Jasne. Ja chtel spis poukazat na tu (ne)smenitelnost, ikdyz pokud nemas koreni v radech desitkach kg, tak je to asi jedno
Zkusim udelat takovy seznam:
Pepr - Vhodna komodita pro smenu. uchovaval bych cely pepr cerny. Pro pouziti v polnich podminkach se da nahradit bezne rostoucimi bylinkami (kopytnik evropsky, plana saturejka, stvoly rebricku).
Paprika (sladka,paliva,chilli) - pestovat papriky neni tak snadne (snad krome chilli za oknem), takze tady bych nejakou zasobu udelal taky
Kari, kurkuma, kardamom, skorice - aneb to koreni, ktere se vyvazovalo zlatem. Otazkou je, jestli opravdu bez nej nejde zit
Hrebicek - Uzitecny diky svym antiseptickym a anestetickym ucinkum, proto se asi vyplati mit zasobu. V kuchyni ho ale pouzivam minimalne (snad jen ryze a kompoty)
Zazvor - da se pestovat, ikdyz to neni uplne snadne. Diky jeho lecivym ucinkum to ale asi stoji za to zkusit.
Majoranka, bobkovy list, saturejka, tymian, oregano, bazalka, estragon, yzop - daji se snadno pestovat stejne jako hromada dalsich uzitecnych bylin (salvej, medunka, levandule...). kdo ma zahradku, tak je nemusi resit ani post ani pre-apo. A - ikdyz to neni zrovna koreni - kren taky roste leckde.
Korenici smesi krome soli stavi hlavne na cibuli, cesneku a korenove zelenine, coz jsou dalsi plodiny, ktere by bylo vhodne pestovat.
Co se tyce bujonu: neni to sice koreni, ale rozhodne ma vyznam - diky obsahu soli a tuku (nemluve o te chemii jako bonus) se s nim v docela slusne jidlo promeni i vyvar z plannych rostlin uprostred lesa
Navic pomerne dlouho vydrzi i pri pokojove teplote. Nejlepsi mi prijde klasicky masox.