Na něco jsme zapomněli? Pro váš problém neexistuje kategorie? Směle ho hoďte sem!

Uložení peněz a VP

Příspěvekod Heisenberg » stř 17. dub 2013 22:37:45

Předem přiznám, že nemám žádné odborné ekonomické vzdělání ale dívám se na následující problém spíše z pozice laika.

Jaké jsou podle vás největší důvody toho, že drtivá většina lidí má veškeré peníze uložené v bankách? Představme si "průměrného Pepu", který bude mít doma v hotovosti maximálně několik desítek tisíc a zbytek (dejme tomu půl milionu) bude mít uloženo v bankách na účtech. Pokud jednou přijde VP (a podle mého názoru je dneska nejpravděpodobnější nějaký celosvětový ekonomický kolaps), zůstane mu jen to něco málo co má doma a možná si stihne vybrat nějaký ten tisíc z bankomatu, než nastane opravdový run. Nemluvě o tom, že pokud by to byla fakt velká krize, která by s sebou vzala hyperinflaci a krach státní měny, bylo by mu téměř k ničemu i to, co má doma.

Dle mého názoru, je snad za každé situace výhodnější, mít většinu peněz uloženou "jinak" a to pokud možno tak, aby se mne i takovýto VP netýkal. Co jsem nad tím přemýšlel, tak ideální se mi zdá mít např. 20% peněz na účtech v bankách na běžné výdaje, 10% v hotovosti doma a zbytek (70%) mít DOBŘE schovanou třeba ve zlatě. Ano, peníze se vám nebudou úročit (ale jsou ty necelé 2% při inflaci k 5% tak výhodné) a nebudete je mít ihned k dispozici, pokud si budete kupovat nový dům/auto (ale na druhou stranu jak často tohle děláte?). Naopak díky tomu, že máte těch 10% doma v hotovosti budete mít těch prvních pár dní za co nakupovat (než se ekonomika zhroutí kompletně) a po čase, až se to dá do pořádku budete moci zlato vyměnit. A pokud se to neustálí, tak to znamená VP takového rozsahu, že vám to může být víceméně jedno. Navíc můj osobní názor je, že při velkém ekonomickém kolapsu si spíš něco koupíte za kus zlata, než za bezcenný "papírek".

Co jsem tím chtěl říct je to, že osobně nechci aby až jednou nastane nějaké celosvětově zhroucení ekonomiky (pokud vůbec ale já tomu bohužel věřím) jsem zůstal absolutně bez peněz a to, co jsem si za celý život vydělal mi bylo k ničemu. Probíral jsem to již s pár lidmi a i když většinou nesdíleli můj názor, nedokázali mi říct žádné reálné důvody, v čem je můj návrh špatný.

Jak to vidíte vy? Věříte, že někdy nastane nějaký celosvětový ekonomický VP? Máte peníze uložené i jinde, nebo byste o drtivou většinu přišli?
Heisenberg
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 4
Registrován: pon 21. led 2013 1:42:12

Re: Uložení peněz a VP

Příspěvekod Zantur » čtv 18. dub 2013 0:01:37

Zlato jako takové není špatnou investicí... akorát za malé slitky (1, 2, 5, 10, 20g) zaplatíš strašně moc na prémiu (náklady na výrobu tak malého slitku). Čím větší slitek, tím méně platíš za zpracování, akorát ne každý může rozhazovat milióny, aby si kupoval kilovky zlata :-)

Nicméně jo. Mít doma pár slitků, mincí, příp. šperků (které mají i estetickou hodnotu) je určitě lepší, jak mít v peněžence, nebo na účtě pár nul a jedniček, resp. pár bezcenných papírků, které jsou kryté akorát světovou lží a dluhem.

Zajímal ses taky o investování do stříbra? Jednak je levnější a taky se dá využít i jako průmyslový kov. Neříkám, že po VP bude fungovat nějaký průmysl (záleží na druhu VP), ale kdyby fungoval, vem si, v čem všem je alespoň stříbrný drátek, nebo nějaká součástka ze stříbra.
Ovšem nevýhodou stříbra, na rozdíl od zlata je, že se za něho platí 21% DPH. U zlata nikoli.

A jak jsem na tom já? :-) Zatím nemám přístup k takovým financím, abych si mohl něco schovávat na "horší časy" ... bohužel. Nicméně hodlám pomalu, ale jistě budovat svou zlato-stříbrnou zásobu ;-)

Měny padnou, zlato zůstane.

A další, zde už někde zmiňovanou, měnou bude na 100% jídlo.. taková sklenka něčeho zavařeného, za zašití boty bude myslím docela normální ;-)
co už...
Zantur
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 05. črc 2012 15:08:31
Bydliště: Vsetínsko

Re: Uložení peněz a VP

Příspěvekod babybliss » čtv 18. dub 2013 0:53:50

Vacsina ludi vidi len tie 2 percenta, 5% inflaciu uz nerata. Dalsim dovodom bude to ze peniaze v banke mas poistene (co tym myslim je ze ked aj tu banku vykradnu tvojmu uctu sa nic nestane, samozrejme hovorim o vykradnuti jednotlivcom nie styl ala Cyprus).
Investovanie do zlata je mytus. Ak kupujes zlato alebo iny drahy kov tak si kupujes poistenie. Aby som ti to vysvetlil. V roku 1500 n.l. si si za jednu trojsku uncu zlata mohol kupit slusnu zbroj. V roku 1700 si si za rovnaku hmotnost zlata mohol kupit nadherne rucho. No a v sucasnosti si za 1 trojsku uncu zlata mozes kupit oblek of Armaniho. Inymi slovami povedane zlato nestratilo na hodnote ale ani nic neziskalo preto "poistenie". Ked si ale vezmes rovnaky priklad tak ak by si mal 1000 euro pri 2% uroku za dajme tom 480 rokov by si ziskal 14647264.56
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Uložení peněz a VP

Příspěvekod Zantur » čtv 18. dub 2013 6:29:13

Čoveče nevím, kde žiješ, ale asi tam je bohatý kraj. Dostat 2% na úrocích, to musíš mít nějaký opravdu hodně dobrý spořící termínovaný účet. Když si vezmeš normální účet, kde máš úrok 0,01% (ze zákona je dané, že tam úrok být musí, zákon ovšem nenařizuje, jak velký, proto je tak malý). Nevím, jak to je, nebo bylo na Slovensku, takhle to je u nás v ČR. U Vás může být situace trošku lepší. Nicméně i tak...
A při ukládaní peněz v bance mě napadá tento článek...

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/a ... 25693.html

"Důvody, proč Vietnamci dávají přednost ukládání úspor do zlata, jsou praktické. Místní banky nabízejí maximálně 14% úroky na vklady v dongách, což je podstatně méně než loňská inflace, která dosáhla 18,6 procenta."

Aneb dej si peníze do banky a přijdeš ročně o 4,6% vkladu.. a to se vyplatí! ;-)
co už...
Zantur
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 05. črc 2012 15:08:31
Bydliště: Vsetínsko

Re: Uložení peněz a VP

Příspěvekod babybliss » čtv 18. dub 2013 11:31:21

Asi si ma nepochopil, ja som za ukadanie hodnoty do drahych kovov. Ten priklad s urokom bol len na ukazku, ze peniaze v banke su povazovane za investiciu, neratal som tam inflaciu ani nic podobne. Bohatsvo ulozene v zlate nestrati na hodnote ale ani nic neziska pretoze ono koriguje aj inflaciu ako vysvetloval moj priklad s oblekom. Inymy slovami ak by si mal hodnotu jednej trojskej unce v zlate tak aj o 500 rokov to bude mat rovnaku hodnotu, ale kebyze mas tu hodnotu v papierovych peniazoch za ta 500 rokov si za to nekupis ani suchy rozok alebo slanu vodu.
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Uložení peněz a VP

Příspěvekod Hennawy » čtv 18. dub 2013 11:53:22

tady máte jeden pěkný příklad: http://files.investicnizlato-opeaurum.w ... OVNANI.PNG
Hennawy
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 12
Registrován: ned 07. dub 2013 1:14:15

Re: Uložení peněz a VP

Příspěvekod Heisenberg » čtv 18. dub 2013 16:20:11

Hlavní nevýhodou prostě je a bude jeho cena, takže zatím si žádné nepořídím. Co jsem dnes koukal, tak gram zlata vyjde na 889,- Kč a kilový slitek na 912 tisíc Kč (možná bude někde o chlup levnější, nehledal jsem moc dlouho) - takže se štěstím možná někdy v budoucnu :)

Ale musím souhlasit se Zanturem, že minimálně v prvním "období" bude mít jídlo + voda větší hodnotu, než zlato. Tam je to však mnohem složitější v uskladňování a uložit veškeré své peníze do konzerv asi nebude ideální ale to spadá už do jiného tématu...
Heisenberg
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 4
Registrován: pon 21. led 2013 1:42:12

Re: Uložení peněz a VP

Příspěvekod babybliss » čtv 18. dub 2013 16:39:30

Mas pravdu nic sa nema prehanat. :), BTW striebro je rovnako dobre ako zlato a hlavne podstatne lacnejsie
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Uložení peněz a VP

Příspěvekod Misazap » pát 19. dub 2013 9:22:11

Mě příjde že pro VP je vhodnější investovat spíš do věcí nemovitých (pozemky), i když po VP by si je mohl někdo zabrat i násilím .. ale přeci jen se při vlastnění pozemku dá ten pozemek trochu upravit, připravit oplocení, zasadit stromy a keře, ..
Dál investovat do věcí denní potřeby, které po VP nebudou (třeba nafta, bezín, plyn), či vybavení (generátory, domácí elektrárny, ..).
Zlato a podobné kovy je vhodné pro období, kdy se lidé budou "zdobit" nebo je využívat jinak, po opravdu velkém VP bude cennější železo a jiné suroviny.
Ale bohužel taky patřím k těm, kteří o takových investicích mohou mluvit spíš hypoteticky :-( i když mám kousek pole kdesi u Olomouce .. ale tam je mi "vyvíteco" platný.
Misazap
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 24. úno 2013 23:23:59

Re: Uložení peněz a VP

Příspěvekod Bonobo » pát 19. dub 2013 10:01:31

Velmi dobré investiční kovy jsou olovo, cín a hotové pájky... Vypisovat podrobně jejich význam v problematických obdobích snad ani nemá cenu (od zaletovaného hrnce, po uloveného králíka) Další výhodou pro barevné kovy je i to, že jejich cenu příznivě ovlivní i případná konjunktura. http://www.kovopb.cz/cz/menu/86/divize- ... -prodejna/ tady se dá lecos pořídit. Olověné cihly jsou dokonce označené a je k nim přidáván doklad o čistotě.
Bonobo
 
Příspěvky: 13
Registrován: sob 19. led 2013 12:39:51

Re: Uložení peněz a VP

Příspěvekod babybliss » pát 19. dub 2013 10:14:15

Nafta a benzin nevydrzia velmi dlho. Nafta vydrzi najdlhsie, benzin bez stabilizatoru okolo 6 mesiacov a ked pridas stabilizator tak vyse roka. Problem je v tom ze uz po 2 tyzdnoch benzin zacne stracat oktanove cisla, dalsi problem je, ze v sucasnosti benzin ma tolko roznych aditiv, ze ak je dlhodobo nepouzivany tak sa zacnu zrazat.
babybliss
 
Příspěvky: 240
Registrován: úte 24. dub 2012 15:31:34
Bydliště: Belfast

Re: Uložení peněz a VP

Příspěvekod Heisenberg » pát 19. dub 2013 14:43:30

Pozemek se hodí ale rozhodně bych do něj neinvestoval většinu peněz. Ideálně mít nějakou velikou oplocenou zahradu okolo domu, kde budu pěstovat ovoce/zeleninu, chovat zvířata, mít dílnu atd. ale myslím, že po VP se každý vykašle na to, že tenhle les/pole/louka dřív patřila tobě. Nemovitosti jsou podle mne výborná investice před VP, protože po určité době až se splatí ta investice, tak na nájmech začnete vydělávat více, než slušně - ale chce to mít ten kapitál, no...

Jinak zlato bych rozhodně neviděl po VP jako něco ke zdobení ale spíš jako náhrada měny. Pokud nastane opravdu velký VP, tak se každý na nějaké "barevné papírky" co dřív měly nějakou hodnotu vykašle. Naopak si ale nemyslím, se bude obchodovat bez jakékoliv měny (tedy stylem: dej mi 2 králíky a já ti dám pilu) ale bude potřeba, aby nějaká měna byla. A já bych se vsadil, že zlato/stříbro je největším kandidátem - tedy ideálně mít zlato/stříbro v nějakých menších slitcích/špercích apod. Na druhou stranu ostatní kovy budou po VP rozhodně také potřeba ale osobně bych do nich neinvestoval většinu peněz - spíše pořídil trochu, abych něco měl, pokud to bude potřeba.
Heisenberg
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 4
Registrován: pon 21. led 2013 1:42:12

Re: Uložení peněz a VP

Příspěvekod Zantur » pát 19. dub 2013 21:06:32

Nebo pokud se objeví nějaký vlivný vůdce, který bude mít dostatek autority a bohatství, tak si založí vlastní měnu, třeba i krytou zlatem a tou se pak bude obchodovat... A když budou lidi vědět, že obchodují měnou, která je de facto navázaná na zlato, budou v ní mít jistotu a určitě se uchytí.

Ostatně, vlastní měnu si může i dnes založit kdokoliv ;-) Jen daně a odvody musí platit v zákonné měně, čili v ČR v Kč, na Slovensku v Eurech ;-)
co už...
Zantur
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 05. črc 2012 15:08:31
Bydliště: Vsetínsko

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Možnosti

Zpět na Vše ostatní o PostApo

cron