Topinambury mi rostou na zahradě, jako jedny z mála užitkových rostlin. Jsou fajn, že se dají vařit i jíst syrové, na pěstování jsou celkem nenáročné. Ale nejsou trvalkou, původní rostlina hyne a nové rostliny rostou z jejich hlíz. Navíc je vhodné provádět jistou selekci a na další pěstování ponechávat jen pěkné hlízy. Velkou výhodou této rostliny je, že snáší mráz. Tudíž odpadá nutnost skladování. Jediné co je potřeba zajistit, tak jak se k hlízám v zimě dostat (v zamrzlé půdě), navíc tak, aby si na hlízách nepochutnali hryzci.
Topinabury se vyskytují i v přírodě, tam jsou ale zplanělé a nejsou už moc vhodné pro další pěstování - hlízy jsou malé.
Jinak co se týče vaření, vaří se podobně jako brambory, cca 15 minut. Nevýhoda je, že se rychle rozvaří. Ale mě stejně víc chutnají na kaši
.
Jo a není nutné loupat, pokud se mačkají na kaši, tak části hlíz které jsou tužší se po rozmačkání z kaše vyndají.
Syrové se dají přirovnat ke kedlubně.