Dreve uhli

Příspěvekod sahaw » čtv 16. úno 2012 17:56:56

Chtel bych zavest diskuzi o drevem uhli. Vyhody a nevyhody.Zpusob a vyuziti atd.
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Dreve uhli

Příspěvekod Apaji a Hugo z hor » ned 19. úno 2012 15:51:24

sahaw píše:Chtel bych zavest diskuzi o drevem uhli. Vyhody a nevyhody.Zpusob a vyuziti atd.


Hlavně by to znamenalo možnost kovářsky zpracovat železo a jiné kovy .
Apaji a Hugo z hor
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 73
Registrován: ned 05. úno 2012 16:40:35

Re: Dreve uhli

Příspěvekod Gloch » ned 19. úno 2012 16:38:52

Potřebuješ 2 kovové barely, jeden menší a jeden (pochopitelně) větší. Do toho menšího naskládat polínka dřeva a zavřít nějakým kusem pechu - tak aby se dal obrátit vzhůru nohama na nějaké - nejlépe tři kameny. Dekl nesmí těsnit, aby mohly odcházet plyny. Většímu barelu uděláme do dna větší díru - asi jako komín. Pak ho posadíme přes ten menší, tak aby mezi oběma barely byla nahoře mezera asi 10cm. Potom pod touhle sestavou zatopíme. Po nějaké době začne vycházet kouř (dřevoplyn), který vzplane. Pak už nemusíme tolik přikládat. Po nějaké době přestane vycházet plyn z menšího barelu a uhlí je hotovo. Pro kovářství je vhodné - čistý plamen, bez příměsí - katany se kovají jen v dřevěném uhlí, nevýhodou je rychlé hoření, běžně používaná směs uhlí a koksu vytvoří žhavé jádro, které vydrží.
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Dřevené uhli - fotky

Příspěvekod Gloch » čtv 23. úno 2012 10:25:18

Kontaktoval jsem kamarády s nimiž jsme dělali pokus s výrobou uhlí, jestli někdo nemá nějaké fotky. Bohužel jsem sehnal jen 3, kompletní sestava a následné její rozebírání. V dalším pokusu jsme uhlí použili na výrobu černého střelného prachu, ve výhni na kování a zbytek se použil na grilování :-)
Přílohy
Hotová sestava barelů v akci.jpg
Hotová sestava barelů v akci.jpg (64.79 KiB) Zobrazeno 8369 krát
Rozebírání barelů s již hotovým uhlím.jpg
Rozebírání barelů s již hotovým uhlím.jpg (112.75 KiB) Zobrazeno 8369 krát
Otevřený vnitřní barel, plný uhlí..jpg
Otevřený vnitřní barel, plný uhlí..jpg (109.61 KiB) Zobrazeno 8371 krát
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Dreve uhli

Příspěvekod Zantur » čtv 05. črc 2012 15:40:43

Dřevěné uhlí.
Výhody:
-při hoření nevydává tolik kouře, co normální dřevo
-při hoření jen žhne, což se dá použít na vaření, nebo pro kutí
-při výrobě dřevěného uhlí lze správným technologickým postupem a ve správném zařízení získat i dehet, kyselinu octovou, methanol a dřevní plyn
-lze ho využít pro výrobu černého střelného prachu
-lze ho využít při filtraci vody

Nevýhody:
-musí se vyrobit => energetická náročnost
-při hoření jen žhne, nelze s ním tedy udržovat trvalý plamen
-výtěžnost je jen (cca) 22%, zbytek se spálí
-špiní
-pro dobrou výtěžnost je vhodné mít suché dřevo => čas

no, i když jsem zde napsal víc výhod, než nevýhod, myslím si, že výroba dřevěného uhlí je vhodná jen pro větší skupinu lidí (vesnice, osada). Sami ho doma moc nevyužijete (teda až na černý prach, filtrace, grilovačku).

Jinak výroba. Jak už zde psal Gloch, výroba je docela jednoduchá, když chcete získat jen dř. uhlí. Myslím, že když si někdo dá tu práci a sestrojí si retortu (zařízení v němž se dnes dělá dř. uhlí), nebo nějaký promakanější milíř, tak ty suroviny, co z toho získá mu tu práci vyváží. Jedná se o dehet, kys. octovou, methanol a dřevoplyn. Dehet je jak známo hořlavý, používal se už ve středověku (možná i starověku) k ochraně hradů, patří mezi karcinogenní polycyklické aromatické uhlovodíky - PAU (takže nečuchat, nepít, ani se v tom koupat). Další využití je tuším s bukovým dehtem, který se užívá na léčbu zánětu kopyt (nejsem si jistý). Další je kys. octová - využití viz wiki. Dále methanol.. hm.. neplést s ethanolem :-) opět využití viz wiki. No a dřevoplyn... pokud ho dobře oddehtujete lze ho použít i jako palivo do spalovacího motoru. :-) Vše co jsem zde doposud napsal mám víceméně z wiki, takže když něčemu nerozumíte => wiki :-)

A na závěr trochu čísel, co nás učili ve škole :-)
Z 1 tuny dřeva ( cca 2 - 3 metry krychlové- podle hustoty) lze vytěžit při správném technologickém postupu a při použití správného zařízení až tohle množství látek:
dehet - 70 kg
kys. octová - 30 kg
methanol - 16 kg
dřevoplyn - 120 metrů krychlových
dř. uhlí - cca 220 kg

nejekonomičtější jsou milíře s objemem 50 - 80 prm (prostorové metry) a průměrem 7 m, které vyhoří za 7 - 10 dní.
u retort jsou tato čísla trochu jiná.

Doufám, že jsem napsal vše, kdyžtak chybějící doplním :-)
co už...
Zantur
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 05. črc 2012 15:08:31
Bydliště: Vsetínsko

Re: Dreve uhli

Příspěvekod siva01 » čtv 06. pro 2012 12:51:41

A co brikety z energeticky zajímavých plodin ? ( např. brikety z konopí ) . Kytky rostou rychleji jak dřevo a když se to vylisuje, tak to i docela dlouho hoří a je to i výhřevné. Myslím, že by to šlo vyrábět i po domácku.

Jinak pokud si vzpomínám na pohádku O šíleně smutné princezně, tak tam dělali dřevěné uhlí v takovém kuželu, který byl oplácán hlínou. Přesto si myslím, že brikety jsou lepší, protože palivo z nich vyroste rychleji. Výhřevnost očekávám podobnou ( přesná data nevím )
siva01
 
Příspěvky: 7
Registrován: úte 09. říj 2012 12:41:06

Re: Dreve uhli

Příspěvekod militear » čtv 06. pro 2012 18:58:10

jen doplnim... drevene uhli mi vznika jako odpadni produkt pri vyrobe drevoplynu... jelikoz uvazuju opacne. nemam benzin drevoplyn udela stejnou sluzbu.myslim ze uhli +plyn dve vyhody v jednom. bezi motor a maka vyhen:) co chtit vic.?
militear
 
Příspěvky: 69
Registrován: pon 03. pro 2012 23:55:24

Re: Dreve uhli

Příspěvekod stepan-hawk » pát 07. pro 2012 7:37:39

Něco co ti při běhu motoru tento poškozuje mi jako hlavní produkt nepřijde optimální. :-) A myslím, že tvá představa o tom,ž e ti auto na dřevoplyn bude produkovat dřevěné uhlí je naivní. pokud je mi známo, tak to bylo přesně naopak. Tahle auta spotřebovávala dřevěné uhlí a potřebovala velmi nadstandartvní údržbu, protože dřevoplyn na rozdíl od benzínu není samomazný.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: Dreve uhli

Příspěvekod militear » pát 07. pro 2012 13:59:35

lehce te vyvedu z omylu technologu :) poprve benzin neni samomazny a nikdy nebyl.podruhe neposkozuje se zhola nic... to jsou blaboly tech co nevedi ocem mluvi.to by ti totiz poskozoval motor jakykoliv jiny druh paliva mimo benzinu.lpg cng etanol ( prozajimavost treba toluen ktery tvori 85% paliva zavodnich aut)vim co mas na mysli ale to by byl roman. tak ve zkratce. na drevoplyn nesmis provozovat motor ktery ma litinovou hlavu valcu.sou sice vyjimky ale nema cenu je popisovat. po treti drevene uhli je odpadni produkt pri tvorbe drevoplynu. nikoliv naopak jak se domnivas. nicmene drevene uhli lze pouzit jako palivo pri jeho vyrobe. serioove se vyrabeji vozy s timto typem pohonu. treba volvo.a konecne stejne jako kazdy plyn je i u drevoplynu problem skladovani nikoliv provoz. to je dnes jiz ale vyreseno tudiz neni potreba na aute vozit kamna:)a finalne konkretne tenhle zpusob pohonu mam vyzkouseny v praxi. vim o cem mluvim. jedine minus je snizeni vykonu. drevoplyn ma proste malou vyhrevnost. stoupa spotreba klesa vykon.nicmene pokud nemam benzin chodit pesky nezacnu:) ty zrejmne ano :) jinak tech detailu jaky ma byt motor pro tento typ pohonu popripade dalsi aspekty sou fakt na roman. stejne jako provoz na koralku ktery si mi tak zkritizoval:)
militear
 
Příspěvky: 69
Registrován: pon 03. pro 2012 23:55:24

Re: Dreve uhli

Příspěvekod stepan-hawk » sob 08. pro 2012 0:02:13

benzín se dookáže s tím mazajícím olejem míchat.

Abych se přiznal, tak jsem z různých náznaků dřevoplyn zavrhl. teď v reakci na tvoje prohlášení něco na netu nastudoval a názor mi to nezměnilo.

A tvoje zkoušení v praxi ... smím se zeptat jak dlouho trvalo? a jestli déle než deset hodin jízdy, tak prosím alespoň o naznačení kolik jsi získal dřevěného uhlí, kolik jsi ujel a zda jsi poté motor čistil nebo to nebylo třeba.
(abrazivnost bych tipoval, že do pár týdnů provozu neodhadneš.)

A ohledně mého chození a tvého ježdění. myslím, že by mi to jako technikovi nestálo za to snažit se ty auta udržovat. Udržoval bych to jen pro určité účely - tank, požárnické auto a nebo třeba velký stacionární motor, který se bude snadno čistit a jednodušeji opravovat.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: Dreve uhli

Příspěvekod militear » sob 08. pro 2012 14:11:34

no reknu to takhle... nikdy jsme nedelaly pokusy na jezdicich motorech. vzdy stacionar. duvod prosty kdyz to nekam zamontujes musis to resit v tom zamontovanem. problem pristupu udrzby a tak.tedy generator.vec druha abrazivost. odtoho jsou filtry. mas je ui u lpg. mimochodem smesovac od lpg je schopen krmit motory jakymkoliv plynem. jen staci poupravit.neni to dokonale ale maka to.abrazivost problem neni. problem je absence olova popripade jinych sloucenin na mazani sedel ventilu. proto ty litinove hlavy.totez plati i pro tu koralku.) kazdopadne nejlip pomer udrzitelnos vykon spotreba vychazi furt ten parni stroj.a aby si rozumel uplne. nejde o ten motor ale o el proud. bez nej se nehnes nikam. zustanes u koni.po tvem treti generace ostepy:)
militear
 
Příspěvky: 69
Registrován: pon 03. pro 2012 23:55:24

Re: Dreve uhli

Příspěvekod stepan-hawk » sob 08. pro 2012 15:02:07

Já bych elektriku řešil vodním kolem. To je krásně jednoduché. Protože maká zadara zatímco pro všechno ostatní musíš něco shánět. (benzín, dřevo a nebo dřevěné uhlí). To mě přijde jako správný poměr udržitelnost / výkon. Navíc to má mnohem jednodušší regulaci.

Myslel jsem, že se bavíme pro pohyblivé věci. Já bych parní stroj používal tak pro lokomobilu a lokomotivu. Jinak asi ne. Na stacionární bych využil vodu. Klidně čtyři vodní kola. jedno na generátor, druhé mlýn, třetí kombinace hamer/stoupa/míchadlo a čtvrtý jako pohon pro rozvod řemenovými převody pro dílnu. (To čtvrté asi spíše až za nějakou dobu. do začátku bude dostatek elektrověcí)

A co třetí generace po tvém až dojdou zásoby kanibalizovatelných věcí? :-) Já to u sebe na ošťěpy nevidím. Maximálně spadnout na kuše. Ta se dá dělat skoro jen ze dřeva. A pro lov to bohatě stačí. Oštěp je například při lovu kance mnohem více o držku.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: Dreve uhli

Příspěvekod militear » sob 08. pro 2012 15:40:08

hele fakt nevim... podle mne se ti prolinaji veky 5let po te a 50let po te. vyvoj by se ubiral presne podle svych pozadavku. delal to tak vzdy. a pozadavek by byl prezit. tedy uplne jinak nekde na morave ve vinicich a jinak v troskach fabriky. rozdily diametralni.vse by zalezelo v podstate na nahode kde te to potka....ono se dobre planuje u pc a spatne v 20pod nulou.....predstav si kdyby nebyl nikdy zadny edison. treba by jsme sly uplne jinym smerem. myslim technologicky. x veci zmizelo jen proto ze je ten kdo to vymyslel neprosadil. nebyt tesly mame do dnes stejnosmerny proud a jen nekde atd... fakt tezky :) a uplne si vypustil ze cca v prvnich 50letech to bude presne jak ten stredovek. uvedom si ze pri krizove situaci nema na vrch ten chytrejsi ale ten kdo ma vetsi klacek. tim chci rict ze vetsi sanci na preziti ma silnejsi jedinec. ty znas nejakeho myslitele co mel silu mavat mecem? ne ono se to totiz vzajemne vylucuje. cim silnejsi tim vetsi hmota a min humanity a naopak...
militear
 
Příspěvky: 69
Registrován: pon 03. pro 2012 23:55:24

Re: Dreve uhli

Příspěvekod stepan-hawk » sob 08. pro 2012 18:37:37

No možná prolínají. :-)

A máš pravdu, že veškeré teoretizování je samozřejmě jen trénink mysli, protože vše bude záležet na skutečné situaci. Sice se ti něco předmyšleného nebo předpřipraveného bude hodit, ale třeba taky ne.

Také bude záležet na každém jednotlivci protože ten se hodí na to a ten zase na ono. Myslím, že artifex proti mě by dokázal mnohem lépe přežít v zombie světě a já myslím,ž e bych měl o něco větší šance při vymření 99,96% populace. Záleží na životě, vzdělání, tělesné konstituci a podobně.

ohledně myslitele mě napadá Lomonosov. Ten byl nějakou dobu granátníkem, ale to bych bral jako výímku potvrzující pravidlo. :-)

Aha takže proto asi jsem humanitnější než jiní lidé, protože silný fakt nejsem. :-) Ale stejně myslím, že zákon to opravdu není.

A ohledně středověku: Záleží na množství přeživších. pokud bude lidí tak málo, že rabující party to budou mít od jedné osady k druhé příliš daleko, tak prostě rabující bandy nebudou. To se uvidí. Jestli se uvidí.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Možnosti

Zpět na Zdroje energie

cron