Jste v tísni? Jde do tuhého? Potřebujete rady pro přežití? Popište své trápení zde! Jinak tu budeme kreslit černé scénáře, vymýšlet problémy a způsoby řešení a vůbec všelijak chytračit.

co nejlehci batoh

Příspěvekod spynfo » pon 04. čer 2012 10:31:47

Dobry den, velmi mne zajima vas nazor, co vsechno do batohu a co uz ne. Rozdelil bych to na leto (aktualni), prechodne obdobi (jaro, podzim) a zimu. Takze to leto nastupujici. Diky moc. Doplnte, nebo odebetre obsah, jednou vetou proc.

1,teplo
(= zachovat sucho = prevleceni (hodil by se vodacky vodotesny pytel), plastenka, poncho, stan a pod.). TermoFolie do kapsy. Vychazim z toho, ze kdyz ztratim teplo, do 3 hodin (do 5 minut po padu do ledove vody bez prevleceni) muzu byt mrtvy, nebo nemocny - chripka, angina a pod. Gumene sandaly - rad chodim potokama (v lete samozrejme).

2,voda
= ploskacky do kapes od ustni vody 0,5 L = napoj s citronem, + nejakou PET lahev do batohu, prip. Savo, nebo tabletky na desinfekci, proste pitny rezim. Mam Sanusil DDW. Ale pocitam, ze natankuju v kazde hospode bez problemu za nabidnutych 5 Kč.

3,leky (ktere uzivam) a hygiena
= jadrove mydlo i na vlasy, i na prani, Betadine, nebo jinou desinfekci, sodu bicarbonu, nebo Barbus v tube - staci tretinku tuby. Tekuty detsky pudr na chodidla a do rozkroku. Proti klistatum bily vinny ocet a rozmarin natrit na kuzi a boty. GrassSlasher uz je asi extrem, ale kdyz dopredu vite, ze pujdete pres ostruziny...? Tak je lepsi, nez maceta, seka totiz u zeme. (vysmejte me, vyskrtnete)

4,extreme survival
= po padu z vysky se ihned hodi treba skrtidlo v naprsni kapse, nebo kus dratu, kvuli krvaceni (opravte me, doplnte...), tez bryle s vymennymi skly - do lesa se hodi treba zluta skla, v pritmi narazit okem do vetvicky je super, a mobil v igelitu (vysmejte me, vyskrtnete)

5,kosmetika = repelent, Panthenol, oliveOil... a 50tku opalovaci mleko (na cely den)?
+proti upalu tropicky klobouk a hodi se i moskytiera na tvar obcas.

6,nuz Mora? +jeden na jidlo +jeden s co nejvic funkcema, jak je kdo zvykly. Jidlo jen bez vareni = kasi do vody, tunak, NapoliTanky :-) a samozrejme proteiny smichatelne s vodou. Tim padem nepotrebuji ohen (nechci). A nebo, kdyz nekdo chce, tak esus a drivkac (uplne staci, bavime se o lete a lesnich pozarech).

7,lano (hamaka) + lanko reflexni barvy (na hazeci nuz staci 10 m a muskarsky navijak), na upevneni pristresku proti desti. Uz jsem vyhanel divocaky ze stanu, takze v kruhu cca 5 m kolem stanu, s vyjimkou "ustupove cesty", je dobre rozlit moč. (flaska od Nestea ma vetsi otvor :-) .

To vsechno bohuzel vazi asi 15 kg, takz potrebuji vybavu (na leto) zminimalizovat. Poradite?
spynfo
 
Příspěvky: 15
Registrován: pon 04. čer 2012 8:45:20

Re: co nejlehci batoh

Příspěvekod Vladius » pon 04. čer 2012 10:34:12

To asi patří spíše na Bushcraft.cz - http://bushcraft.cz/
Přežití a pobyt v přírodě se tam rozebírá velice dopodrobna.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: co nejlehci batoh

Příspěvekod spynfo » úte 05. čer 2012 11:14:16

ok, je to tam. Tak jestli chcete, tak to tady smazte. Diky moc.
spynfo
 
Příspěvky: 15
Registrován: pon 04. čer 2012 8:45:20

Re: co nejlehci batoh

Příspěvekod spynfo » čtv 16. srp 2012 16:30:34

spynfo
 
Příspěvky: 15
Registrován: pon 04. čer 2012 8:45:20

Re: co nejlehci batoh

Příspěvekod morton » sob 18. srp 2012 15:22:44

Čau, příspěvek na bushcraftu je pěknej, ale nechci se tam registrovat, tak doufám, že postapoáci prominou, že ti odpovím tady. Jinak nějak podobně sbaleno, bych asi měl, v případě nějaký organizovaný evakuace, když by nehrozilo, že se to může nějak výrazně podělat... :-)

Jestli to chceš jenom na stopování, tak tě váha batohu zase tak moc trápit nemusí, protože většinu času se povezeš a neponeseš ho. Klidně můžeš zabalit víc věcí, než míň.
Na spaní Ti bude stačit karimatka a lehký spacák, jestli budeš na jihu, tak tam není moc zima ani nepadá ráno rosa. Asi nejlepší je tlustá pěnová karimatka, protože někdy nenajdeš dobrý místo na spaní a tahle má nejlepší mechanickou odolnost. Neber si samonafukovací, kvůli těm trnitým keřům a ostrým kamenům, co jsou tam skoro všude. Riziko, že zmokneš, je malý, kdyžtak se můžeš zkusit někde schovat, takže stan bych bral, jenom pokud budou jedovatí hadi a škorpioni, jinak je asi zbytečnej. Docela užitečná je deka. Přístřešek je povětšinou zbytečné stavět, akorát tě to demaskuje a kvůli bezpečnosti chceš, aby tě nikdo nehledal, když spíš.
Jestli nemáš v plánu moc chodit, bude ti stačit jedna 2l petka, jenom jí nesmíš zapomínat doplňovat při každý příležitosti (benzínky, hospody). Psal, jsi, že chceš stopovat, tak, těch příležitostí bude dost, zvláště na benzínkách. když, zjistíš, že ti to nestačí, můžeš klidně dokoupit ještě jednu a pak jí zahodit. Ve třicetistupňovým horku, po pár dnech venku a s batohem na zádech, spotřebuješ litr vody na jeden kilometr chůze jako nic, tak to nepodceň. Jinak v krajině není těžké nalézt místní studánky a prameny, většinou jsou upravený a voda z nich byla v pohodě pitná.
Jídlo jsi zvolil v pohodě. Z místních zdrojů můžeš jíst fíky, je jich skoro všude hodně, jinak u cesty si někde natrháš ostružiny. Výbornou zkušenost jsem měl s celodenním MRE, když se k němu dokoupil chleba, vydrželo několik dní. Jinak si nechávej minimálně jedno jídlo jako nouzovou dávku potravin.
Drogerii rozhodně nepodceňuj, i náhradní oblečení, abys nesmrděl a vypadal pořád jako turista a ne jako vágus. Dobrý je vzít si klasický pevný mýdlo, protože se s ním dá v nouzi i prát oblečení. Jinak propocený oblečení nechávej sušit na sluníčku, aby ti tolik nezasmrádlo. Problém jsou nohy, tak si vem nějakej pedo-sprej nebo pudr. Obuv spíš sandále nebo něco otevřenýho a často umývat. Kromě toho, že nemusiš rešit smradlavý ponožky, mají i tu výhodu, že když se ti udělá puchýř, většinou tě do něj netlačí.
První pomoc, spíš si přibal jenom několik náplastí a materiál na drobná poranění, prášky proti sračce a bolesti, šumák vápník + hořčík (až ti bude špatně ze sluníčka), krém na opalování a po opalování (nouzovka, když se vykoupeš v moři a nemáš se kde osprchovat), alkohol.
Nástroje, asi dle vlastního uvážení, co používáš, mě stačila mapa, nůž, lžíce, zapalovač, hrneček, baterka, fix + papíry A4, ručník, hajzlák.

Jinak na netu je toho o stopování docela hodně, tak zkus chvilku hledat.
morton
 
Příspěvky: 12
Registrován: ned 01. dub 2012 18:45:43
Bydliště: Plzeň

Re: co nejlehci batoh

Příspěvekod Scarlett » ned 12. říj 2014 18:46:17

At1: nejlepší obrana je útěk.
At2: když nemůžeš utéct, střílej.
At3: když protivník bude mít pistoli nejlepší bude když ty budeš sedět v tanku.
shrnutí: konfliktu je v 90-ti případech ze 100 možnost se vyhnout, když už se nevyhneš buť větší svině než ten druhej.
Kousej, škrábej, píchej do očí, kopej do kulí, bodni nůž do zad ale přežij.
Scarlett
 
Příspěvky: 1
Registrován: ned 12. říj 2014 17:46:22

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Možnosti

Zpět na Rady pro přežití