Vše, co dělá randál a zabíjí živé tvorečky. Palné zbraně, kuše, luky, bolaso, tomahavky a jiné hračky.

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Zantur » stř 12. čer 2013 0:07:53

Máte někdo zkušenosti s dělem? :-D příp. umíte to naládovat tak, aby to prorazilo zeď a ne jen vyplivlo kouli z hlavně? A to mě dostává k myšlence.. není to vlastně takový.. trošku větší derringer? Akorát teda nevím, jak chce někdo roztemovat ocelovou kouli o průměru víc, jak 1 dm :-D, nebo tam nezáleží až tak moc na tom, jak moc to je přesné, či nikoli?
co už...
Zantur
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 05. črc 2012 15:08:31
Bydliště: Vsetínsko

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Haj-Ji » stř 12. čer 2013 1:57:05

Tugar747 klidně si udělám výlet do Práglu, není to zas takový problém a nějaké ty šavloidy, mečoidy poberu do batůžku, stejně to většinou tahám aji tak. Navíc Vás v Praze je víc, tak to můžem pak pobrat jako takový malý srazík. No a popřípadě bych popůjčoval nějaké ty hračky od známých.

Co se týče děl (starých ala Napoleonské) jako osamocené mi nepříjdou zrovna vhodné na prorážení zdí, určitě se používaly kartáčové střely, dělené koule spojované řetězy, jistojistě i nějaké výbušné, ale do toho moc nevidím.

citace z http://www.buhurt.com/tricetileta-valka

Na počátku třicetileté války doprovázela armády na bojiště děla rozčleněná na kartouny střílející 12-80 liberní kule, schlange, střílející 60-100 liberní kule, houfnice, střílející 6-30 liberní kule a moždíře, střílející kule o váze 40-260 liber. Koncem třicetileté války se již dělostřelectvo stalo nedílnou součástí organizace jednotlivých armád. Dělostřelecký materiál byl upraven na skupinu kanónů střílejících 4, 8, 12, 16 a 24- liberní kule a moždíře střílející 6, 7, 8, 9 a 10- liberní kule.
K přepravě děl se používalo několik párů koní. Počet spřežení závisel na váze děla a charakteru cest a terénu. Těžká děla byla přepravována rozložená na několika speciálních vozech. Samostatně pak bylo vezeno střelivo, střelný prach, dělostřelecké nářadí a potřeby. Při přepravě děl přes skalnatý a těžko průchodný terén se používala soustava rumpálů a vratidel, stejně jako při vytahování dělových hlavní a lafet na bašty a bastiony.
Děla bývala před bitvou a při obléhání pevností sestavována do baterií a umisťována do zvlášť upravených dělostřeleckých palebných postavení. Ta byla zhotovována ze zeminy získané při výkopu příkopů, byly z ní budovány náspy. Náspy chránily děla zepředu kde byly střílny, i po bocích.
V průběhu třicetileté války byla děla používána především při obléhání pevností a opevněných měst. Dostalo- li dělostřelectvo za úkol bořit zdi a věže pevnosti, byla palba zaměřena tak, aby se cíl ocitl v křížové palbě dvou baterií a v čelní palbě baterie třetí. Při dobývání velkých pevností bylo dělostřelectvo sestavováno do generálních baterií skládajících se převážně z osmi kartounů střílejících 42- liberní kule, z šesti půlkartounů vystřelujících 24- liberní kule a čtyř čtvrtkartounů vrhajících 12- liberní kule. Takováto baterie stála asi 300 metrů ode zdi pevnosti.
Bezprostředně v boji se děla používala jen zřídka, většinou v období zahájení bitvy proti přibližujícímu se nepříteli. V průběhu boje pak děla silnou kartáčovou palbou brzdila postup nepřátelských jednotek. Byla však v podstatě neúčinná proti jezdectvu, jehož pohyb byl rychlejší než střelba z děl a jejich nabíjení.

Jinak bych mohl časem dohledat středověké způsoby obléhání popřípadě i jakésik stroje.
Haj-Ji
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát 07. čer 2013 2:12:22
Bydliště: Ostrava

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Nobody » stř 12. čer 2013 11:21:27

Haj-Ji píše:štít cca do metru pro neznalého zvyšuje X krát šanci přežít, v soupeřově útoku kryjete štítem a současně sekáte do něj a nebo se snažíte mu alespoň useknout, srazit ruku se zbraní. Variant je mnoho, použití od naprostých laiků až po profíky.

Velký štít typu pavéza, scutum (římský štít) téměř na vás neexistuje zásahová plocha, pokud z poza něj třeba jen bodáte nožem vražedné. Ale neohrabané, těžké. I naprostý blbec vám s tímto štítem dokáže udělat neuvěřitelné problémy.


K prvnímu - když bych si měl vybrat mezi zbraní a štítem beru štít ... nejen že vás kryje ale zároveň při troše tréningu se dá použít i na útok jestli se nepletu ... silný úder štítem do hlavy vám dost znepříjemní souboj.

K druhému - Takoví štít je velice nepraktický stojíte - li sním jako jednotlivec ... myslím že by s kladivem se zobanem jak Artifex posílal i fotku nebyl problém ten štít zhora zaháknou a stáhnout dolů ... nejspíš i s osobou co stojí za ním ... je to jen teorie , rád bych slyšel odpověď od někoho kdo to má vyzkoušeno.
Nobody
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 56
Registrován: úte 08. kvě 2012 16:13:43

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Haj-Ji » stř 12. čer 2013 12:50:11

Bojové kladivo (jednoruční) je zbraň na proražení zbroje, plátů. Bojové kladivo táhne na špici daleko víc než sekera, má výborný průraz, ale to je asi jediné co je na bojovém kladivu pozitivní. Bez štítu je to zbraň vcelku k ničemu. Obouruční bojové kladivo, je srovnatelné s kůsou a má vysokou bojovou hodnotu, ale přezto bych doporučil spíš kůsu protože je lehčí, má vyžší rychlost a +- stejné vlastnosti jako bojové kladivo i když je slabší na průraz. Nevěřím tomu že bych potkal při VP osůbku v celoplátové zbroji. Pokud ano, je snadné se vyhnout.

Strhnout někoho na zem zahákováním o velký štít je opravdu problém. Postoj člověka který drží scutum je velice pevný a vysoce stabilní. Nemusí nic moc umět na to, aby při zahákování přerazil ruku i se zbraní která se ho snaží strhnout. Těžký je myšleno váha cca 10 kg, což už dělá problémy při přesunech, ale rozhodně to neznamená že v boji. Člověk se scutem se nemusí nijak moc soustředit na obranu, kdežto jeho oponent ano a navíc musí přijít na způsob jak se dostat za scutum. Takto vypadá člověk za scutem http://legvi.tripod.com/sitebuildercont ... 00h556.jpg
A pomáhej Vám všichni svatí, pokud se Vám podaří zbraň zaseknout do štítu, v tu chvíli jste bez zbraně, pokud jste chytří a pustíte, pokud nepustíte, tak jste bez ruky.

Štít sam o sobě je výbornou zbraní, je na něj spousta technik, ale nemusíte umět vůbec nic, jen držet ho před sebou aby Vám zvýšil šanci na přežití. Proto je vhodný pro naprostého neznalce. V rukou znalého je to smrtonosná zbraň a útok štítem je bez štítu téměř nekrytelný.

Jinak se dá domluvit srazík. Scutum momentálně doma nemám, ale dá se domluvit zapůjčení i jiných druhů štítů.
Velice rád Vám ukážu různé varianty užití, protože i spousta lidí co dělá takzvaný hysterický šerm (to je úmyslně, nikoliv omylem) nemá ani páru o tom co jde všechno se štítem dělat. Já znám nějaké základy, rozhodně v tom nejsem kovaný, není to moje primární zbraň, ale kolem 40 pák, útoků a záludů z hlavy dám.
Haj-Ji
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát 07. čer 2013 2:12:22
Bydliště: Ostrava

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Tugar747 » stř 12. čer 2013 23:32:02

Pokud se bavíme o hystorickém šermu, nebo omezení nějaku dobou, tak ano štít super. Ale pokud je u soupeře předpoklad střelně žbraně tak je štít jedna z nejmín praktických věcí co je možné ssebou tahat. Lidi jsou šikovní a černý prach není tak těžké vyrobit. Aby štít fungoval i proti mušketám a podobným radostem bylo by podle mě potřeba aby byl buďto velmi těžký nebo dovybavený balistickou ochranou třídy 2 a víc. Čím lepší zbraň tím, vyšší třída. On je důvod proč se štíty s narůstajícím počtem střelných zbraní začaly vytrácet z bojišť.
Lepší .357 za pasem než 158 na drátě.
Tugar747
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte 02. dub 2013 13:23:57
Bydliště: Praha

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Haj-Ji » čtv 13. čer 2013 2:33:35

Tak, tak...
Praktický a použitelný mi příjde pouze puklíř (pěstní štítek) a ten je použitelný dnes, stejně jako v minulosti. Nejmenší jsou velké cca jako půlka malého ešusu.
Haj-Ji
 
Příspěvky: 36
Registrován: pát 07. čer 2013 2:12:22
Bydliště: Ostrava

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod stepan-hawk » čtv 13. čer 2013 10:19:28

Já bych to s tou použitelností zase tak tragicky neviděl. Např tohle: http://www.ec21.com/product-details/Kev ... 44852.html vypadá jako celkem dobře. A rozhodně bych se raději schoval za tímhle než doufat, že budu bez štítu natolik rychlejší, aby mě někdo netrefil.

Samozřejmě schovávat se před loveckou puškou za dřevěný štít je blbost. Ale přiměřený štít je vždy lepší než nic. Štíty se přestaly používat ve chvíli kdy byly hromadné zbraně. (trebuchety, katapulty, neruční střelné) Proti tomu vás štít neochrání i kdyby ten náraz vydržel. Tak se přestaly používat. Pro malé šarvátky (na které to po VP podle mne vypadá) bych čekal, že se mohou hodit. (Samozřejmě ne pokud nepřítel má děla)
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Tugar747 » čtv 13. čer 2013 11:18:11

Trebuchet a Katapult byli zbraně obléhací, ne protipěchotní, primárně určeny k devastaci a znehodnocení opevnění. Zrovna v době techto nestřelných obléhacích zbraní byl vrchol zbrojířství na straně zbrojí kdy na bojištích vládla železná jízda coby ekvivalent dnešních tanků. V té době se právě štíty používali nejvíc. Resp přestaly se používat s příchodem ručních palných zbraní a využívání hromadné palby ve formacích. Za jeden den na bitevním poli bylo běžné napochodovat 10-20 kilometrů manévrováním a strávit 20 minut v kontaktu s nepřítelem. Třeba regiment Mattiase z Vallasu používal pikynýry s kyrisy vpředu chránící mušketýry za nimi a postranách rondašíry jako skirmishery a jednotku na lepení děr ve formaci. formacá měli mnoho a tomu odpovídal i výcvik.

Ten Kevlarový štít je v podstatě pavéza neříkám ze není dobrý, ale kdo s tim má pochodovat. Bude to jako bys doma vysadil dveře tahal je ssebou. :)
Lepší .357 za pasem než 158 na drátě.
Tugar747
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte 02. dub 2013 13:23:57
Bydliště: Praha

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod stepan-hawk » čtv 13. čer 2013 12:40:52

1) dělají se samozřejmě i menší ty štíty. Poslal jsem fotku na první věc co jsem našel.

2) Myslím, že štíty se nejvíce používaly ve starověku. Ve středověku většina pěchoty šla do bitvy jen s něčím špičatým. (dát dotyčnému štít by cenu běžného vojáka zvedla na 3-5násobek.)

3) Tahat se s tím může ten kdo se bojí o kejhák. Myslím, že na zádech se taková věcička unese a myslím, že celodenní bitvy po VP nebudou. Nebo nebudou běžné. Já bych tím nepohrdnul, ale třeba jsem jenom mimo. :-)

4) Taktika třicetileté války je samozřejmě zajímavá a myslím, že možná bude pro ní potřebná technika na hranici toho co bude v technologických výrobních možnosech po VP.

5) Kyrys je brnění. To se přestalo používat v třicetileté válce. (Z větší části -např. kyrysníci byli ještě v napoleonských válkách.) Štíty se podle mne přestaly používat řekl bych s nástupem kuše kdy většinu štítů to probilo a ty co to neprobilo nebyly dostatečně levné pro většinu kmánů na bojišti.
Myslet dopředu neznamená si koupit basu piv místo dvou lahví, ale přemýšlet občas co by kdyby a sem tam si něco připravit na dlouhodobé hledisko.
Věc, kterou budete znát vám někdo možná mučením vezme, ale i poté ji budete mít.
stepan-hawk
 
Příspěvky: 307
Registrován: čtv 08. lis 2012 20:29:01
Bydliště: královská část prahy

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Zantur » čtv 13. čer 2013 13:11:38

stepan-hawk píše:
Myslím, že štíty se nejvíce používaly ve starověku. Ve středověku většina pěchoty šla do bitvy jen s něčím špičatým. (dát dotyčnému štít by cenu běžného vojáka zvedla na 3-5násobek.)

Štíty se podle mne přestaly používat řekl bych s nástupem kuše kdy většinu štítů to probilo a ty co to neprobilo nebyly dostatečně levné pro většinu kmánů na bojišti.


Čoveče trošku si pleteš období :-) starověk je Řecko, Řím, Alexandr Makedonský (Veliký), Egypt, Persie, Punské války, Xerxes atd..
roku 406, tuším :-D ,našeho letopočtu padl Řím pod nátlakem barbarů ze severu a tehdy začíná středověk.. nejprve je to (bráno podle stavebnictví) romantika (ranná, vrcholná a pozdní, kterou charakterizují oblouková okna, portály a obecně oblouk. Tímto stylem se u nás stavěly rotundy. A štíty se používaly pořád. Pak přišla gotika se svým lomeným obloukem a jak psal Tugar, ve vrcholné a pozdní gotice byli muži zakutí do železa na koních páteří armády. Používaly se veškeré druhy brnění, štítů a zbraní, vč. kuší, arbalestrů a luků všech možných délek. Velkou výhodou pavézy v té době bylo, že chránila střelce po dobu nabíjení před nepřátelskou palbou. takže minimálně pavézy byly. A když byly pavézy, tak byly logicky i štíty. Kámoš, co dělá historický šerm a ukí docela dobře i se štítem, tak říkal, že štít byl stejně proto, aby vykryl pár střelných ran a první ránu např. sekerou. pak se odhazoval a šlo se jen na zbraně. Ono takový štít je vlastně jen kus dřeva obalený na hranách kůží nebo okovaný kovovou obručí... obojí když se dobře rozmáchneš sekerou, tak prorazíš a ten štít rozštípneš, když máš štěstí a ten blbec od naproti to drží vláknama svisle (dřevná vlákna).

Co se týče toho, jestli štít po VP vzít, nebo ne, tak jednoznačně ne. Ti z vás, kdo někdy drželi štít, nebo někdy celý den bojovali se štítem na dřevárnách, tak vědí, že i štít vyrobený z 10 překližky něco váží... a po pár dnech tahání se s takovým štítem byste to zahodili někam do křáku a v životě už ho nechtěli vidět.. balistická ochrana malá, prostřelí vám to kde jaká špuntovka a je to těžké. Kdo chce plechový štít... no dobrá.. ať ho má.. ale a´t si ho raději připevní na auto, než aby se s ní tahal...

Jo.. a když si vzpomeneš, co měl Jan Žižka mezi vozy? Pavézy.. a jaké to bylo období? kolem r. 1400 :-)
co už...
Zantur
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 05. črc 2012 15:08:31
Bydliště: Vsetínsko

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Cryo » čtv 13. čer 2013 17:47:44

Trebuche je celkem jednoducha na vyrobu a mensi trebuche, rekneme tak 2 metry vysoka, uz dokaze vrhnoutt strelu celkem slusne daleko, takze bych rekl ze mensi trebuche na otocne plosine par vybusnin a vyznacene pasmo doletu je pro vetsi skupinu celkem slusna vyhra, aneb domaci minomet :D


První a poslední varování. Nabádání k nelegální výrobě palných zbraní a výbušnin bude trestáno blokací účtu. První příspěvek byl smazán, tento editován. Vladius.
Cryo
 
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 13. čer 2013 17:03:30

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod martel » čtv 13. čer 2013 23:28:27

Cryo píše:Trebuche je celkem jednoducha na vyrobu a mensi trebuche, rekneme tak 2 metry vysoka, uz dokaze vrhnoutt strelu celkem slusne daleko, takze bych rekl ze mensi trebuche na otocne plosine par vybusnin a vyznacene pasmo doletu je pro vetsi skupinu celkem slusna vyhra, aneb domaci minomet :D


První a poslední varování. Nabádání k nelegální výrobě palných zbraní a výbušnin bude trestáno blokací účtu. První příspěvek byl smazán, tento editován. Vladius.



Vladiusi, nějak mi to hlava nebere. Přemýšlím, jestli by neměli zavřít nakladatele, který nechá vytisknout knihu Tajuplný ostrov, protože tam prakticky také nabádají k výrobě výbušnin (trinitroglycerol) včetně návodu. Domnívám se, že pokud je příspěvek formulován ve stylu: "po VP by se vám mohl hodit TNT. Postup jeho výroby je následující...", tak nejde o nabádání k výrobě. Navíc se dá dovozovat, že po VP zde nebude platit současný právní stav, tj. následek tohoto jednání nebude nezákoný.

Když prohlásím: "po VP, pokud se mne někdo pokusí okrást, tak ho bez varování zastřelím", je to legální výrok? Dle mého názoru ano, protože v té době nebudou platit současné zákony. Pokud ale prohlásím: "pokud se mne někdo pokusí okrást, tak ho bez varování zastřelím", legální není - týká se současné doby ve které jsou platné zákony, které takové jednání zakazují.
martel
 
Příspěvky: 79
Registrován: pon 03. čer 2013 12:38:01

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Vladius » čtv 13. čer 2013 23:31:24

Marteli, pokud někdo napíše "vím, jak vyrobit to a to, napište mi soukromou zprávu a já vám pošlu návody", tak to zde tolerovat nebudu. A diskutovat o tom také ne.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Tugar747 » čtv 13. čer 2013 23:51:47

OK, varování si beru k srdci.

Nechci moc rejpat, jenom vadí diskuze o zbrani obecně, nebo v tomhle vláknu? Nabíjení Derringeru se řeší bez problémů a myslím že výroba praku by asi taky prošla, nebo by to s tím byl problém systémově a pokud by výrobu jakékoliv zbraně i praku, kuše a podobně (kategorie D?) někdo chtěl probírat do podrobna, tak v komunikaci mimo server?.
Lepší .357 za pasem než 158 na drátě.
Tugar747
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte 02. dub 2013 13:23:57
Bydliště: Praha

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Vladius » čtv 13. čer 2013 23:55:14

Když někdo prvním příspěvkem nabídne návody na domácí výrobu automatických zbraní a výbušnin, tak mi to nepřijde adekvátní. Jinak ani derringery, ani sekery, kuše, mačety a jakékoli další hračky neporušují zákon. Stejně tak ani jejích výroba či držení.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod george » úte 25. čer 2013 19:33:10

Osobne vidím otázku moderné vs. archaické zbrane skôr tak, že lepšie je byť ozbrojený archaicky, než žiadno. V prípade potreby a nejakej vážnej krízy nám môžu aj tieto typy zbraní pomôcť (najlepšie asi tak, že ich prostredníctvom ukoristíme zbrane moderné ).mIch problém je v určitej ťažkopádnosti a zložitejšiemu ovládaniu oproti moderným. Taktiež majú nesporne menši účinok. No ak to pôjde v EU ďalej podobne ako doteraz, je možné, že tieto zbrane budú jediné legálne dostupné, pre bežných občanov, možno ešte spolu s poľovníckymi. No každý však nemôže byť poľovník.
slobodni lide vlastni zbrane, otroci nikoli
george
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon 10. zář 2012 20:55:14

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Tugar747 » čtv 27. čer 2013 14:22:25

No on třeba takový šerm může být velmi aktuální, Ona sice hůl s dýkou je poměrně nápadná obzvlášť pokud se nejedná u mladého člověka o fancouzskou hůl, ale co třeba takový kord případně nějaký kratší rapír ukrytý v deštníku? Pak se jedná o veskrze praktickou věc s velmi efektivním využitím v případě sebeobrany. :)
Lepší .357 za pasem než 158 na drátě.
Tugar747
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte 02. dub 2013 13:23:57
Bydliště: Praha

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod george » čtv 27. čer 2013 15:16:54

Súhlasím, že je efektívna, no je to nápadná, pomerne zavadzajúca vec. Sám som kedysi niečo podobného nosil - sjambok. No zabudol som ho vo vlaku :-(. Odvtedy nosím spravidla iné sebeobranné prostriedky. Nepopieram však, že pre niekoho to môže byť zaujímavá alternatíva. No a ešte jedna drobnosť Čechy a Slovensko sú v tomto vínimka, no vo väčšine ostatných krajín je kord v holi považovaný za zákernú ergo zakázanú zbraň! Tak pozor pri výletoch za hranice!
slobodni lide vlastni zbrane, otroci nikoli
george
 
Příspěvky: 13
Registrován: pon 10. zář 2012 20:55:14

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Tugar747 » čtv 27. čer 2013 21:50:50

Nechci nikoho navádět k nezákonnému jednání, ale co oči nevidí, srdce nebolí. Vždyť je to přece jenom deštník. ;)

Tak si říkám, z pohledu logiky věci, o kolik je čepel v holi/deštníku zákeřnější než skrytě nošená pistole? Nejsem si jistý nakolik se Zbrojní pas vztahuje na rozdíl mezi skrytým a otevřeným nošením v různých zemích, ale pokud vím tak legislativy některých států v USA to teď dost řeší. Uznávám že v německu a tuším i v anglii mají limit na délku čepele ale tam je snad jedno jeslti to člověk nosí otevřeně nebo skrytě.
Lepší .357 za pasem než 158 na drátě.
Tugar747
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte 02. dub 2013 13:23:57
Bydliště: Praha

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Vladius » čtv 27. čer 2013 22:04:50

V oblasti chladných zbraní se pohybuji už odmalička, takže mám sem tam i řekněme "neveřejné" informace z prvních rukou. A zrovna k tomuto přesně vím, že celnici a dozorci na (některých) letištích, nádražích apod. nejenže mají foto katalogy všech sériově vyráběných zákeřných zbraní, ale znají je i nazpaměť tak dobře, že to bez problémů poznají na první pohled.
Jinak v Německu, co si pamatuji se nesmí mít jednoruční otevírání na zavíracím noži, jinak je vše dovoleno. V Anglii je to divočina, tam nesmí nikdo nic. Dokonce jsou zakázané i Opinely, jelikož mají pojistku, sice otočnou, ale přece jen je to pojistka.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod Tugar747 » pát 28. čer 2013 10:38:27

Díky za info. Jinak teda že v Anglii zakážou i Opinel, tak to už se nedivím scéně z Rockenrolla jak tam kluk nosí místo nože s sebou nabroušenou tužku.
Lepší .357 za pasem než 158 na drátě.
Tugar747
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 78
Registrován: úte 02. dub 2013 13:23:57
Bydliště: Praha

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod mabarta » pát 28. čer 2013 20:19:24

Vladius píše:V oblasti chladných zbraní se pohybuji už odmalička, takže mám sem tam i řekněme "neveřejné" informace z prvních rukou. A zrovna k tomuto přesně vím, že celnici a dozorci na (některých) letištích, nádražích apod. nejenže mají foto katalogy všech sériově vyráběných zákeřných zbraní, ale znají je i nazpaměť tak dobře, že to bez problémů poznají na první pohled.
Jinak v Německu, co si pamatuji se nesmí mít jednoruční otevírání na zavíracím noži, jinak je vše dovoleno. V Anglii je to divočina, tam nesmí nikdo nic. Dokonce jsou zakázané i Opinely, jelikož mají pojistku, sice otočnou, ale přece jen je to pojistka.


Ahoj jsem tu nový,ale dovolím si s tebou nesouhlasit ohledně Německa.Jejich legislativa je velmi přísná,dovolím si zde uvést jejich omezení.

V Německu platí velmi přísná pravidla pro držení a převoz zbraní. Kromě střelných zbraní je regulován i převoz některých dalších předmětů považovaných za zbraně, jejichž převoz je v ČR povolen. Před cestou do Německa je proto dobré se seznámit s přesnými pravidly pro převoz zbraní a vyhnout se tak pokutám. Detailní informace obsahuje § 42 německého zákona o zbraních (tzv. Waffengesetz - WaffG).

Konkrétně je zakázán převoz sečných a bodných zbraní, jednoručních nožů a nožů s pevnou čepelí delší 12 cm a jejich použití mimo oblast domácnosti. Tento zákaz neplatí, když je nůž transportován v uzamčeném kufru či jiném uzamčeném pouzdru nebo když pro jeho dovoz existuje oprávněný zájem. Oprávněný zájem existuje tehdy, když jsou předměty dováženy v souvislosti s výkonem povolání, s dodržováním tradic, se sportem nebo slouží všeobecně uznávanému účelu.

Pozor! V případě vystřelovacích nožů jsou zakázány nože s čepelí delší než 8,5 cm. Pokud německá policie odhalí držení takového nože, hrozí vám pokuta – dle zkušenosti českého občana z kontroly provedené 1. 3. 2010 ve výši 100 EUR.

I zkušenosti dalších občanů dokazují nulovou toleranci německých policistů při zjištění porušení zákona o zbraních a časté provádění kontrol zaměřených na kontrolu plnění pravidel tohoto zákona.

Orientační přehled zakázaných sečných a bodných zbraní:
Nože s pevnou čepelí (Messer mit einer feststehenden Klinge) delší než 12 cm
Motýlkové nože (Butterflymesser) – skládací nože s dvojdílnou sklopnou rukojetí
Vystřelovací nože (Springmesser) s čepelí vycházející směrem dopředu
Vyhazovací nože
Boxer-nože jakož i pěstní nože (Faustmesser)
Výjimku u pěstních nožů představují nože majitelů loveckých lístků a u povolání zpracovávajících kůži a kožešinu

Kromě nožů je v Německu zakázán i převoz některých dalších předmětů. V této souvislosti se jedná například o:
pepřové spreje
elektrické obušky
praky (a jim podobná zařízení včetně vybavení, např. podpěrky na ruce atd.)

Povolené zbraně:
Kapesní nože jsou v zásadě povoleny – rozhodující je účel a užití nože. Výslovně povolené jsou nože s jednostranně nabroušenou čepelí, jejíž délka je kratší než 8,5 cm.

Povolené jsou také vyhazovací nože, jejichž čepel vystřeluje z rukojeti ze strany a
není delší než 8,5 cm,
ve svém středu vykazuje minimálně šířku 20 % své délky,
není oboustranně naostřená a
má spojitý hřbet, který se směrem k ostří zužuje.
Povoleny jsou rovněž záchranné nože (řezače pásů).

U některých dalších zbraní je převoz povolen pouze s omezeními:
poplašné, plynové a signální zbraně (s platným zbrojním průkazem, zákaz držení osobami mladšími 18 let)
vzduchovky, vzduchové pistole, zbraně na paintball (zákaz držení osobami mladšími 18 let)
softair zbraně (povinné označení, maximální síla výstřelu do 0,5 J)

Na dětské atrapy zbraní, například špuntové nebo malé kuličkové pistole, se zákaz převozu nevztahuje.

Praktické zkušenosti jsou trochu jiné,navštěvuji našeho západního souseda poměrně často a nikdy bez nože a nikdy žádný problém.Osobně si myslím že když si s nožem nebo něčím podobným nehraješ na ulici a máš ho v kapse nebo na pásku tak si tě nikdo ani nevšimne.
mabarta
 
Příspěvky: 1
Registrován: pát 28. čer 2013 20:03:10

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod martel » pon 04. lis 2013 23:03:01

Ještě jednou otevírám otázku nabývání nábojů do zbraní kat. D. Díval jsem se na nabídku zbraní na http://www.zbrane-machacek.cz/index.php ... x&cPath=68 . Zaujalo mne, že p. Macháček prakticky u všech zbraní této kategorie uvádí, že pro náboje vyrobené po r. 1890 je nutné vlastnit ZP. Napsal jsem mu tedy dotaz:

***********************************************************************************************************************************************************************************************

----- Original Message -----
From: "xxxxxxx" <xxxxxxxx@xxx.xxxx.cz>
To: <maja@razdva.cz>
Sent: Monday, November 04, 2013 8:24 PM
Subject: Dotaz na náboje - legislativa



Chci se zeptat na následující:


"Švýcarský revolver Mod. 1882 / nikoliv 1882/29 /. Revolver je v pefektním
stavu, s původním brynýrem, plně sčíslovaný, všechny funkce 1A. Válec i
vývrt zrcadlově čistý.
Na zbraň byl vyhotoven posudek soudního znalce v oboru palných zbraní /
posudky jsou vyhotoveny na všechny zbraně vyrobené před r. 1890- zbraně
kategotie D /
Revolver nemá platnou tormentaci, je však možno nechat udělat.Na náboje
vyrobené po r. 1890 nutný ZP / "


Z jakého důvodu by na náboje vyrobené po r. 1890 byl nutný ZP? Dle § 15
zákona o zbraních:

§ 15
- Zbraň kategorie D nebo střelivo do této zbraně může nabývat do
vlastnictví a držet nebo nosit fyzická osoba starší 18 let způsobilá k
právním úkonům. Zbraň kategorie D nebo střelivo do této zbraně může nabývat
do vlastnictví a držet též právnická osoba.
- Ze zbraně uvedené v § 7 písm. a) nebo b) lze střílet jen na střelnici, s
výjimkou divadelních představení, rekonstrukcí historických bitev a jiných
kulturních akcí při nichž se ze zbraní nevystřelují střely; tato zbraň musí
být označena platnou zkušební značkou podle zvláštního právního předpisu.
- Střelba ze zbraně uvedené v § 7 písm. c) až g) nebo ze střelné zbraně
uvedené v § 7 písm. k) je zakázána na místě, kde by mohl být ohrožen život
nebo zdraví osoby nebo způsobena škoda na majetku.
- Držitel zbraně kategorie D je povinen zbraň a střelivo do ní zabezpečit
proti zneužití, ztrátě nebo odcizení.
- Držitel zbraně kategorie D nesmí
- zbraň nosit viditelně v místech, na veřejnosti nebo na místě veřejnosti
přístupném
- zbraň nosit nebo s ní na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném
jakkoliv manipolovat, pokud je jeho schopnost k této činnosti snížena
požitím alkoholických nápojů, návykových látek, léků nebo v důsledku nemoci,
- přechovávat větší množství bezdýmného nebo černého loveckého prachu než 3
kilogramy a více než 1 000 zápalek; zápalky musí být oloženy odděleně v
samostatné schránce.


Nikde není ani zmínka o datu výroby nábojů.Neexistují náboje kategorie D,
pouze náboje do (zbraně kategorie D).


Děkuji


xxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxx

Odpověď p. Macháčka:


Dobrý večer, nejsem právník, ale náboje vyrobené po r. 1890podléhají zákonu,
at jsou či nejsou do zbraně kategorie D.
s POZDRAVEM jm

*********************************************************************************************************************************************************************


Podotýkám, že p. Macháček je držitelem zbrojní licence č.116505. Já osobně bych vycházel z právního názoru, že co zákon výslovně nezakazuje je povoleno. Dle mého názoru zákonu o zbraních a střelivu budou podléhat včechny náboje (jde o střelivo), a zákon specifikuje jakým způsobem je lze nabývat a s nimi nakládat.

Děkuji za rady a komentáře.
martel
 
Příspěvky: 79
Registrován: pon 03. čer 2013 12:38:01

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod martel » úte 05. lis 2013 10:50:03

Takže si odpovím sám:
Volal jsem na ministerstvo vnitra a věc se má následovně. Náboje do zbraně kategorie D můžete získat a vlastnit pouze v případě, že byly vyrobeny také do roku 1890. Nemůžete koupit nové náboje, neboť jsou určeny i do zbraní kategorie ABC. Zákon to sice výslovně neřeší, ale údajně to řeší prováděcí vyhláška. Je tady možnost jisté kličky s tím, že si pořídíte hilzny (neměly by být označeny rokem výroby), koupíte prach... a budete si přebíjet. Zatím by mohl být problém ještě v tom, že přebíjet může pouze držitel ZP (dle MV), v nové vyhlášce má ale toto omezení zmizet.
martel
 
Příspěvky: 79
Registrován: pon 03. čer 2013 12:38:01

Re: Moderní VS archaické zbraně

Příspěvekod martel » úte 05. lis 2013 19:05:44

Po novém pročtení Zákona o zbraních a střelivu jsem znovu napsal na MV:
----------------------------------------------------
Dobrý den,

Dnes (5.11.2013) jsme telefonicky hovořili o možnosti nákupu nábojů do zbraně kategorie D např. Gewehr 88. Nakonec jsme skončili u toho, že nelze pořídit "nové" náboje, protože jsou použitelné i pro zbraně kategorie ABC. Platný zákon o Zbraních a střelivu však nic takového nezmiňuje. Vlastně jsme skončili u toho, že zákonodárci produkují zprasky (zprasené zákony).

Pokud by toto bylo řešeno prováděcí vyhláškou (jak jste mne informoval), nemohla by tato vyhláška být v tomto bodě platná. Dle Listiny základních práv a svobod musí v našem právním řádu platit, že " Každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá a naopak státní moc … lze uplatňovat jen v případech, v mezích a způsoby, které stanoví zákon. (čl. 2 Listiny).". Podle Legislativních pravidel vlády vyhlášky jako prováděcí předpisy smí být vydávány jen na základě výslovného zmocnění zákonem a smí obsahovat jen takové právní normy, které odpovídají zákonnému zmocnění. Jde o zpřísnění zásady secundum et intra legem, tzn. podle zákona a v souladu s ním).

Navíc jde i o to, že např, náboj 8x57 JS(IS) je sice použitelný i do současných zbraní kat. ABC, ale zbraň těchto kategorií stejně bez ZP nelze vlastnit. Navíc otázkou zůstává, zda 8x57 I(J) je použitelný ve zbraních kategorií ABC, neboť ty byly konstruovány pro náboj 8x57 JS (stark, spitze), který je pro Gewehr 88 nevhodný. Zbraně Gewehr 88 S byly pro tyto náboje upravovány po roce 1890 - nejde tedy o zbraně kategorie D. I když na internetu stále běží diskuze, zda hlaveň s prohloubeným vývrtem o 0,3mm a zvětšeným průměrem přechodového kužele nábojové komory je hlaveň původní. Z tohoto by vyplývalo, že 8x57 I(J) NENÍ náboj pro zbraně kat. ABC.

Domnívám se proto, že není důvod, aby nebylo možné získat nové náboje pro zbraně kategorie D.

------------------------------------------------

Teď jsem zvědav zda a případně co mi odepíčou.
martel
 
Příspěvky: 79
Registrován: pon 03. čer 2013 12:38:01

PředchozíDalší
Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Možnosti

Zpět na Zbraně a pastí