Rostliny olej

Příspěvekod sahaw » pát 02. bře 2012 21:58:13

Vim jak ziskat rostliny olej z planych rostlin(jen vim.zatim jsem to nezkousel).Vim,ze se da pouzit na sviceni.
Co nevim jestli se da pouzit na vytopeni nejake male mistnosti(pochopitelne jen z nutnosti)?
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Rostliny olej

Příspěvekod matlafous » pát 02. bře 2012 22:14:57

Odbočím od otázky a zeptám se ... jak se dá dostat olej z planých rostlin? Jestli to tu už někde je, stačí odkaz ;) , díky.
Klackama a kamením.
matlafous
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 102
Registrován: čtv 01. bře 2012 16:14:03

Re: Rostliny olej

Příspěvekod sahaw » pát 02. bře 2012 22:25:13

Citace:"Zdroje tuků

Pro výživu měly kdysi velký význam lískové ořechy, které v celé střední Evropě rostly jako souvislé porosty. Ve středověku jich bylo tolik, že poddaní museli plody odvádět panstvu, které však nesloužily jako pochoutka, ale protože obsahují více než 60 % tuku, se z nich lisoval stolní olej.

Dalším důležitým plodem byly bukvice. Krmil se jimi i dobytek a lesní zvěr, ale pro člověka měly význam jako zdroj kvalitního oleje. Loupané plody buku obsahují 48 % tuku. Staré prameny uvádějí, že pokud byl bukvicový olej lisován za studena, z čerstvých a loupaných bukvic, byl lahodný a voňavý, průzračný a přirovnávali jej k olivovému oleji. Stará technika lisování byla naplno využita i během 1.světové války, kdy bylo zakázáno bukvicemi krmit dobytek. Domácí výroba oleje se zachovala až do 20.století v oblasti moravsko-slovenských hranic. Zde se používal ke smažení, jako omasta na brambory, potíral se jím opečený chléb a využíval se také jako lék. Sladké vyloupané oříšky z bukvic se jedly též jako pochoutka a prodávaly se běžně na trzích v Polsku a v Praze - kde je o tom doklad ještě z roku 1903.

K cenným zdrojům tuku kdysi patřil také černý bez. V chudších českých domácnostech, kde se nechovali krávy, používali bez k přípravě másla. Zralé rozmačkané černé bobule se daly pomalu vařit. Během varu z nich vystupovaly olejnaté látky, které se postupně odebíraly. Když tato mastnota vychladla a ztuhla, měla barvu i tvárnost, která se podobá máslu. Bezinkové máslo se používalo jako omasta na jídlo i jako léčivé „mazání“ při zápalu plic. "


http://slovanstvo.wz.cz/prispevky/rostlinnastrava.htm
Esu tinginys.
sahaw
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 816
Registrován: ned 04. pro 2011 19:33:00
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Rostliny olej

Příspěvekod matlafous » pát 02. bře 2012 22:31:43

Hodně dobře Ty ... Díky převelice :) .
Klackama a kamením.
matlafous
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 102
Registrován: čtv 01. bře 2012 16:14:03

Re: Rostliny olej

Příspěvekod Gloch » pát 02. bře 2012 23:01:56

sahaw píše:Citace:"Zdroje tuků


K cenným zdrojům tuku kdysi patřil také černý bez. V chudších českých domácnostech, kde se nechovali krávy, používali bez k přípravě másla. Zralé rozmačkané černé bobule se daly pomalu vařit. Během varu z nich vystupovaly olejnaté látky, které se postupně odebíraly. Když tato mastnota vychladla a ztuhla, měla barvu i tvárnost, která se podobá máslu. Bezinkové máslo se používalo jako omasta na jídlo i jako léčivé „mazání“ při zápalu plic. "


http://slovanstvo.wz.cz/prispevky/rostlinnastrava.htm

Ulehlová - Tilšová píše, že se jednalo o bez červený Sambucus racemosa. Tady je to taky - http://www.floracr.unas.cz/floraCR/bezhroz.htm
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Možnosti

Zpět na Zdroje energie

cron