Na něco jsme zapomněli? Pro váš problém neexistuje kategorie? Směle ho hoďte sem!

Přidáte se v případě Velkého Průseru k mnohem početnější skupině, kde ztratíte rozhodovací práva?

Rozhodně ano! Raději klidný život a jistota pro všechny blízké, než mé vlastní Ego.
3
10%
Ano, ale odejdu/eme hned, jakmile to pro nás bude výhodné.
1
3%
Spíše ano, avšak musím/e mít možnost kdykoli tuto komunitu opustit.
15
50%
Spíše ne, chtěl bych se podílet na chodu komunity.
10
33%
Rozhodně ne! Buďto tam budu vládnout, nebo půjdu jinam!
1
3%
 
Celkem hlasů : 30

 

Pokora nebo samostatnost?

Příspěvekod Vladius » pon 04. čer 2012 14:39:20

V návaznosti na téma o vůdcovství (v-dce-ve-sv-t-velkeho-pr-seru-t831.html) bych rád založil další, s možností anonymního hlasování.

Přidáte se, jakožto vůdce, se svojí rodinou/skupinou, nebo jako samostatně přežívající jednotlivec, v případě Velkého Průseru k mnohem početnější komunitě, pravidla které neodporují vaší morálce? I přes to, že se zařadíte mezi obyčejný lid, bez možností tuto komunitu řídit?


EDIT: Přidal jsem další možnost a bohužel musíte hlasovat znova :(
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Pokora nebo samostatnost?

Příspěvekod Rase » pon 04. čer 2012 15:07:23

No já osobně nemám problém přizpůsobit se vedení nějakých jiných lidí, tím nemyslím že bych zohnul svůj hřebet a přidal se ke stádu (na to sem moc hrdý), ale nemám problém přijmout cizí pravidla a snažit se pomáhat v rámci společenství. Navíc takhle spíš (než jako jednotlivec) mohou vyniknout schopnosti co člověk má. Vždyť přeci být v rámi komunity třeba uznávaným šperkařem, řezbářem, tesařem, nebo opravářem, může být stejně přínosné pro vaše ego (vydobít si uznání ve své profesi) jako vedení nějaké malé skupinky lidí co chcípá hlady někde v lese. O moc ve velké komunitě ať bojují jiní, mě stačí klid na práci, uznání a možnost dělat to co člověk umí - aniž by mu někdo házel klacky pod nohy.
Lidé co jsou lační po moci v dopě VP pomřou jako první - pár jich zbyde a budou mít moc, ale jejich životnost nebude velká (!) stačí se podívat do historie.
Rase
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 52
Registrován: sob 31. bře 2012 20:11:58

Re: Pokora nebo samostatnost?

Příspěvekod hiddenwars » pon 04. čer 2012 15:17:38

Raději samostatnost se skupinou podobně smýšlejících lidí, než poslouchat nějakého samozvaného vůdce. A beru, že oboje má své výhody i nevýhody. Ale já měl s uznáváním autorit problém už na základce
hiddenwars
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte 14. úno 2012 9:23:13

Re: Pokora nebo samostatnost?

Příspěvekod End » pon 04. čer 2012 15:59:25

poslouchat druheho? s tim bych problem nemel ale nesmelo by to byt jako v armade. udelej tohle a tohle a ty to proste musis udelat. musela by byt nejaka moznost vyberu. napriklad dostan se do tabora kanibalu znic jim vysilacku dostanes za to ventilek do tanku a ja si vyberu jestli se mi to hodi nebo ne. jinak asi bych mel problem poslochat nekoho kdyby rikal pujdem tamhle a tamhle kdybych vedel ze na druhe strane je daleko lepe. musela by bejt moznost vybrat si ze skupiny sveho vudce nejakymi volbami a pak o kazdem jeho rozhodnuti hlasovat. asi nejlepsi by bylo mit na kazdou vec jineho vudce jeden by rikal kam se pujde druhej by rikal kde se postavi tabor a jak bude vypadat treti by rikal co se bude varit atd. kazdej by delal neco nikdo by se necitil nekomu podrizeny a kazdej by mel kousek moci.
End
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 131
Registrován: pon 20. úno 2012 16:47:04

Re: Pokora nebo samostatnost?

Příspěvekod senjineer » pon 04. čer 2012 17:54:10

Tak jsem si na rychlo vzal čtvrtku a pero, abych vám znázornil systém, který by mohl fungovat. Následné schéma je dělané jako triumvirát - podíl na vládu ve třech.
Teoreticky by měl fungovat jakýkoliv lichý počet.

- Jsou tři "velitelé" A , B a C
- Pro konečné rozhodnutí je potřeba většina hlasů což je 2 a více.

Obrázek

Týdení velení velitele C

C zadá rozkaz. A souhlasí. B nesouhlasí. / stejně tak obráceně / A nesouhlasí. B souhlasí
Rozkaz od velitele C je platný

C zadá rozkaz. A nesouhlasí. B nesouhlasí.
Rozkaz od velitele C je neplatný - následují návrhy, jiné varianty nebo změny plánu od C. Pokud se ani tak nedokáží dohodnout, přichází na řadu "pravá ruka velitele" nebo dozorčí, který má vyšší postavení hned po triuvirátu.

A takhle funguje velení pořád dokola stejně u A, B i C po týdenních intervalech.


Zatím nad tím pracuji a musím tomu vychytat mouchy :)
Naposledy upravil senjineer dne pát 02. lis 2012 13:38:16, celkově upraveno 1
I survived the Mayan Apocalypse 12/21/12
Obrázek
senjineer
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 28
Registrován: pon 04. čer 2012 10:16:01
Bydliště: Sydney / Ausrálie

Re: Pokora nebo samostatnost?

Příspěvekod Alcaril » pon 04. čer 2012 18:01:56

Pokora je jediná možnost pro život v komunitě v takový době. Vůdce musí být charizmatickej a rozhodnej, bez ústupků a z minimem slabých míst, jiný bude nahrazen a celá skupina může být odsouzena ke skáze skrze rebelii ! Když bude volnost v rozhodování, vzniknou rovněž rebelie a skupina bude bojovat mezi sebou.
Postupně každej kdo
hiddenwars píše:měl s uznáváním autorit problém už na základce
časem buť podlehne nebo bude odpadne... Není jiná možnost.
End píše: ... jako v armade...

je to jediný možný způsob, demokracie nepřipadá v úvahu. Člověk je od přírody línej, takže by nikdo nechtěl dělat nic, nebo jen nezbytné minimum, které k přežití nestačí. Chápu, že každej by chtěl demokracii a nezávislost, ale je to v tomto případě jen utopie !!
Co se týče morálních zásad, je to už trochu něco jinýho... Co se ale týče morálky - ta musí být nezpochybnitelná !!
Co se týče toho 'triumvirátního systému' rozhodování by bylo zdlouhavé a fungovalo by jen, když by se každej choval tak jak má - ústupky atp. což je podle mě rovněž utopie...
Alcaril
 
Příspěvky: 1
Registrován: stř 11. led 2012 16:49:39

Re: Pokora nebo samostatnost?

Příspěvekod hiddenwars » úte 05. čer 2012 9:44:34

No, ale myslím, že jsou ještě další možnosti pro ty z nás, kteří tohle nechtějí. Vždycky jsou potřeba lidi, kteří jsou v pohybu - obchodníci, průzkumníci apod. Tohle je sice nebezpečnější, ale taky zajímavější
hiddenwars
 
Příspěvky: 5
Registrován: úte 14. úno 2012 9:23:13

Re: Pokora nebo samostatnost?

Příspěvekod Vladius » stř 13. čer 2012 16:17:35

Alcaril píše:je to jediný možný způsob, demokracie nepřipadá v úvahu.


PostApo demokracie bude možná pouze tehdy, když všichni demokrati začnou dělat přesně to, co jim řekne hlavní demokrat! :D
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Pokora nebo samostatnost?

Příspěvekod morton » stř 13. čer 2012 21:40:37

No možná ne :-)

V menších skupinkách budou aplikovatelné principy přímé demokracie, tak jak fungovala v antice a nebo třeba ve Švýcarsku a byla vnímána jako spravedlivá forma vlády. Hlavní demokrat by neměl moc lehký spaní, když by mu došlo, že jediná cesta, jak ho přehlasovat, je zbavit ho toho hlavního hlasovacího hlasu. Navíc pořád ještě nikdo nevymyslel nic lepšího než demokracii. Většina tady hlasovala, že je pro, být v komunitě, ale chtěli si ponechat svobodu v tom, kdy můžou odejít, upřímně myslím, že jakákoliv autokratická komunita by je odsoudila jako psance nebo odpadlíky a jejich volbu by nerespektovala (se všemi následky). Autoritativní uspořádání jako v armádě, při bojové nebo ekonomické činnosti je pravděpodobné, jenomže pokud nebude založeno na dobrovolnosti a přesvědčení většiny, bude k jeho udržení/vynucení potřeba vynucení silou, tzn. nebude tak stabilní. Stejným problémem je legitimita nových norem chování, konsensus x vynucení silou.

V oblasti etiky a morálky by nejspíš došlo k silnější utilitaristické orientaci, kdy každý by se snažil uchovat především svůj život, tzn. bylo by těžké přesvědčit jej k rozhodnutí, která by sám nepovažoval za správná. Chování lidí při výrobní činnosti, by se pravděpodobně také moc nelišilo. V oblasti formy vlády by pravděpodobně došlo k zachování většiny konvencí staré civilizace, protože by nebylo asi moc materiálu (lidí, výrobních prostředků) pro další rozvoj. Důsledkem je menší komunita rozhodující se principem přímé demokracie, min. v těch otázkách, které by vnímala jako mimořádné.

Druhá logická možnost je vznik nějaké utopické komunity, která se bude snažit udělat svět po VP lepším, než je teď ten náš. To bude v podstatě jen reakční systém vládnutí, který nepřinese nic nového a svojí vlastní negativní definicí si znemožní vlastní vývoj. Vzhledem k tendencím potlačení lidských i občanských práv v takové komunitě, bych jí vnímal především jako možné riziko.
morton
 
Příspěvky: 12
Registrován: ned 01. dub 2012 18:45:43
Bydliště: Plzeň

Re: Pokora nebo samostatnost?

Příspěvekod Nobody » stř 13. čer 2012 23:59:29

morton píše:Navíc pořád ještě nikdo nevymyslel nic lepšího než demokracii.


Co takhle osvícená diktatůra ? ;D
Nobody
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte 08. kvě 2012 16:13:43

Re: Pokora nebo samostatnost?

Příspěvekod babybliss » čtv 14. čer 2012 13:38:36

uz dlhsiu dobu premyslam nad tym ci ma vobec vyznam sa zamyslat nad tym ako bude usporiadana spolocnost po VP. ak sa na to pozrieme z historickeho hladiska tak aj v obdobi najvacsieho upadku hlavne mocenske struktury zostali nezmene. niekolko prikladov na osviezenie pameti:

1. Hyperinfacia po Weinmarskej Republike (1921-24) marka stratila hodnotu do takej miery ze bochnik chleba stal 200,000,000,000 mariek. Ludia chodili nakupovat s furikmi plnymi penazi. v zime mrzli na najviac bola postihnuta stredna vrstva ktora nemala pozemky na rozdiel od bohatych ludi.
2. Druha svetova vojna Protektorat. Ano ludia zili vo velmi tazkom obdobi ale neexistovala ziadna idilka typu my si ohradime nasu dedinku a ubranime sa. centralna vlada v podstate fungovala stale.
3.hyperinflacia v Argentine (1999-2002) ano ludia vykradali obchody a stopovali nakladne auta aby ukradli tovat alebo kravy,ovce aby mohli nachovat svoje rodiny. ale v konecnom dosledku vlada bla stale na mieste a aj ked existovali lokalne ohniska nepokojov celkovo nenastala apokalypsa ako si ju my predstavujeme (vid krev dravcov :) )
4. sametova/nezna revolucia mnozstvo ludi v uliciach no nik neutekal do hor a vlada vpodstate stale existovala

a takychto prikladov je naozaj velke mnozstvo z kazdeho kuta tejto planety. takze ak nenastane globalny kolaps celej planety kazdej jednej krajiny v tom istom case tak vsetko co si v nasich hlavach predstavujeme na 99.99% nenastane a to 0.01% bude asi skor o stasti ako o dokonalej priprave (opet mi prichadza na um Krev Dravcov). Ak sa tak nad tym zamyslam priemerny bezdomovec je pripraveny ovela lepsie ako ktorykolvek z nas. Niekedy mam pocit ze na navody na survival by sme mali chodit prave k takymto ludom.

Nechapte ma zle aj ja vykonavam mentalnu onaniu nad tym ako super by som sa dokazal zariadit po VP a ako by ma nasledovali davy ludi ako by som bol reinkarnacia Alexandra Vlkeho, alebo sa davam do roly Lone Rngera. No som zaroven aj uprimny sam k sebe a viem ze by som asi splynul s davom a bol by som jedna z mnoha ovci aj ked s moznoze lepsou pripravou/vedomostami ako vacsina z nich.

Takze ak by som mohol navrhnut, skuste si vytvorit hlavne zasoby jedla na niekolko mesiacov (lebo toto vyzera byt spolocny prvok vsetkych predchadzajucich prikladov) a hlavne sa o nich nikomu nechvalte lebo vam asi dlho nevydrzia. ak zijete na dedine, mate moznost zit na dedine skuste tiez pripravovat seba a svojich blizkych na takuto moznost.

cely tento predlzeny prispevok bol vlastne na to aby som povedal ze pokial sa uz teraz necitite v politike ako ryba vo vode po VP sa z vas vodca nestane ani sibnutim carovneho prutika. :)
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

Možnosti

Zpět na Vše ostatní o PostApo

cron