Na něco jsme zapomněli? Pro váš problém neexistuje kategorie? Směle ho hoďte sem!

PostapoWiki (.com)

Příspěvekod Nobody » stř 30. led 2013 22:44:08

Zdravím.

Někteří z vás si už jistě všimli nového odkazu na webu „WIKI“ nebo jste se o tom dočetli na FB.
Jedná se o projekt na kterým bychom ve spolupráci s postapo.cz chtěli sjednotit všechny informace co se týče postapo a VP problematiky a založit tím encyklopedii o přežití.

Velice uvítám Vaší podporu. Encyklopedie byla nedávno založena a je načase jí zaplnit. Témata jsou libovolná . Můžete se inspirovat na fóru (npř. Psát o tématech oheň , potrava a voda , obydlí, chýše a skrýše , medicína , zbraně atd.) témat pro zpracovaní je zde neuvěřitelné množství .

Nebojte se vytvářet více článků když budete psát třeba o vodě napiš klidně nejdříve co to voda vůbec je a pak odkazujte na další články jak vyčistit vodu , využití vody atd. Nebojte se využit i zdrojů wikipedia na adrese wikipadia.org.

Dále hledám pár lidí co by byli ochotni ve svém volném čase na tomto projektu podílet , psát sem články a kontrolovat – ověřovat nové články aby bylo docíleno že zde budou dostupný ty nejkvalitnější informace .

Uvítám také jakékoliv návrhy či poznámky. :)
PS: Pro přidávání a editaci článků je nutná registrace na stránce.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kdo se chce podílet na vývoji postapowiki.com zde máte sepsáno jak lehce začít :)

PostapoWiki.com – Začínáme

Chtěli byste pomoci při vytváření PostapoWiki, ale nevíte kde začít? V následujících řádcích se dozvíte jak na to.

Založení nového článku
!Pozor! – Vytvářet a editovat články mají v pravomoci pouze registrovaní uživatelé.
Nejednoduší způsob jak založit noví článek je zadat jméno do vyhledávání které se nachází vpravo nahoře . Pokud článek na dané slovo ještě neexistuje na wiki se vám objeví text :

Na váš dotaz nebyly nalezeny žádné výsledky.
Vytvořte na této wiki stránku „Textcojstehledali“!

Teď už stačí pouze kliknout na text v uvozovkách a můžete se pustit do psaní.

Pojmenování článku - Jméno článku by mělo být takové, jaké by čtenář encyklopedie nejspíše čekal. U obecných témat tedy nejběžnější označení používané v českém jazyce. Například správný název hesla o chemii je Chemie a ne Lučba, protože to je méně běžné pojmenování.Druhým pravidlem je upřednostnění jednotného čísla. Používejte jednotné číslo, kromě případů, kdy v běžném použití výrazně převažuje množné číslo.
Buďte odvážní - Chceme, aby nováčci psali do Wikipedie nové články. Nebojte se, že budete dělat chyby; chyby se dají opravit. Pokud si svým článkem nejste jisti, nemusíte mít strach. Vězte, že váš článek bude upravován, a pokud by si snad ostatní wikipedisté mysleli, že článek zásadním způsobem porušuje pravidla, může být dokonce smazán. Ale wikipedisté raději upravují a vylepšují články a jen zřídka je mažou, takže se nestyďte a připojte se k tvorbě Otevřené encyklopedie.

Nevyrábějte prosím

Stránky o sobě – pokud jste tak důležitá osobnost, že si článek v encyklopedii zasloužíte, někdo jiný ho určitě vytvoří. Vytvoření encyklopedické stránky o kamarádech se může zdát jako hezké překvapení či vtipný žert, ale podobné články budou téměř určitě smazány. (Tento bod se netýká Vaší uživatelské stránky, na kterou má každý registrovaný wikipedista nárok.)
Reklamní stránky – nepokoušejte se propagovat svůj produkt či podnikání. Vkládejte externí odkazy na komerční stránky, jen pokud by i cizí čtenář měl dojem, že do článku patří. Do encyklopedie jistě patří články o důležitých firmách jako Microsoft či Škoda Auto, ale pokud píšete článek o nějakém výrobku či firmě, musíte ho psát z nezaujatého pohledu.
Osobní eseje a původní výzkum – Wikipedie se snaží mapovat existující lidské vědění, neslouží jako fórum pro publikaci nového výzkumu. Nevyrábějte články, které představují Vaše originální teorie, názory či myšlenky.
Články obsahující pouze externí odkaz – články by měly mít nějaký obsah a ne pouze odkazovat na jiný server.

Na co si dát pozor

Kopírování cizí práce – neporušujte autorská práva. Cizí práci můžete kopírovat pouze pokud jste si jisti, že je to volné dílo, ale i u takového díla byste měli uvést zdroj. Uvědomte si však, že drtivá většina webových stránek nejsou volná díla. Pokud použijete cizí práci s tím, že věříte, že se jedná o volné dílo, napište, odkud pochází a na diskusní stránce popište důvody, proč věříte, že je to volné dílo (např. „Bylo publikováno v roce 1895…“). Pokud zákonným způsobem (např. citací) využíváte cizí chráněné dílo, zdůvodněte to na diskusní stránce.
Kontroverzní a zaujaté texty – netvořte články, které obhajují jeden konkrétní úhel pohledu na politiku, náboženství nebo cokoli jiného. Před tím, než se budete zabývat články na podobná témata, byste měli pochopit pravidlo neutrálního hlediska.
Extrémně krátké články – pokuste se místo jedné věty, která pouze definuje daný pojem, napsat alespoň stručný odstavec, který o tématu něco říká. Krátké články (nazývané „pahýly“) jsou vítány, ale měly by být takové, aby umožňovaly dalším wikipedistům téma rozšiřovat. Pokud nemáte dostatek materiálu k tomu, abyste napsali rozumný pahýl, možná byste ani neměli zakládat článek.

Editace

Nahoře na stránce nebo nad sekcí stránky, kterou chcete upravit nebo doplnit, klikněte na záložku editovat (případně odkaz Editovat stránku). Zdrojový text stránky se vám objeví v editačním okně s nadpisem Editace stránky (název příslušné stránky) nebo Editace stránky (název příslušné stránky) (část), kde ho můžete upravit. Po skončení úprav klikněte na Ukázat náhled, zkontrolujte, jak budou vaše změny vypadat, případně opravte zjištěné chyby a teprve potom klikněte na Uložit změny. Obzvláště noví wikipedisté jsou DŮRAZNĚ ŽÁDÁNI, aby se naučili náhled používat a neukládali několikrát po sobě s minutovými odstupy novou, jen trochu pozměněnou verzi: zaplňuje to přehled Poslední změny i historii článku, snižuje jejich užitečnost, zatěžuje server i obtěžuje další wikipedisty. Před uložením změn také URČITĚ vyplňte shrnutí editace, jehož políčko najdete pod hlavním oknem, ve kterém upravujete text článku.

Pokud na Wikipedii editujete články, doporučujeme, abyste při pohybu po Wikipedii nepoužívali v prohlížeči tlačítko „Zpět“. Mohlo by stát, že začnete editovat některou ze starších verzí vámi dříve vytvořených nebo editovaných stránek.
Při psaní článku dodržujte tyto zásady:
Patří k etice Wikipedie nemazat relevantní informace, vhodné je pouze přidávat a doplňovat. Pokud se vám nelíbí původní text (zejména v otázce pojetí a sporné faktografie), je dobré se s autorem textu dohodnout o změně, popřípadě ho informovat o Vaší změně a důvodech, které k ní vedly (toto se ovšem netýká oprav jednoduchých a zjevných faktických chyb, gramatických chyb a zjevných stylistických nedostatků, které se běžně provádí jen se stručným komentářem ve shrnutí editace).Více informací o editaci a příkazů najdete na : http://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Jak_editovat_stránku

Myslím že nemusím dodávat že případní záškodníci co se pokusí naší práci kazit budou trestání a bude jim odepřen přístup na web.

Sepsal Nobody , externí zdroje: wikipedia.org
Nobody
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte 08. kvě 2012 16:13:43

Re: PostapoWiki (.com)

Příspěvekod stepan-hawk » pon 13. kvě 2013 10:24:59

Nějak to usnulo ne?
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: PostapoWiki (.com)

Příspěvekod Vladius » pon 13. kvě 2013 10:27:23

Také jsem předevčírem koukal. Zakladatel měl prý hromadu nějaké práce, tak třeba to ještě nezavrhl a vrátí se k projektu. Myšlenka to byla zajímavá.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: PostapoWiki (.com)

Příspěvekod Nobody » pon 13. kvě 2013 17:06:17

Tak žije to furt , tento týden se pokusím wiki vylepšit o několik možností ale jedinej kdo tam aktivně přispívá jsi ty (stepan-hawk) za čož ti velice děkuju. Provoz těch stránek budu platit klidně dokud nebude VPčko, je to jen na komunitě kolik si tam toho dají. Bohužel osobně nemám moc času abych tam přispíval ale dění na těch stránkách hlídám a sleduju.
Nobody
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte 08. kvě 2012 16:13:43

Re: PostapoWiki (.com)

Příspěvekod stepan-hawk » pon 13. kvě 2013 18:50:00

Nešlo by tam udělat přehled se všemi existujícími stránkami?

btw - nemáš zač.Doufal jsem, že strhnu někoho dalšího a ani ťuk. :-)
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků

Možnosti

Zpět na Vše ostatní o PostApo

cron