od Gloch » pon 09. dub 2012 0:54:15
Mýdlo, mýdlo !
Nyní bude nutno ohlížet se po domácí výrobě mýdla. Přinášíme osvědčené návody:
Mýdlo z kostního tuku po domácku.
Kosti se nejprve vyvaří a tuk se po vychladnutí sebere. (V továrnách kosti extrahují benzinem.) Když se tuku nahromadí větší množství,
odváží se a postupuje se podle tohoto návodu: Na jeden kg tuku rozpustí se ve 2—3 l vody 250 g louhu sodného a 100 g louhu draselného. Místo louhu sodného lze použíti 1/3-1/2 kg louhového kamene. Hrnec nebo kotel smí se pro vaření mýdla naplniti jen do poloviny obsahu.(Aby mýdlo při varu neuteklo.) Vaříme s louhem 2—3 hodiny a stále při vaření s obsahem mícháme, až dostane obsah hrnce vzhled zapražené polévky. (Z měchačky nitkovitě stéká.) Je-li vzhled krupicovitý, jest louh příliš silný, nebo se odpařilo při vaření příliš mnoho vody a jest nutno přidati trochu vroucí vody. Kápne-li se horké mýdlo na sklo, musí býti kapka čirá a průhledná. Tvoří-li se na okraji kapky kalný kroužek, je to znamení, že je v mýdlovině ještě nadbytek nezmýdelněného tuku a nutno přidati louhu. Tvoří-li se na kapce rychle po celém po¬vrchu šedý povlak, nedostává se mýdlovině tuku. Když jsme po této zkoušce ještě dodatečně upravili správně poměr louhu a tuku, povaříme obsah hrnce ještě asi půl hodiny a přidáme před ukončením varu na 1 kg tuku 15—20 dkg kuchyňské soli a zároveň přestaneme míchati. Mýdlo vyplave na povrch. Má-li nepříjemný zápach, můžeme k němu přidati něco nitrobenzolu. Mýdlo jádrové získáme, přidáme-li při vaření až 30% pryskyřice. Ing. Dr. A. Fiala.
Mýdlo po domácku.
Dáme vařiti 1 litr měkké (dešťové anebo říční) vody a přidáme 15 dkg tuku, nejlépe sádla nebo loje (také směs, která může býti zkažená) a 3 dkg sodného louhu. Vaříme 10 minut a mícháme, aby se směs nepřipálila. Po deseti minutách vhodíme 25 g roztlučené kalafuny. Pak vaříme asi 3 hodiny. Kdy je vaření u konce, poznáme při této zkoušce: kápneme kousek vařené směsi na chladnou pokličku, a když brzy stydne a zbělá, je vaření u konce. Hotový roztok se vlije do dřevěné formy (nikoliv kamenné nebo železné) a ponechá se tam asi půl dne stát v chladu. Ztuhlé mýdlo se drátem rozřeže na kostky a ty se nechají v teplé místnosti oschnouti. Takto docílíme pěkného mýdla pro domácí potřebu.
Jaroslav Svoboda.
Jiný předpis.
1 kg sody, 1 kg loje (kozího), 1 kg nehašeného vápna a 20 dkg kalafuny. Na 1 kg vápna naměříme 5 l vody a vápno zhasíme, přidáme sodu a
vaříme 1 hodinu, odstavíme a necháme ustát.
Voda se slije (bez vápna), dá do hrnce, přidá se 1 kg loje, 20 dkg tlučené kalafuny (i pryskyřice se stromu) a vaříme tak dlouho, až je obsah hustý a s vařečky se táhnou husté praménky. Čím směs déle vaříme, tím je mýdlo tvrdší. Nádobu, na kterou chceme mýdlo vyklopit, vypláchneme studenou vodou Karel Pelán.
Časopis Rádce z Předmostí – Český rolník Únor 1940 str. 86