji ,že vte dobe jsem byl dost otuzily a ani mi nak to nevadilo.
Před nemoci jsem vazil 93kg/180cm/17let a kvlalitni svalove hmoty.
cca 3 dny po promedovani se te v tilku v zime jsem rano pomalu nemohl vstat a šilene me bolelo na hrudi.
Tak jsem zamiril jsem zustal doma nemel jsem tuseni co mi je po asi 2 dnech se vyšplhali horečky na cca 40 stupnu,snazil jsem se to srazit praškama,melo to jenom chvilkovy efekt, po tydnu co jsem vubec nejedl akorat pil cca 4-5 litru převažně čaje a horečky furt byli kolem 40 stupnu tak jsem si zavolal zachranku a bylo mi vyhubovano ze jezdej jenom k vaznym pripadum a v nemocnici me odbili stim ,že mam zanět průdušnic a to samozřejmě nefungovalo na muj zapal plic se zapalme pohrudnice , který se dál krasne rozvijel.Po dalsim tydnu nejezeni(krome asi par piškotu kete jsem vzapeti vyzvracel) a prisernych bolestech na hrudniku
jsem se vidal ke sve lekařce mám to asi 1 km a musel jsem tam jet taxikem, protože bych se asi někde po cestě zhroutil, zhruba asi po 14 dnech nemoci jsem zhubl 10kg.Doktorka mě poslal na rentgen a tam se potvrdil zapal plic se zapalem pohrudnice,pote už mi nasadila spravna antibiltika a po cca tydnujsem citil velke zlepseni už jsem mohl jist a nebolelo me tak na hrudi . Po dobrani antibiltik jsem byl ještě 14 dni doma.Po nemoci jsem byl dost zeslabli po dalším měsíci jsem zase začal chodit do posilovny a zvedal jsem zhruba 20-30% zvah co jsem zvedal před nemoci.
POZOR jedna se o velmi nakažlivou nemoc,chytla to nakonec psotupně celá rodina, i když se mnou nebyli v jedne mistosti akorat mi něco občas donesli.

Při nemoci a ponemoci doporučuji jist hodně ovoce a na tomhe nešetit
multivitamin 1tbl rano 1tbl večer
vitamin C 1tbl rano 1tbl večer
vitamin E 1 tbl rano
b kompex 1tbl rano
trojkombinace vapník hořčík zinek 1tbl rano
jirka44
 
Příspěvky: 7
Registrován: pát 16. pro 2011 22:34:13

Re: Pneumonie (Zápal plic) - průběh, léčení, následky

Příspěvekod Gloch » sob 07. led 2012 0:57:26

Jirka44 nám poskytl pěkný modelový příklad, na kterém si (doufám s jeho dovolením) můžeme demonstrovat zásady péče o zdraví. Nejen po VP anebo na cestách v přírodě, ale i v běžném životě.
Především – zdraví je to nejcennější co máme. Můžete mít to nejlepší vybavení, ale pokud zeslábnete na 20 – 30% normálního stavu vaše šance na přežití se radikálně sníží. Jirka měl štěstí, že ho to postihlo dnes, kdy jsou k dispozici antibiotika (ATB)1. a navíc žijeme (i když to zní zvláštně) v zemi, která, co se péče o zdraví týká, pořád ještě patří ke světové špičce. V době před ATB by se s největší pravděpodobností Jirka s námi o své zkušenosti již nestihl podělit.
Základem by měla být prevence. Dnes, kdy jsou dostupné účinné léky, mnoho lidí prevenci zanedbává. 1. Vhodné oblečení - „ 3 dny po promenádovaní se v tílku v zimě“ - platí, že není špatné počasí – jen špatné oblečení.
Shora dolu: cca 20% tepla uniká hlavou. Proto mimina a staří lidé mívají čepici – jejich termoregulace není tak výkonná. Krk – chránit před větrem – může dojít k prochladnutí a zablokování krční páteře, popř. k onemocnění typu angíny. V mnoha komunitách – zvláště takových, které se pohybují venku, vidíme šátky na krk. Ústa – udržujte chrup v takovém stavu, aby vás nezaskočila náhlá bolest zubů. Dokáže člověka zcela vyřadit. Pokud máte problémové osmičky -“zuby moudrosti“ nechte si je zavčasu vytrhat. Pokud už v nich je zánět, je to mnohem komplikovanější. Chraňte záda a močové cesty před prochladnutím, pro příklad – po zhoršení počasí navštívilo pohotovost v okresním městě cca 40 pacientů, z toho 15 dívek se zánětem močových cest jako následek prochladnutí – chodit v mrazu s holým břichem může působit sice svůdně, ale je to holý nerozum.
Poslední kritické místo jsou nohy. Jestliže vám zůstanou nohy jako jediný dopravní prostředek, je nutno se podle toho k nim chovat. Jak říká jedno přísloví: „Nohy v suchu, jasná hlava, v žaludku vždy střídmá strava.“
Další z prevencí je péče o drobná poranění. Staří doktoři říkávali: „Do kůže ranka – ke smrti branka.“ Nepodceňovat oděrky a kousnutí hmyzem. Raději 2x ošetřit zbytečně, než muset přikročit k amputaci pro flegmonu.2.
A co když už nemoc přijde? Prvním příznakem bývá teplota. Pokud se pohybuje v pásmu 37 – 38 není třeba podnikat žádná opatření. Tělo zvýší teplotu proto, aby zahubilo „vetřelce“. Jen je třeba zvýšit příjem tekutin. Ne horké – abychom teplotu nezvyšovali ani příliš studené.
-„po asi 2 dnech se vyšplhali horečky na cca 40 stupňů“, při takových teplotách nečekat na nic a navštívit lékaře popř. mu zavolat. Teplota nad 38,5 již může signalizovat závažné onemocnění. Obvodní lékař má povinnost pacienty navštěvovat, bere za to peníze. i když nikoho nenavštíví – má to jako paušál – tzv. „kapitační platbu“ Pokud voláte 155, přijede RZS, která vás sice ošetří a odveze do nemocnice – ale není to jejich práce a může se stát, že budou brblat. Pokud se vám to stane mimo dosah civilizace a léky nezabírají, je nutno srážet teplotu studenými zábaly. Pro takový případ je dobré mít sebou nějaké širokospektré antibiotikum a snažit se nemocného dopravit do civilizace.
1, ATB neberte nikdy zbytečně, a pokud už musíte – dobírejte – jinak si v těle vypěstujete rezistentní mrchy.
2. Flegmona je jakýkoli neohraničený bakteriální zánět měkkých tkání těla, opakem je absces, kdy je hnisavé ložisko ohraničeno. Flegmona se projevuje zarudnutím, otokem a zvýšenou teplotou postiženého místa. Podle závažnosti může být přítomna i zvýšená teplota nebo horečka. Flegmona se může poměrně rychle šířit a během několika hodin může zasáhnout např. i celou končetinu. Flegmona může vzniknout např. po bodnutí infikovaným hmyzem, zanedbanou oděrkou atp. Neléčená flegmona může vést až k sepsi a amputaci postižené končetiny. Antibiotika není nutno podávat vždy. Délka léčby je různá. Někdy stačí týden, při komplikacích nebo oslabené imunitě může trvat i delší dobu. V každém případě je vhodné vyhledat odborné ošetření, nejlépe na chirurgické ambulanci.
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Pneumonie (Zápal plic) - průběh, léčení, následky

Příspěvekod Vladius » sob 07. led 2012 1:22:03

Takže někomu, kdo chytil zápal plic, zbývá jedině jist vitamíny a modlit se? Bez ATB jinou možnost nemá?
Žádné rostlinky, čajíčky?
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Pneumonie (Zápal plic) - průběh, léčení, následky

Příspěvekod Gloch » sob 07. led 2012 1:48:57

admin píše:Takže někomu, kdo chytil zápal plic, zbývá jedině jist vitamíny a modlit se? Bez ATB jinou možnost nemá?
Žádné rostlinky, čajíčky?

Může (musí) zkusit všechno - bez ATB je šance na přežití asi 10 - 20%. Ještě dnes umírá na zápal plic asi 2 miliony dětí do 5 let ročně. Hlavně ovšem v rozvojových zemích.
Podle údajů Světové zdravotnické organizace umírá na následky pneumonie každý rok 3 až 5 miliónů lidí.
Údaje z http://www.pharmanews.cz/2006_06/plice.html
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Pneumonie (Zápal plic) - průběh, léčení, následky

Příspěvekod Vladius » sob 07. led 2012 1:55:23

Jsou nějaké doporučené přírodní postupy, které mohou zmírnit průběh a zvýšit šance?
Horký termofor na hrudník, tři deky navrch, čaje z kytiček (jakých?)?
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Pneumonie (Zápal plic) - průběh, léčení, následky

Příspěvekod Gloch » sob 07. led 2012 2:26:05

admin píše:Jsou nějaké doporučené přírodní postupy, které mohou zmírnit průběh a zvýšit šance?
Horký termofor na hrudník, tři deky navrch, čaje z kytiček (jakých?)?

Termofor a deky by to jen zhošily. Teplotu je třeba spíše srážet - tzn studené zábaly, jedině na hrudník se dá použít zábal z psího(jezevčího) sádla, ale pomáhá i olej - teplý, přidá se slivovice v tom se namočí hadra, ta se dá na hrudník a překryje se to suchým zábalem. Vyskoušel jsem na svých dětech jako podpůrnou léčbu a funguje to, akorát pak celý pokoj smrdí slivovicí.
Jinak z rostlin: kostival, kopřiva, šalvěj, pampeliška podběl, jitocel, lipový květ, černý bez květ, z jídel bývá doporučován odvar z ovesných vloček. Za stara se doporučovaly ještě potné kůry.
Zdroj: Lidové lékařství E. Löfler nakladetelství "Uranos" Fuerth Bavorsko 1912
Asi by se našlo i něco novějšího, ale já zatím nic kde by nebyla ATB nehledal.
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Pneumonie (Zápal plic) - průběh, léčení, následky

Příspěvekod sahaw » sob 07. led 2012 11:44:11

Myslim,ze je dulezita prevence. Je to jen muj nazor,ale pripada mi,ze pokud clovek ma:
1.mit fyzicku
2.jist pravidelne kvalitne
3.jist hodne potravin ve ktere je Vitamin C
4. jist v potrave prirodni antibiotikum

Myslim,ze kazdy krok cloveku zajisti,ze bude mit mensi sanci onemocnet jakoukoliv nemoci.V teto dobe je to zbytecne,protoze existuje zadarmo(primo ho neplatime) doktor a prasky jsou za par korun. Az prijde VP a nebo se zmeni ustava a budeme uz muset platit u doktora,tak tyto kroky se stanou podle mne dulezite.

Bylinky
Skoro ve vsem zelenem je tento vitamin C. Bylinky,ktere jsou doporucovany ke vsemu maji dost vitaminu C. Vitamin C je velmi dulezity pro imunitu.Obsahuji i jine ucine latky,ktere nici bakterie a nebo s kombinaci s telem napomaha posilit cloveku imunitu. Hodne prasku jsou vlastne extrakty z bylinek.

Caje a odvary
Caje a odvary jsou vyluhy z bylinek atd a proto jsou ucinejsi protoze se do vody dostanou tyto latky. A pak v travici soustave se rychleji vstreba. To same plati u obkladu,kde vstreba pres kuzi.

Nahrada
Zas to bude aktualni,az nebude clovek moc sehnat(budou moc drahe) tablety a nebo exoticke ovoce,tak se hodi prejit na jiny zdroj vitaminu,mineralu. Plane rostliny(pampelisky,koprivy,...) jsou idealni zdroj tenchto latek.Pokud si clovek pecliove projde,tak zjisti,ze je to zaroven i lek. Casto u rostlinek,ktere jsou zdrave a lecive obsahuji v nazvu lecive.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Pneumonie (Zápal plic) - průběh, léčení, následky

Příspěvekod jimmyjazz » úte 14. úno 2012 13:47:41

jako prirodni ATB poslouzi cesnekova tinktura - rozhodne miti v zasobe.
jimmyjazz
 
Příspěvky: 79
Registrován: stř 15. čer 2011 11:30:00
Bydliště: Praha

Re: Pneumonie (Zápal plic) - průběh, léčení, následky

Příspěvekod Vladius » úte 14. úno 2012 15:36:45

Mohu poprosit o podrobnější info? Vyrábí se doma, nebo kupuje? Jak se vyrábí, kde se kupuje?
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Pneumonie (Zápal plic) - průběh, léčení, následky

Příspěvekod Gloch » úte 14. úno 2012 16:06:43

Vladius píše:Mohu poprosit o podrobnější info? Vyrábí se doma, nebo kupuje? Jak se vyrábí, kde se kupuje?

http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cislo ... 2005032701
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Pneumonie (Zápal plic) - průběh, léčení, následky

Příspěvekod jimmyjazz » úte 14. úno 2012 16:50:54

Nevim, zda bych zrovna pouzil cisty lih...jinak vcelku podobne jako zde http://hobby.idnes.cz/cesnek-je-nejleps ... -domov_mce
jimmyjazz
 
Příspěvky: 79
Registrován: stř 15. čer 2011 11:30:00
Bydliště: Praha

Re: Pneumonie (Zápal plic) - průběh, léčení, následky

Příspěvekod Survivor » pát 17. úno 2012 17:41:34

Gloch píše:
admin píše:Jsou nějaké doporučené přírodní postupy, které mohou zmírnit průběh a zvýšit šance?
Horký termofor na hrudník, tři deky navrch, čaje z kytiček (jakých?)?

Termofor a deky by to jen zhošily. Teplotu je třeba spíše srážet - tzn studené zábaly, jedině na hrudník se dá použít zábal z psího(jezevčího) sádla, ale pomáhá i olej - teplý, přidá se slivovice v tom se namočí hadra, ta se dá na hrudník a překryje se to suchým zábalem. Vyskoušel jsem na svých dětech jako podpůrnou léčbu a funguje to, akorát pak celý pokoj smrdí slivovicí.
Jinak z rostlin: kostival, kopřiva, šalvěj, pampeliška podběl, jitocel, lipový květ, černý bez květ, z jídel bývá doporučován odvar z ovesných vloček. Za stara se doporučovaly ještě potné kůry.
Zdroj: Lidové lékařství E. Löfler nakladetelství "Uranos" Fuerth Bavorsko 1912
Asi by se našlo i něco novějšího, ale já zatím nic kde by nebyla ATB nehledal.


Pozor! Horečka do 38,5 °C je potřebná odpověď imunitního systému takže bych horečku do 38,5°C nesrážel naopak.
Survivor
 
Příspěvky: 10
Registrován: ned 12. úno 2012 17:37:24
Bydliště: Beroun

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Možnosti

Zpět na Medicína