O všem, co vás napadne!

Virus pravých neštovic se vrací do volné přírody!

Příspěvekod Exot » pon 12. bře 2012 16:32:40

Trochu cerny humor, ale co uz! :D

Živočišný druh, který byl ve volné přírodě vyhuben před více než třiceti lety, se díky dlouhodobému programu Světového fondu na ochranu přírody navrací do svého přirozeného prostředí. Vědci vypustili první skupiny viru v africké Ugandě, podle posledních průzkumů se mu podařilo úspěšně adaptovat.
Virus pravých neštovic (latinsky variola) byl vlivem činnosti člověka, především v důsledku celosvětového rozšíření očkování, již v šedesátých letech minulého století zařazen mezi kriticky ohrožené druhy. Ani rozsáhlé kampaně ochránců přírody tehdy nedokázaly zabránit jeho úplnému vyhubení. Poslední známý výskyt viru variola byl zaznamenán 17. dubna 1978 v somálském městě Merca, od té doby přežíval jen v několika malých skupinách chovaných v zajetí.
„Variolu stihl podobný osud jako například koně Převalského,“ objasňuje ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. „Oba dva druhy byly ve svém přirozeném prostředí zcela vyhubeny, díky neúnavné práci se však podařilo v zajetí odchovat z několika posledních kusů životaschopnou populaci a navrátit ji zpět do přírody.“
Program na záchranu viru pravých neštovic zahájil Světový fond na ochranu přírody (WWF) už v roce 2000, podle koordinátora projektu Juliana Huxleyho bylo největším problémem vybrat nejvhodnější místo pro vypuštění prvních odchovaných skupin. „Bylo těžké odhadnout, kde se bude viru nejlépe dařit,“ vysvětluje Huxley. „Měli jsme sice záznamy o jeho rozšíření před vyhubením, ale Afrika konce sedmdesátých let a Afrika současnosti mají jen máloco společného. Nakonec rozhodnutí padlo na Ugandu a věříme, že jsme vybrali správně.“

http://www.infobaden.cz/2012/02/28/viru ... e-prirody/
Exot
 
Příspěvky: 7
Registrován: pon 12. bře 2012 0:11:44

Re: Virus pravých neštovic se vrací do volné přírody!

Příspěvekod Artifex » čtv 26. dub 2012 11:47:26

Jo, pánové a dámy, tohle vůbec není vtipné, minulý týden jsem prodělal neštovice... podruhé v životě. Doktorka prý, že jsem asi chytil jiný kmen než který v dětství takže jsem prostě neměl imunitu.
Ono je to sranda ale jelikož jsem tlačený k tomu nic nezameškat ve škole ani v práci protože by se to fakt blbě nahrazovalo jsem chodil v 40° týden všude a až v pátek večer po pracovním týdnu se objevily jebáky takže jsem musel uznat, že přes to vlak asi nepojede. Každopádně, už jsem zdráv jako řípa... jen ještě stále vypadám, jako by mne někdo obstřílel brokovnicí s birdshoty.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Virus pravých neštovic se vrací do volné přírody!

Příspěvekod cajgalamo » ned 07. říj 2012 11:18:59

No tak to je teda paráda. Pokiaľ ide iba o ovčie kiahne, srať na to. Aj keď je to paráda - "asi iný kmeň" môže kľudne znamenať "ten istý, ale odolný voči vakcínou vytvoreným protilátkam". Prvý krát počujem, že niekto dostal kiahne druhý krát... Veselo mi z toho nie je.

Čo sa týka pravých kiahní, bože nedopusť. V Afrike to vyhladilo celé dediny. Super bude, keď to sem zavlečú imigranti.
cajgalamo
 
Příspěvky: 8
Registrován: ned 23. zář 2012 2:36:45

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

Možnosti

Zpět na VOLNÝ POKEC