Katastrofy, pohromy, války, světové krize, a další radosti. O všem, co se kdy skutečně stalo a jak to dopadlo.

Turecko

Příspěvekod sensus communis » ned 16. čer 2013 12:55:03

Možná by se to hodilo spíše do lokálních válek, ale napsal jsem to sem, protože i takhle to může začít.
Nemusí to být celosvětový VP, ale může to postihnout třeba jen naši republiku a bude zle..
Lidi po celým světě jsou naštvaný a mají nervy na uzdě, jsou jak časované bomby a mají všeho dost.
Poslední dobou se lidem dostává do podvědomý čím dál více zkažeností, násilností, odhalení spiknutí, média přímo agresivně podňecují a v lidech to vře.

V Turecku to začlo jen tak nevině. Lidi šli demonstrovat za zachování kousku přírody a dnes to vypadá, že z toho vznikne občanská válka.
Nenechají se nikým utlačovat, nikým mlátit, dnes už si lidé nenechají kecat do svobod a trpět bezprávý.
Erdogan slibuje, že je rozpráší a myslím, že mezi demonstranty už jsou tací co mu pletou oprátku.

Myslím, že lidé začínají postupně přicházet ke kolektivní spolupráci a to je velmi dobře.
Dlouhá léta jsme sebou nechali vláčet a lomcovat, rozhodovat za naše životy někoho jiného a myslím, že se to mění.
Lidi si chtějí udržet své životní standardy a chtějí mít své životy pod kontrolou, chtějí se sami rozhodovat, chtějí spravedlnost a chtějí důstojné životy. Není to zatím tak rozsáhlé, ale postupně se to mění.
Je to moc dobře.
Vídám to na webech o survivalu, vídám to na webech o prepperství, slýchám od lidí, že přemýšlí o pořízení zbraně, vidím lidi, že se začínají zajímat o vlastní pěstování, protože nechtějí žrát ty trhem nasycené sračky, můžete to vidět téměř všude, že v lidech stoupá napětí. Vídám v ulicích hádat se lidi s městskou policií, ať jim laskavě vysvětlí co provedli nebo ať jim daj pokoj. Vídám lidi se čím dál víc s ničím nesrat.

A pak už je jen krůček k tomu co se děje v Turecku. Lidé se spojí a začnou bojovat proti utlačování.
Turecko teď beru jako první stát kde to ,,začlo"..

Ale samozřejmě se takové rolničky dějí čím dál víc v mnoha jiných státech. Státy začínají ztrácet kontrolu a moc.
Byl bych samozřejmě rád kdyby vše prošlo hladce a svět se začal měnit v poklidu k lepśímu, aby všechny hajzli pozatýkali a došlo se celosvětově k rozumu. Nýbrž tak se asi nestane a takovéto lokální války, nepokoje a odboje budou dle mého čím dál častější..
Bude to taková malá rolnička velkého průseru až se lidi začnou bránit.

A něco takového jako v Turecku se může stát i u nás.
Češi jsou hodně vzteklý to asi víte..
Čím dál více máme problémy s politiky. Jednou vídáme ožralého Kalouska nebo nejnověji zátah ÚOOZ. Máme problém s potravinamy, s kterými teď roztrhl pytel potravinový inspektor. Máme problém s nepřizpůsobivími, kteří v tom mohou sehrát důležitý začátek..

Jednou v ČR může být taky nějaká taková demonstrace nebo pochod a může se to svrhnout jako domino. A náhle se to bude týkat nás všech. V našich ulicích, v našich městech. Nechá vás to chladnými, až v televizi něco takového uvidíte, že se děje v Praze? Nemůže se to stát? Ale může! Je to jak lavina..

U televize je problém, že každého nespokojeného demonstranta označují za extremistu, ale on je to obyčejný taťka od rodiny co toho má plný zuby. A tak se to zlehčuje. Ale když já to vím, tak to ví i tisíce jiných lidí.
Jednou může a možná dojde k strkanici, k zásahu obuškem, někdo první hodí kamenem a pak to půjde jak vlna agrese..

Ještě je čas, ale lepší to se vší pravděpodobností už asi nebude..
Do budoucna se bude více zdražovat, bude voda a ropa více cennější a nejcenější bude lidské zdraví a životy..

Proč to píšu sem je proto, že tohle může být jedním scénářem VP, který začne malými soukromými tuzemskými boji a demonstracemi, které nemusejí zůstat jen v dané zemi, ale mohou se postupně dotýkat třeba eurozóny atd. Může se do nějakých větších nepokojů začít míchat OSN a kdo ví co se může stát..

Napsal jsem to kvůli Turecku, kde si myslím, že je to dobrý předobraz budoucích dnů.. Takže příspěvek je o diskusi o Turecku. O tom co se tam děje a co se tam nakonec stane. A co z toho vyplyne.
O diskusi o tamní policii a vládě a o tom co se tam dělo a děje.
O tom, že o tom mlčela média a dalším.
Myslím, že takovéto věci stejně jako situace v Sýrii, v KLDR, Bostonský atentát ad. by měli být postapem bedlivě studovány.

Jak Vy? Sledujete podrobně situaci v Istanbulu? Co na to říkáte?
Přílohy
343851-top_foto1-47pah.jpg
343851-top_foto1-47pah.jpg (37.56 KiB) Zobrazeno 2755 krát
Až to rupne zbude jen příroda a připravení..
sensus communis
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 5
Registrován: sob 23. bře 2013 20:46:04

Re: Turecko

Příspěvekod Eireannach » ned 16. čer 2013 14:29:16

Rád bych přispěl svoji troškou do mlýna. Sice se to netýká (přímo) Turecka, ale myslím, že k politicky vyvolanému průseru to nemá vůbec daleko. Navíc, některé aspekty považuji za podobné.
Jedná se o překlad jednoho příspěvku, na který jsem narazil v diskuzi k nynější kauze „NSA využívající data přímo se svolením Google, FB, atd.“ , se kterou přišel Washington Post minulý týden, a která jistě mnohým z vás neunikla, neboť se dostala i do našich (minimálně odborných – IT) „médií“.
Příspěvek je výpověď obyvatele jednoho ze států „Arabského jara“ (konkrétní stát nebyl jmenován), který podává svědectví, jak to u nich vypadá.
Přeji příjemné čtení: (a omluvte prosím případné chyby v překladu :) )

Žiji ve státě obecně považovaným za diktatůru. Jeden ze států Arabského Jara. Zažil jsem zákaz vycházení a viděl výsledek dohledové činnosti, která je nyní zaváděná v USA. Lidé, kteří se zde k zákazu vycházení vyjadřují (myšleno debatující v diskuzi, pzn. překladatele) si neuvědomují, jaké to ve skutečnosti je. Není to jen o povinnosti zůstat uvnitř a násleků z toho plynoucích. Jde o vytvoření toho pocitu, že všichni a všechno se dívá.
Několik bodů:

1) Důvod této dohledové činnosti ze strany státu je ovládnout nepřítele státu. Né teroristy. Osoby, které sympatizují které by destabilizovaly součanou situaci. Může jít o náboženské vyznání. Nebo skuipny lidí jako Anonymous, které jsou v oblasti technologií zdatné více, než je vládě příjemné. A to činí velice jednoduchým zjistit, kdo tito lidé jsou. Také to umožňuje tyto osoby velice snado kontrolovat.
Řekněme, že jste vysokoškolský student a dostal jste se do styku s lidmi, kteří by rádi zastavili chovatelské postupy, které ubližují zvířatům. Takže se domluvíte na účasti na demonstraci proti těmto praktikám. Když tam dorazíte, zjistíte, že účastníku na akci je velmi mnoho. Tohle jste nikdy nečekali, chtěli jste si prostě vyrazit. Nicméně teď, každý kdo se této akce zůčastnil je podezřelým. Dokonce i přesto, že jste technicky vzato měli právo protestovat, jste nyní považování za nebezpečnou osobu.
Když jsou využívány výše zmiňované technologie (dohledové technologie, pzn. překladatele) není nutné vás zavřít do vězení. Můžou udělat něco mnohem více ďábelského. Třeba vám pošlou intimní fotku, kterou jste si pořídili s vaší přítelkyní. Nebo vám poslat vskaz, že můžou dokázat, že váš otec podvádí při odvádění daní. Nebo začnou vyhrožovat, že můžou nechat propustit vašeho otce. Vše co musíte udělat, je pomoci pochytat vaše známé ze skupiny. Musíte se každý tyden hlásit, jinak by váš otec mohl ztratit práci. Takže to uděláte. Prodáte své přátele/známé a ačkoliv se snaží udržet vaši komunikaci offline, donášite na ně abyste ochránili otce.

2) Řekněme, že číslo jedna se stalo skutečností. Země je teď zvláštním místem. Opravdu zvláštním. Celkem brzy se objeví situace podobná okupaci, akorát že tentokrát se jedná o něco většího. Lidé se stávají mnohem vážnější a začínají tvrdit, že chtějí vládu bez těchto možností. Hádám, že si začínají uvědomovat, že se jedná o vážnou věc. Ve zprávách vidíte, že byl použit slzný plyn. Vaši přátelé vám volají naštvaní. Je stříleno do lidí. O můj Bože. K tomuhle jste se nikdy neupsali. „Kašlu na to.“ řeknete si. „ Můj táta může přijít o práci, ale já nebudu zodpovědný za něčí smrt. Zašlo to příliš daleko.“ Odmítnete dále podávat hlášení. Prostě přestanete chodit na schůzky. Zůstáváte doma a snažíte se vyhýbát sledování televize. O tři dny později vám na dveře zaklepe policie a zatkne vás. Zabaví váš počítač a telefonony, trochu vás zmlátí. Nikdo vám nemůže pomoci a tak prostě jen tiše sedí. Vědí, že kdyby něco řekli, byli by další na řadě. Toto se dějě v mé zemi. A není to vtip.

3) Je těžké říct, jak dlouho jste tam byl. Co jste viděl bylo příšerné. Většinu času jste slyšel jen skřeky. Lidi prosící o smrt. Zvuky, které jste nikdy předtím neslyšel. Vy, vy jste byl šťastlivec. Kopali do vás každý den, když na vás hodili vaše plesnivé jídlo, ale nikdo vás nemučil. Nikdo vás neznásilil, aspoň pokud si dobře pamatujete. Někdy vám sice dali nějaké prášky, a nejste si jisti, co bylo potom. Upřímně, někdy byly prášky nejlepší čási dne, protože jste alespoň nic necítili. Máte na sobě jizvy z toho, jak s vámi zacházeli. Zjistili jste, že mučení je ve nyní ve vězení běžná věc. Ale kdokoliv kdo nahrál nahrál fotky nevbo video těchto činů online je označen jako vynašeč. Je to považováno za hrozbu národní bezpečnosti. Velmi brzy se řezná rána na vaší noze zanítí. Ve vězení nebyli žádní lékaři, a bylo tam tolik lidí, kdo ví, co se vám dostalo do rány. Jdete k doktorovi, ale odmítne vás léčit. Ví, že kdyby ano, vláda by dostala záznamy, že vás léčil. I pouhý váš telefonát má za následek návštěvu místní policie.
Rozhodnete se jít domů k vašim rodičům. Možná mohou oni pomoci. Ta noha začíná být čím dál tím horší. Dostanete se k jejich domu. Nejsou tam. Nemůžete je ani za nic sehnat. Soused vás vezme stranou a rychle vám vysvětlí, že byli před třemi týdny zatčeni a od té doby je nikdo neviděl. Mlhavě si vzpomínáte, že jste se jim po telefonu zmínil o účasti na protestu. Není tam ani váš malý bratr.

4) Nezdá se vám to? Čtete zprávy. Sportovní výsledky. Zprávy ze světa celebrit. Je to jako by bylo vše v pořádku. Co se to sakra děje? Kolemjdoucí se šklebí, když vás vidí číst noviny. Dojde vám trpělivost. Zařvete na něj „Naser si chlape! Na co se to směješ? Nevidíš, že mám zraněnou nohu?“
„Promiň“, odpoví. „jen jsem nevěděl, že dneska ještě někdo čte noviny.“ Už tu nejsou žádní opravdoví novináří několik měsíců. Všichni jsou ve vězení.
Všichni okolo jsou vyděšení. Nemůžou s nikým mluvit, protože neví, kdo donáší vládě. Sakra, vždyť i TY jsi jednou donášel. Možná jen chtějí, aby se jejich dítě dostalo na školu. Nebo si udržet práce. Nebo jsou nemocní a chtějí být schopni navštěvovat lékaře. Vždy jde o prostý důvod. Dobří lidé dělají vždycky špatné věci z prostých důvodů.

Chcete protestovat. Chcete zpět svou rodinu. Potřebujete pomoc pro svou nohu. Tohle je daleko za hranicí čehokoliv co jste kdy chtěli. Začalo to protože jste prostě chtěli vidě dobré zacházení se zvířaty na farmách. Teď jste de facto považován za teroritstu, a každý kolem vás na vás může donášet. Rohodně nemůžete používat telefon nebo e-mail. Nemůžete získat práci. Už ani nemůžete důvěřovat lidem mezi čtyřma očima. Na každém rohu jsou lidé se zbraněmi. Jsou stejně vyděšení jako vy. Prostě jen nechtějí ztratit svou práci. Nechtějí být označeni za zrádce.

Toto vše se děje v zemi, kde žiji.

Chcete vědět, proč dochází k revolucím? Protože se věci krůček po krůčku zhoršují. Ale situace, která se dějě teď je velká. Toto je klíčový faktor. Toto (dohledové technologie, pzn. překladatele) jim umožňuje získat všechny informace k dosažení všeho, co je zmíněno výše. Fakt, že to dělají je důkazem toho, že jsou typem lidí, kteří to mohou využít způsobem který jsem popsal. V zemi, kde žiji, také tvrdili, že je z důvodu bezpečnsoti. Stejně tak v sovětském Rusku. Taktéž ve východním Německu. Ve skutečnosti toto je vždy výmluvou pro odposlech kohokoliv. Ale ani jedou se to neukázalo jako skutečnost.
Možná to Obama nedopustí. Možná jeho nástupce, nebo ten další. Možná se Vás tento příběh. Možná se to stane za 10, 20 let, až dojde k velké válce, nebo dalšímu velkému útoku. Možná se to týká vašich dětí. To zatím nevíme. Co ale víme je, že máme možnost volby. Spokojíme se s tím, nebo ne? Chceme, aby tyto možnosti existovaly, nebo ne?
Víte, pro mně důvodem k neklidu je, že jsem se ve škole učil slib věrnosti. Říkali nám, že Spojené Státy znamenají „svobodu a spravedlnost pro všechny“. Když vyrostete, zjistíte, že v této zemi tuto frázi zakládáme na konstituci. To je to co nám říká co je „svoboda“ a „spravedlnost“. Vláda jednoduše porušila tento ideál. Takže když už nestojí na svobodě a a spravedlnosti, tak na čem pak? Bezpečnosti?
Položte si otázku: v příběhu, který jsem vyprávěl výše, znělo to, že je někdo v bezpečí?
Nic jsem si nevymyslel. Tyto věci se staly lidem, které znám. Mysleli jsme si, že se to v Americe stát nemůže. Ale hádejte co? Začíná to směřovat timto směrem.
Popravdě se opravdu rozčílím, když lidé říkají „Nemám co skrývat. Nechme je, ať čtou cokoliv“. Tito lidé netuší, co na sebe přivolávají. Jsou naivní, a je třeba naslouchat lidem v jiných zemích, kteří jasně říkají, že toto je hrozivé znamení a je načase vstát a říci „NE“.

Tímto článek končí. Posouzení jeho pravdivosti, realističnosti a informační hodnoty ponechám na Vás.
A ještě přikládám odkaz na originál v angličtině http://www.reddit.com/r/changemyview/co ... to/caeb3pl
"A fool learns from his own mistakes, a wise person learns from the mistakes of others.”
"We'll cross that bridge when we come to it."
Eireannach
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 21
Registrován: čtv 09. kvě 2013 9:56:53
Bydliště: Kraj razovitý - Ostravsko

Fórum Statistiky

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

Možnosti

Zpět na Reálné případy Velkého Průseru

cron