sahaw píše:Cim vic si ctu knizky o minulosti,tak nachazim casteji o tom,ze chleba(nemyslim ten dnesni) tvoril hlavni soucast jidelnicku. Da se ric,ze casto byl hlavni zdroj jidla.
Z mensi casti tvoril nahrazkou mouky(hrach,zaludy,rozdrcene bylinky atd.)
Vim,ze casto lidi mysli,ze brambory byl hlavni zdroj,ale u nas se ve vetsim meritku zacli pestovat az v roce cca 1771,kdy kvuli hladu byli privezeny. Diky hladu (nepriznive pocasi na obilniny)se zaclo u nas pestovat brambory.
Pokud nekdo si mysli,ze jidlo predku bude jedine reseni k preziti po VP,tak mi dejte vedet. Stale studuji materialy a urcite chci rozsirit dalsi vedomosti.diky
Gloch píše:Tady je to trochu rozebrané - včetně energetické návratnosti - http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ ... 6#comments - zajímavá je hlavně diskuze pod článkem.
Gloch píše:...
http://www.akademon.cz/source/epl.htm
sahaw píše:Gloch píše:...
http://www.akademon.cz/source/epl.htm
Zajimavy clanek. Uz vim co znamena slovo Zdar.
Citace:"do jednotlivých let rotace osevního postupu: po řepě nebo bramborách následuje jarní pšenice nebo ječmen, dále vojtěška nebo jetel a po nich ozimé obiloviny - a tak dokola…"
Doslo jen z lepsimu vyuziti pudy.
sahaw píše:Pokud provedeme zmeny a vyuzije vyslechtene druhy a vyuzijeme poznatky z osevani,ktere mame,tak muzeme zastavit ekonomicky kolaps a jinym kolapsum. Otazka je jestli nekdo zacne delat ty zmeny dokud je cas.
Gloch: Jakou jidlo povazujes za dominatni,ktery nas provazi cca 15000let?
sahaw píše:Duvod proc chleba byl castecne vytlacen: http://www.vesmir.cz/clanek/destive-roky-1770-1772
Trochu straseni: http://www.vesmir.cz/clanky/clanek/id/7883
sahaw píše:Zapomnel jsem se zeptat jake jidlo bude hlavni po VP? Berme jen ekonomicky kolaps.
Solomon píše:podle mě to co se vypěstuje, takže v dnešní době asi brambory. Třeba jen maso se už dnes jíst nedá, protože tomu lidské tělo už odvyklo a souvisejí s tím docela velké problémy (dna, kurděje a jiná spouta lapálií, které v dnešní době vyvážené stravy už neznáme).
Koupil jsem třeba v Levných knihách křížovky s recepty z první republiky, a hodně těch jídel platí dodnes. Změnilo se akorát koření (dříve byl hojný např. tymián). Co je navíc, tak se dřív hodně jedly jáhly a celkově se hodně dělaly různé kaše. A třeba ve středověku se nejběžněji jedli polévky a různé vývary s chlebovými plackami . Pokud se třeba na cestě sešlo několik poutníků u oběda, tak každý do kotlíku něco přihodil a pak se jedlo společně. A taky ryby (hlavně losos), třeba čeledi mohl být losos podáván jen třikrát v týdnu. A to ze zákona.
Gloch píše:Solomon píše:podle mě to co se vypěstuje, takže v dnešní době asi brambory. Třeba jen maso se už dnes jíst nedá, protože tomu lidské tělo už odvyklo a souvisejí s tím docela velké problémy (dna, kurděje a jiná spouta lapálií, které v dnešní době vyvážené stravy už neznáme).
Koupil jsem třeba v Levných knihách křížovky s recepty z první republiky, a hodně těch jídel platí dodnes. Změnilo se akorát koření (dříve byl hojný např. tymián). Co je navíc, tak se dřív hodně jedly jáhly a celkově se hodně dělaly různé kaše. A třeba ve středověku se nejběžněji jedli polévky a různé vývary s chlebovými plackami . Pokud se třeba na cestě sešlo několik poutníků u oběda, tak každý do kotlíku něco přihodil a pak se jedlo společně. A taky ryby (hlavně losos), třeba čeledi mohl být losos podáván jen třikrát v týdnu. A to ze zákona.
Tymián používám hojně - např. do divočiny, gulášů, špetka tymiánu přidaná do těsta zlepšuje chuť chleba. A v luštěninách - spolu s fenyklem a anýzem zabraňuje tvorbě větrů. A dá se pěstovat třeba na skalce - je to pěkná kytička.
sahaw píše:Doporucuji saturajka k lusteninam.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků