Kde a jak se schovat před přeháňkou? Jak vybudovat úkryt, salaš nebo rovnou zemljanku či protiatomový úkryt? To vše najdete zde.

Re: Podzemni ukryt

Příspěvekod pepinolupino » pon 17. čer 2013 13:11:58

Zantur píše:Taky možnost.. tak mě napadá.. staré železniční pražce jsou taky docela dobré.. jeden váží kolem 250 kg (ve 4 lidech jsme jich odnesli 22 a měli jsme dost :-) )a cena za jeden použitý od ČD je 10 kč... na nějaké výztuhy, vzpěry, nebo podobné docela vhodné ;-)

Staré železniční pražce (samozřejmě dřevěné) nejsou špatný konstrukční materiál, ale je tu několik ale...
- přece jen to jsou krátké trámy, takže konstrukčně se to obtížněji využívá, ale viděl jsem i chatu postavenou z pražců, a byla skvělá (krásný styl roubenky). Ale pracná stavba...
- je to sice hutněné dubové dřevo, ale napuštěné takovými "utrejchy" (použité karbolineum je snad to nejméně problematické a přesné složení roztoků je dnes už nezjistitelné) s obsahem solí různých těžkých kovů a pod., že bych měl strach v něčem takovém přebývat přímo a po delší dobu. Na zesílení překryvu betonového stropu určitě, ale bydlet v tom, nevím...
- díky úředníkům je to podle současné legislativy bráno jako "nebezpečný odpad" se zvláštním režimem manipulace. Takže staré dřevěné pražce se dnes prakticky do soukromých rukou nedostanou, pokud vím, tak SŽDC nesmí odprodávat "do civilu", a navíc - cena 10 Kč za kus je tak dvacet let zpátky. Jedna firma, se kterou jsem se v roce 2010 obchodně potkal, chtěla dřevěnými pražci zpevnit stěnu své skládky odpadů, měli toho nakoupeno asi osm kamionů, zpracovaný ekologický projekt a úředníci jim to zatrhli, a pražce šly do spalovny nebezpečného odpadu...
A mimochodem - dřevěné dubové pražce se dělají stále, vyrábí to jeden můj známý na pile, stále se používají na výstavbu tratí (prý i v zahraničí), ale cena novovýroby je mimo naši realitu...
pepinolupino
 
Příspěvky: 9
Registrován: úte 13. lis 2012 0:16:10

Re: Podzemni ukryt

Příspěvekod Zantur » pon 17. čer 2013 14:16:13

Já ale myslel betonové pražce... dřevěné, napuštěné dethem a bůhví čím nechcu ani vidět! Chceš-li někoho otrávit, tak mu dej dřevěný pražec ke studni a máš to..

(a taky dřevěný neváží čtvrt tuny ;-) )

10 kč za betonový pražec je cena relativně aktuální.. ani ne čtvrt roku stará ;-)

Kámoš si z toho dělá příjezdovou cestu ke garáži a vyšlo ho to mnohem levněji, než kdyby kupoval štěrk a cement a betonoval si ty dva pruhy, resp. celý dvůr ;-)
co už...
Zantur
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 05. črc 2012 15:08:31
Bydliště: Vsetínsko

Re: Podzemni ukryt

Příspěvekod pepinolupino » úte 18. čer 2013 18:18:59

Betoňáky, to jo... To je dobrý materiál, akorát se z toho (díky tvaru) blbě staví rozumně stabilní svislá stěna (není to jak spojit), ale třeba na stropy je dobrý. A kde je ten kámoš sehnal, jestli to není tajné...?
Ono obecně řečeno - stavět cokoliv se dá z ledasčeho, a někdy hodně netradičního! Jeden známý se před drahnými lety zhlédl v zelené střeše (po návštěvě Švédska), a jelikož nenašel vhodnou izolační folii dle svých představ (tehdy o nějakém modikovaném syntetickém kaučuku ani neslyšel), tak sehnal těžkou plachtu z kamionu (i s potiskem) - střecha těsní dodnes, už to je dvacet let. Takže na stavbu podzemního krytu (a nejen toho) je primárně potřeba invence a nápady, a dívat se přitom kolem sebe...
pepinolupino
 
Příspěvky: 9
Registrován: úte 13. lis 2012 0:16:10

Re: Podzemni ukryt

Příspěvekod Zantur » úte 18. čer 2013 20:09:16

napsal ČD, resp. SŽDC mail s tím, že v jedné dědině mají naskládaných pár (docela dost :-D ) pražců a jestli by mu je neprodali. Ti na to kývli ale nevím, jak to měl dál s papírováním a penězma, ale to se dá nějak vyřešit ;-)
co už...
Zantur
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 05. črc 2012 15:08:31
Bydliště: Vsetínsko

Re: Podzemni ukryt

Příspěvekod Narcotic » pon 18. lis 2013 10:49:54

Zdravím, dle mého názoru, když už podzemní úkryt tak pořádnej. Žádný zasypávání plechového kontejneru. Pěkně poctivě.
Narcotic
 
Příspěvky: 6
Registrován: pon 18. lis 2013 10:47:09

Re: Podzemni ukryt

Příspěvekod Narcotic » pon 18. lis 2013 10:56:44

Jo a jak byste mimochodem řešili hajzlík? přes nějakej malej septik (např.: http://www.asio.cz/cz/as-pp-septik-er-eo) , či jak? Nebo byste se na to úplně vykašlali?
Narcotic
 
Příspěvky: 6
Registrován: pon 18. lis 2013 10:47:09

Re: Podzemni ukryt

Příspěvekod Hrobař » sob 20. pro 2014 13:27:06

Měl bych dotaz. Mám bytelný dům který přežije všechno a ten má sklep který má podle mě velký potenciál. Ovšem sklep má místo okýnka jen nepravidelnou díru. Přemýšlel jsem jak ji co nejlépe zabezpečit protože jinak je ten sklep k ničemu. potíž je právě v tom že má nepravidelný tvar takže jakýkoli rám je k ničemu. Materiál čistý kámen. Tak případné tipy ocením. díky.
Hrobař
 
Příspěvky: 31
Registrován: čtv 02. led 2014 19:36:29
Bydliště: Brno

Re: Podzemni ukryt

Příspěvekod martel » ned 11. led 2015 1:40:12

Díru zazdít, zabetonovat.
martel
 
Příspěvky: 79
Registrován: pon 03. čer 2013 12:38:01

Re: Podzemni ukryt

Příspěvekod Lmarek86 » sob 26. zář 2015 12:06:33

Zdravím,

ohledně stavby,odvodnění a ventilace tu toho bylo napsáno celkem dost. Mě by ale zajímalo něco docela jiného a dle mého názoru velice podstatného.

Dejme tomu, že se chystám na stavbu podzemního krytu ( neřeším stavební povolení a pod. ). Jak by jste v tomto krytu řešili následující věci:

-topení ( vytápění dřevem,uhlím a pod. my přijde značně demaskující nehledě na nutnost mít požehnané zásoby paliva )
- elektřina ( pokud bude pořádný VP, tak dodávky energie zřejmě nebudou a nějaký agregát taky potřebuje palivo + dělá hluk, solar. panely jsou taky demaskující )
- odpad ( když jdou zásoby jídla do nás, tak musí i ven. Jak řešit odvod fekálií )

Ohledně topení - nedokážu si představit, že přežívám v krytu přes celou zimu bez vytápění
Ohledně elektřiny - v případě VP bych rád měl v provozu alespoň vysílačku CB, pár DUALBAND stanic a širokopásmový přijímač ( scaner ) a to potřebuje nějaké napájení.

Díky za náměty a připomínky.
Lmarek86
 
Příspěvky: 3
Registrován: sob 26. zář 2015 11:31:31

Re: Podzemni ukryt

Příspěvekod __sXe__ » čtv 22. říj 2015 21:53:53

Lmarek86 píše:Zdravím,


Díky za náměty a připomínky.


Ja osobne som úplný amatér týkajúci sa tohto ale skúsim.

Topení - Tak pokiaľ by si si spravil nejaký krb, ktorý odvádza dym niekde von, tak by to bolo celkom v pohode. Zásoby by si si vedel nazbierať, samozrejme len ak by sa dalo vychádzať von. Taktiež môže byť nebezpečný ten dym, že by si to niekto všimol, ale aj to by sa dalo nejako zamaskovať si myslím, len by bolo v okolí cítiť, že niečo horí. Nemusí to byť zase mega krb, ono stačí aby ste sa ohriali. Prípadne zvoliť pri stavbe podzemného bunkru materiály, ktoré zadržujú teplo, ale tie sú myslím celkom drahé.

Elektrina - Osobne by som asi kúpil ten agregát a postavil nejakú malú miestnosť kvôli hluku. A používať len v núdzovom prípade. Palivo si vieš po postavení ( ak to nepríde narýchlo ) kupovať a "aktualizovať" aby sa nepokazilo.

Odpad - Pokiaľ je možnosť vychádzať von, tak používať špeciálne sáčky, určené na výkaly.
__sXe__
 
Příspěvky: 18
Registrován: čtv 06. srp 2015 15:02:17

Re: Podzemni ukryt

Příspěvekod cendlerqm » stř 04. lis 2015 0:30:53

No pred casem jsem nasel odkaz na takzvane vodni mikroelektrarny znacky Orkuver nektere s vykonem az 1000 watu.Kdyz pridam baterie tak 1000Ah bylo by energie celkem dost.Muselo by se to samozrejme trochu zamaskovat .
cendlerqm
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 7
Registrován: pát 03. čer 2011 1:17:20

Re: Podzemni ukryt

Příspěvekod Artifex » stř 11. lis 2015 22:28:27

Co se týče uchování energie, možná bych spíše, nežli baterie popřemýšlel o variantě ultrakapacitorů (kondenzátorů). Dovedou skladovat poměrně velké množství energie v poměru k velikosti a váze a energii dovedou skladovat v rámci dnů až týdnů (takže při denodenním kontinuálním dobíjení naprosto žádný problém). Co mají ale za hlavní výhodu je možnost ohromné proudové zátěže, samotnou 1kW elektrárnou není možné živit takové věci jako ledničku, které prostě při rozběhu ten kilowattík nestačí, natož pak nějaké elektrické nářadí a tak. Právě takovéto užití by pokryl dodej z kondenzátorů. Samotné totiž dovedou vyplivnout proud desítky až stovky ampér, což poslouží bezproblémově i na použití hodně výkonných zařízení. Je jasné, že zařízení musí být buď dimenzována na nízkonapěťové stejnosměrné užití (spousta nářadí se dá sehnat ve variantě pro napájení autozásuvkou na 12V), to samé platí pro osvětlení, které taktéž může být přímo napájeno 12V=, jinak v případě nutnosti transformace na 230V~ je nutné pochopitelně pro tak velké proudové zatížení uzpůsobit i měnič napětí.

Ukázka startování auta šesti maličkými superkondíky o "mizerné" kapacitě 350F (dají se sehnat superkondíky až 6000F): https://www.youtube.com/watch?v=z3x_kYq3mHM
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Podzemni ukryt

Příspěvekod jojinek » sob 14. lis 2015 21:53:46

Zdravim vospolok.
Sice som tu novy, ale co tak kupit hotovy kryt a na nom postavit domecek?
Na Slovensku napriklad stat predava zenijne pechotne ukryty.
Clovek to ma legal s papiermi, nepotrebuje nic vybavovat. Max. kupit nad ukrytom 2-3000m2 pozemku.
Ma to zamaskovane v terene, zaizolovane, odvodnene, tlakove dvere , trikrat protiplynove dvere, nudzovy vylez, vetracky, atd...
Cena je nizsia za celok, nez co by stali jedny protitlakove dvere.
http://www.fortifikace.net/povalecne_ze ... kryty.html
Nedostatok poznania je prapríčinou utrpenia. Nedovoľuje chápať príčiny a dôsledky javov.
jojinek
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 5
Registrován: sob 14. lis 2015 16:06:08

Re: Podzemni ukryt

Příspěvekod Artifex » sob 14. lis 2015 22:32:18

To by bylo zajímavé, kdyby byl někde soupis z ČR co je k prodeji.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Podzemni ukryt

Příspěvekod Hormic » stř 28. zář 2016 20:14:34

Zdravím pánové, již delší dobu zvažuji postavit podzemní úkryt. Vzhledem k tomu že mám chatu na dostupném místě v lese (cca 40 minut pěší chůze z domova případně 15 minut autem) rozhodl jsem se vybudovat úkryt tam . Vzhledem k tomu že chata je ve svahu a na břidlicovém podloží tak úkryt budu muset nejspíš kopat ručně. Provizorní pažení při hloubení mám vymyšleno ale jak potom zafixovat břidlici na trvalo ? vzhledem k tomu že břidlici budu při výkopu částečně odtěžovat tak mně napadlo že bych ji zpětně využil a to tak že bych z ní vyskládal stěny a zafixoval ji betonem . Celkový rozměr úkrytu bude maximálně 4 x 3 x 2,5m dvě místnosti + šachta 0,8 x 0,8 x 5m jako vstup . Myslíte že to je dobrý nápad?
Hormic
 
Příspěvky: 1
Registrován: sob 04. dub 2015 21:15:59

Předchozí
Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Možnosti

Zpět na Obydlí, chýše a skrýše