od engys » pon 07. bře 2011 21:03:41
Tak jak jsem slíbil, tak činím a pokusím se napsat recenzi na mnou vytvořený nůž. Předem upozorňuji, že recenze není tak úplně objektivní, neboď jde o test mého nástroje mnou. Ale budu se snažit.
1-Sekání dřeva. Použil jsem borovou větev v průměru asi 8cm. K přesekání jsem zkusil i mačetu vyrobenou z katrové pily a ještě i pilku. Ona mačeta přesekla větev za 35 sekund. Nůž potřeboval 55 sekund a pilkou to trvalo 20 sekund. Vítěz je tedy jasný a to je pilka. Mačeta se zakusovala velmi hluboko, až byl někdy problém ji vytáhnout. Nůž byl nejpomalejší, ale zase díky výbrusu a hmotnosti to nebylo tak špatné. Největší slabinou však byla rukojeť. Při sekání měl nůž tendenci vyjíždět z ruky, což se i podepsalo na pomalé práci. Možná by to vyřešila šňůrka na ruku, ale to se mi nechce.
2-Štípání polínek. Díky tloušťce nože bylo štípání polínek na třísky pomocí tlouku a i pomocí hmotnosti nože bylo štípání rychlé a pohodlné.
3-Výroba podpalovače. Toto mě příjemě překvapilo. Nemyslel jsem si, že to půjde tak snadno, ale ovladatelnost nože je dobrá, a podpalovač byl vyroben rychle a efektivně.
4-Kuchyňské použití. Při přípravě oběda si nůž vedl výborně, zvláště při krájení masa. Jen tloušťka nože nebyla ideální při krájení cibule, ale i s tím jsem si poradil a nebylo to až tak špatné.
Co napsat závěrem. Je až s podivem, že během testu nebylo nutno nůž brousit a i nyní je ostrý, Ano, neholí, ale je ostrý. I když jsem zastáncem dvou nožů (malý + velká mačeta nebo kukri nebo nůž větších rozměrů) tak bych si dovedl představit jeho používání jako jediného nože pro táboření, nebo i přežití. Svůj vliv by na to měl i použitý materiál, který se dá i v přírodě nabrousit celkem bez problémů. Jediný problém vidím v rukojeti, kterou u dalšího nože budu dělat jinou.
- Přílohy
-

- 001.JPG (137.41 KiB) Zobrazeno 16350 krát
-

- 002.JPG (130.54 KiB) Zobrazeno 16350 krát
-

- 003.JPG (136.31 KiB) Zobrazeno 16350 krát