od Hanka » pon 15. dub 2013 20:48:41
Ahoj, mám pro vás pár receptů od mámy.
1) Vepřová masová konzerva
2,5 kg bůček
2,5 kg plec
0,5 kg vepřový podbradek
0,5 kg vepřové kůže
česnek
sůl, pepř, je možné přidat kmín
Maso nakrájet na drobné kostky. Předvařit kůže. Do masa vníchat sůl s rozetřeným česnekem, opepřit, pokmínovat, a na dva dny dát odležet do lednice. Do sklenic dát na dno kousek předvařené kůže, sklenice nacpat masem, toto zakrýt dalším kusem kůže a zalít necelým deci masového vývaru. Sterilovat 2x po 1,5 hodině na teplotu 100 - 110 stupňů, v rozmezí 24 hodin.
Máma dělala dvě varianty, větší kusy masa s česnekem a menší kousky bez česneku. S kmínem hodně opatrně, aby maso nebylo hořké.
Výsledek je cca 14 sklenic.
2) Vepřové maso ve vlastní šťávě
1 kg hodně libového boku (nakrájené na kostičky cca 1,5 x 1,5 cm)
vepřové kůže
1,9 dkg rychlosoli Praganda
Do nakrájeného masa dáme přesně odváženou sůl (máma dává půl Pragandy a půl normální soli). Dobře propracovat rukou, nechat v lednici 2 dny (ale je možné rovnou zavařovat) Nacpat do sklenic, na dno i na vrch dát kousek vařené kůže. Zavíčkovat otřené sklenice. Potopené vařit od doby varu 2 hod., nechat v hrnci vychladnout a druhý den ještě vařit 1 hod. Po zchladnutí vyndat.
Do masa je možné přimíchat česnek a pepř a do sklenic přilít trochu vývaru z kůží nebo masa
Ze 4 kg masa bylo 7 sklenic 0,7 l.
3) Pečené zavařované vepřové maso
Maso upečeme osolené, ale bez kmínu (aby nebylo hořké), popř. s česnekem nebo cibulkou. Upečené dáme do sklenic i s výpekem. Otřeme sklenice, zavíčkujeme a sterilujeme 2 x 1,5 hod.