Jak vyřezat lžíci, postavit kánoe, nebo vyrobit mini jaderný reaktor? Diskutujte o tom tady!

Zenske zalezitosti po VP

Příspěvekod Annele » pon 26. lis 2012 10:59:09

Tykaji se nas zen, ale i muzi jsou v teto diskusi vitani. At uz se chteji dozvedet neco noveho (co s partnerkami -zejmene nesurvivalistkami - po VP), nebo chteji prispet svymi napady.

Menstruace

Vlozky a tampony nebudou, i v pripade relativne mensich pruseru se muze jednat o luxusni zbozi, ktere si nebudeme moci dovolit. Bude nutny navrat k latkovym vlozkam, ruzne ekovlozky z latky se vyrabeji uz nyni.
Co povazuji za velmi zajimavou pomucku po VP je menstruacni kalisek, ktery se pouziva podobne jako tampon, ale je vyrobeny ze silikonu a krev se z nej vyleva. Stoji od tri set vyse, vydrzi pry i deset i vice let.

Podprsenky

Behat bez podprsenky je pomerne bolestive (panove, zkuste si nejakou dobu otloukat varlata o stehna a zjistite, jak se asi my zeny citime pri behu bez podprsenky), proto je nutne zabyvat se touhle zdanlive ne nezbytnou soucasti obleceni. Podprsenka je dulezita i pro ochranu prsou pred vyvesenim, coz je problem nejen esteticky, ale hlavne zdravotni: vyvesene prsa se pri kojeni spatne vyprazdnuji, vznikaji bolestive retence, ktere mohou vest az k zanetu prsu, coz je velmi bolestive a po VP i nebezpecne onemocneni, ktere z dlouhodobeho hlediska zvysuje riziko rakoviny prsu (po VP nelecitelne).
Po VP budou podprsenky drahe, nebo mozna dokonce nebudou vubec. Proto je potreba se pripravit na jejich vyrobu.
U zadne jine soucasti odevu snad neni elasticita tak dulezita jako u podprsenky. Elasticka latka vsak relativne snadno podleha zkaze. Kovove a plastove sousasti dnesnich podprsenek (zapinani, posouvani raminek, kostice) nebudou dostupne, tudiz je treba, abychom si je schovavaly. Vyztuzene podprsenky zrejme budeme muset ozelet, nenapada me nic, co bychom po VP mohly vyuzit na vyrobu vyztuzi.

Antikoncepce

Tyka se sice i muzu, ale v jejich pripade ma nechtene tehotenstvi pouze dusledky neprime, pro nas i prime: tehotenstvi a porod, coz budou po VP velmi nebezpecna a velmi omezujici obdobi naseho zivota. Nehlede na to, ze jiste metody ochrany proti poceti budou pouze v rukou nas zen.
Kontrola plodnych a neplodnych dnu: klasicka kalendarova metoda je velmi nespolehliva, relativne spolehlive je mereni bazalni teploty a analyza hlenu. Na internetu se daji objednat levne brozurky k nauceni.
Kojeni: antikonceptivne pusobi pouze v pripade, kdy: zena plne koji, od porodu neuplynulo vice nez 6 mesicu, intervaly mezi kojenim nepresahuji tusim 3 hodiny (i v noci), a zena jeste nemenstruuje.
Prerusovana souloz: tyka se muzu, zde bych uvitala jejich zkusenosti
Snizeni panske plodnosti teplem: vite o tom nekdo neco blizsiho?
Panska sterilizace: nakolik ale bude v podminkach po VP bezpecna?
Kondom, diafragma a jine barierove metody: mate nejake napady?
Vyplach pochvy: velmi nespolehlivy, pouze jako doplnek jinych metod, vysoke riziko zavleceni infekce
Jake mate plany pro kontrolu reprodukce po VP? (Tohle tema by si zaslouzilo samostatnou diskusi ci clanek.)

Tehotenstvi, porod

Navrat o desitky, stovky let, dulezite bude predchazet problemum. Velmi dulezitou roli v zivote komunity budou mit tzv. porodni baby (dnes jim rikame asistentky). Porody budou muset probihat prirozene, kojeni bude pro dite zivotne dulezite. Zivotne dulezita bude i hygiena a ochrana pred infekci. Kdo chce vedet vice, muze studovat ucebnice porodnich asistentek, to je pro toto tema i po VP kvalitni zdroj informaci.
Annele
 
Příspěvky: 142
Registrován: ned 14. říj 2012 15:24:27

Re: Zenske zalezitosti po VP

Příspěvekod stepan-hawk » pon 26. lis 2012 11:16:17

Zajímavé téma

Myslím, že podprsenky by nějakou dobu byly ještě ze zásob. (Věřím, že rozedřené nepůsobí esteticky, ale možná lepší záplatovaná než žádná.) Ohledně elasticity, tak myslím, že bavlna mírnou elestcitu má. Nevím jestli by omotání bavlněnou látkou stačilo. (na sobě nevyzkouším a od manželky se za podobné nápady fackovat nenechám :-) )
doplňkové součásti budou možné sebrat ze starších a jako technikovi mi výroba těchto drobností nepřijde tak strašná. (Akorát bych asi volil po udělání postříbření pro minimalizaci infekce.) Možná by na to stačil vhodný drát (fosforbronz?) a kleště.

A ohledně těhotenství myslím, že to je poměrně stěžejní věc. Pokud se tohle nebude podporovat, tak se z žen může stát nedostatkové zboží se všemi z toho plynoucími důsledky. (války, obchod se ženami, provdávání mladičkých dívek za muže pozdního věku) Obávám se, že i tak bude úrtnost při porodu někde mezi 2 - 15%. (bez podpory asi 20 - 40%???)

Při porodu bych možná upozornil na to, že stěžejní jsou první dva dny než kůže seschne. Do té doby je dítě mnohem náchylnější na chysení všeho co potká. Takže pleny a prádlo pro tuhle dobu bych řekl asi vyvařit? Ale nejsem expert je to jen můj názor.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: Zenske zalezitosti po VP

Příspěvekod Gloch » pon 26. lis 2012 12:00:40

stepan-hawk píše:Zajímavé téma

Takže pleny a prádlo pro tuhle dobu bych řekl asi vyvařit? Ale nejsem expert je to jen můj názor.


Ne asi, ale určitě. Ještě "nedávno" to byla běžná věc, dnes už to asi málokdo umí. V podstatě se jedná o to, že se pleny po použití zbaví tuhých exkrementů, přemáchají a pak se vyvaří v mýdlové vodě a poté přeperou (nemáme-li pračku stačí valcha). Po vyprání je dobré do vody na máchání přidat trochu octa - plena je pak jako po aviváži. A sušit pokud možno na sluníčku - UV záření desínfikuje. Dokud se nezahojí pupík, je dobré pleny ještě přežehlit, pak už to není tak docela potřeba. Na praní je lépe používat dešťovou vodu.
P.S. Studie Univerzity Christiana Albrechta v Kielu prokázala, že teplota varlat je při používání jednorázových plenek průměrně o 1,1 stupňů vyšší, což může vést i k pozdější neplodnosti mužů.
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Zenske zalezitosti po VP

Příspěvekod Misazap » pát 01. bře 2013 10:42:11

Nejspolehlivější antikoncepcí je sexuální půst. V tomhle si budou muset dávat pozor všichni. Problém spíš nastane třeba u znásilnění a podobně. Vzhledem k tomu, že nevhodné těhotenství může být pro ženu smrtelné, bych to v takovém případě považovala za těžký zločin. Při plánovaných početích bych se ale třeba orientovala i na to, aby poslední trimestr (poslední 3 měsíce) nespadly do období leden-duben, kdy je největší nouze o potraviny a hlavně kvalitní potraviny (na jaře jsou pak čerstvé).
Co se týče podprsenky, myslím že se dá vyrobit dostatečně pevná podprsenka i z nepružné látky a bez kovových zapínadel, viz šněrovačky a podobně.
A děti, sama mám dva kluky, navíc plenkované v bavlně, tak o tom něco vím. Není nutno se zaměřovat jen na bavlnu, kvalitní len či lépe konopí mají dokonce lepší vlastnosti. Co se týče praní tak v šestinedělí (případně déle, pokud by nebyl zahojen pupík) se pleny vyvařují a žehlí. Pupík se až do zhojení musí každý den potírat lihem. Přes bavlněnou plenu se dávají svrchňáčky, které se sice dnes vyrábějí z různých PU zátěrů, fleeců, ale ty nejkvalitnější jsou z vlny, což by nemělo být problém sehnat. Jen se mají impregnovat lanolinem, což je tuk z ovčí vlny, který se bude muset nějak zachytávat a čistit po praní vlny. Dál se používají separační plenky, je to plenka, která odděluje mokrou plenu od dítěte, může to být i velmi jemná vlna. Široké balení bavlněných plen bude zároveň aspoň částečnou prevencí proti špatnému růstu kyčlí.
K porodu a podobně - bez lékařské péče to bude dost masakr, řekla bych že jen tak jedna z deseti žen je schopna donosit a porodit dítě bez extra zvláštní pomoci. Další věcí bude chybějící očkování dětí, to se neukáže hned, ale tak za jednu generaci, kdy se zvýší procento neočkované populace. Bude se muset velmi dbát na hygienu a hlavně velmi omezovat kontakt mezi lidmi mimo komunitu, při známkách nemoci izolaci. Kojení bude pro dítě životně důležité. Kojí se do půl roka výhradně a pak se postupně zavádí příkrmy, první zelenina, pak maso (důležité pokud by dítě bylo méně kojeno = důležitý zdroj železa), ovoce, obiloviny, mléko jiných savců. Zhruba od dvou let má dítě skoro stejný jídelníček jako dospělý (se snížením soli, koření, cukru, .. což stejně po VP nebude příliš používané). Místo kočárků se už dnes používají šátky. Co bude matkám velmi chybět je dudlík. Pro některé děti nezbytnost.

Kdyby vás ohledně dětí něco zajímalo, ptejte se.
Misazap
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 24. úno 2013 23:23:59

Re: Zenske zalezitosti po VP

Příspěvekod Annele » pát 01. bře 2013 22:13:44

Se sexualnim pustem bez nekam :P
Znasilneni bude muset byt jeden z nejtezsich zlocinu, nejen kvuli tehotenstvim, ale i kvuli nemocem a moralce spolecnosti.
Myslim, ze po VP tehotenstvi moc planovat nepujde.
Snerovacky neznam, nebudou moc stahovat? Budeme potrebovat volnost, abychom mohly dobre dychat a pracovat.
Pupik se lihem potirat nemusi, staci prevarena voda. Pokud mokva, fenovat.
Annele
 
Příspěvky: 142
Registrován: ned 14. říj 2012 15:24:27

Re: Zenske zalezitosti po VP

Příspěvekod Misazap » pon 18. bře 2013 17:27:48

No s pupíkem u novorozeněte bych neriskovala. Ptala jsem se doktorky proč se to tak řeší .. vysvětlila mi, že pro novorozeně je do docela velká rána a případná infekce může dítě poměrně rychle zabít (i v dnešní době, natož po VP ...)
Fénovat mokvající ránu, to fakt není dobrý nápad. Když už něco mokvá a není to čím přeléčit, pak se ještě může zkusit med. Díky složení umožňuje průsak tekutin a zároveň ránu kryje.
Misazap
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 24. úno 2013 23:23:59

Re: Zenske zalezitosti po VP

Příspěvekod stepan-hawk » úte 19. bře 2013 10:03:42

No hlavně s tím jak budou někteří de...ové znásilňovat, tak bych se fakt bálů asi dotknout se jiné než vlastní ženy na patřičných místech, protože nákaza se nebude ptát.....
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: Zenske zalezitosti po VP

Příspěvekod Annele » stř 03. dub 2013 15:57:06

Jak jsi prisla na to, ze se nema fenovat mokvajici rana? To je naopak overeny postup.
Annele
 
Příspěvky: 142
Registrován: ned 14. říj 2012 15:24:27

Re: Zenske zalezitosti po VP

Příspěvekod Misazap » čtv 04. dub 2013 13:47:23

Annele píše:Jak jsi prisla na to, ze se nema fenovat mokvajici rana? To je naopak overeny postup.


Přiznám se že to vědecky podložené nemám, ale z vlastní zkušenosti vím, že když se nechá zaschnout strup, tak to pod ním zhnisá, tudíž nevidím důvod ho schválně vyrábět, při mokvání se vždy doporučuje oplach řepíkem, který nevysušuje a umožňuje ponechat ránu mokrou - narozdíl od heřmánku. Navíc se dnes doporučují postupy, které umožnují přirozené čištění rány. A ten med má moje kamarádka velmi pozitivně osvědčený na ošklivé ráně na noze koně (koně mají specifikum, že se jim velmi obtížně hojí rány na nohou a rány velmi často reagují hypergranulací).
Dnes se taky dere trochu do popředí tzv. mokré hojení, které má velmi dobré výsledky.
Ale je pravda, že standardní postupy rány vždy vysušovaly. U mokvající rány taky hodně záleží na případné infekci - pokud tam riziko je, je vysušení nevhodné. A u pupíku novorozence, opravdu bych raději ránu vysušila lihem než fénem. Nehledě na to, že pokud by byl k dispozici fén, mohl by být k dispozici i doktor a s tímhle bych fakt neexperimentovala. Něco jiného je vlastní odřená ruka ...
Misazap
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 24. úno 2013 23:23:59

Re: Zenske zalezitosti po VP

Příspěvekod Annele » čtv 04. dub 2013 19:46:13

Co zmokva pod zaschlym strupem?
Kvuli lehce mokvajici rane je zbytecne chodit k doktorovi. Fen je k dispozici minimalne v kazde druhe domacnosti. Proud byt klidne muze, kdo ma generator, muze si ho i vyrobit - v tomto pripade se to rozhodne vyplati. Kuprikladu v Syrii vetsinou proud maji. Cestovat v takovych pripadech pres kus mesta, kde probihaji boje, k lekari kvuli lehce mokvajicimu pupiku, to je tak na Darwinovu cenu. A pokud lekar nema leky (a k dispozici pristroje, laborator), stejne toho moc nezvladne. Ono se po VP jeste bude hodne lidi divit, ze lekar toho moc nezvladne.
Annele
 
Příspěvky: 142
Registrován: ned 14. říj 2012 15:24:27

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Možnosti

Zpět na Tipy a triky

cron