Psaci potreby

Příspěvekod sahaw » sob 04. úno 2012 17:08:57

Misto papiru.: Jeden zpusobu by byla tabulka pokryta voskem.

Citace:"U proroků (Iz 30,8, Hab 2,2) se může jednat o dřevěné tabulky potažené voskem. "

zdroj: http://krystal.op.cz/pub/udps1.htm
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Psaci potreby

Příspěvekod Gloch » sob 04. úno 2012 17:14:02

sahaw píše:Misto papiru.: Jeden zpusobu by byla tabulka pokryta voskem.

Citace:"U proroků (Iz 30,8, Hab 2,2) se může jednat o dřevěné tabulky potažené voskem. "

zdroj: http://krystal.op.cz/pub/udps1.htm

U nás se používaly břidlicové tabulky (i na základní škole), východní Slované (snad) používali březovou kůru.
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Psaci potreby

Příspěvekod Tommy-K » sob 04. úno 2012 17:26:46

Já předpokládám,že i když bych neměl na co psát, stále tu budou stohy starého papíru a novin(neměl by být voskovaný,nebo křídový) a můžu si tedy vyrobit sice dost hrubý,ale funkční ruční papír. Zrovna nedávno jsem objevil, že jsme ještě nevyhodily jednoduchý rám který je na to potřeba, tudíž bych měl o práci méně. Jinak psacích potřeb jako tužek apod. mám celkem zásobu,ty by jentak nedošly.
Tommy-K
 
Příspěvky: 242
Registrován: stř 20. črc 2011 15:47:23
Bydliště: Kutnohorsko-Kolínsko

Re: Psaci potreby

Příspěvekod sahaw » sob 04. úno 2012 17:28:50

Ty tabulky maji hlavni smysl pro vyuku.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Psaci potreby

Příspěvekod Zantur » sob 03. lis 2012 17:19:27

Jak psal Tommy-k, papíru bude dost, ale kdyby došel, můžeme se vrátit ke středověkému zapisování na pergamen... popř. papyrus hlinkou, uhlem, nebo duběnkovým inkoustem. Ten je trvanlivý, nemazatelný (vyžere se do papíru) ale koroduje železné části psacích per, proto se od něho upustilo, když se přestalo psát brky ;-)
co už...
Zantur
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 05. črc 2012 15:08:31
Bydliště: Vsetínsko

Re: Psaci potreby

Příspěvekod Artifex » sob 03. lis 2012 18:25:42

To by zas takový problém nebyl, současný dokumentní inkoust působí naprosto stejně kysele, v podstatě z toho duběnkového inkoustu vychází, píše se jím prostě lepšími pery, ty mají napařenou na psací části vrstvičku nekorodujícího zlata, zbytek je plast nebo jiný odolný materiál. Hlavně většina současných papírů už tak od poloviny 19. století je strašně kyselých= většinou je problém sehnat nějaký pěkný předválečný výtisk čehokoli než dobře zachovalý tisk z 17. století. Proč? Protože v jisté době se upustilo od výroby papíru ze starých hader (bývaly časy, kdy byly i staré hadry ceněná komodita, právě v důsledku výroby papíru) a přešlo se na výroby z dřevní drti. Proto staré hadrové papíry jsou mnohem stabilnější, nenabírají tolik kyselost (a ty moderní acid-free nejsou o moc lepší, jde i o nabírání kyselosti z okolního prostředí) a nekřehnou tolik, jako současné papíry. Proto, pokud by mělo jít o zachování informací po další generace, doporučuju (s výjimkou pergamenu, který stačí po spoustě let pouze vhodně navlhčit a je zase jako nový) pro tento účel zkusit domácí výrobu papírů hadrových= lněná, konopná textilní vlákna. Staré tisky jsem pak odkyseloval proplachováním destilkou a lehkým zavedením zásadité rezervy ale krehkost už to neztratí, v podstatě jde o zachování přinejlepším stávajícího stavu (pak se podlepují i na pružné podložky atd., tím nebudu zdržovat)

Jinak zpět k těm duběnkovým/dokumentových inkoustům, není to zas až tak ideál, v dlouhodobém hledisku a střídání vlhkého a suchého klimatu jsou schopny proleptat se skrz pergamen (pár takových tisků jsem viděl, text postupně začne prosvítat na druhou stranu, až v dutých písmenkách typu A,D,O,R,Q,B,a,d,q,e,o,c,b a psacích variantách téhož začnou vypadávat vnitřky písmen atd.), za sebe bych doporučil nějaký moderní acid-free dokumentní inkoust, ty jsou testované při umělém staření materiálů a případně by jím mělo být jít naplnit i inkoustové cartridge v tiskárnách po propláchnutí stávajících od pigmentových inkoustů.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Psaci potreby

Příspěvekod stepan-hawk » úte 04. pro 2012 18:06:53

Zantur píše:Jak psal Tommy-k, papíru bude dost, ale kdyby došel, můžeme se vrátit ke středověkému zapisování na pergamen... popř. papyrus hlinkou, uhlem, nebo duběnkovým inkoustem. Ten je trvanlivý, nemazatelný (vyžere se do papíru) ale koroduje železné části psacích per, proto se od něho upustilo, když se přestalo psát brky ;-)


Myslím, že papyrus v našich zeměpisných šířkách je záležitost pár let než se vlhkostí rozpadne nebo znečitelní, takže to raději ne.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

Možnosti

Zpět na Základy soběstačnosti

cron