Co jíst a co nejíst? Jak nalézt vodu a připravit jídlo? Jak chytit a stáhnout zvěř? Pojďme to rozebrat do detailů.

Bez černý

Příspěvekod Gloch » pon 27. srp 2012 21:47:53

Zrovna zraje černý bez a jeho všude hodně - co z něj dokážete vyrobit? Pochlubte se návody a fotodokumentací z výroby šťáv, povidel a marmelád. Ať tu jen tak akademicky nediskutujeme, ale ať se i pocvičíme. Až to vypukne tak to pak může být pozdě něco zkoušet. S chutí do toho - už se jistě všichni těší na sdílení zkušeností.
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Bez černý

Příspěvekod Misazap » čtv 28. úno 2013 11:52:13

Bez černý je mooc dobrá rostlinka, v minulosti byl i dost uctívaný, bylo třeba neštěstí bez pokácet a podobně, lidové říkadlo říká "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni." Mno a co z něj. Nejprve květy .. z těch se dá vyrábět kosmatice (osmažené v těstíčku), šťáva, víno, sirup a med. Pak jsou plody a z těch se dá dělat marmeláda, sirup. Já zatím zkoušela jen šťávu, sirup a med z květů, návody najdete všude na netu. Jen bych chtěla varovat před jednou věcí, plody bezu jsou jedovaté, sice trochu, ale varem (tedy tepelnou úpravou) se jed ztratí, takže pozor, nedělat si z plodů bezu třeba šťávu odšťavňovačem (leda pak převařit). Holt nic pro vitariány ;-).
Misazap
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 24. úno 2013 23:23:59

Re: Bez černý

Příspěvekod srandista » stř 10. črc 2013 11:31:15

no, mama kedysi robila z kvetov sirup, raz sme skúšali sirup z plodov. Viac sa mi pozdával sirup z plodov. Bohužiaľ nie je teraz toľko času, aby som chodil na kvety, či plody. teraz nanajvýš ak náhodou narazíme na kvitnúcu bazu, tak vezmeme kvety na sušenie - čaj
srandista
 
Příspěvky: 2
Registrován: stř 10. črc 2013 11:26:06

Re: Bez černý

Příspěvekod Misazap » pon 02. zář 2013 14:48:56

Bez pomalu dozrává, záleží na stanovišti, budete letos někdo něco zkoušet? Chtěla bych se pustit do marmelády. Tak uvidíme ;-)
Misazap
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 24. úno 2013 23:23:59

Re: Bez černý

Příspěvekod qaism123 » čtv 09. říj 2014 6:46:37

Přesně jak píšeš, usušit, obrat, nechat zrna v celku, ty skladovat a namlít si vždycky jen do zásoby na blízkou dobu. Uschlvat v jakémkoli suchém prostředí, jak je to vcelku tak na to jdou v podstatě jen hlodavci, hmyz a mikroorganismy snad nehrozí.
qaism123
 
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 09. říj 2014 6:41:25

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Možnosti

Zpět na Potrava a voda

cron