Hodinky, baterky, mobily, kalkulačky, fotoaparáty, videokamery a další elektronické radostí civilizovaného světa

Nabít a volat i za 15 let?

Příspěvekod Lucius » čtv 31. kvě 2012 9:36:56

Pánové (případně i dámy :) ), co si myslíte o tomto?
http://mobil.idnes.cz/mobil-s-15letou-v ... lefony_LHR

Tady je bližší info - článek je (jako vždy) trošku zavádějící, takže informace přímo od prodejce neuškodí ;)
http://www.cybex.cz/Elektronika/Mobilni ... rie=23061/
Lucius
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 29. bře 2012 23:17:52
Bydliště: Děčín

Re: Nabít a volat i za 15 let?

Příspěvekod MichalB » sob 02. čer 2012 16:11:53

Myslím, že nápad to není špatný. Spíš je otázka, jak širokou cílovku si najde.
Nemá tady význam mluvit o případném kolapsu civilizace, kdy nepůjdou GSM sítě. Dokážu si představit reálné využití ve dvou případech:
1. Auto, turistika, chata bez el. - Stále se rozšiřuje počet lidí, kteří mají chytrý telefon, což je dobrá věc, ale zároveň velký žrout energie. Navíc některé z nich nemají výměnný akumulátor. Samozřejmě je to možné řešit starším záložním mobilem, jenže kdo bude pravidelně kontrolovat mobil, který nikdy nezapíná a podle potřeby ho dobíjet.
2. Krizové situace - problém např. povodní, kdy problém nemusí být ani tak kolaps sítí jako takových, ale postupné vybití mobilů. Jak nabít mobil v obci, která je odřízlá od světa? Tohle může být vhodné řešení.

Teď k těm nevýhodám: Pro velkou část lidí je zbytečné cokoliv, co se může hodit "preventivně" takže o nějakém řešení pro podobný případ nebudou ani uvažovat. Naopak ti, kdo se snaží být připraveni, si tenhle mobil asi také nepořídí - mají dávno vyřešené záložní napájení nejen mobilu, ale i dalších věcí.
MichalB
 
Příspěvky: 2
Registrován: pát 03. úno 2012 10:20:02
Bydliště: Pardubický kraj

Re: Nabít a volat i za 15 let?

Příspěvekod Lucius » sob 02. čer 2012 19:39:50

Jak píšeš - rostu ze svýho telefonu, který jako klasický smarťák vydrží dva tři dny nonstop na jedno vybití a lehne (přítelka musí ten svůj o rok starší mít každých třicet hodin v síti). Líbí se mi na tom hlavně myšlenka - jednou nabiješ a nemusíš se starat ani třeba za tři čtyři roky, zda to má šťávu nebo ne. Prostě ho hodíš do báglu, když někam razíš a v případě potřeby využiješ. Když ne, prostě ho vrátíš bez dalších manipulací do šuplete, kde čeká na nové kolečko :)
Samozřejmě v případě VP, se bude asi jednat o klasické těžítko - nejedná se o vysílačku, ale o mobil a v případě opravdového VP je velká možnost, že operátoři a jejich sítě/vysílače (aspoň v některých regionech) půjdou do kytek...
Stejně si myslím, že za ten peníz by se mohla taková krabička hodit...
Lucius
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 29. bře 2012 23:17:52
Bydliště: Děčín

Re: Nabít a volat i za 15 let?

Příspěvekod MichalB » sob 02. čer 2012 20:12:59

On je celkově problém v tom, že málokdo předem pomyslí na situace, které mohou nastat. Stačí obyčejný výpadek elektriky během noci. Kolik lidí má doma bateriovou svítilnu a dokáží ji najít i za tmy, nebo mají rádio na baterie... Moc jich není.
S tím mobilem je to podobné a je úplně jedno, jestli pořídím tohle nebo starou Motorolu na tužkovky. Stále ještě plno lidí nepochopilo, že postarat se musí každý sám, nespoléhat v první chvíli na stát. To ostatně říká i koncepce ochrany obyvatelstva.
MichalB
 
Příspěvky: 2
Registrován: pát 03. úno 2012 10:20:02
Bydliště: Pardubický kraj

Re: Nabít a volat i za 15 let?

Příspěvekod dracekvo » čtv 01. lis 2012 20:46:16

Obávám se, že tímto mobilem moc dlouho volat nebudete. Při hovoru může mobil vysílat až 1,5W a to z té baterky bude brát až 1 ampéru. To dlouho jedna tužkovka nemůže vydržet. Od nouzového telefonu bych očekával, že i budu moci dlouho telefonovat. Např koordinace s rodinou, navádění záchranářů a tak podobě. To si raději kupte redukci AA baterky - USB a nabijte si telefon co máte.
Se starým telefonem se nemusíte dovolat. Zvláště ve městech je místy pokrytí pouze na 1800 mhz. Starej neduální tel umí jen 900 mhz.
dracekvo
 
Příspěvky: 137
Registrován: pon 18. črc 2011 20:24:08

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Možnosti

Zpět na Elektronika

cron