Sem patří jen odkazy na knihy ke stažení, nic víc. Co téma, to nová kniha.

Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Vladius » stř 25. led 2012 12:55:08

Mýty a omyly v survivalu aneb Co se v survivalu neučí:

http://www.uloz.to/12824566/myty-a-omyl ... -neuci-pdf
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Vladius » čtv 26. led 2012 23:06:44

Zatím mám za sebou pouze 20%, ale už teď mi docela vadí některé věci.

Ano, je vidět, že autor je zkušený člověk a vše, co popisuje, má ozkoušené. Navíc je tam spousta zajímavých a užitečných tipů a nápadů.
Jenže je to podávané velmi svérázným „zeleným“ stylem.

Na straně 18 autor pečlivě tečkuje slovo "prdel", zato na 23. už mu nevadí použití věty:

"Zjednodušeně řečeno, pít tak dlouho, dokud nebudete chcát vodu bez barvy a zápachu.“


Jako další perličky mohu uvést:

„Nechejte si od maminky ušít návleky na boty, podobné těm, jaké se používají v
nemocnicích, ale úměrně vyšší a ty si na noc navlékněte na boty a spěte v botách.“


„Jestliže se domníváte, že se bez nich obejdete, pak si otevřete váš
občanský průkaz a podívejte se na ročník vaší výroby. Je-li vám méně než 20 let, omlouvá vás vaše nezkušenost (pravděpodobně jste ve škole neměli branou výchovu), je-li vám více než 40 let, omlouvá vás senilita. Pokud je však váš věk mezi těmito dvěma hranicemi, jste
nerozvážný cvok.“


Celkově je to psané ve stylu: „pofrčíte, ale pak padnete na hubu“, takových vět je tam skutečně dost. Což by vůbec nevadilo, pokud by se to nemísilo s mnohdy zbytečným humorem a armádní nadřazenosti. A bohužel i to i to je tam použito snad v každé třetí větě, takže to působí docela rušivě.

Artifex by si jistě smlsnul na doporučení používat tlumič (pokud v roce 2005 nebyly povoleny) a tvrzení:

„Záměrně jsem vynechal mechanické zbraně jako kuše, luky, praky a historické střelné
zbraně na černý prach apod. Moje zkušenosti s těmito zbraněmi jsou veskrze špatné. Jsou to
zbraně rozměrné, těžko skladné, s nízkou mobilitou, účinností a přesností. Jakákoli, i ta
nejobyčejnější pistole, tyto zbraně mnohonásobně ve všech parametrech předčí.“


Ale to už bych dál neřešil, jsou to jen další a další záminky pro „Holy Wars“. Přečíst se to dá, ale moje čítanka to nebude.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod alive » pát 27. led 2012 6:49:36

No, ale nevytrhavej to z konceptu...napr. ty boty...zkusil jsi nekdy spat pri -30 venku..? Pokud mas horolezecke duplexy, muzes sundat "plastovej" obal a spat jen ve vlozkach...pokud mas ale kozene, rano do nich proste nevlezes...Takze bud je musis nacpat do spacaku, nebo je nechat na nohach...pri caste vymene ponozek (coz mnohokrat zduraznuje) se to da a je to bezna praxe. Navleky jsou docela prakticke...i kdyz pri takovyhle extremech mas boty maximalne od snehu.

Rocnik vyroby...patrim k tem starsim, a na cundry jezdim od asi 6 mesicu...kdyz jsem zacal jezdit sam (asi v 14) tak mi vsichni rikali...vem si poradnou karimatku, vem si ledvinak, vem si tohle...hahaha, mel jsem svoji hlavu...A dneska mi to telo vraci i s uroky...kdybych tenkrat poslechl..:-) Takze Te "poburuje" zcela zamerne...zamysli se vcas:-)

Tlumice...to bych nekomentoval, vzhledem k zamereni prirucky...kdyz to prijde, nikdo to resit nebude...a kdyz prijde na lamani chleba, i kdyz s kamaradem budes probirat u pifka jejich konstrukci, uz to muze byt "tr. cin ve stadiu pokusu"...takovych veci najdes vsude miliony...( vc. navodu k nastraham a podobnym vecem v kazde prirucce)

Ze to neni spisovatel ale praktik je zcela jasne, ani se za spisovatele nevydava..:-) Humor a odhlehceni je myslim na miste, lip si to clovek zapamatuje, ale samozrejme, nemusi to kazdemu sednout. A ze je pan guma guma jak poleno je jasny uz v uvodu, ale proc ne...zase popisuje zkusenosti, ktere by civil tezko zazil. Me osobne se to cte lip, nez suche prirucky...ale to je vec nazoru, samozrejme...

se zbranemi typu kuse, perkus apod. ma naprostou pravdu. Mluvi o tom, az to tu knikne, ne o nedelnim odpoledni za barakem v lesiku ci na strelnici...Kuse i predovky jsou velke, nikam s tim nedodjes...ani kolem baraku s tim nemuzes behat, aniz bys nevzbudil pozornost...Perkus je sice dobra vec...sest ran mas jistejch...do te doby, pokud bude teplo a slunicko. Zkus udrzet v zime venku funcni perkusku alespon tejden...
alive
 
Příspěvky: 48
Registrován: stř 25. led 2012 9:20:50

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Artifex » pát 27. led 2012 7:28:48

alive píše:Tlumice...to bych nekomentoval, vzhledem k zamereni prirucky...kdyz to prijde, nikdo to resit nebude...a kdyz prijde na lamani chleba, i kdyz s kamaradem budes probirat u pifka jejich konstrukci, uz to muze byt "tr. cin ve stadiu pokusu"...takovych veci najdes vsude miliony...( vc. navodu k nastraham a podobnym vecem v kazde prirucce)


Omyl, probírat se dá cokoli, nejsme za císaře pána nebo za protektorátu, probírat se dá cokoli a na všech střeleckých serverech je nějaká diskuse o této součástce, dají se najít návody, vlastnění návodu, výkresu, čehokoli není trestný čin, až vyhotovení nebo jiné sehnání tlumiče, Ohledně laserových zaměřovačů je to ještě jednodušší, dokonce je i můžeš vlastnit, nesmíš ho ale dle zákona namontovat na zbraň, to se týká i nočního vidění a všeho ostatního, NV zaměřovačů na aukru najdeš spoustu.

alive píše:Kuse i predovky jsou velke, nikam s tim nedodjes...
Perkus je sice dobra vec...sest ran mas jistejch...do te doby, pokud bude teplo a slunicko. Zkus udrzet v zime venku funcni perkusku alespon tejden...


Tady máš dokonce několik hloupostí:
a) šestiranný perkusák je na ZP, bez něj maximálně dvouranný, kdo má ZP si pochopitelně vezme něco lepšího
b) perkusní puška je stejně těžká jako ostrá puška i co se týče přesnosti tak jsou na tom stejně, nevýhoda je pomalé opakování střelby, když se puška správně nabije, je přesná a účinná, na lov naprosto OK.
c)Perkusáky jsem měl nabité různě dlouhé doby, od pár dnů po pár let, byl jsem s nimi ve sněhu, ve vlhku a všude možně a pokaždé vystřelily spolehlivě, jde o to UMĚT nabít a ne o tom teoretizovat, dobře nabitá perkuska vystřelí i po vyndání z vody. To, že to 90% perkusářů neumí, neznamená že to nejde. To ale nevyčítám Tobě ale autorovi který očividně také nemá zkušenost s perkusy. Léta na nich visely životy lidí a musely fungovat spolehlivě, teď, jelikož jsou perkusy bez ZP tak si je spousta lidí koupí naprosto bez know-how a pak je ani nezíská a zbraně se zbaví protože při jejich manipulaci není přesná, spolehlivá a pravděpodobně ani bezpečná. Toto níže je typický příklad, puškou prošlo jen pár výstřelů a majitel ji odsoudil a prodává pod cenou. Nekoupil bych ji protože bude pravděpodobně vymlácený vývrt na ústí a puška tedy NEODBORNOU MANIPULACÍ ztratila přesnost.
Obrázek
Je spousta typů hloubek a stoupání vývrtů, spousta typů střel a jen některé kombinace se k sobě vzájemně hodí, některé střely se musí nabíjet přes flastr, některé přímo, některým chutná expanzní, jiným kompresní střela, dalším zase kulička nebo čistě jen ogivál s mazacími drážkami. Každé střele a vrtání pak vyhovuje jiná navážka prachu a každému prachu zase jiná zápalka. Toto je u zbraní na jednotný náboj vyřešeno jednotným nábojem a CIP/SAAMI standardy.(pokud ale třeba člověk chce hodně přesnou pušku, i tak musí laborovat se střelivem které jí nejvíce chutná) Dokud toto člověk nezjistí, nenačte, nebo mu to někdo nepředá, pak je zbraň nespolehlivá, jakmile toto všechno člověk ví, i nabití pušky po výstřelu je otázkou do 20s při troše cviku. Kuše bych počítal jako hodně spolehlivé zbraně, dokonce si myslím že cca stejně jako palné, nejpravděpodobnější je prasknutí tětivy a ta se dá nést náhradní. Opět bych hlavní nevýhodu neviděl nepřesnost nebo nespolehlivost ale pomalost.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Artifex » pát 27. led 2012 7:37:03

Když pomineme debatu o vhodné střele, navážce prachu a tak... Prostě, máš před sebou plnou dávkovací prachovnici, výstřely zašpiněný perkus který chceš nabít na delší dobu s nabíjecí tyčí k ní přoloženou, zápalky které si rozumí s prachem a pytlík vhodných střel (ogivál s mazací drážkou ráže 11,3mm)... Jak bys vyčistil a nabil perkusní pušku ráže .45 pro delší nošení? Tak aby Ti vydržel dlouhou dobu střelbyschopný. To že jsi tvrdil že bys nosil šestiraňák svědčí o tom že nemáš ZP a tedy jsi jako každý člověk 18+ co si můžeš koupit perkus a někdo hodný Ti připravil sadu ke střelbě aby to střílelo dobře. Napiš mi postup jak bys pušku vyčistil a pak následně nabil a já Ti hned řeknu kde jsi udělal chybu a proč Ti to po týdnu nevystřelilo.

Vidím jednu velikou výhodu po VP ohledně perkusu: Není potřeba skladovat nic kromě nakoupení pár desítek kilo olova což není drahé a dostatečný počet krabiček zápalek. Střely se vždycky odlijí do kokily a prach se dá vyrobit a nagranulovat na vhodnou velikost zrn doma. Suroviny tu budou vždy, už jsem tu cosi o černoprachu psal pokud si dobře pamatuju. Je to prostě zbraň kterou si teď může koupit každý v jakémkoli množství, je dobré s ní umět.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod alive » pát 27. led 2012 12:03:35

Asi jsem se spatne vyjadril...nepolemizuju o tom, zda je perkus presny, nebo ucinny apod...Jen je proste podle meho nazoru jednodussi opatrit si samopal. (mluvim samozrejme o stavu vztahujicimu se k tomuto tematu, tudiz neresim dostupnost,cenu a legalnost...) Perkusni puska je na noseni vetsi nez treba vz.58,61...o rychlosti strelby nemluve...to same pistole vz. perkusak...Na lov je to samozrejme jedno...krom hluku. Dlouha .22 Mg s tlumicem bude na pytlaceni urcite vhodnejsi. :-) Mas jiste pravdu, ze na perkusech driv zaviselo vsechno...jeste pred nema byli kyje...ale proste doba jde dopredu..:-)

To same kuse, jsou super, taky jednoho Barnetta mam...ale je to velky a pod kabat to neschovas. Ucinek je omracujici...prebijeni pomale.

Netvrdim, ze jsem odbornik na perkusy...i kdyz jsem jich par v ruce mel...pekna hracka, ale proste si myslim, ze pro pripad Velkeho kniku je vhodnejsi se opatrit necim modernejsim.
(mimochodem ZP mam cca 20 let, II. tridu a trenera v Combatu, takze sice nevelke, ale nejake zkusenosti v tomto oboru mam )




Artifex píše:Když pomineme debatu o vhodné střele, navážce prachu a tak... Prostě, máš před sebou plnou dávkovací prachovnici, výstřely zašpiněný perkus který chceš nabít na delší dobu s nabíjecí tyčí k ní přoloženou, zápalky které si rozumí s prachem a pytlík vhodných střel (ogivál s mazací drážkou ráže 11,3mm)... Jak bys vyčistil a nabil perkusní pušku ráže .45 pro delší nošení? Tak aby Ti vydržel dlouhou dobu střelbyschopný. To že jsi tvrdil že bys nosil šestiraňák svědčí o tom že nemáš ZP a tedy jsi jako každý člověk 18+ co si můžeš koupit perkus a někdo hodný Ti připravil sadu ke střelbě aby to střílelo dobře. Napiš mi postup jak bys pušku vyčistil a pak následně nabil a já Ti hned řeknu kde jsi udělal chybu a proč Ti to po týdnu nevystřelilo.

Vidím jednu velikou výhodu po VP ohledně perkusu: Není potřeba skladovat nic kromě nakoupení pár desítek kilo olova což není drahé a dostatečný počet krabiček zápalek. Střely se vždycky odlijí do kokily a prach se dá vyrobit a nagranulovat na vhodnou velikost zrn doma. Suroviny tu budou vždy, už jsem tu cosi o černoprachu psal pokud si dobře pamatuju. Je to prostě zbraň kterou si teď může koupit každý v jakémkoli množství, je dobré s ní umět.
alive
 
Příspěvky: 48
Registrován: stř 25. led 2012 9:20:50

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Artifex » pát 27. led 2012 12:24:51

Áha, tak to se omlouvám, myslel jsem že nemáš ZP kvůli tomu lapsu s "šestiraňákem" ale chápu že to každý nemusí vědět, jednu dobu v 90 letech byly všechny perkusy bez omezení počtu výstřelů bez ZP tak Ti to asi utkvělo z té doby. (doporučuji si ale znovu prostudovat zákon, třeba na zbranekvalitne.cz , změnilo se tam toho docela dost od předchozí legislativy, já to pro jistotu sleduju protože jak se říká, neznalost zákona neomlouvá a PČR toho poslední dobou docela často využívá, neupozorní na chybu, v klidu si skutí přestupek a jakmile se najde druhá hloupost, zbrojáček letí do skartovačky, pár takových případů v okolí jsem zažil)

Pokud jde o spolehlivost, sám také mám sa58,sa61 a spoustu dalších od opakovaček až po pistole a užitnost je jinde, třeba ale na lov mi přijde perkus lepší už z důvodu levnější rány a dosti času, když jde o život, nebudu litovat těch 5 samopaláků v nepříteli které šly ze zásob ale tam je to tak, že nepřítel má výhodu, on si vybírá místo a čas útoku, Ty ne a musíš využít všechny prostředky. U lovu naopak Ty jsi "útočník" takže na skolení zvířete máš všechny výhody po ruce takže si myslím že by měla stačit jedna rána perkusem (který v měkkém olovu má nádherné deformační účinky, viz níže s vysvětlivkou), případně druhá rána perkus pistolí na dostřel.
Tu jsou ty slíbené deformace měkkého olova, perkusní střela nepotřebuje vůbec dutinku nebo řízené deformační zóny, všechy střely jsou .45, dvě uprostřed nevystřelené, zbytek vystřelený dokonce z krátké 3' hlavně! Nalevo 18gr prachu, napravo 22
Obrázek

Prostě abych to shrnul, záleží co za průser nastane, pokud nás vláda předtím stihne odzbrojit, jedině perkusy nejsou registrované a zůstanou nám schované, je dobré s nimi umět zacházet, i z toho důvodu mám doma krom jiného dva GG derringery, jak na hraní tak "co kdyby", je to skladná a účinná pistolka.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod alive » pát 27. led 2012 12:27:50

Neomlouvej...jak jsem psal, v perkusech odbornik nejsem, a mas pravdu, jak je to s perkusy a novelizaci zakona nevim...nezaji me to...
Ale jinak si myslim rozumime..:-)
alive
 
Příspěvky: 48
Registrován: stř 25. led 2012 9:20:50

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Vladius » pát 27. led 2012 12:52:18

alive píše:No, ale nevytrhavej to z konceptu...


Kdepak, vůbec nejde o kontext. Moc dobře si uvědomuji, že jde o souhrn zkušeností jednoho konkrétního člověka, byť doplněný o informace z hromady příruček.
Mě šlo jen a pouze o styl pojednávání. O dogmatické tvrzení něčeho, co s trochou snahy může být zpochybněno. A když se k tomu přidává jednoduchý humor a nadřazenost, tak mi to nějak nesedí.
Však i teď jste se s Artifexem schodli, že toto kategorické tvrzení není až tak moc pravdivé.
Jakákoli, i ta nejobyčejnější pistole, tyto zbraně mnohonásobně ve všech parametrech předčí.“

Ale to je můj osobní názor, který na ostatní nemusí mít žádný vliv.
Užitečných informací je tam rozhodně více, než v obvyklých survival návodech.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Vladius » pát 27. led 2012 13:43:53

Obecná diskuze "Moderní zbraně VS perkusní" byla přesunuta sem: moderni-zbran-vs-perkusni-t312.html
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Halouzka Milan » sob 28. led 2012 23:27:03

Dobrý večer přátelé,
Ono je to s tou knihou složitější a je to na dlouhé vyprávění. Máte pravdu, že její základy byly položeny, když jsem byl ještě, jak píšete "guma". Samozřejmě řada informací je poplatná roku 2005, teď je rok 2012.
Nicméně velice děkuji za vaše kritické připomínky, poslední verzi knihy naleznete na:

http://www.uloz.to/12839066/millis-survival-manual-pdf

Ty zdroje, na které jsou linky na konci knihy, mám k dispozici v *.pdf formátu. Bohužel mluvím o 8G – 10G dat. A to je námět pro admina. Pokud je ochoten poslat mi kontakt, mohu mu je poslat na DVD.

Přeji všem hezký večer
Halouzka Milan
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 16
Registrován: sob 28. led 2012 23:09:12

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Artifex » ned 29. led 2012 0:30:15

Jen tak jsem zatím prolétl to nové vydání, jsem na začátku zbraňového vlákna ale hned mám jednu připomínku: Doporučovat někomu vzduchovku GAMO je velice špatná rada, jedná se sice o silnou vzduchovku ale velice špatně technicky řešenou a nepřesnou (vím o čem mluvím, jedna mi tu zrovna vedle mne leží jako zakázka na opravu) Mířidla jsou velice hrubá, muška plastová a vnitřní zpracování strašné, spoušťové ústrojí je naprosto strašné. Navíc zmíněný model Hunter má nesmyslnou automatickou pojistku aby nešla vypustit pružina bez výstřelu= pro lov nepoužitelné, není dobré pro vzduchovku čekat někde dvě hodiny se stlačenou pružinou, vzduchovka se má natahovat před výstřelem ať je v ní diabolka nebo ne.

Taktéž všechny zbraně zmíněné na straně 36 nepatří mezi zbraně ale mezi odpad, je docela pravděpodobné že jste s nimi nikdy nestřílel protože platí připomínky které jsem zmiňoval ke Gamovkám a jakýkoli zkušenější vzduchovkář Vám moje slova potvrdí. Výše jsem psal o černoprachých zbraních a za tím si stojím, rozhodně pokud nebudu moci mít s sebou žádnou ostrou tak si nebudu brát vzduchovku ale pro přežití si vezmu dvouhlavňovou perkusní pistoli a dvouhlavňovou perkusní pušku, poté není problém skolit cokoli se vyskytuje v přírodě, případně kuši nebo luk. S tvrzením co se týče praku souhlasím.

Pokračuji ve čtení dále a budu shrnovat další a další připomínky
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Artifex » ned 29. led 2012 0:46:04

Další přípomínka: Strana 41, zbraň Sprinfield armory M6 scout definitivně není vyráběna ve Strakonicích a pro survival je docela špatná. a) rozptyl 3,5cm na 50m je na malorážku něco nevídaného, jakákoli nevytuningovaná opakovací malorážka má do centimetru a broková hlaveň v ráži .410 je spíš přítěž než užitečnost. V ráži .410 je brok a jeho síla malá a všeobecně brána jako neúčinná, v USA je tato ráže na lov hadů, tedy tuto zbraň bych nebral jako survivalovou, spíš jako něco odolného pro dítě které vyrazí s dobytkem na pastvu a přepadne ho něco do velikosti lišky nebo had.
Henriovka o příspěvek níže je mnohem užitečnější.

Strana 42, odstavec 2... Nejedná se o jednoranné provedení ale o samonabíjecí, v jednoranném by tuto zbraň nikdo nekupoval, jedná se o hrubou terminologickou nepřesnost, jednoranná dlouhá zbraň je kat. C, samonabíjecí dlouhá zbraň je kat B. "Rámus tlumeného samopalu" sa 61 rozhodně není 300m, jedná se o ránu MAXIMÁLNĚ silnou jako tlesknutí a utlumit jde i mnohem lépe, 300m je tedy zavádějící. Dále pak informace o "dohodnutí se s hajným a vzájemné důvěře". Toto si žádný hajný v revíru nenechá provádět i kdyby to byl nejlepší kamarád.

Ohledně skrytého nošení zbraně, to je definováno v zákoně a základem je znát zákon, nejde o to že by člověk neskrytě nesoucí zbraň vzbudil pozornost, jde o to že by porušil zákon a do pár minut by se tam objevila zásahovka, takovéto prohřešky jsou trestány velice tvrdě ať je zbraň legálně či nelegálně nabytá.

Dále pak: u fotek nábojů je dezinformace že sa vz.61 se někdy vyráběl v ráži 9x19, není tomu tak, jednalo se o jiné modely které nebyly ani velikostně shodné se sa vz.61. Když už jsme u toho, vz.58 se již dlouhou dobu oficiálně nenazývá samopalem, jedná se o nepřesné označení, neboť samopal je definován jako automatická zbraň na PISTOLOVÝ NÁBOJ, což 7,62x39 do vz. 58 rozhodně není. Dle současného vojenského názvosloví se jedná o 'útočnou pušku'. Samopalem byla tato zbraň nazývána za socialistické éry z důvodu, že pojem Sturmgewehr neboli útočná puška byl za IIsv.v. pravděpodobně vymyšlen Adolfem Hilterem a socialistická armáda nechtěla takovýto pojem použít (a také z důvodu že socialsmus nemohl útočit, socialismus se musel bránit), v současné době je to nepravdivé tvrzení, stejně tak jako M16, M4, AKM, AK74 a potobné nejsou samopaly, toto všechno jsou útočné pušky nebo útočné karabiny(dle délky hlavně). Samopal byl vz.24/26 (7,62x25 je pistolový náboj), vz. 61 (7,65browning je pistolový náboj), MP5 (9mm luger) UZI(9mm luger) škorpion Evo III(9lug) RAK 63(9makarov) ale ne třeba MP7 nebo P90, tyto dva poslední případy nejsou ani samopal ani útočná puška, ty patří do samostatné kategorie PDW, používají vysokorychlostní malorážní náboje o ráži 4-6mm které nejsou puškové ale právě PDW(4.6 x 30 mm nebo 5.7 x 28 mm). Tyto náboje jsou kritizovány pro malé způsobené trauma, jsou ale takto konstruovány aby překonaly základní balistické ochrany III+ třídy při malém zpětném rázu zbraně a malé velikosti náboje
Když budete mít jakékoli dotazy ohledně doplnění zbraňové části, rád pomůžu, takto ale pro spoustu nechci-zrovna-říct odborníků ale pro spoustu zbraňově vzdělaných lidí působí tato část amatérsky a úsměvně.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Vladius » ned 29. led 2012 2:06:22

Halouzka Milan píše:Dobrý večer přátelé


Dobrý večer.
Velmi mě překvapilo, že můj komentář, původně dosti impulzivní reakce, vyústil v docela seriozní rozbor a dokonce donutil Vás, autora, zapojit se do diskuze. Vítejte na PostApo.cz
Bohužel pracovní povinnosti mi stále neumožnily dočíst Vaší knihu, předpokládám, že dnes bych to mohl dotáhnout do konce a zítra rád začnu tu novou verzi, ke které následně opět napíšu svůj osobní názor.
Dovolím si také nabídnout svojí pomoc, a věřím, že i ostatní členové naší komunity se přidají… Já se docela dobře vyznám v chladných zbraních, Artifex zase v palných, dále tu máme několik doktorů a dalších velmi zkušených odborníků.
Můžeme sloužit jako dobrovolní redaktoři, třeba nějakou naší radu pak uvedete i ve své knize.
Pokud samozřejmě o tuto pomoc stojíte, nevím, jaké plány máte se svojí knihou a zda již byla někdy vydaná… Co jsem tak slyšel, u jednou vydaných knih další (zvlášť zásadní) úpravy nejsou moc vítané.
Navíc si uvědomuji, že taková nečekaně tvrdá kritika může nepříjemně zaskočit, a pochopím, když s námi nebudete chtít komunikovat vůbec. :)
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Halouzka Milan » ned 29. led 2012 12:16:14

Vážení postapáci,
dovolte mi prosím pár slov k diskutované knize. Tato kniha nikdy nebyla koncipována sepsána pro veřejnost respektive internet, byla určena jen úzkému okruhu přátel ze zájmové komunity. Deset let byla sdílena pouze na přenosných nosičích, předávaná takřka z ruky do ruky a neměla se vůbec dostat na veřejnost (Možná byste se divili, kolik zajímavých knih existuje. Jen jejich autoři mají obavu o svoji bezpečnost, kdyby došlo k jejich veřejnému publikování.)

Pak ale nějaký nezodpovědný lump dal cca. před měsíce na net verzi z roku 2005. Samozřejmě se mi to doneslo a tak, když už bylo nechtění dítě na světě, rozhodl jsem se, že ho nechám žít a zveřejnil jsem poslední verzi, viz: http://www.uloz.to/12839066/millis-survival-manual-pdf.

Pokud se ji rozhodnete přečíst i já si rád přečtu vaše komentáře a připomínky k ní, včetně kritických. Máte pravdu, některé kapitoly jsem skutečně psal spíše intuitivně jen na základě zkušeností mých a mých přátel. Technická data a odborné názvosloví, například o zbraních jsem si příliš neověřoval (viz komentář od Artifex, kterému tímto děkuji).
Samozřejmě, že i v mnoha dalších případech se expertům na danou oblast mohou některé texty zdát málo odborné, ale musíte si uvědomit, že jsem ji psal pro "laickou" veřejnost. Právě ženy tuto knihu nejednou kritizovaly, že je napsána příliš odborně. Proto jsem často volil střední cestu, odborníky není třeba poučovat a naopak, laik pokud obsahu nerozumí, nic si z něj nevezme.

Co se týče dotazu admina, ani "nečekaně tvrdá nekritika" mi nevadí. Musím-li pokrýt široké spektrum čtenářů, budu vždy odborníky kritizován za povrchnost a laiky za přílišnou odbornost textů. Velice rád přijmu jakoukoli navrhovanou pomoc "dobrovolných redaktorů".
Tuto knihu nemám v plánu vydat v papírovém provedení, v době digitálních médií mi to připadá jako anachronismus.

Hezký den
Halouzka Milan
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 16
Registrován: sob 28. led 2012 23:09:12

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Artifex » ned 29. led 2012 20:53:35

Ani zas tak nejde o to že by se znalí smáli, ty vzduchovky jsou prostě špatná rada. Ohledně odbornosti celého dílka mi nepřijde nějak moc odborné, ba naopak, jsem spíš pro to aby se přitvrdilo protože ti, kterým to už teď přijde odborné, pro ty ta kniha prostě není nějak přespříliš odborně koncipovaná a těmto osobám nepomůže.
Celkově shrnuto: Tato kniha by měla být pro pokročilé a poučené laiky, ne pro úplné začátečníky v survivalu protože kdyby měla být pro tu druhou skupinu tak by každý pojem měl být přesně definován.
Co bych tak ještě na zbraních lehce poupravil: Není myslím nezbytné citovat dlouhé pasáže ze zákona, ten se bude měnit ale jeho podstata ne, maximálně bych tam nechal dělení zbraní na kategorie a více času věnoval třeba údržbě zbraně, právě těm perkusním, kuším atd. Než vzduchovku tak bych si osobně vzal na přežití luk, tím jde ulovit jakékoli na našem území se pohybující zvíře včetně vysoké (no, asi s výjimkou čuníka, toho bych si nelajznul ale srnčí se s lukem na západě loví běžně) Dále bych tam asi dal něco k všeobecné konstrukci zbraní, jak krátkých tak dlouhých, základy bezpečné manipulace atd. No, je toho hodně, můžeme udělat s adminem a s Vámi třeba skype konferenci a všechno to probrat.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Vladius » ned 29. led 2012 21:26:39

Dobrý večer.
Myslím si, že kamen úrazu je ten, že není jasně stanovená cílová skupina.
Osobně mám pocit, že jste ji začal psát pro sebe.
Přesně v duchu tvrzení: „Pokud zvládnete nepsat, nepište“. Někdy to prostě nejde zvládnout a pak se v šuplíku hromadí další a další texty. Právě proto prvních cca 30% knihy jede v takovém vtipně břitkém stylu. Živě si dokážu představit, jak dokončujete větu, jdete si udělat čaj/kafe/nalít panáka, pak si znovu přečtete poslední odstavec a říkáte si, sakra, to se mi líbí.
Znám to docela dobře, také mám plné šuplíky… Pokud se pletu, omlouvám se, u mě to probíhá přesně takto :)
Jenže s postupem času se na ty první stránky nabalují další a další informace a najednou ta knížka začíná být těžkopádná. Na laiky je moc odborná, ale ke skutečně odborné literatury má stále daleko. A pak jsou dvě možnosti: buďto ji osekat a udělat jednodušší, nebo naopak sepsat skoro encyklopedii a každý čtenář v ní najde něco svého, i kdyby zbytku knihy nerozuměl.
První cestou se vydal Vámi zmiňovaný Marek Chlíbek, který sepsal dvě tenké brožurky, zaplatil za jejích vydání a využil k propagaci svých obchodů.
Příklad druhé cesty mě nenapadá, možná ani neexistuje. Něco podobného už druhým rokem postupně smolím já. :)
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Halouzka Milan » sob 04. úno 2012 17:23:58

Prvním impulzem bylo přání několika mých přátel; „Sepiš to a dej nám to.“ Pak se to začalo nabalovat.

Hezký den
Halouzka Milan
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 16
Registrován: sob 28. led 2012 23:09:12

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod iviak » pát 04. kvě 2012 23:16:45

Tak som ju práve prečítal...
Dosť ma prekvapilo akým triezvym spôsobom je napísná... aspoň zo začiatku, potom sa to už zvhráva takže si ju podľa návodu k priručke "SAS - jak prežít" upravím (vytrhám strany :D) aby bola viac pre bushcraftistov... ja nebojujem, ale utekám (pričom nie je dôležité kam, ale odkiaľ) a strieľať vrabcov nebudem, ale som neskutočne vďačný za časť o zákonoch
Tá časť o SAS priručke ma fakt dostala :D... je to presne to čo si o nej myslím - nepoužiteľná
A som neskutočne vďačný za časť o zákonoch...
Ten kto obetuje slobodu v mene bezpečnosti si nezaslúži ani slobodu, ani bezpečnosť
B. Franklin
iviak
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 32
Registrován: pát 04. kvě 2012 18:04:44

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Lucius » pon 07. kvě 2012 20:57:58

Zrovna jsem si projížděl několik survival přiruček a jen tak pro prču jsem si z jedné vypsal použitelné informace - ze 200 stran tiskem jsem vymáčknul sedm A4 (jednostranně a to ještě tiskacím)... ale škubat stránky bych nemohl, na to jsem moc velký bibliofil :D
Lucius
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 29. bře 2012 23:17:52
Bydliště: Děčín

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Rase » pon 07. kvě 2012 21:57:17

šikovná kniha. Začetl sem se do ní a brzo sem byl na konci (výbušniny a palné zbraně sem přeskočil - nemám a neplánuju). S některými názory se dá souhlasit a s některými souhlasit. Některé názory jsou poněkud přehnané (pokud někdy budu utíkat lesem před osmdesáti policisty tak třeba změním názor) ale jinak mě text potěšil a snad i něco dal.
Rase
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 52
Registrován: sob 31. bře 2012 20:11:58

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod homeck » pon 26. lis 2012 10:38:16

Dobrý den všem, zvlášť panu Halouzkovi.
Za sebe musím říci, že tato knížka mi dala ze všech příruček o přežítí - Robinsonem Crusoem počínaje a SAS Survival Guide konče - nejvíce, myslím v oblasti teorie přežití, přežívání a pobytu v přírodě obecně. A že už jsem měl možnost toho přečíst. Bohužel musím souhlasit s panem Halouzkou, opsané z opsaného - v lepším případě. Abych jen nekritizoval příručky o přežití v celosvětovém měřítku. Využil jsem jejich rady u moře, v Africe i občas u "nás".
Mýty a omyly v survivalu považuji za velice hodnotný počin a děkuji za něj.
homeck
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon 26. lis 2012 10:24:02

Re: Milan „MILLI“ HALOUZKA: Mýty a omyly v survivalu...

Příspěvekod Halouzka Milan » pon 26. lis 2012 19:31:23

Dobrý večer PostApáci,
děkuji vám všem, kteří jste si našli v naší hektické době čas k přečtení mé knihy.
Samozřejmě děkuji jak za kritiku, tak i za slova chvály. Obojí je důkazem, že to mělo smysl.

Hezký večer
Halouzka Milan
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 16
Registrován: sob 28. led 2012 23:09:12

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

Možnosti

Zpět na Knihy ke stažení

cron