Co jíst a co nejíst? Jak nalézt vodu a připravit jídlo? Jak chytit a stáhnout zvěř? Pojďme to rozebrat do detailů.

Pitná voda

Příspěvekod Apaji a Hugo z hor » stř 08. úno 2012 10:46:23

Lidi, máte někdo zkušenosti s přípravky na dezinfekci vody? Nakombinovala bych to s mechanickou filtrací (písková a dřevěné uhlí). Nicméně přípravků je hodně, orientovat se v nich je asi těžší. Jsou lepší tekuté ve formě kapek nebo jako tablety? Platí v tomhle pravidlo dražší = lepší? Existuje i chlorová dezinfekce vody, to si myslím je vhodné proti choleře a tyfu. V lékárně je to samozřejmě o byznisu, ale, že by o tom někdo něco pořádně věděl, to ani ne....:-( Tak mě napadá jestli není vhodné koupit více různých přípravků, jenže pokud víte o něčem efektivním, univerzálním, jednoduchém, sem s tím, prosím :-) S tímhle nemám absolutně žádnou zkušenost. Apaji
Apaji a Hugo z hor
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 73
Registrován: ned 05. úno 2012 16:40:35

Re: Pitná voda

Příspěvekod sahaw » stř 08. úno 2012 12:46:40

Nestaci jen poradne profiltrovat vodu popelem a piskem a nakonec ji dat prevarit? Myslim,ze se tim zajistit 100 procentni nezavadnost.

Pokud nemuzu udelat ohen,tak piju jen z tekouci vody.Risknu to.:)

S tabletami a jinymi pripravkami nemam zkusenosti.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Pitná voda

Příspěvekod jimmyjazz » stř 08. úno 2012 12:52:54

jeden typ tablet zminoval Artifex ve vlakne o priprave evakuacniho zavazadla, mam takovy dojem. Dalsi ozkousene jsou tablety micropur(vyrabi spolecnost Katadyn - producent velmi kvalitni mechanickych filtru). Dale je velmi vhodny pripravek je polar pure (http://www.polarequipment.com/). No a na konec stare dobre ceske savo - to je vsak vhodnejsi k desinfikaci spise vetsich objemu nebot 1ml sava staci na desinfikaci 50l vody.
jimmyjazz
 
Příspěvky: 79
Registrován: stř 15. čer 2011 11:30:00
Bydliště: Praha

Re: Pitná voda

Příspěvekod marish » čtv 09. úno 2012 9:14:14

Tablety jsou asi vhodnější do KPZ, do malé lékárničky apod. Pro dlouhodobější použití, třeba na tůru bude lepší tekutá. Myslím sanosil nebo tak nějak, prý je dobrý.
"Nejhorší smrt je z vyplašení."
marish
 
Příspěvky: 50
Registrován: pát 06. kvě 2011 17:27:44

Re: Pitná voda

Příspěvekod dawe » čtv 09. úno 2012 9:49:14

Měl jsem možnost vyzkoušet několik druhů - tablety, prášek (sypký), tekutinu atd...
u všech byla cítit specifická pachuť, jednou po chloru pak zase po jodu...
pokud má člověk žízeň tak to vypije, ale opravdu to není nic moc.

můj osobní názor je, že tablety jsou vhodné především jako nouzovka,
když nemám filtr a čas převařit vodu.

nejsem si jistý na 100% ale většina přípravků na čištění vody, jí nevyčistí od chemické kontaminace,
na to je nutný filtr.
dawe
 
Příspěvky: 53
Registrován: ned 30. led 2011 10:23:08
Bydliště: Plzeň

Re: Pitná voda

Příspěvekod Apaji a Hugo z hor » čtv 09. úno 2012 11:07:26

Děkujeme za postřehy :-)
Apaji a Hugo z hor
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 73
Registrován: ned 05. úno 2012 16:40:35

Re: Pitná voda

Příspěvekod Lucius » stř 09. kvě 2012 8:46:58

Nevíte, zda nejsou třeba v lékárnách dostupné nějaké testy na kvalitu vody z kohoutku? Např. na těžké kovy atd.?
Lucius
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 29. bře 2012 23:17:52
Bydliště: Děčín

Re: Pitná voda

Příspěvekod babybliss » stř 09. kvě 2012 9:14:36

Lucius píše:Nevíte, zda nejsou třeba v lékárnách dostupné nějaké testy na kvalitu vody z kohoutku? Např. na těžké kovy atd.?

neviem ci v lekarni ale podla mna v akvaristike maju urcite testy na kvalitu vody a niektore su dost podrobne
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Pitná voda

Příspěvekod Lucius » stř 09. kvě 2012 9:38:25

To mě vůbec nenapadlo, dík :)
Lucius
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 29. bře 2012 23:17:52
Bydliště: Děčín

Re: Pitná voda

Příspěvekod Zantur » pon 27. srp 2012 0:19:39

Tak mě napadlo, když prochází proud slaným roztokem, tak se na jedné straně vylučuje sodík a na druhé plynný chlór, ten zavést hadičkou do vody :-)
nebo ještě desinfekce ozónem. Když dokážete vytvořit záblesk (blesk, jiskru) tak se při tom jaksi pomíchají atomy kyslíku a vznikne ozón, ten zavést do vody a nechat to pořádně probublat...
Jinak asi vařit, nebo destilovat (není až tak vhodné pít destilovanou vodu, poněvač neobsahuje minerály - nevím co je na tom pravdy, kdysi sem to někde zaslechl)
co už...
Zantur
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 05. črc 2012 15:08:31
Bydliště: Vsetínsko

Re: Pitná voda

Příspěvekod Firestone » pon 27. srp 2012 10:54:12

Choď/te do lekárne a kúp/te "tabletky na dezinfekciu vody" alebo...
Používajú sa aj také "trubičky", vyzerá to skoro ako pero to sa na obidvoch koncoch otvorí a piješ/te cez to vodu ako cez slamku/brčko. (tabletky sa používajú v prípade že nemáte možnosť vodu prevariť, teoreticky stačí iba prefiltrovať spôsobom ako je popísané nižšie, a potom už len prevariť)

Neviem ako sa to presne volá ale v lekárni alebo v armyshope sa to opýtaj/te. Neviem presne či tieto "trubičky" filtrujú aj pevné častice ako napr piesok alebo hlinu ale dezinfikujú vodu od baktérii a škodlivých látok(samozrejme keby bol s vodou viazaný chlór alebo iné nebezpečné plyny, ktoré sa držia pri zemi, tak takej vody by som sa ani nechytil ani sa na ňu "špatne nepozrel").
Od pevných látok môžete dezinfikovať tak, že:
Nejaká tuba asi niečo ako rulička z toaletného papieru ale dlhšia a z plastu alebo z plechu(trubky sa v meste dajú zohnať ľahko) alebo to môžete urobiť vo veľkom a urobiť do vo vedre/vědre/kýbli..... (môžete použiť PET fľašu)
Na spodok dáte vatu alebo niečo podobné, potom nasypete drevené uhlie (ktoré si môžete vyrobiť) a na vrch piesok. (po tomto kroku už stačí iba prevariť)
Spodok musí byť uzavretý a prepichnutý aby mohla voda odtekať.

POZOR!!!!!!!
!!! AK VODA "HNIJE" A JE ZNEČISTENÁ BAKTÉRIAMI,...(PÁCHNE A JE ZELENÁ A PLÁVAJÚ V NEJ NEČISTOTY) VOLTE DEZINFEKCIU V TOMTO POSTUPE !!! :
A)Prefiltrovať od pevných častíc, filter- vata, uhlie, piesok (Piesok odfiltruje pevné častice, uhlie na seba naviaže škodlivé látky, vata zachytí zvyšky piesku, uhlia, menších častíc, ktoré uhlie a piesok nezachytili)
B)Po prefiltrovaní vodu prevarte. (priveďte vodu k varu a !!!nechajte ju vrieť!!! aspoň 5-10 minút)
C)Po prevarení dezinfikujte tabletkami.
POZOR!!!!!!!
(Takto ju môžete piť bez obáv)
(Body B a C môžete prehodiť ale najlepšie je ak to spravíte ako som napísal)

Zantur píše:Tak mě napadlo, když prochází proud slaným roztokem, tak se na jedné straně vylučuje sodík a na druhé plynný chlór, ten zavést hadičkou do vody :-)
nebo ještě desinfekce ozónem. Když dokážete vytvořit záblesk (blesk, jiskru) tak se při tom jaksi pomíchají atomy kyslíku a vznikne ozón, ten zavést do vody a nechat to pořádně probublat...
Jinak asi vařit, nebo destilovat (není až tak vhodné pít destilovanou vodu, poněvač neobsahuje minerály - nevím co je na tom pravdy, kdysi sem to někde zaslechl)


Destilovaná voda je čisto H2O. Neobsahuje minerály ani iné výživné látky.
Destilovaná voda nezovrie a nepremení sa na paru.Jej teplota sa zvyšuje ale voda sa nevyparí pokiaľ v nej nerozpustíte in látku (napr cukor alebo soľ,...)
Dest. voda sa používa v chladičoch všade možne, pretože nezovrie a nevyparí sa.
Ak vypiješ dest. vodu nič sa ti nestane ale aj ju budeš piť po dlhší čas je pravdepodobné že zomrieš, pretože tvoje telo nebude mať dostatok minerálov, ktoré voda obsahuje(pramenitá voda, ktorá tečie z kohútiku alebo ktorú kúpite v obchode zabalenú)
Firestone
 
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 23. srp 2012 14:33:58

Re: Pitná voda

Příspěvekod Artifex » úte 28. srp 2012 3:13:26

Destilovaná voda nevře? To jsi viděl kde? :D To bys musel mít absolutně čistou nádobu, v reálných nádobách i po opláchnutí máš nějaké zbytkové částečky, které jsou zárodky pro var a nádobu v absolutním klidu, explosivní var, kdy se většina objemu proměnila jedním podnětem v páru se mi za život podařil jen hodně málokrát (a hlavně u jiných chemických látek), kupř. jsem na toto dělal výukové pomůcky pro fyzikální ústav PřF MU, kde tento jev byl znázorněn v uzavřené skleněné tlakové trubici s dietyltherem, ten se zahříval zvnějšku infralampami a podařilo se při zahřívání dosáhnout kritické teploty a po přesažení v nadkritickou a celý objem se v jeden moment přeměnil v páru. Dobře by se to předvádělo na CO2, ten má kritický bod nějakých 31°C, s tím by se ale vysokotlaká trubička hodně blbě tavila. Tady jsem našel ukázku opačnou, z plynu se v jeden moment stane při chlazení z nadkritického stavu v jeden moment rozhraní plyn a kapalina
V případě dosažení kritického bodu jde hlavně i o tlak:
Obrázek

Když si promítneme takovouto tabulku na čistou vodu, je vidět, že při normálním tlaku= 1atm je teplota tání vody +/- 0, teplota varu +/- 100°C, nějaké teorie o trojném bodu a podobných srandách pominu, plyne z toho ale, že při standardním tlaku prostě získám maximálně přehřátou nebo podchlazenou vodu v tekutém stavu, k varu nebo k zmrznutí prostě při nějakém důvodném impulsu nebo zárodku krystalu/varu dojde:
Obrázek
Z tabulky je jasné, proč v papiňáku je obyčejná voda s bramborama tekutá i při třeba 120°C. Chtěl-li bych dosáhnout kritického bodu, musel bych do papiňáku nalít destilku, uzavřít jej, natlakovat na nějakých 218 atm a zahřát na 374°C a do tohoto bodu bude voda tekutá. Co z toho plyne? Ano, ve vysokotlakých okruzích je možné používat jako chladivo vodu třeba až do nějakých 350°C...
Ale v praxi se použije třeba ethanol, který můžeme zahřívat do +/-240°C při pouhých 62 atm.
Nebo úplně jinak, můžu použít silikonový olej, který při standardním tlaku dejme tomu něco lehce nad 1 atm (počítám, že soustava bude uzavřená, něco se odpaří atd.), můžu kolem těch 300°C také zahřát bez jeho rozkladu

U proudící netlakové vody v chladiči takový případ ne-varu rozhodně nehrozí, už při obyčejné destilaci se v chladicí části destilátoru dělají bublinky plynu. Většinou je to spíše situace takové, že voda postrádá nějakou dobu počáteční impuls k varu a jak se do kádinky drkne, tak začne prudce vřít, občas tak, až prostě vyletí. Co proti tomu? Stejný postup jako u mléka: Míchat a var nastane postupně. V praxi u laboratorního zahřívání se prostě do kádinky se zahřívanou destikou vrazí před zahříváním pár porcelánových střepů, které jsou pórovité a obsahují spooooustu zárodků pro tvorbu varu v podobě vzduchových bublinek v pórech.


A teď pokus pro postapáky do každé domácnosti:
Doma jde pokus s explozivním varem provést jednoduše: Do hodně čistého hrníčku stačí nalít destilku a šoupnout do mikrovlnky. Kromě toho, že ji budete muset vytřít od horké vody se nic tragického nestane, v jeden moment přehřátá kapalina, bez jakékoli známky varu dostane impuls a prudce celý objem začne vřít, něco přeteče, něco v hrníčku zůstane, takže hadru po ruce. Když by destila dlouho vzdorovala a nechtěli byste mít moc zavodněnou mikrovlnku, po nějaké době do mikrovlnky plácněte z boku, voda dostane impuls a hned uvidíte to rodeo. Kapalina postupně přejde do normálního varu, z důvodu, že odpařování rychle ubírá teplo, takže se zase voda dostane na svých standardních 100°C a bude si v klidu vřít tak, jako normálně.

Na druhou stranu pokus s podchlazenou kapalinou: Do čisté petflašky nalijte destilku a nechtě ji v zimě (třeba v -5°C) přes noc venku na balkoně. Doporučuji to udělat s více petkami, některé právě v důsledku mikrozárodků přes noc zmrznou. Ráno najdete, když se podaří třeba jednu petku nezmrznutou, bude v ní voda o právě těch -5°C jako venku. Jaký zázrak? Stačí s ní zatřepat, nebo sundat víčko a dotknout se prstem hladiny, ihned začne postupně růst krystal ledu skrz celý objem petky. Roste pomalu a někdy se stane, že neproroste celý, to je stejný důvod jako u odparu: Přeměna skupenství z kapalného na pevné zase uvolňuje teplo, takže se voda dostane do nějaké rovnováhy kolem 0°C a buď se jí bude chtít mrznout dál, protože bude objem dostatečně podchlazený, nebo promrzne jen částečně.

Uvolňování tepla a krystalizování jde také dobře demonstrovat na takových těch topících polštářcích s kouskem plechu uvnitř, to je stejný princip jako s vodou. Uvnitř je roztok octanu sodného ve vodě, lupnutí plíšku uvnitř roztoku dá impuls ke krystalizaci octanu v uzavřeném prostředí. Krystal začne růst, tlak se nezvyšuje a přeměna skupenství z kapalného na pevné vždycky odevzdává teplo takže se polštářek roztopí. Tím, že ho potom strčíme do vroucí vody zase ten octan rozpustíme ve vodě a po vychladnutí je zase tepelná energie konzervována v podobě roztoku.


Ták, zpět k čištění vody:
Firestone píše:!!! AK VODA "HNIJE" A JE ZNEČISTENÁ BAKTÉRIAMI,...(PÁCHNE A JE ZELENÁ A PLÁVAJÚ V NEJ NEČISTOTY) VOLTE DEZINFEKCIU V TOMTO POSTUPE !!! :
A)Prefiltrovať od pevných častíc, filter- vata, uhlie, piesok (Piesok odfiltruje pevné častice, uhlie na seba naviaže škodlivé látky, vata zachytí zvyšky piesku, uhlia, menších častíc, ktoré uhlie a piesok nezachytili)
B)Po prefiltrovaní vodu prevarte. (priveďte vodu k varu a !!!nechajte ju vrieť!!! aspoň 5-10 minút)
C)Po prevarení dezinfikujte tabletkami.

Tabletky většinou nepotřebují takovýhle složitý postup, stačí prostě nabrat vodu, hodit do ní tabletku, počkat deklarovaný dezinfekční čas a pak s gustem pít, tabletky se právě používají v místech, kde není možné vodu převařit, nebo je potřeba voda k rychlé konzumaci a převaření nedeklaruje zabití všech bakterií, které mohou zůstat v podobě spór. Vaření je tedy zbytečné, pokud nepotřebuju teplou vodu na polévku zrovna. Filtrování je pak otázkou chuti a osobního apetitu, je jasné, že každý si raději vypije vodu čirou nežli zeleně bahnitou. Uhlí dodávat nedoporučuju, vata rozhodně NEZACHYTÍ všechny částečky aktivního uhlí, takové jsem v laboratoři musel filtrovat hodně jemnými papíry, hrubé frity, které mají mnohem jemnější filtrovací mřížku než vata ho nestíhaly. Normální uhlí na druhou stranu nemá cenu přidávat, jednoduše protože nic nedělá, je potřeba aktivní porézní uhlí, které právě umožňuje tu sorpci= v přírodě tomu má nejblíž nadrcené dřevěné uhlí a to už je zase konzistencí na úrovni "vatou ani jemným mořským pískem to z toho fakt nedostanu".

Opět pokus: Vemte si doma starý filtr od plynové masky na vyhození, nalijte do něj ze strany závitu vodu, tedy v řezu zezvrchu.
Obrázek

Filtr je konstruován tak, že jako první ze strany vdechu je poskládaný jemný filtrační papír, který má za úkol zachytit větší částice na vstupu a případně kondenzovat páry. Co tedy uvidíme při prolití ze strany ventilu? Z filtru i po přefiltrování takovou vrstvou filtračního papíru poteče zelenočerná sračička (protože sorbent není jen čistě aktivní uhlí), z toho plyne, že i jemný filtr nezachytí vše co by měl, pokud tedy netrpíme zrovna průjmem a to aktivní uhlí nepotřebujeme dostat do trávícího systému, nedoporučuju ho dávat ani při filtraci, opravdu nevím, jestli vypadá chutněji kalná voda nebo černá voda.

K pití demi-vody článek zde:
http://filtry.ic.cz/Zdravotni%20rizika% ... 20vody.pdf
Shrnuto a podtrženo: V nouzi malé množství nevadí, při větším množství (když si domyslíme to, že třeba chybějící minerály budeme doplňovat stravou) dojde díky nižšímu osmotickému tlaku oproti normální vodě, na které jsou buňky epitelů v trávícím traktu zvyklé se začnou nafukovat z důvodu většího množství minerálů v nich obsažených. Tímto nafukováním se budou ředěním sama sebe snažit tento problém kompenzovat... no, a až do té míry, dokud neprasknou. Tu příklad na krvinkách, buňky budou v hypotonickém roztoku, hypertonický znamená zase větší množství minerálů, než uvnitř buňky a ty se naopak snaží samy sebe zakoncentrovat:
Obrázek
Takže při větší konzumaci destilované vody si tak nějak dovedu představit takový krásný průjmíček, pak krvavý průjmíček v důsledku popraskání epitelových buněk a sem tam narušení cévky, tento průjmíček se bude postapák snažit kompenzovat větším příjmem zase destilované vody, protože předpokládám, že jinou asi mít nebude, tím už se to projeví i na ostatních tělesných tekutinách, tím začne močit i zbytek minerálů, které má nasyslené v sobě v zásobě, začnou se tedy rozpadat výše zmíněné krvinky, dojde k anémii= kromě toho, že bude člověk nafouklý už jen tím, že se jeho buňky budou nafukovat díky osmotickému tlaku, zežloutnou mu oči a pokožka díky velkému množství krevních barviv, které je potřeba rozbourat z prasklých krvinek, bude bledý a omdlívat z důvodu nedostatku okysličení mozku a ostatních orgánů, hodně se nafoukne i slezina, protože se situaci bude snažit kompenzovat, postižený bude mít rychlý puls, mělké dýchání, vlivem vyplavení zbytků sodíku a draslíku bude problém s nervovými impulsy a srdeční činností... no, ve výsledku se v podstatě nafoukne a udusí zevnitř.

Tákže, pokud bych chtěl dlouhodoběji přežívat na destilce, existuje ale řešení, které všechno toto (kromě nedostatku minerálů) zastaví: Stačí ve vodě rozpustit 0,9hm% soli a mám fýzák, který se dá vypít, dokonce i píchnout do žíly při větší dehydrataci, je to, jako bych vlastně pil roztok o stejné osmolaritě jako krevní plazma a to už není zas tak zlé, nebudou se zbytečně vyplavovat minerály kvůli ředění buněk, sodíku budu mít z NaCl dost, draslík a ostatní minerály třeba nějak doplnit, jinak začne blbnout srdíčko... Prostě v nouzi aspoň přisolit a dlouhodobě ruce pryč a radši filtrovat bahýnko.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Pitná voda

Příspěvekod Firestone » stř 29. srp 2012 1:05:45

Ano, ja si budem zo sebou brať 10 filtrov aby som sa mohol napiť a ešte si zoberiem (vysokoškolskú)učebnicu chémie alebo rovno čítačku kníh a budem študovať namiesto toho aby som sa snažil prežiť.....
Za druhe určite nebudem piť zelenú vodu, navyše ešte s bordelom a pieskom/bahnom....
A viem prečo som napísal piesok a aj vatu,...Piesok má zachytiť "veľké" pevné čiastočky, vata to dokončiť aj preto aby si nepil uhlie :D
Neviem kde ty bývaš v akom meste ale ja v Hlohovci...
Ja tu mám o pár ulíc vedľa Zentivu, niekoho by napadlo tam ísť pohrabať, ale určite tam nebudem hladať jemné papiere, aj keď viem kde ich môžem nájsť, keď sú tam filtre, destilačné "kotle" :D(Apocalyptic pálenka :D),....Takže teoreticky ja nemám problém. Na druhej strane by som tam šiel najmenej s menšou armádou....
A určite si budem nosiť liter vody do Zentivy aby som si spravil rozbor....
A čo ľudia čo nemajú v meste ani len nemocnicu alebo polikliniku, ledva lekárne a nie to ešte fabriku na výrobu liekov, drôg, tabliet, zubných pást, krémov,....
(Doplnenie k destilovanej vode, kde v ... budem ja zháňať ihlu aby som si pichal minerály do žíl, tabletky s minerálmi a na toľko výživné jedlo aby som to kompenzoval)

----Ďalej ma napadlo....
Všimol som si to zatiaľ na jednom mieste tj. videl som to iba raz ale viem že sa to používa.
Podobá sa to na "Water Machine" ale má to filter zabudovaný tak že je ho vidieť, je tam štrk/piesok/alebo nejaké kamienky ďalej je tam uhlie a potom filtrovací papier. Ďalej to tú vodu prevarí a znova ochladí aby bola k dispozícií aj teplá aj studená, je to taká mašinka kde si načapujete do poháriku alebo do hrnčeka vodu alebo vodu na kávu(preto horúca). Najlepšie je že na naplnenie tejto mašinky vodou vám stačí voda aj z Dunaja, Váhu, Hrona,.....
"Akúkoľvek" len nie nejako chemicky znečistenú (kontaminovanú rádioaktívnym spádom, plynným chlórom,.... ).(Úplne najlepšie bude ak budete brať prúdiacu vodu a keby sa vám tá nepozdávala tak môžete aj stojatú, ja lenže keby ste mali na výber).
Najhoršie je že na plné spojazdnenie potrebujete zástrčku na 230 V :D
Samozrejme že potom treba vykuchať filtrovanie a zobrať si zo sebou aj ohrevné teleso alebo špirálu. Ak vás niekto zachráni alebo sa dostanete do "civilizácie" teda do bunkru alebo nejakého stanoviska, kde bude elektrina aj voda, môžte toto teleso predať). Kto nieje nejaký elektrikár alebo si nie je istý, tak zoberte len filter.
Ja som to videl v múzeu.(To je riešenie keby sta sa chceli "usadiť" na pár dní alebo týždňov alebo keby vás bolo viac aby sta sa uživili, pretože ten filter s tou 20 l nádobou v ktorej je, je dosť ťažký a veľký)
Firestone
 
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 23. srp 2012 14:33:58

Re: Pitná voda

Příspěvekod Artifex » stř 29. srp 2012 18:28:46

Je vidět, žes můj příspěvek vůbec nepochopil,
ad "Piesok má zachytiť "veľké" pevné čiastočky, vata to dokončiť aj preto aby si nepil uhlie":
Když i jemný filtrační papír, který má mnohem menší otvory na průchod látek než ta tvoje vata a písek nezachytí docela dost uhlí, s tou Tvojí vatou a pískem nezachytíš skoro nic, schválně si to vyzkoušej a vyfoť výsledek. Ten filtr jsem bral jako případ a demonstraci, že to prostě nefunguje, takže proč by sis měl brát 10 filtrů? Už jen si zkus hodit tabletku běžně dostupného aktivního uhlí do vody v co se rozpustí, o speciálních případech slinutého aktivního uhlí na polymerním médiu napíšu za moment.

ad "budem ja zháňať ihlu aby som si pichal minerály do žíl": O tom jsem něco psal? Psal jsem, že pokud má už člověk k dispozici destilku, ať si ji obyč solí aspoň naředí na fýzák "který se v nemocnicích používá i IV", tím jsem myslel k pití... aby nedošlo k té osmolýze buněk trávícího traktu a následcích, o kterých jsem psal. O tom, jak doplňovat minerály jsem tuším nepsal vůbec nic jak to má kdo dělat, ony stačí jen minerální výživové tabletky, do předchozího příspěvku jsem to nepsal, ale teď mne napadl tip: třeba stačí udělat si zásobu pytlíků Samaritán, pak se nemusí dělat ani fýzák se solí (která je dostupná v každé kuchyni) ale udělá z destilky minerálku.

Obrázek

To, že jsem zmínil píchání fýzáku do žíly je proto, že já třeba mám doma infuzní set s fýzákem (Ringerův roztok ale), už jen pro případ větší dehydratace, nebo na doplnění tekutin po větší ztrátě krve (doktor do domu, neštěstí na stromě=šiju se i při větších zraněních sám) (a také mám připravenou výživovou infuzku s glukózou a minerály, doporučuju nechat si zavést někým hodným, když se člověk vrátí domů ožralý jako dobytek, po ránu pak není vůbec žádná kocovina, která je způsobená dehydratací alkoholem a demineralizací, a jsme tu zase zpátky kruhem u nedostatku minerálů= bacha na alkohol po VP, kdy předpokládám ne-zrovna-vyváženou stravu).

ad "seženu si vysokoškolskou učebnici chemie":Píšu snad někde, ať si bereš učebnice do přírody? Vyvracoval jsem Ti jen ten Tvůj mýtus o tom, že "destilovaná voda nevře, proto se používá v chladičích", já to nevyčetl z učebnic, fázový diagram skupenství v závislosti na teplotě a tlaku se učí na ZÁKLADNÍ škole ve fyzice nebo v chemii v učivu ohledně skupenství takže to beru jako základní znalost a to, že jsi nedával pozor, nebo vám to vyučující dostatečně neobjasnila není moje chyba, proto Ti to vysvětluju teď.

Kolik Ti vůbec je? Doporučuji si přečíst můj předchozí příspěvek ještě jednou, po nepochopení ještě několikrát a pak se slušně ptát, co jsem tím myslel, nebo mne kolegiálně opravit, pokud jsem se v něčem zmýlil (ano, někde jsem tam mohl udělat chybu, kdo ne?) bez toho, abys měl nějaké ironické poznámky a dezinterpretace toho, že mám chuť Tě poučit o tom, proč nemáš pravdu, laskavě, ano?


No, teď nezávisle na tom, co jsem předtím psal reakce na "----Ďalej ma napadlo...."
Je to dobrý nápad, Ta water machine nemá písek/štěrk a uhlí, má několik vrstev různě porézních materiálů, které právě fungují jako to uhlí ale nerozptylují se na tak malé částečky, díky poréznosti a různým velikostem pórů vychytávají právě látky ve vodě aktivněji než obyčejný filtr. Je to docela dobrá věc a v případě nefungování elektického proudu bude prostě čepovat vodu o pokojové teplotě, myslím, že ta normální verze má 2 kohoutky, z jednoho to jede přes chladicí agregát, druhou to jede přes topnou spirálu, takže jen tato funkce bude vypnutá, z obou prostě poteče voda o teplotě, v jaké ji do toho člověk nalije. Takže žádné převáření jako takové se nekoná, jen to filtruje a pak až dle potřeba zahřeje tak, aby se dalo zalít třeba instantní kafe nebo polévka.

Ad: "Akúkoľvek" len nie nejako chemicky znečistenú": Zrovna z Dunaja, Váhu, Hrona bych ji nebral, definitivně ne za městem protože je v nich průmysl a ač musí mít fabriky čističku, nezachytí všechno, jinak i z chemicky znečištěných se dá voda brát, akorát se musí počítat s nižší životností filtru. Radioaktivní spad je snad ještě menší problém, protože má podobu částic, takže se zachytí makročástice už na vstupním filtru, mikročástice až dále. Chlorovaná voda je také možno použít, prodávají se i pasivní konvičky, do kterých padnou podobné patrony (tenotkráte s makrogranulovaným aktivním uhlím na substrátu-umělých pryskyřicích, takže nepočítej, že ho jako takové běžně seženeš) a používá se na demineralizaci chlorované vody z kohoutku takže i chlor to zkousne. Myslím tím různé tyto srandy:
Obrázek
Kromě toho, že mají zbytečně hodně předražené filtry v podstatě splňují úkol zpracování vod z jakéhokoli zdroje.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Pitná voda

Příspěvekod Firestone » pát 31. srp 2012 21:24:45

Problem je že toto je postapo.cz a nie zdravadomacnost.cz......
Firestone
 
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 23. srp 2012 14:33:58

Re: Pitná voda

Příspěvekod Artifex » pát 31. srp 2012 21:38:53

A teď reaguješ na co?
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Pitná voda

Příspěvekod wotikotas » pát 31. srp 2012 22:54:13

K výše uvedenému, dotyčný si patrně spletl pojem var a el. vodivost, protože to druhé skutečně 100% destilovaná voda, tedy H2O, ztrácí.

Moje zkušenost:
Očkování proti břišnímu tyfu není na škodu, doba funkčnosti je 36 měsíců, cena 660,- Kč, přípravek tuším Typhin VI, jedna dávka.
Byl jsem teď 5 týdnů na Blízkém východě, celou dobu venku, takže co se týče vody, nasbíral jsem spoustu, pro mě nových, poznatků. Vezl jsem zásoby Sanosilu, 80ml desinfikuje 80l vody, doba nutná k desinfekci 4hodiny. V polních podmínkách (na poušti, v horách) byl postup pro pití vody z louže (ano v poušti před východem slunce kondenzuje voda, rosa), následující: zbavení hrubých mechanických nečistot přes 4 vrstvy bavlněního kapesníku, převaření 15-20minut a Sanosil.

Za 5 týdnů jsem srajdu nedostal ani jednou, možná že pomohla i očkování proti žloutence a nejenom tyfu.
wotikotas
 
Příspěvky: 1
Registrován: pát 31. srp 2012 22:20:11

Re: Pitná voda

Příspěvekod Firestone » sob 01. zář 2012 15:58:36

Artifex píše:A teď reaguješ na co?


Teď reagujem na to, že všetky tvoje príspevky k tejto téme sa zakladajú na dojme že dotyčný survivor bude mať k dispozícií drogériu a lekáreň s milou pani, ktorá vám splní vaše želania a poradí....
Tu ide o to, že nebude nikde nič, iba tvoja výbava, ktorá keď bude vážiť pol tony tak ti je na hovno.
Tu musíš obmedziť všetko čo môžeš a zo všetkého spraviť multi-účelové.
Asi si si nevšimol ,že filter o ktorom píšem je 100% z častí, ktoré ľahko nájdeš, vyrobíš,....
Nemusíš mi tu vysvetlovať veci, ktoré tu všetci poznajú a písať romány.....
V postapo nebude všetko 100%. Ale musí to fungovať na úrovni aby vám to najmenej čiastočne zachránilo alebo čo najdlhšie predĺžilo život.
Firestone
 
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 23. srp 2012 14:33:58

Re: Pitná voda

Příspěvekod kublaj-chan » sob 01. zář 2012 18:18:00

Robíte tu z toho kovbojku. Základ je brať vodu tečúcu a nie stojatú, ak chcete mať väčšiu istotu tak vyhrabte vedľa potoka dieru(1-2 metre od potoka), ďalej treba kontrolovať či nie je nad miestom alebo v mieste odberu voda priemyselne znečistená, ďalej filter na vodu naspodku bavlnená látka, nad tím drevené uhlie a nad tím piesok a po prefiltrovaní prevariť alebo pridať Chlornan vápenatý alebo Chlornan sodný
http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlornan_v ... enat%C3%BD
http://cs.wikipedia.org/wiki/Chlornan_sodn%C3%BD

to je podľa mňa tak zhruba o vode všetko čo treba vedieť :D
kublaj-chan
 
Příspěvky: 79
Registrován: sob 21. črc 2012 12:58:03

Re: Pitná voda

Příspěvekod senjineer » úte 11. zář 2012 13:17:26

Zdravím vás lidi ! Pod dlouhý době opět píši :) Napadlo mě, že když už pocházím z lázeňského městečka, tak jak by to bylo s prameny.. Pramenitou vodou, která je několik km v hloubi podzemí. Díky
I survived the Mayan Apocalypse 12/21/12
Obrázek
senjineer
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 28
Registrován: pon 04. čer 2012 10:16:01
Bydliště: Sydney / Ausrálie

Re: Pitná voda

Příspěvekod alive » úte 11. zář 2012 21:04:28

Dest. voda sa používa v chladičoch všade možne, pretože nezovrie a nevyparí sa.
Ak vypiješ dest. vodu nič sa ti nestane ale aj ju budeš piť po dlhší čas je pravdepodobné že zomrieš, pretože tvoje telo nebude mať dostatok minerálov, ktoré voda obsahuje(pramenitá voda, ktorá tečie z kohútiku alebo ktorú kúpite v obchode zabalenú)[/quote]

Bludy vsech bludu. Destilka se v chladicich pouziva kvuli tomu, aby se tam nesrazeli usazeniny a vodni kamen. JInak ma bod varu stejnej, jako normalni voda.
Piti destilovane vody by mohlo byt ne uplne prospesne...ale urcite po ni neumres :-) Mineraly a dalsi stopove prvky do sebe nedostavas jen vodou, ale vsim, co vezmes do huby...Takze asi tak.
alive
 
Příspěvky: 48
Registrován: stř 25. led 2012 9:20:50

Re: Pitná voda

Příspěvekod alive » úte 11. zář 2012 21:08:21

Apaji a Hugo z hor píše:Lidi, máte někdo zkušenosti s přípravky na dezinfekci vody? Nakombinovala bych to s mechanickou filtrací (písková a dřevěné uhlí). Nicméně přípravků je hodně, orientovat se v nich je asi těžší. Jsou lepší tekuté ve formě kapek nebo jako tablety? Platí v tomhle pravidlo dražší = lepší? Existuje i chlorová dezinfekce vody, to si myslím je vhodné proti choleře a tyfu. V lékárně je to samozřejmě o byznisu, ale, že by o tom někdo něco pořádně věděl, to ani ne....:-( Tak mě napadá jestli není vhodné koupit více různých přípravků, jenže pokud víte o něčem efektivním, univerzálním, jednoduchém, sem s tím, prosím :-) S tímhle nemám absolutně žádnou zkušenost. Apaji


Co chces desinfikovat? Domaci zdroj, nebo na cesty? Na doma je nejlepsi poridit reversni osmozu. Funguje na bezny tlak vodovodniho radu, odstrani z vody naprosto vsechny sajrajty...chemicke i biologicke. V podstate vyrobi vodu destilovanou...ktera se nasledne mineralizuje. Porizovaci naklady okolo 3 - 5 tis, rocni provoz cca 500 kc. Pokud mas studnu, je dobre do ni jednou rocne nasypat Sagen, nebo hodit ze par stribrnych zlicek...zrusis tim bakterie....
alive
 
Příspěvky: 48
Registrován: stř 25. led 2012 9:20:50

Re: Pitná voda

Příspěvekod Firestone » pát 14. zář 2012 21:18:39

alive píše:Dest. voda sa používa v chladičoch všade možne, pretože nezovrie a nevyparí sa.
Ak vypiješ dest. vodu nič sa ti nestane ale aj ju budeš piť po dlhší čas je pravdepodobné že zomrieš, pretože tvoje telo nebude mať dostatok minerálov, ktoré voda obsahuje(pramenitá voda, ktorá tečie z kohútiku alebo ktorú kúpite v obchode zabalenú)


Bludy vsech bludu. Destilka se v chladicich pouziva kvuli tomu, aby se tam nesrazeli usazeniny a vodni kamen. JInak ma bod varu stejnej, jako normalni voda.
Piti destilovane vody by mohlo byt ne uplne prospesne...ale urcite po ni neumres :-) Mineraly a dalsi stopove prvky do sebe nedostavas jen vodou, ale vsim, co vezmes do huby...Takze asi tak.



Nech sa ti páči :D
Možeš si každý deň dať dva poháre a za 2 týždne napíš ako ti je. Neviem ale či už dneska sú wifiny aj v nemocniciach.

Btw. ak sa ti nechce čítať, tak tu máš niečo pre zaujímavosť.(Týmto videom nechcem zdôrazňovať "výbuštosť" ale to čo hovoria o destilovanej vode)
http://www.youtube.com/watch?v=1_OXM4mr_i0
Firestone
 
Příspěvky: 6
Registrován: čtv 23. srp 2012 14:33:58

Re: Pitná voda

Příspěvekod Artifex » sob 15. zář 2012 17:08:05

Přesně o přehřáté vodě jsem psal, není to žádný výbuch ale explosivní var, zase jsi nečetl co jsem psal, v přehřáté vodě se objeví nějaká částice, na které začne var a ten var se přenese do celé kapaliny, bubliny se objeví v celém objemu a voda vystříkne, ne vybuchne.

S (ne)bezpečností destilky souhlasím, jde to ale ve velkém množství způsobí vyplavování přijímaných minerálů jinými cestami a i těch nashromážděných a to je cesta k průšvihu. Takže by pravděpodobně neskončil v nemocnici ale prostě by ho pár dní bolela hlava jako po velkém množství vypitého alkoholu kocovina, která je také způsobena dehydratací a demineralizací ale o tom už jsem psal také výše.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Pitná voda

Příspěvekod alive » ned 16. zář 2012 7:32:24

Nech sa ti páči :D
Možeš si každý deň dať dva poháre a za 2 týždne napíš ako ti je. Neviem ale či už dneska sú wifiny aj v nemocniciach.

Btw. ak sa ti nechce čítať, tak tu máš niečo pre zaujímavosť.(Týmto videom nechcem zdôrazňovať "výbuštosť" ale to čo hovoria o destilovanej vode)
http://www.youtube.com/watch?v=1_OXM4mr_i0[/quote]

Paci sa mi...reverzni osmozu doma pouzivame nekolik let na piti a na vareni. Takze muzu napsat, ze po nekolika letech Ti muzu napsat, ze je mi skvele. Jestli si dobre cetl muj prispevek, tak jsem psal, ze osmoza obsahuje mineralizacni patronu, kterou se nasledne dodava minimalni mnozstvi mineralu. Naopak vyrazne horsi je piti sragot, ktere bezne tecou z vodovodu...Ca, Mg, Fe apod. se usazuji v cevnich stenach...Nepolemizuju o tom, ze je zdrave pit destilku, to v zadnem pripade, jen tvrdim, ze po piti destilky rozhodne neumres :-) Idealni by samozrejme byla cista lesni studanka...ale tu ma doma malokdo. S osmozou se naopak v podstate nemusim bat ani bakteriologickeho znecisteni ...
alive
 
Příspěvky: 48
Registrován: stř 25. led 2012 9:20:50

Další
Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Možnosti

Zpět na Potrava a voda