Na skautu se často osvědčí Setonův hrnec : je to vaření v podstatě bez kouře ( oheň je nutný pouze na začátku ) a je to dobré a chutné :
Takže : Vykopeme jámu asi 60 cm hlubokou a 40-50 cm širokou. Těsně vedle jámy uděláme ohniště a topíme tak abychom získaly co nejvíce popela. Do žhavého popela vložíme kameny, přehrneme je popelem a udržujeme oheň dál, dokud nebudou kameny rozžhavené. Mezi tím si připravíme potraviny, které chceme uvařit a upéci. Brambory umyjeme, maso ( nejlépe vepřové ) nasolíme, okořeníme proložíme plátky slaniny a důkladně zabalíme do kopřiv.
Připravíme si asi metrový kůl a nádobu s vodou. Dřevěný kůl opřeme o stěnu jámy, na dno opatrně naházíme rozžhavené kameny a převrstvíme je trochou popela. Naházíme brambory. Pak položíme maso zabalené v kopřivách a vše přehrneme teplým popelem. Nahrneme hlínu a trochu jí udusáme. Vytáhneme dřevěný kolík ze stěny a do díry nalijeme vodu a rychle utěsníme drny a hlínou. Toto dílo necháme asi hodinu v klidu
P.S. na pravopis moc nehleďte
Nevím jakými zbraněmi bude vedena 3 sv. válka.
Ale vím jakými ta čtvrtá.
Klacky a kameny.....