Já zase zkoušel MRE (mělo by vyjít na 12 hodin, pro vojáka v bojové nasazení na 8 hodin). Já jím v nemších dávkách, ale častěji, než nárazově (škodí to tělu a taky energie se využívá neefektivně)
Snídaně v 6 ráno: dva krekry + burákové máslo, kafe (snídani bych bral větší, protože je důležitá, ale chtěl jsem vydržel celý den, tak jsem šetřil)
Malá sváča 10:00: energetická tyčinka
oběd: 13:00 - už jsem pociťoval hlad. Menu č. 19 Beef roast + vegetables (zasytilo to) + nápoj (je asi na 1/2 litru, ale mě vyšel na litr), pokud by měl člověk přístup k ešusu teplé polévky, tak oběd ani nemá chybu
Malá sváča cca 16:30 - ořechová buchta
večeřě 19:00 - sušené ovoce (já měl brusinky), tady jsem, ale už měl celkem hlad, který jsem musel zapít a jít zaspat
jediná věc, kterou jsem si přidával bylo pití (vypiji nimimálně 3-6 l denně, podle zátěže a období, v létě v práci na čerstvým asfaltě a při 35 stupních ve stínu, jako to bylo loni, jsem dal přes 10l bez problémů, ale to už je extrém)
Kdyby člověk chtěl, aby mu to vydrželo na celý den, tak by to chtělo nějakej chleba. Pokud si ho člověk dá k snídani místo krekrů (ty si schová na svačinu) a k obědu (ten se pak dá taky rozdělit a shovat na večeři), tak si myslím, že s jedním balíčkem se dá vydržet v pořádku, celý den. Kdo umí hladovět i dva. Jinak spíš 12 hodin, takže dva balíčky na den nebo 3 balíčky na 2 dny jsou plně dostačující
Co se chuti týče: kdybych to dal psovi, tak už chápu proč si olizuje kulky; aby přebyl chuť
. Ne teď vážně, člověk od toho nesmí čekat babičinu kuchyni. Je to prostě jen levná konzerva a podle toho chutná. Žádná sláva, ale jsou i mnohem horší věci. Jinak bratr zkoušel menu se špagetami, a co chuti týče, tak ten samý poznatek, žádná sláva, ale klasický vojenský žrádlo. Krekry=tvrdý sušenky, nápoj=citronáda, burákový máslo=nutela, dezert=ořechová tyčinka. Osobně mi nejvíc chutnalo to sušený ovoce, ty brusinky byly snad lepší než z obchodu.
Co se ohřehu týče: To se mi moc líbilo. Já to zkoušel v zimě za větru, takže jsem to měl sice na spodu (kde byl ohřívač) horký a na vršku studený (ohřívač je krátký), zamíchat to nešlo, protože to byl "flák masa" v celku, ale tady by to šlo možná řešit tím, že se ohřívač umístí do vrchní části balíčku, kdy ta horká šťáva ohřeje i spodek (na opak mi to nešlo - zvláštní, protože teplo stoupá na horu - ale určitě svoje udělal ten vítr).
Dále se balíček rozehřál tak, že ho neudžíte v ruce (což je v pořádku), ale píší tam, že může v krajních případech vzplanout. Tudíž to chce při ohřevu dodržovat nějaké minimální zásady bezpečného ohniště.
Doporučuji si to vyskoušet pěkně v klidu a bezpečí domova. Nejsem zběhlý v angličtině, takže jsem s návodem chvíli bojoval (je tam hodně textu a člověk neví co je pro něj ta nejdůležitá část). Je sice i obrázkový, ale pokud je pro vás angličtina španělská vesnice, tak je lepší si ten balíček rozdělat a podle seznamu (třeba na stránkách armyshopu) si ho projít. Já se nejvíc zasekl na přilívání vody do hřevného sáčku (chvíli se mi tam motal sáček na pití a já myslel, že jde o jakousi odměrku). Čekal jsem, že to bude jako v tom polským balíčku, kde už vodu máte. V MRE je obyčejná míra, do které vodu dolíváte cca 1-1,5 dcl. Ale na podruhé už je člověk doma, a je to bez problémů.
shrnutí: s jedním balíčkem se při větší zátěži asi dlohodobě vydžet nedá, určitě né bez pocitu hladu a únavy. Ale pokud by byl chleba (a na oběd polévka), tak by se asi dalo přežít s 1 MRE na den i po delší dobu.
P.S. bacha na tabasco, to je poctivý. Já chtěl spotřebovat kompletní balíček, tak jsem si ho (trouba) na oběd vyplácal všechno . A mělo fakt sílu, takže jsem musel s ostudou převážnou část zeleniny seškrábat a vyhodit