Vše o posilování těla a duše.

Jak na "vedlejší" ruku?

Příspěvekod Vladius » čtv 14. úno 2013 23:59:27

Mám trochu netradiční dotaz. Jak nejlépe a nejrychleji lze vycvičit "vedlejší" ruku, tzn, u většiny lidí levou? Jsou na to nějaké osvědčené postupy? Možná se to bude zdát jako blbost, ale schválně zkuste od této chvíle minimálně na 3 hodiny úplně vysadit svoji "dominantní" ruku a používat jen tu "vedlejší".
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Jak na "vedlejší" ruku?

Příspěvekod Eruve0 » pát 15. úno 2013 8:49:57

Chlape, když sem si přeřízl šlachu na pravé ruce a měl ji 2 měsíce v sádře zafáčovanou, tak zjistíš, že po 14 dnech co s ní ani nehneš začneš bravůrně zvládat věci levou,po dvou měsících bys nepoznal,že sem psal pravou nebo levou...Problém je,že jakmile můžeš pravou začít používat mozek ti nevědomě přepne režimu z Levá na režim Pravá a většina toho jde do kytek.Ale začal bych tím,že když si půjdeš nakrájet zeleninu do polévky vem nůž do levé ruky místo do pravé...
Nejsou lidi, kteří nemají rádi zbraně, ale jen takoví, kteří ještě nebyli přepadeni a nepotřebovali ji použít.Radši zbraň mít a nepotřebovat ji,než nemít a potřebovat ji.
Eruve0
 
Příspěvky: 57
Registrován: stř 05. zář 2012 10:54:15
Bydliště: České Budějovice/Třeboň

Re: Jak na "vedlejší" ruku?

Příspěvekod dracekvo » pát 15. úno 2013 11:02:52

Já měl pravou ruku v sádře. Sice sem měl volné prsty, tak sem psát mohl pravou, ale zbytek sem dělal levou. Za tejden to bylo v poho. Zkuste si jen vytřít zadek levou :D
dracekvo
 
Příspěvky: 137
Registrován: pon 18. črc 2011 20:24:08

Re: Jak na "vedlejší" ruku?

Příspěvekod Luscinia » pát 15. úno 2013 15:56:01

Když jsem byla malinká, tak se o mě na mateřské staral táta, který je levák. Pochytila jsem "leváctví" od něj a do takových 11-12 let jsem byla obouruká - někdy jsem nevědomky psala na tabuli nebo malovala levou. Dodnes držím příbor jako levák nebo občas popadnu věc do "špatné" ruky, z čehož mají ostatní docela srandu :)
"Demokracie je, když 2 vlci a jehně hlasují o tom, co bude k večeři. Svoboda je, když dobře vyzbrojené jehně může výsledek hlasování zpochybnit."
Luscinia
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 63
Registrován: úte 26. čer 2012 10:41:10
Bydliště: Budějce

Re: Jak na "vedlejší" ruku?

Příspěvekod Zantur » sob 16. úno 2013 11:31:31

Jsem levák. Když jsem si ufrézoval kus malíčku na levé ruce, tak jsem ji sice mohl používat, ale velice omezeně. Psát mi s ní nešlo, teda aspoň ne ručně ;-) Na pc to docela šlo.. tak si po pár bolestivých stisknutích uvědomíte, že ten prst nemáte používat :-D.

A jinak.. co se týče např. techniky pro praváky (myši od pc, ...) tak s tím problém nemám... prostě jsem se naučil pracovat s myší jako každý pravák... jde to.. a po pravdě, dneska když vezmu myš do levé dominantní ruky, tak s ní zacházím jako kdybych to nikdy nedržel v ruce :-D

A co se týče psaní pravou (pro většinu lidí levou) tak to jde... akorát píšu jak prvňáček, roztřeseným písmem a pomalu.. ale píšu ;-)

A málem bych zapomněl vzpomenout hudební nástroje... jelikož jsem levák, tak je pro mě většina strunných nástrojů (těch klasických) pase.. protože bych je držel obráceně... jedinou možností by bylo prohodit struny :-)
co už...
Zantur
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 05. črc 2012 15:08:31
Bydliště: Vsetínsko

Re: Jak na "vedlejší" ruku?

Příspěvekod Tommy-K » pon 18. úno 2013 14:20:49

Já jsem také levák, ale jelikož je vše kolem nás přizpůsobeno pravoruké majoritě, nepřijde mi že bych dělal moc věcí obráceně. Samozřejmě kromě psaní, to mi pravou jde o něco hůř i když jsem ho zkoušel trénovat, pravačkou píšu takovým dětským psacím písmem, tiskace je to jednodušší a také loupání brambor, krájení chleba a podobně mi pravou tak dobře nejde.To je zajímavé protože jinak s nožem zacházím oběma rukama stejně, tedy alespoň hrubší práce, dřevo apod. Jinak jím jako pravák, myš mám napravo, na kytaru hraju jako pravák a neumím si představit držet ji obráceně. Mimochodem od toho jsou přímo vyráběné levoruké kytary. Znám poměrně dost leváků a samozřejmě praváků a z toho co jsme se tak bavili jsem získal dojem, že pro nás leváky je obecně jednodušší používat dobře pravou ruku,zřejmě proto, že nás k tomu pravoruké prostředí nutí, kdežto většina praváků má levou,opravdu levou. Je to tedy dost o cviku, jako při střelbě, nebo třeba šermu, je dobré v případě potřeby umět použít slabou ruku. Shodou okolností si má sestra pravačka, před měsícem zlomila a pochroumala při pádu Radius v pravé ruce, takže tam má voperovanou dlahu a šrouby, teď už je bez sádry a začíná rehabilitace, má ještě pořád dost omezenou hybnost a nemůže nic zvedat. Ještě před měsícem měla problém i při návštěvě toalety a teď už doma vaří, peče a podobně za pomoci levé ruky. Takové okolnosti donutí člověka se adaptovat na vzniklou situaci velice rychle. A toho myslím lze dobře dosáhnout i jen tréninkem "nasucho".
Tommy-K
 
Příspěvky: 242
Registrován: stř 20. črc 2011 15:47:23
Bydliště: Kutnohorsko-Kolínsko

Re: Jak na "vedlejší" ruku?

Příspěvekod Akenai » stř 27. bře 2013 22:18:10

taky jsem levák. Bohužel v pravorukým dominatním světe, se levák naučí dělat hodně věcí druhou rukou. Jinak na svém počítači mám myš na levo, a mám i special pro leváky (žádnou universál). V práci, mám universál myš na levé straně, ale tlačítka jako pro praváka. Což tahle kombinace je děsná, ale když tam přijde někdo "normální" tak jenom přehodí myš na druhou stranu. S tou myší jsem se samozřejmě učil jak pro praváka, ale pak jsem si řekl, když jsem levák tak bude na levo. Problém je, že plno věcí je udělané pro pravou ruku a ani si to neuvědomuje. Servírování v hospodě, označovat lístků v buse, automat na cokoliv má to ovládání na pravo, všechny eletro věci mají ovládání na pravé straně. Hej, i ta motorová pila je na druhou ruku. A de fakto i psaní, protože levák "tlačí do předu" pero když píše, ale pravák táhne tu tužku. Takže levák jde proti papíru. Mno a nebo také ve škole všechny učebny jsou postavené tak, aby světlo šlo z leva na pravou ruku, takže levák si stíní když píše. Příkladů je milión, ale už jsem offtopic. Každopádně, je to lechčí pro leváka začít dělat věci pravou rukou, než pro praváka levou, podle mého názoru.
Akenai
 
Příspěvky: 71
Registrován: stř 14. lis 2012 23:37:46

Re: Jak na "vedlejší" ruku?

Příspěvekod ladijego » pon 01. dub 2013 10:34:46

já sám sem levák avšak pravou používám docela hojně. Třeba myš dřžím pravou (levou se blbě hraje :) ) psát umím obouma ale oběma to vypadá dost hrozně :)
Dead zombie is good zombie
ladijego
 
Příspěvky: 30
Registrován: sob 19. led 2013 12:02:47
Bydliště: Jindřichův Hradec

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Možnosti

Zpět na Fyzická a psychická průprava

cron