Vše, co dělá randál a zabíjí živé tvorečky. Palné zbraně, kuše, luky, bolaso, tomahavky a jiné hračky.

Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod zealot » čtv 24. říj 2013 20:40:46

Ahoj vsem,

narazil jsem uplne nahodou na Vase stranky a forum a po precteni clanku a diskuze jsem se rozhodl napsat dotaz na zkusenejsi z Vas.

Jaka by byla idealni skladba zbrani pro VP tak, aby clovek mohl prezit do "duchodu"?

Osobne se prikladnim k nasledujicimu slozeni.

Brokovnice
- univerzalni zbran pro lov i boj na kratkou vzdalenost, levna munice a tudiz moznost vytvorit si zasobu. U brokovnice je mnohem snadnejsi prebijeni, jednodusi liti broku, moznost pouzit sekane olovo atd. Navic si myslim, ze v pripade VP a dlouhodobeho nedostatku munice a strelne bavlny by se dalo prebijet i pomoci klasickeho strelnecho prachu. Osobne beru brokovnici jako jednu z nejdulezitejsich zbrani pro VP. Pravdepodobne bych volil klasickou kozlici, protoze s tou se dokaze naucit kazdy za chvilku. (rozborka, cisteni, strelba). Dobrou volbou by asi byl i kulobrok.

Kulovnice
- preferoval bych cokoliv na naboj 7,62x39. V nasich podminkach bude tento naboj i po VP dlouhou dobu k dostani. Zbrane jsou kvalitni a pomerne levne. Byt jsem milovnikem starych kulovnic (mosin, mauser, mannlicher) tak pro VP bych je prilis nedoporucoval. Snad pro toho kdo ma dost penez na zasobeni se munici. Pochybuji, ze par mesicu po katastrofe bude vsude dostatek naboju a prebijeni bude problematicke. Novejsi lovecke zbrane na "modernejsi naboje" jsou asi lepsi volbou, ale porad bych preferoval komunisticke samonabijeci vojenske kvery. SKS, Kalach nebo nase 58cka.

Kratka zbran
- vzhledem k munici asi cokoliv v razi 9mm luger. Mozna by byla vhodna volba i 7,65, protoze je dnes dobre k dostani scarabeus (vz 61) a nektere cezety. Nicmene 9mm luger asi bude lepsi volbou. Nehlede na to, ze 9mm je casto raze i pro ruzne karabinky a samopaly na ktere by se dalo v postapo svete narazit.

Luk, kus
- problem s munici muze nastat i v pripade velkych zasob. Naopak u luku sipy nedojdou tak rychle pokud vubec. Osobne bych nedoporucoval kladkove luky ci kuse, protoze v pripade nejakeho problemu neni kazdy schopen opravy ci vymeny. Myslim, ze dobrou volbou bude klasicky reflexni luk, par tetiv do zasoby, dostatek sipu s moznosti zamenovat hroty na trenink a lov/boj. Ja osobne jsem dokoupil i zakladni sadu na omotavky tetiv, letky, hromadu nahradnich hrotu a konciku na sipy. S tim se da vydrzet hodne dlouho. Problem u luku je ale nutnost casteho treninku. Proto pro me osobne luk vyhrava, ale pro nekoho kdo ho nedrzel v ruce bude lepsi kus se stejnou vybavou nahradnich dilu jako pro luk.

Noze
- hlavne nejake mit :) Taky jsem obhajcem bajonetu, protoze i zbran bez munice s bajonetem je ucina. Navic z bajonetu lze improvizovane udelat pomerne dobre kopi.

Ostatni
- zkousel jsem se ucit s odstredivym prakem. Netrefil sem vrata od garaze ani po tisicich pokusech, takze ja tuto zbran odmitam :D ale kdo se ji nauci ovladat bude pravdepodobne mit nekonecnou zasobu munice a urcitou vyhodu. Zatimco palna zbran i luk potrebuji udrzbu tak prak je mozne vyrobit za par minut a kdyz doslouzi tak se vyrobi novy.



Brokovnici bych za nic na VP svete nevymenil. Tot muj nazor.

Co myslite?
zealot
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 24. říj 2013 20:00:33

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod bachor » sob 26. říj 2013 1:23:53

můj názor na obranu rodiny:

- předovky krátká 2x a 1x dlouhá + zásoba čištění, hodně "prskavek" a prachu, vše uloženo tak aby to nenavlhalo.
- velkou kuš místo luku
- vzduchovky dlouhá i krátká na naučení se střílet (nejvíc vás naučí Slavia 634 a k tomu nějaká zlamovací pistole za tisícovku)
- výkonná 5,5mm pružinová vzduchovka s možností úprav na 30J nebo větrovka (50J+) a pumpa na lov i obranu, v době míru s legálním nastavením pod 16J
- nespoléhejte na mířidla a pořiďte dobré puškohledy a kolimátory, za 10 let už v šeru nerozlišíte detaily, natož mířidla
- náhradní pružiny a těsnění + nářadí a údržba
- tlumiče na vzduchovky!
- zásoba diabolek 4,5mm i 5,5mm aspoň 10.000 ks JSB - vše Heavy a pár kg broků na učení úplné začátečníky a do předovek
- zásoba olova a kleště na lití ogiválu (pro tento účel je lepší než koule)
- zapalovače, náplně do nich + hořčíkové rozdělávače ohně, kanystr E85 + skleněné lahve (sirup, pivo) + vysloužilé plínky
- držáky baterek a baterky + červený a zelený filtr (případně i modrý) - stačí jedny
- noční vidění
- boxer pro každého a teleskop
- pro každého nože, 2 mačety
- dlouhé neizolované i izolované dráty, měnič 12/220V a baterka (stačí i 12V/2Ah)
- ostnatý drát
- alarm - stačí i obyčejný "door chime" s PIR senzorem (několik, ne jeden)
- staré provozuschopné auto (trabant, wartburg, š120), jednu sadu pneumatik vyplnit vysoceexpanzní polyuretanovou pěnou
- střílet se učte nejenom do terče, ale zkuste trefit list papíru i z nepohodlné pozice nebo když se budete jakkoli pohybovat

Proč ne moderní zbraň? Těch totiž bude všude plno - prázdných. Munice je těžká a rozměrná. Ze vzduchovky/větrovky není výstřel v noci vidět a s dobrým tlumičem (malorážkový, třeba kopie SAKO) ani těch 50J+ slyšet. Velká zásoba munice se taky pěkně vleze do kapsy, větrovky mívají i malý zásobník. Bacha aby nebylo ze předu vidět osvětlení kolimátoru a puškohledu.
bachor
 
Příspěvky: 8
Registrován: sob 26. říj 2013 0:34:05

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod honda » ned 19. led 2014 23:33:03

Zdravim,

Chcel by som vyjadrit svoj nazor k tejto teme kedze osobne mam vela skusenosti s roznymi druhmi zbrani.

Pistol
pouzivana na obranu, ma byt lahka,mala ,presna,velka kapacita zasobnika=velka palebna sila, urcite nie mensia raz ako 9 mm ,do 9 mm je dostupna halda streliva od roznych vyrobcov aj za dobre ceny.Sam som volil maly kompakt od slovenskej firmy ,kratsiu verziu K 100.

Revolver
je tazsi ale spolahlivesi a presnejsi aj na vetsiu vzdialenost do 50 m v pohode, podla dlzky hlavne doplnok k pistoli,nie v mensej razi ako 38 special,lepsie 357 magnum + strely poloplast a celoplast,

Malokalibrovka 22LR
je jedno ci pistol ,revolver,flobertka su to jednoduche presne spolahlive zbrane a lacna municia zato slabsi ucinok v ciely.

Brokovnica
jednoznacne,uz sa tu o nej pisalo.

Luk
tu musim oponovat volil by som jednoznacne kladkovy ,nikdy obycajny luk nedosiahne taku silu ako kladkovy hlavne pri tak malych rozmeroch,Dobry kladkovy luk je draha zalezitost a nie pre kazdeho strelca,moj byvaly 55 librovy nenatiahla polovica kamosov,vyzaduje trening.

Kusa
kladkovu kusu natiahne aj netrenovany clovek,je viac presna ale zase draha.

Vrhacie noze
vyborna zalezitost,aj ako zabava.

Urcite by sa hodila aj gulovnica,ale to by clovek musel mat vsetky kategorie zo zbrojaku,jednotna strela je aj na brokovnicu a ta teda ma ucinok.
Ako doplnok by som volil rybarske nacinie neaku siet na ryby,to sa vzdy hodi riek a nadrzi je u nas plno a ryby su zdrave...
honda
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned 19. led 2014 23:04:07

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod Vladius » pon 20. led 2014 10:16:56

Pro kterou hru to, prosím, platí?
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Vladius
Uživatelský avatar
Administrátor
 
Příspěvky: 884
Registrován: stř 02. zář 2009 12:18:12

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod honda » pon 20. led 2014 17:14:00

Zdravim,

na survival.
honda
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned 19. led 2014 23:04:07

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod Artifex » pon 20. led 2014 21:26:04

A uvědomuješ si, že píšeš totální bludy?
38spec na obranu je dávno přežitá věc, navíc na 50m? Ten náboj je ještě slabší než 9mm browning.
Malorážka je jedno jestli malorážka nebo flobertka? S flobertkou dle současného zákona ulovíš leda veverku, s flobertkou bez omezení už třeba lišku a malorážkou klidně člověka na 200m, když si na ni hodíš optiku a zasáhneš hlavu, to je setsakramentský rozdíl.
Brokovnice s jednotnou střelou vs. kulovnice: No to jsi úplně mimo, odkdy je jiná kategorie ZP na brokovnici a pušku? Trefíš vůbec brokovnicí s jednotnou střelou něco na 100m? Bez šance spolehlivého zásahu. Naopak i hloupou puškou na jednotný náboj budeš trefovat nekrytě ležící postavu bez problémů na 300m, torzo i mnohem lépe.
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod honda » pon 20. led 2014 22:32:30

Zdravim

S tou 38 mas pravdu,je slabsia, ale ja som neporovnaval gulovnicu s brokovnicou len som sa snazil o vyber s najmensim poctom zbrani,Jasne ze puska sa hodi ale kdo potrebuje strielat na 300 metrov z brokovej zbrane vystrelis jednotnu strelu aj brokovu ale z gulovnice nie.Ale to neznamena ze ju netreba mat.Aky arsenal by si navrhoval aby bolo co najmenej zbrani ? Ja by som siel do pistole 9 mm,sapik cz v 58,brokovy automat a malorazka.

Dik za odpoved.
honda
 
Příspěvky: 3
Registrován: ned 19. led 2014 23:04:07

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod Artifex » pon 20. led 2014 23:11:39

No, jelikož mám doma aktuáně cca 20ks, tak se nemusím omezovat.
Jinak teda navrhuji pro jednu rodinu (Ty navrhuješ 4 zbraně pro jednotlivce, já se dostávám na 3ks/osoba u 4-členné vnitřní rodiny-matka-otec, dvě děcka různého věku a schopností):
Minimálně 3 pistole 9 luger+
Pro každého ještě něco menšího schovatelného zákeřného
2x mosin
1x dlouhá malorážka s těžkou hlavní a optikou
3x pocivilněný samopal a je v podstatě jedno jestli sa58, sa26, AK nebo karabina typu SKS, na 150m to chlapa trefí, už jde jen o komfort a co si na to člověk zavěsí.
Hromadu krátkých a dlouhých perkusních, prach si člověk vyrobí kdykoli, střely si odlije kdykoli, jen zápalky stačí držet v zásobě.
Nějaké pružinové vzduchovky na potkany, holuby a jinou drobnou škodnou.

Brokovnice je naprosto zbytečná věc, přesně naopak, není, co by puška nezvládla a brokovnice zvládla. Brokovnici ti plně zastoupí položka pocivilněný samopal, pokud se nechytí jedna, vypálíš tam 10, výsledek bude tak jak tak spolehlivější než brokovnice, buď jedna přesná nebo 10 rychle.

Brokový automat? Naprosto nanic, nespolehlivé+máš to vyladěné na jeden druh střeliva, jinak se kouše, pokud brokovnici tak opakovací nebo vícehlavňovou, raději 2 rány na 100% než jedna a 5 minut řešení závady.

Navíc jsi nereagoval na "Urcite by sa hodila aj gulovnica,ale to by clovek musel mat vsetky kategorie zo zbrojaku" Odkdy je na pušku potřeba jiná kategorie ZP než na brokovnici?
http://PostApo.cz/ - Jednou se to stane! Připrav se, čti PostApo.cz!
Obrázek
Artifex
Uživatelský avatar
Hlavní moderátor
 
Příspěvky: 863
Registrován: stř 04. kvě 2011 11:50:25
Bydliště: Brno

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod Soja207 » úte 21. led 2014 16:03:55

V případě artifexe bych si udělal ještě pořádnou zásobu rýčů, lopat (pro každého člena rodiny 2) a vápna, jinak se mu kolem domu vytvoří val z hnijících těl padlých nájezdníků.
Soja207
 
Příspěvky: 51
Registrován: pon 01. dub 2013 14:10:08

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod Matysek » úte 21. led 2014 16:45:30

Soja207 píše:V případě artifexe bych si udělal ještě pořádnou zásobu rýčů, lopat (pro každého člena rodiny 2) a vápna, jinak se mu kolem domu vytvoří val z hnijících těl padlých nájezdníků.


bane, to chce jabloňovej (nebo jinej) sad a velkej mlýnek, padlý namlít a užít jako hnojivo...nebo ještě jako krmění pro prasátka :-D

..samozřejmě myšleno jako žert
Matysek
 
Příspěvky: 86
Registrován: ned 19. čer 2011 16:54:18

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod jack-3d » úte 21. led 2014 22:34:43

Pokud bude VP náhle (tedy nestihnou nám to zakázat), pak platí čím víc tím líp, ne? Možná bych řekl, že snad nejde ani o počet zbraní, jako spíš kolik je do nich bonbónů.
jack-3d
 
Příspěvky: 53
Registrován: sob 14. led 2012 18:40:34
Bydliště: Brno

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod martel » sob 25. led 2014 19:42:26

Matysek píše:
Soja207 píše:V případě artifexe bych si udělal ještě pořádnou zásobu rýčů, lopat (pro každého člena rodiny 2) a vápna, jinak se mu kolem domu vytvoří val z hnijících těl padlých nájezdníků.


bane, to chce jabloňovej (nebo jinej) sad a velkej mlýnek, padlý namlít a užít jako hnojivo...nebo ještě jako krmění pro prasátka :-D

..samozřejmě myšleno jako žert


Tak to spíš NaOH. Tuk zpracuješ na mejdlo, maso a zbytek skrmíš (psi, prasata, slepice)
martel
 
Příspěvky: 79
Registrován: pon 03. čer 2013 12:38:01

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod Vanhouten » úte 30. pro 2014 15:52:44

ja rozhodne myslim, ze nezbytny zaklad je pistole, dlouha spolehliva kulovnice (poloautomat) a vzduchovka nebo malorazka. bavim se ted jen o strelnych zbranich. nepocitam chladne zbrane.

Pistole je jasna - da se nosit skryte, tudiz clovek nebude provokovat. u nas raze asi 9 mm.

poloautomaticka kulovnice - u nas jednoznacne nejaka civil verze vz.58. Munice za babku - nekde jsem videl 1000 ks za 2700 kc - nevim jestli nejaka akce nebo standard cena, ale zda se mi na pomer/vykon bezkonkurencni. stejne tak civil verze vz.58 - za 6 tisic poradna palebna sila.

vzduchovka/malorazka - na pouziti tam, kde je skoda plytvat 9mm nebo 7.62mm. tzn. drobny lov, odstrel skudcu. Spise bych se klonil k te malorazce. Samosebou pokud by bylo mozno sehnat oboji, tak oboji :-)

idealne behem VP v ramci moznosti sehnat i vz.61. Precejen to je automat o velikosti o trochu vetsi pistole.
Vanhouten
 
Příspěvky: 6
Registrován: pát 05. pro 2014 13:26:50

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod jurasek » stř 31. pro 2014 15:27:23

vz. 61 seženeš jako automat pouze na vyjímku a těch tolik nebude. Není to jen o množství zbraní, ale i o dostatku munice a schopnosti umět střílet ve stresu atd.
jurasek
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon 29. pro 2014 18:50:21

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod zealot » úte 16. čer 2015 12:43:24

Ahoj,

cetl jsem si tohle forum, ktere jsem zalozil a pak zapomel.

Musim se ohradit proti odmitani brokovnice. Jak uz jsem psal v prvnim postu, dle me univerzalni zbran s nejjednoduzsi moznosti prebijeni. Za me urcite do vyzbroje patri.
zealot
 
Příspěvky: 8
Registrován: čtv 24. říj 2013 20:00:33

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod haunter » pát 03. črc 2015 1:42:06

Já bych taky určitě aspoň 58 - nemusí mít až tak extra údržbu, náboje seženeš (v těchto končinách), prostřelí i lehký obrněný vůz (BVP - pod dobrým úhlem), dobrý dostřel a na přepady budov taky není marná... brokovnice je oproti tomu strašně naprd... když si vezmeš že někoho uvidíš na 200m s 58 tak s brokovnicí můžeš zkusit tak maximálně utíkat pryč :D
haunter
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv 28. bře 2013 13:30:43
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod Racek » ned 05. črc 2015 12:27:28

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli někdo máte zkušenosti se zbraněmi Ardesa? Zalíbil se mi model Hawken woodsman a zvažuju koupi, ale nevím, jakou ráži, jestli .45 nebo .50, nevím, jak je to u Ardes s kvalitou, přesností atd. Na jakou maximální vzdálenost bych s tou ardesou dokázal trefit lidskou postavu? ZP nemám a ani si ho zatím pořizovat nechci a se střelnými zbraněmi nemám zkušenosti, budu rád za jakoukoliv radu :)
Abych nebyl OT: perkusku si chci koupit, protože se nemusí nikde registrovat a -jak už tady bylo mnohokrát řečeno- zbraně na ZP by vláda mohla začít zabavovat, kdyby jí teklo do bot :)
Racek
 
Příspěvky: 23
Registrován: stř 18. úno 2015 20:06:34

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod haunter » pon 13. črc 2015 21:06:44

Jo, taky jsem uvažoval nad perkuskou, ale nemůže se to srovnávat s "normálními" zbraněmi ;-) A ohledně zabavování... Ptal jsem se na to kamaráda a kdyby na to došlo, tak by se mu zbraně čistě náhodou někam "zratily" nebo by byly "ukradeny" :) To zabavování je pěkná blbost a chtěl bych vidět PČR jak by objížděli každého se zbrojákem a prosili ho o zbraň... hlavně by přežili tak max 4 návštěvy :D
haunter
 
Příspěvky: 51
Registrován: čtv 28. bře 2013 13:30:43
Bydliště: Valašské Meziříčí

Re: Arzenal zbrani pro VP

Příspěvekod štek » pon 23. lis 2015 1:51:07

Ke zbraním: Pistoli na munici Luger 9mm, dva náhradní zásobníky + 100 nábojů. Poloautomat 7,62x39 (sks simonov, vz 58...) dva náhradní zásobníky + 200 nábojů. Nejraději bych přidal ještě kuši nebo vzduchovku ale uvědomte si že to potáhnete s minimálně 15 kilovým batohem.
Tohle k našemi batohu pro 3 až x denní cestu. Pokud budujeme osadu nebo dobře zabezpečenou skrýš samozřejmě počet zbraní a hlavně munice mnohonásobně zvýšíme.
Kdo nemá zbroják tak KVALITNÍ vzduchovku nebo lépe kuši+náhradní tětivu a zásobu šípů. Luk je sice mnohem lehčí a skladnější ale jako příležitostný střelec se netrefím ani na poloviční vzdálenost jako při střelbě z kuše.
štek
 
Příspěvky: 24
Registrován: ned 22. lis 2015 22:42:51

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků

Možnosti

Zpět na Zbraně a pastí