Pojďme je poslouchat spolu! Zprávy z tisku, novinky, události a vše podobné.

Za sto let se zhroutí ekosystémy a lidstvo v nynější podobě

Příspěvekod Nobody » čtv 02. srp 2012 21:53:24

Docela mě zaráží ta poslední věta. Je to reálné nebo to je výmysl novinek ?

Zdroj : http://www.novinky.cz/veda-skoly/274906 ... vedci.html

Soustavné poškozování ekosystémů bude mít pro lidskou společnost fatální dopady a může skončit zánikem světa v podobě, v níž jej nyní známe.
Shodla se na tom dvacítka vědců z mezinárodních institucí, kteří podepsali studii hovořící o konci nynější podoby světa do roku 2100. Informoval o tom francouzský list Les Echos.

Vědci varují před posuny v biosféře a následným zhroucením ekosystémů. Vycházejí přitom z analýzy studií, které se věnovaly biologickým kolapsům, k nimž došlo během sedmi velkých planetárních krizí. Jmenovitě šlo o kambrické exploze před 540 milióny let, pět období masivního vymírání druhů - při nichž došlo i k úbytku devadesáti procent života na Zemi, a konec doby ledové, od níž se odvíjí nynější éra. To bylo před 12 000 lety.

"Všechny tyto přechody doprovázely jevy, které globálně pozměnily atmosféru, oceány i klima," uvedli autoři, podle nichž ke stejným změnám dochází i nyní.
Bude to rychlé a lidé se nestihnou přizpůsobit

Ve studii uveřejněné v odborném časopisu Nature vědci dále uvádějí, že následně by mělo dojít ke změnám stávajících klimatických pásů. Na 12 až 39 procentech planety by pak mohly panovat podmínky, s nimiž doposud nemají lidé žádné zkušenosti.

Za extrémně nebezpečnou pak považují rychlost, s níž ke změnám dochází. "Na geologické úrovni to je jako přejít z dětství do dospělosti za méně než rok. Co se děje dnes, probíhá dokonce ještě rychleji," připodobnil extrémnost změn Arne Mooers, profesor biodiverzity na vancouverské univerzitě. Může tak snadno dojít k tomu, že na změny nebude lidstvo schopno reagovat a adaptovat se na ně.
Balanc nad propastí

Vědci se přitom shodli, že důvodů k obavám je celá řada. Nejde jen o často citovaný vliv skleníkových plynů. Problémem je i rostoucí počet obyvatel a neúměrné využívání zdrojů. Podle studie je lidstvo kousek od propasti.
"Ještě sedm procent a dostaneme se do bodu, z něhož již není návratu," tvrdí vědci, podle nichž lidstvo již nyní využívá 43 procent všech přírodních zdrojů.

Momentálně vyhyne každých dvacet minut jeden živočišný druh a rychlost tohoto vymírání se rapidně zvyšuje.
Nobody
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte 08. kvě 2012 16:13:43

Re: Za sto let se zhroutí ekosystémy a lidstvo v nynější podobě

Příspěvekod Vladius » čtv 02. srp 2012 23:45:01

Nobody píše:Docela mě zaráží ta poslední věta. Je to reálné nebo to je výmysl novinek ?


Je to naprosto reálné a zároveň řečené tak, aby udělalo rozruch. To, že hynou některé druhy je naprosto běžné a přirozené. Do těchto počtů se ale dost často zahrnuje i hmyz, kytky a travičky, bakterie, viry a mnoho dalšího. A vždycky se najde nějaká velice vzácná hlučavka masožravá chocholatá, již nepředstavuje nic cenného ani pro okolní ekosystém, ani dokonce pro greenpeace, a kterou tudíž nemá ani cenu nijak hlídat.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Za sto let se zhroutí ekosystémy a lidstvo v nynější podobě

Příspěvekod matlafous » pát 03. srp 2012 8:53:14

Hmmm, je to tak jak Vladius povídá. Na Zemi je odhadováno cca 10 - 100 mil živočišných druhů, a i když jich každý rok cca 25 tis zmizí, tak jich i hromada přibude, je to evoluce. Trabl by nastal ve chvíli, když by zmizel nějaký klíčový druh a začal se hroutit nějaký důležitý ekosystém. To bohužel nelze rozumně monitorovat, protože v současnosti je evidováno kolem 1,5 mil živočišných druhů a to ke korektnímu pohledu na celkový stav prostě nestačí. Riziko "vánku motýlích křídel", která rozpoutají na druhé straně planety tajfun je zatím příliš vysoká a proto se kolem toho tolik povykuje.
Klackama a kamením.
matlafous
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 102
Registrován: čtv 01. bře 2012 16:14:03

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Možnosti

Zpět na Rolničky Apokalypsy