Tri sestry: kukurica, fazuľa a tekvica.

Příspěvekod kublaj-chan » sob 06. říj 2012 22:18:01

Zemědělství původních obyvatel Severní Ameriky mělo blízko k tomu, čemu dnes říkáme polykulturní zahradničení. Bez chemie, fosilních paliv a tažné síly zvířat dokázalo indiánům zajistit slušné výnosy základních plodin. Pro permakulturu a soběstačné zahradničení jistě zajímavá insiparace.

Základem jídelníčku severoamerických indiánů byly tři posvátné plodiny označované v mytologii Čerokýzů jako „Tři sestry“: kukuřice, fazole a tykve (dýně). Kombinací těchto plodin si indiáni zajistili základní zdroj kalorií včetně nezbytných minerálů a vitamínů prakticky na celý rok. Kukuřice je ideálním základem lidské stravy. Chybí ji ovšem dvě nezbytné aminokyseliny – lysin a tryptofan, a dále vitamin B2 a niacin. Tyto látky se nacházejí ve fazolích. Tykve jsou zase výtečným zdrojem vitaminu A a z jejich semen lze získat kvalitní rostlinný tuk, který kukuřice ani fazole nemají.

Tři sestry doslova vybízejí ke společnému pěstování na jednom poli. Fazole pomocí bakterií žijících na jejich kořenech poutají do půdy vzdušný dusík, čímž „hnojí“ sebe, kukuřici i dýně. Tykve se plazí v nejspodnějším patře, stíní půdu, udržují ji vlhkou a brání v růstu plevelům. Některé zdroje uvádějí, že jistou roli v potlačování plevelů sehrává i alelopatický účinek tykví. Kukuřice vytváří oporu pro pnoucí fazole a svými kořeny vylučuje do půdy cukry, které představují ideální výživu pro dusík fixující bakterie žijící v kořenových hlízkách fazolí.

Výhodou této polykultury je nejen skutečnost, že rostliny si vzájemně prospívají a vytvářejí užitečné vztahy, ale také to, že dokáže efektivněji než většina monokultur využít zdroj světla nezbytný pro fotosyntézu. Využívá totiž hned tři různé polohy pro zachycení solární energie: přízemní (tykve, dýně), pnoucí (fazole) a vysokou (kukuřice).

Indiáni na svých pozemcích hospodařili bezorebně a bez použití tažné síly zvířat. Vystačili si s jednoduchými nástroji a s energií vlastních svalů. Jejich agrární styl lze tedy považovat spíš za zahradničení. Při takto intenzivním využívání půdy stačil průměrné rodině na pokrytí potřeb překvapivě malý pozemek o rozloze přibližně 4000 m2. Odhaduje se, že k uživení jednoho dospělého člena rodiny stačila zahrada o rozloze 500 m2.
...

http://www.potravinovezahrady.cz/polyku ... h-indianu/
http://nazahradu.sk/2012/04/28/tri-sest ... -kukurica/
http://www.reneesgarden.com/articles/3sisters.html

ps. Netreba zabúdať že indiáni chovali moriaky a ďalej lovili zver a chytali ryby.
kublaj-chan
 
Příspěvky: 79
Registrován: sob 21. črc 2012 12:58:03

Re: Tri sestry: kukurica, fazuľa a tekvica.

Příspěvekod End » ned 07. říj 2012 21:09:32

Napadá tě nějaka jedlá odrůda fazolí vhodná na zrno, která neni náchylná na choroby, dokáže zvládat středoevropské počasí a má vysokou ůrodnost. Chci si na zkoušku zasadit pár rostlin, ale nevim jakou odrůdu.
End
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 131
Registrován: pon 20. úno 2012 16:47:04

Re: Tri sestry: kukurica, fazuľa a tekvica.

Příspěvekod Gloch » ned 07. říj 2012 22:38:14

Podívej se co pěstují sousedé - fazolí je spousta odrůd - a můžeš je pěstovat spolu - nekříží se ( tedy občas ano) Nebo se podívej na Gengel - tam teď budou dělat novou nabídku.
Gloch
 
Příspěvky: 332
Registrován: čtv 29. pro 2011 22:53:23

Re: Tri sestry: kukurica, fazuľa a tekvica.

Příspěvekod kublaj-chan » ned 07. říj 2012 22:44:33

Mňa sa nepýtaj End ja som len prudký teoretik, aj keď máme doma záhradu, skús pozrieť na fóre rozpad.cz tam som zachytil že niekto má nejaké staré miestne odrody fazule(niekoľko druhov) priamo od nejakej miestnej babky, odrody hodne staré možno aj 100 rokov, tak pobádaj a skontaktuj sa :D (a ešte som sa dozvedel že týmito spôsobmi záhradníčenia dosiahnete na malých plochách väčšie výnosy ako družstevníci s traktormi, hnojivami a pesticídmi(zemiakové veže, tri sestry, kompost, bôb, ďatelina, zelené hnojenie)) :D
kublaj-chan
 
Příspěvky: 79
Registrován: sob 21. črc 2012 12:58:03

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Možnosti

Zpět na Farmaření

cron