od Misazap » pon 25. úno 2013 0:27:44
Jestli máte zájem o fotky kytek, můžu vám nafotit. Kytky mám ráda ..
a aby nebylo téma úplně offtopic, tak přidám návod na výrobu jitrocelového sirupu. Vyrábí se z jitrocele kopinatého, nasbírejte velkou náruč listů na čistém místě (opravdu velkou, přibližně tak objem jedné igelitové tašky a místo opravdu čisté, ne blízko velkoměsta nebo místa kde se venčí psi). Listy můžete omýt, ale pak se musí nechat oschnout. Listy nasekejte na malé kousky (cca 0,5 - 1 cm). Vezměte litrovou zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem a velmi dobře obojí umyjte (vhodné je i vyvařit). Pak se listy cpou vrstva listů a zasypat vrstvou cukru. Já jsem pro lepší promýsení s cukrem smíchala listy s cukrem ve velké míse (použila jsem asi 0,5kg na jednu zavařovačku). Pak jsem je nacpala do sklenice. Jednotlivé vrstvy se musí opravdu dobře udusat, aby tam nebyl skoro žádný vzduch. Sklenice se naplní úplně do plna a navrch jsem nasypala cukr, už během udusávání pouští jitrocel šťávu. Je vhodné si trochu listů odendat bokem, až to slehne druhý den tak je přidat - mě už ale nezbyly, celá náruč jitrocele se totiž vešla do jedné zavařovačky, tak jsem po slehnutí jen dosypávala cukr. Sklenice se zavře a nechá stát na světle (ne přímé slunce). Po 6ti týdnech je proces hotový. Mě to vydrželo neotevřené několik měsíců, pak jsem jej potřebovala, tak jsem slila sirup do čisté flašky a "léčila" se jen výluhem ze zbytků listů. Po slití jsem vše dala do lednice.