Co jíst a co nejíst? Jak nalézt vodu a připravit jídlo? Jak chytit a stáhnout zvěř? Pojďme to rozebrat do detailů.

Domací chleba

Příspěvekod Akenai » pát 05. dub 2013 18:23:20

jelikož je to teď dost IN si péct doma chleba, tak ho tento týden doma zkoušíme. Nemyslím tím hodit suroviny do pekárny a čekat co z toto vyleze, ale regulerní žitný chleba s kvásku. Jinak je několik skupin na Facebooku tak stránek s návody, a je i skupina kde se sdílí kvásek. Takže, docela zajímavá věc, a další know-how pro přežití a vlastní soběstačnosti. Co vy na to ? zkoušíte, zvládáte nebo jsem teď objevil ameriku a jsem out :) ?
Akenai
 
Příspěvky: 71
Registrován: stř 14. lis 2012 23:37:46

Re: Domací chleba

Příspěvekod Vladius » pát 05. dub 2013 18:42:59

Tak šup šup, popisky, barevné fotky atd :) Ať se přiučíme!
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Domací chleba

Příspěvekod Zantur » pát 05. dub 2013 18:47:43

No nevím, jak je to přesně s kváskem a žitnou moukou, ale když máti pekla doma chleba z normální pšeničné mouky a z kvasnic, tak byl ve srovnání s chlebem ze supermarketu trochu tužší, ne tak moc nadýchaný, drolivý a měl docela silnou kůrku. Nicméně byl skvělý a než se snědl, tak v plátěné utěrce vydržel dlouho.. a i po týdnu jsem pořád jedl ČERSTVÝ chleba. Nebyla to žádná guma, nebo to nesmrdělo po kvasnicách, jak normální kupovaný chleba.
To bude možná tím, že do toho chleba přidala i jeden uvařený kobzol (brambor) a že pekla ten chleba na plechu s cca centimetrovou vrstvou mouky. Nahradila tím tak pomoučněné dno pekařské pece. Chleba se potom oškrábal od přebytků mouky a bylo. Ta mouka z trouby se pak dá ještě dobře zužitkovat na další věci, ale chutná už jinak.. nevím, jak to popsat, ale když si ránou koupíte chleba s hodně mouky na povrchu, oškrábete ji a ochutnáte, zjistíte, že už nechutná stejně jak obyčejná mouka. Nicméně je stále užitečná. ;-)
co už...
Zantur
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 130
Registrován: čtv 05. črc 2012 15:08:31
Bydliště: Vsetínsko

Re: Domací chleba

Příspěvekod Akenai » pát 05. dub 2013 20:30:54

už máme od známé kvásek.

Budu dělat foto a pak to nějak sepíšu. Ale co jsem čelt, tak je to několikrát kyne. Tak jsem zvědav. Každopádně, známá si to chválí (to pečení). Ale nevím teda, když to tak dlouho trvá, jestli má na to teď člověk čas, takhle si stím hrát (myslím pravidelně).
Akenai
 
Příspěvky: 71
Registrován: stř 14. lis 2012 23:37:46

Re: Domací chleba

Příspěvekod Annele » ned 07. dub 2013 9:55:48

Mne se kvasek nikdy nepodaril.
Nemusis pect pravidelne, staci se to naucit a obcas procvicit, abys to nezapomel.
Dale se da vyrabet i jogurt, kefir, kombucha...
Annele
 
Příspěvky: 142
Registrován: ned 14. říj 2012 15:24:27

Re: Domací chleba

Příspěvekod Akenai » ned 07. dub 2013 14:27:57

Chleba se podařil. Bohužel opravoval jsem výběch pro slepice, takže jsem nebyl u pečení. Na netu je hodně info takže stačí hledat, ale například : www.pecempecen.cz nebo i facebook. Kozí sýr dělá strýc, já to nezkoušel. Momentálně bych chtěl zkusit sojové mléko, a pak tofu.
Akenai
 
Příspěvky: 71
Registrován: stř 14. lis 2012 23:37:46

Re: Domací chleba

Příspěvekod Misazap » pát 19. dub 2013 11:01:14

Já jsem před 5ti roky pekla doma žitný chléb z vlastního kvásku. Ten jsem si vyrobila podle návodu na netu. Povedl se hned na poprvé, ale chce to hodně dbát na čistotu. Já ho dávala vždy do čisté sklenice, kterou jsem prolila vřelou vodou a vodu jsem dolévala vychladlou převařenou, vrch sklenice jsem překrývala potravinovou fólií. Celožitný chleba je tužší konzistence a je kyselejší, ale jinak se dařil. Pak jsem ho přestala péct, protože se u mě ukázala celiakie a tím byl konec i se žitem (právě pro problémy jsem zkoušela místo kupovaného péct ten žitný).
Udržování kvásku je práce, chce to rutinu, kdy prostě kvásek jednou za čas nakrmíme (už si nepamatuju intervaly), před pečením včas namnožíme, ... Ale je dobré to umět, protože po VP jiný způsob nebude, nejen že se bude muset péct doma, ale těžko seženete i ten kvásek, navíc to bude ztížené tím, že nebude žádná lednice a podobně ..
údajně lze udělat i kvásek z pohanky, což je pro mě zajímavé, nicméně vhledem k ceně pohanky se mi to zkoušet nechce a co mám vlastní, tak to je spíš jen na udržování osiva ..
Misazap
 
Příspěvky: 44
Registrován: ned 24. úno 2013 23:23:59

Re: Domací chleba

Příspěvekod Aliraza852 » pát 17. říj 2014 13:42:05

Na skautu se často osvědčí Setonův hrnec : je to vaření v podstatě bez kouře ( oheň je nutný pouze na začátku ) a je to dobré a chutné :
Takže : Vykopeme jámu asi 60 cm hlubokou a 40-50 cm širokou. Těsně vedle jámy uděláme ohniště a topíme tak abychom získaly co nejvíce popela. Do žhavého popela vložíme kameny, přehrneme je popelem a udržujeme oheň dál, dokud nebudou kameny rozžhavené. Mezi tím si připravíme potraviny, které chceme uvařit a upéci. Brambory umyjeme, maso ( nejlépe vepřové ) nasolíme, okořeníme proložíme plátky slaniny a důkladně zabalíme do kopřiv.
Připravíme si asi metrový kůl a nádobu s vodou. Dřevěný kůl opřeme o stěnu jámy, na dno opatrně naházíme rozžhavené kameny a převrstvíme je trochou popela. Naházíme brambory. Pak položíme maso zabalené v kopřivách a vše přehrneme teplým popelem. Nahrneme hlínu a trochu jí udusáme. Vytáhneme dřevěný kolík ze stěny a do díry nalijeme vodu a rychle utěsníme drny a hlínou. Toto dílo necháme asi hodinu v klidu
Aliraza852
 
Příspěvky: 1
Registrován: pát 17. říj 2014 13:36:00

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Možnosti

Zpět na Potrava a voda