Na něco jsme zapomněli? Pro váš problém neexistuje kategorie? Směle ho hoďte sem!

Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod Vladius » pon 04. čer 2012 12:54:04

Neberte to, prosím, jako kritiku konkrétních osob. Spíše jako krátkou úvahu ve zcela obecné rovině. Opravdu nerad bych tím někoho urazil.

Dovolím si citovat z jiného tématu: http://forum.postapo.cz/viewtopic.php?p=4697#p4697

senjineer píše:
Artifex píše:To je tak krásné, že tu všichni zvládají vedení ostatních
(pardon, jen postřeh)

Po VP se úkáže :D


Pánové mi nevědomky připomněli rozhovor s velmi zkušeným vojákem, který několikrát prošel doslova peklem. A nejenže prošel sám, ale povedlo se mu z toho vytáhnout i všechny mladé kluky, které měl tehdy na starosti. Velmi nerad o tom mluvil, a ačkoli jsem se snažil to stočit na konkrétní události, povídali jsme si spíše obecně. Ale řekl tehdy jednu velmi důležitou věc, která bude nejspíše platit i pro případ Velkého Průseru.

Kromě jiného jsem se tehdy ptal právě na vedení skupiny nováčků a na psychologické změny. Řešili jsme všechno, ale toto mi utkvělo v hlavě nejvíce:

„Armáda ani válka nemění člověka. Jsou pouze tečkou za jeho osobním vývojem a výchovou. Lupa zavěšená nad jeho osobností. Pokud je člověk srab, za války z něj nejspíše nebude hrdina. Podvodník v civilu se nepodělí o poslední zásoby se spolubojovníkem. Přitom to neznamená, že s nimi nepůjdu do boje. Nemám na vybranou. Nicméně znám každého z nich a dokážu odhadnout jejich chování.“

Jsou samozřejmě výjimky, ale obecně se to dá shrnout do následující teze:

V krizové situaci vyniknou všechny naše dobré a špatné stránky. Člověk se očistí od norem společnosti, od obecných pravidel, dodržování kterých hlídá v civilu příbuzenstvo, okolí či policie. Zůstane pouze jádro, naše skutečné „Já“.

Člověk, snadno podléhající závislostem, propadne drogám a alkoholu. Zakomplexovaný a v dětství šikanovaný jedinec začne znásilňovat vše, co se hýbe, aby se pomstil a dokázal sobě a celému světu, že je silný a mužný. Silniční pirát, považující ostatní řidiče za póvl, bude rabovat a zabíjet, jen aby si vybojoval další den života. A tak dále a tak dále.

Nedělejte si iluze. Život není videohra. Pokud dnes nejste vůdce, pokud dnes nevedete davy mávnutím ruky, pak je nejspíše nepovedete ani v případě Velkého Průseru. Nemluvím teď o několika kamarádech, se kterými jste dali dohromady airsoftový team. Mluvím o skupinách 30 a více lidí.
O schopnosti (ať už mentální, či osobnostní – přirozený dar) ovlivnit lidi svých příchodem k nim, svoji „vnitřní energií“, a přitom je nedusit svým přebujelým egem, pocitem nadřazenosti a nepostižitelnosti.

Musíte být schopní udělat nepříjemné rozhodnutí a přesvědčit dav o jeho prospěchu. Viz třeba slavné: "Krev, dřina, pot a slzy." (W. Churchill, 1940)
Musíte být připravení přenechat slabším své jídlo, držet delší hlídky a nést větší náklad než všichni ostatní.
Musíte počítat s tím, že život všech členů závisí jen na vás. Na vašem rozhodnutí. A pokud vás zlomí nejistota, strach, hlad, bolest, únava, či pocit zodpovědnosti, tyto lidé zemřou.

Je toho hodně, co se dá vymyslet, ale snad se mi povedlo alespoň naznačit, co tím myslím.

Dle mého názoru je lepší se přidat k mnohem početnější skupině, aby přežila ta moje, než odsoudit své lidi jen proto, že chci vládnout.

V případě Velkého Průseru takových menších skupin bude jistě hromada. Bohužel většina z nich skončí velmi-velmi špatně.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod jack-3d » pon 04. čer 2012 13:26:46

... chtěl jsem odpovědět do threadu "Kdo jsem, odkud pocházím a co umím?", ale už jsme se správně přesunuli sem...

Být vůdcem to chce roky ne-li desítky let praxe. V dnešních podmínkách si na vůdce hraje každý manažér, ale s lidmi to opravdu umí jen hrstka z nich a většinou se jedná o starších zkušené "matadory". Vůdce musí být respektovaná osobnost, musí mít vizi a tu umět před lidmi obhájit, musí umět pozitivně motivovat k práci a výkonům (sám musí jít příkladem), musí často rozhodovat v těžkých situacích a přitom se umět ovládat v silném stresu, musí brát v potaz bezpečnost a budoucnost svých lidí, mít vícero plánů B, C pro případy krajní nouze...

Neberte to nijak zle, ale z toho co tu čtu, tak jsme tu většina z nás jenom takový "cucáci" se spoustou nápadů a řešení. Držme se spíš každý toho, co děláme a umíme nejlépe, navíc rozvíjejme své dovednosti, učme se a připravujme. Vůdcovství třeba v jednom z nás vykrystalizuje, možná až po VP, ale myslím, že zatím tu vůdce není. Tím se ale nechci nikoho dotknout a už rozhodně nechci rozpoutávat flame.
jack-3d
 
Příspěvky: 53
Registrován: sob 14. led 2012 18:40:34
Bydliště: Brno

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod Vladius » pon 04. čer 2012 13:41:39

jack-3d píše:Vůdcovství třeba v jednom z nás vykrystalizuje, možná až po VP, ale myslím, že zatím tu vůdce není.


Souhlasím se vším (víceméně to samé jsem napsal výše), až na tuto větu. Resp. i s ní, ale mám chuť to rozvést. Na anonymním fóru na internetu vůdce být nemusí. Však tu o nic nejde. Nicméně vůdce na fóru a vůdce v reálu nemusí mít nic společného.
Je velice snadné zde někoho takového vytvořit. Naprosto imaginární konstrukt. Stačí založit nový profil a mít základní znalosti historie a psychologie. Vhodně zvolený nick, avatar a styl psaní, "správné" myšlenky, ověřené po staletí, postupné ovlivňování nováčků a za rok tradááám, a máme tu uživatele, kterého respektuje a uctívá valná většina fóra.
Všichni nosíme své masky a hrajeme nějaké role. Vím tady o lidech, kteří jsou vůdci. Někdo to má od přírody, jeden se vypracoval na základě každodenního úsilí o mentální vývoj. Jsou schopní ovládat lidí v reálu už teď, dělají to dennodenně. Přitom na fóru skoro nepřispívají, jeden ho dokonce pouze čte, ačkoli je registrován stejně dlouho, jako já.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod senjineer » pon 04. čer 2012 13:58:52

No... tak koukám, že jsem rozputal něco co jsem nechtěl.. Nebo ne nechtěl, ale nechtěl bych aby jste si o mě udělali špatnej obrázek. Jsem tu nový a větou "Po VP se ukáže" jsem nechtěl ukázat na sebe (jakož to zní) ,ale na ostatní. Přesně myšleno tak, jako že v krizových situacích se vždy ukáže co v každým je, přesně jak tady líčil Vladius.
Teď když si to pročítám, tak moje reakce na Artifexovo odpověd vyzněla fakt dost blbě a za to se omlouvám ;)

Nicméně od Vladiuse moc hezkej článek, který mi otevřel mé svědomí a po pravdě na "vůdcovství" nejspíš nemám i když jsem si vždycky přál být takový ten vůdce skupinky kamarádů :)
I survived the Mayan Apocalypse 12/21/12
Obrázek
senjineer
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 28
Registrován: pon 04. čer 2012 10:16:01
Bydliště: Sydney / Ausrálie

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod Vladius » pon 04. čer 2012 14:03:16

senjineer píše:Teď když si to pročítám, tak moje reakce na Artifexovo odpověd vyzněla fakt dost blbě a za to se omlouvám ;)


No rozhodně jsem to nevzal špatně a tento článek není kritikou. Pravě proto, že oba jste měli pravdu, jsem ho sepsal. Souhlasím s oběma.

a) Skutečně dost lidí si myslí, že budou vládnout světu a prznit děvy.

b) Skutečně vše, co v nás je, se ukáže po VP.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod Rase » pon 04. čer 2012 15:36:23

No já sám sebe překvapil na nedávném absolventském plesu, kde byl problém s moderováním (začalo to dražbou). Nikdo se k tomu neměl a hrozilo že zábava vyhoří (najatý moderátor byl kokot a vytratil se), tak sem vyskočil na pódium a nabídl se že to zkusím. No, řekněme že sem okamžitě vystřízlivěl, no ale hrdost tomu chtěla a zůstal sem na pódiu. Pak ještě hodně dní za mnou chodili lidé a nechápavě se mě ptali jak sem to dokázal - že se náramě bavili atd. :D No prostě nějakým zvláštním způsobem sem na pódiu přestal koktat, zadrhávat se a rozjel sem poměrně vtipnou akci se svým zvláštním smyslem pro humor. Tehdy sem zjistil že za mnou jdou i úplně cizí lidi, poslouchají mě a navíc dokážu překonat bez problému vlastní strach. To že sem se div nevyvrátil když sem slezl z pódia (z nervů) nebyl důvod k tomu, abych sem tam zase bez problému nevracel, když bylo třeba. Tehdy jednoduše řečeno začal průšvih a prostě nebyl nikdo kdo by chtěl vést, kdo by se nebál a tak sem se rozhodl že v rámci záchrany většiny si to vezmu na sebe - no a dopadlo to skvěle. Jinak by to byl trapas a velký průser...
Někdy zkrátka člověk musí vést jiné lidi, jelikož není nikdo kdo by si na to troufnul, i když by on sám raděj "okopával brambory"...

Stačí si vzpomenout na tyrolského hostinského Andrease Hofera (1767-1810), který vedl vzpouru proti samotnému Napoleonovi
Obrázek
Rase
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 52
Registrován: sob 31. bře 2012 20:11:58

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod babybliss » stř 13. čer 2012 15:32:30

okrem vodcovstva sa po VP vykrystaluzje aj tzv skupina "Hrdinov" ktory su vacsinou ti ktori nimi nechcu byt a urcite sa ani nesnazia byt
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod Vladius » stř 13. čer 2012 15:38:49

Obávám se, že hrdinové dojdou velmi záhy po VP a zůstanou pouze vypočítaví a opatrní jedinci. :).
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod alive » čtv 14. čer 2012 6:43:55

hrdinu jsou uz ted plny hrbitovy :-)
alive
 
Příspěvky: 48
Registrován: stř 25. led 2012 9:20:50

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod babybliss » čtv 14. čer 2012 9:08:52

vsak ja som netvrdil ze budu mat velku zivotnost :)
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod marish » pát 22. čer 2012 0:45:48

Z toho co napsal výše RASE, vykoukla zajímavá myšlenka. Málokdo z lidí tu (patrně nikdo) nemá na to stát se někdy "velkým vůdcem" (už by jím patrně byl), ale každý z nás se může dostat do situace, kdy bude nutné velet "ještě slabším" než je on sám... a důležité je nezklamat ty ostatní ani v takové chvíli.
"Nejhorší smrt je z vyplašení."
marish
 
Příspěvky: 50
Registrován: pát 06. kvě 2011 17:27:44

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod Nobody » pát 22. čer 2012 1:06:52

Když se na to podívám z trochu jiné strany tak vlastně každý znás má velkou šanci se po VP stát vůdcem a to kvůli tomu že má znalosti jak v takovém světě žít. Vetšina lidí ve věku 15-25 už neumí ani základy a to jak si obstarat vodu , jídlo či jak založit ohen...umějí jen cvakat do počítače + tu svojí specializaci co se naučí na střední. Mluvím z vlastní zkušenosti než jsem se začal zajímat o zbraně a přežití.
Nobody
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte 08. kvě 2012 16:13:43

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod End » pát 22. čer 2012 9:34:54

Já veřim, že kdo se tomu nevěnuje již dnes, tak po VP už nebude čas se něco naučit. Tihle lidé co znají jen klávesnici nebudou k ničemu jen tě budou tahat ke dnu a než jim dělat vůdce to bych se raději staral sám o sebe.
End
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 131
Registrován: pon 20. úno 2012 16:47:04

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod babybliss » pát 22. čer 2012 13:59:21

hmm tak my starsi ako 25 sme potom v suchu :)
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod marw CL » sob 23. čer 2012 2:48:01

25 není žádný věk, to si ještě dvacku přidej a pak se dá říct že už jsou nějaké zkušenosti. vidím to sám ve svoji rodině a ve svém okolí. 20letý klouček co má vúdcovské sklony je k smíchu. vidím to na synovi(stejný věk) všude byl,všechno zná- ale to je generační problém. taky nadávám na šedý mor cco obsadil kauf.
marw CL
 
Příspěvky: 63
Registrován: úte 07. úno 2012 14:36:50

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod babybliss » sob 23. čer 2012 13:52:02

marw CL píše:25 není žádný věk, to si ještě dvacku přidej a pak se dá říct že už jsou nějaké zkušenosti. vidím to sám ve svoji rodině a ve svém okolí. 20letý klouček co má vúdcovské sklony je k smíchu. vidím to na synovi(stejný věk) všude byl,všechno zná- ale to je generační problém. taky nadávám na šedý mor cco obsadil kauf.

nepovedal som ze o kolko viac mam ale je to podstatne viacej :) ale mas pravdu ked som mal 20 aj 25 tiez som si myslel ze som vsetko videl aj zazil
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod Artyom » ned 24. čer 2012 1:21:37

po VP tu bude tolik wannabe vůdců a skupin že bych se radši nepřidal k nikomu. záleží podle jakého scénáře by se VP konala.
Artyom
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 9
Registrován: stř 20. čer 2012 10:46:59

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod Kylon » sob 10. srp 2013 14:41:00

Ale vudce prece nemusi zakonite byt.Zalezi na skupine a na tom jaci tam jsou lide.Ja bych byl radsi clenem nez vudcem.Znam dva takove lidi kteri budi prirozeny zajem svym chovanim i vzhledem.Budi respekt a maji to v hlave v poradku.Po VP bych byl urcite pro aby byl nekdo z nich vudcem skupiny.
Kylon
 
Příspěvky: 11
Registrován: ned 07. dub 2013 8:21:06
Bydliště: Ostrava-Poruba

Re: Vůdce ve světě Velkého Průseru

Příspěvekod stepan-hawk » sob 01. bře 2014 10:26:20

Řekl bych, že po VP si poradí lépe skupina složená ze samých "vojínů" než skupina složená ze samých "polních maršálů". Samozřejmě ideální je když skupinu vede nějaká skupina (řekněme trojice), která si vzájemně věří, spolupracuje a doplňuje se. Jeden jediný vůdce hrozí průšvihem pokud by se ho nepříteli podařilo vyřadit. (I kdyby jen projímadlem nasypaným do čaje)
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Možnosti

Zpět na Vše ostatní o PostApo

cron