Na něco jsme zapomněli? Pro váš problém neexistuje kategorie? Směle ho hoďte sem!

Speleologie - zajímavá příprava v jeskyních

Příspěvekod Lomien » pon 15. srp 2011 17:10:00

V ČR je obrovské množství speleoskupin. Většina z nich má pod palcem nějaké veřejně nepřístupné jeskyně. Mají od nich klíče, kopou tam, navštěvují jeskyně ostatních skupin.... Rozhodně se jedná o zajímavou fyzicky náročnou činnost. Doporučuji minimálně občas vyzkoušet. Většina skupin má i svoji základnu - více či méně luxusní chajdu v lese.
Lomien
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 14. srp 2011 16:58:05
Bydliště: BRNO

Re: Speleologie - zajímavá příprava v jeskyních

Příspěvekod Reiser » stř 17. srp 2011 20:48:14

Máš na někoho kontakt? Jaké vybavení a zkušenosti jsou potřeba? Jsem taky z Brna takže tu z okolí jsem prolezl kam s vlézt dalo ale nikdy nešlo o nic extrémního..
Reiser
 
Příspěvky: 114
Registrován: sob 29. led 2011 18:02:18

Re: Speleologie - zajímavá příprava v jeskyních

Příspěvekod Lomien » čtv 18. srp 2011 9:13:07

No kámoš je v jedné speleo-skupině. Tuším 6.12 Maj vlastní chajdu a přístup do několika jeskyní, které jsi určitě ještě neviděl. Vybavení je možno i zapůjčit (tzn. přilba a overal). Dobré je mít vlastní čelovku - ideálně kvalitnější, vodotěsnou. Esi chceš, můžeme někdy udělat akci - nemám problém to domluvit.
Lomien
 
Příspěvky: 25
Registrován: ned 14. srp 2011 16:58:05
Bydliště: BRNO

Re: Speleologie - zajímavá příprava v jeskyních

Příspěvekod Hrobař » pon 06. led 2014 1:57:06

Jsem rád že jsem zde tohle téma našel. Speleologie je opravdu dobrá příprava na přežití. Vlastně je to survival sám o sobě protože jeskyně jsou v pravdě divočina kde neopatrný člověk může docela reálně umřít. Svým způsobem extrémní podmínky které v jeskyních panují jsou také vhodné pro ozkoušení výstroje. Musím říct že to nebyla žádná radost když se mi v bodu obratu roztrhl popruh od čelovky a já musel kilometr a půl zpátky na povrch kolikrát po slepu protože ruce jsem potřeboval volné a v některých úsecích se ke mě světlo od kolegů prostě nedostalo. Některé nedostatky prostě odhalí až ostrý test.
Další velkou výhodou jeskyňaření je že vás naučí jinak uvažovat. Když vyrazíte do lesa tak pořád podvědomě tak nějak víte že v případě nouze přijde pomoc. V jeskyních se můžete dostat do situace kdy vám prostě nikdo pomoct nemůže. Když se zaseknete v plazivce, tak co, vysekají vás? Těžko, musíte se z toho dostat sám. Zejména plazivky jsou ze začátku psychycky náročné. Přirozená reakce těla na stísněný prostor je klaustrofobická panika. člověk prostě není stavený na život pod zemí. Jenže když zpanikaříte tak se zaseknete a je to v háji. Jediná cesta je se zase uklidnit, vydechnout vzduch z plic a prostě se protáhnout dál. Jeskyně jsou úžasný svět se svými vlastními zákony. Kdyby nic jiného tak jsem se v nich naučil opravdové pokoře před silou přírody. Vědomí že ani technologie, ani fyzická zdatnost a už vůbec ne společnost vás neochrání pokud máte slabou vůli.
Takže vřele doporučuji.
Hrobař
 
Příspěvky: 31
Registrován: čtv 02. led 2014 19:36:29
Bydliště: Brno

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Možnosti

Zpět na Vše ostatní o PostApo

cron