Stránka 1 z 1

Domácí konzervované maso a hotové pokrmy - jak na to?

PříspěvekNapsal: ned 14. dub 2013 21:58:41
od Vladius
Máte nějaké zkušenosti s konzervováním/zavařováním masa či rovnou hotových pokrmů?

Re: Domácí konzervované maso - jak na to?

PříspěvekNapsal: ned 14. dub 2013 22:27:09
od Hanka
Moje máma steriluje maso každý rok. Vepřové maso, maso-zeleninové směsi na tousty a do špaget a minulý týden jsme sterilovaly domácí paštiku.

Re: Domácí konzervované maso - jak na to?

PříspěvekNapsal: ned 14. dub 2013 22:29:40
od Vladius
A nemohla bys prosím popsat, jak to vlastně děláte? Návodů je na internetu více než dost, ale mnoho PostApáků jistě bude vděčno, když si něco přečtou i tady.

Re: Domácí konzervované maso - jak na to?

PříspěvekNapsal: ned 14. dub 2013 22:44:42
od Hanka
Žádný problém, zítra sem hodím recepty i postup. Moje máma je zavařovací génius. Neexistuje nic, co by nedokázala zužitkovat.

Re: Domácí konzervované maso - jak na to?

PříspěvekNapsal: pon 15. dub 2013 20:48:41
od Hanka
Ahoj, mám pro vás pár receptů od mámy.

1) Vepřová masová konzerva

2,5 kg bůček
2,5 kg plec
0,5 kg vepřový podbradek
0,5 kg vepřové kůže
česnek
sůl, pepř, je možné přidat kmín

Maso nakrájet na drobné kostky. Předvařit kůže. Do masa vníchat sůl s rozetřeným česnekem, opepřit, pokmínovat, a na dva dny dát odležet do lednice. Do sklenic dát na dno kousek předvařené kůže, sklenice nacpat masem, toto zakrýt dalším kusem kůže a zalít necelým deci masového vývaru. Sterilovat 2x po 1,5 hodině na teplotu 100 - 110 stupňů, v rozmezí 24 hodin.

Máma dělala dvě varianty, větší kusy masa s česnekem a menší kousky bez česneku. S kmínem hodně opatrně, aby maso nebylo hořké.
Výsledek je cca 14 sklenic.


2) Vepřové maso ve vlastní šťávě

1 kg hodně libového boku (nakrájené na kostičky cca 1,5 x 1,5 cm)
vepřové kůže
1,9 dkg rychlosoli Praganda

Do nakrájeného masa dáme přesně odváženou sůl (máma dává půl Pragandy a půl normální soli). Dobře propracovat rukou, nechat v lednici 2 dny (ale je možné rovnou zavařovat) Nacpat do sklenic, na dno i na vrch dát kousek vařené kůže. Zavíčkovat otřené sklenice. Potopené vařit od doby varu 2 hod., nechat v hrnci vychladnout a druhý den ještě vařit 1 hod. Po zchladnutí vyndat.

Do masa je možné přimíchat česnek a pepř a do sklenic přilít trochu vývaru z kůží nebo masa
Ze 4 kg masa bylo 7 sklenic 0,7 l.


3) Pečené zavařované vepřové maso

Maso upečeme osolené, ale bez kmínu (aby nebylo hořké), popř. s česnekem nebo cibulkou. Upečené dáme do sklenic i s výpekem. Otřeme sklenice, zavíčkujeme a sterilujeme 2 x 1,5 hod.

Re: Domácí konzervované maso - jak na to?

PříspěvekNapsal: pon 15. dub 2013 20:57:04
od Hanka
Nechci forum zahltit. Ostatní recepty přepíšu a hodím sem odkaz na Úschovnu.

Re: Domácí konzervované maso - jak na to?

PříspěvekNapsal: pon 15. dub 2013 21:01:14
od Artifex
Klidně to házej sem, aspoň to bude pokupě a dostupné.

Re: Domácí konzervované maso - jak na to?

PříspěvekNapsal: pon 15. dub 2013 22:00:26
od Hanka
Já vás varovala. Zeptat se mojí mámy na recepty, je přednáška na několik hodin.

Pomazánka s bůčkem

500 g pečeného boku - umlít
1 kg paprik
2 kg rajčat
4 větší cibule
4 feferonky
4 - 6 stroužků česneku
2 lžíce soli
4 lžíce oleje
4 lžíce octa
120 g cukru krystal

Zeleninu umeleme a slijeme přebytečnou vodu. Všechny suroviny mimo masa vaříme 90 min. Přidáme maso a promícháme. Teplou směs plníme do sklenic a sterilujeme 10 min.


Zbojnické toasty

2 kg rajčat
2 kg paprik
5 cibule (střední)
8 feferonek (dle chuti)
2 paličky česneku
1 bal. Deka (bez hořčičných semínek)
1 kg vepřového boku
0,5 kg hovězího masa

Zeleninu a česnek umeleme a vaříme 1 - 2 hodiny. Pak přidáme Deko a ještě chvíli povaříme. Promícháme s umletým masem a vše vaříme ještě 1 hod, až bude maso měkké. Naplníme sklenice a sterilujeme v páře 30 min na 100 stupňů.
Nesolit, Deko je slané.


Ďábelské toasty s masem

1 kg mletého masa
1 kg paprik
1 kg rajčat
8 feferonek
1 hlava česneku (menší)
4 cibule
1/2 balení Deka bez hořčičných semínek

Zeleninu umeleme na mas. strojku a dusíme 30 min., pak přidáme maso a Deko. Společně dusíme asi 1 hod. na mírném ohni - možno i déle. Ještě teplé plníme so sklenic a sterilujeme 30 min. na 90 stupňů.

Směs je výborná na topinky.

Re: Domácí konzervované maso - jak na to?

PříspěvekNapsal: pon 15. dub 2013 22:01:29
od Hanka
Toastová pomazánka s masem

500 g vepřového boku
500 g rajčat
500 g červeného zelí
4 velké cibule
3 feferonky
1 celer
3 - 5 stroužků česneku
30 g soli
6 lžic kečupu
1/4 lahve oleje
3/4 dcl octa
35 g cukru
kmín

Zelí nakrájíme, osolíme, okmínujeme - necháme stát 24 hodin. Maso upečeme. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nakrájená rajčata, feferonky, celer nastrouhaný, zelí, kečup a dusíme. V průběhu dušení přidáme ocet, cukr, česnek. Ještě chvíli podusíme a pak necháme vychladnout. Směs pomeleme s masem a promícháme. Plníme do malých sklenic a 30 min sterilujeme.

Pomazánka je pikantní, vhodná i na pečivo.



Pomazánka na topinky

1 kg paprik
1 kg rajčat
1 kg cibule
olej na dušení
1 Masox
60 g zelené petrželky
6 větších stroužků česneku
2 lžičky pepře
trochu kari
trochu kečupu (nebo rajského protlaku)
trochu hořčice
grilovací koření
Vegeta
v původním receptu je vepřová konzerva, u nás dáváme pečené nebo vařené maso

Nakrájenou zeleninu za občasného míchání dusíme do odpaření vody, přidáme masox, petrželku a ještě podusíme. Vychladlou směs umeleme, přidáme utřený česnek a ostatní ingredience a promícháme. Plníme do sklenic a sterilujeme 30 min.


Toasty

1 kg paprik
1 kg rajčat
1 kg cibule
7 feferonek
velká palice česneku

to vše umlít. Přidat:

2 dcl octa
3 lžíce sójové omáčky
3 lžíce hořčice

Vařit 1 hodinu. Přidat do toho

1 kg upečeného vepřového boku i s výpekem a společně povařit ještě 1/4 hod., nakonec osolit.

Dát do skleniček a 2x po 3/4 hod. sterilovat.

Re: Domácí konzervované maso - jak na to?

PříspěvekNapsal: pon 15. dub 2013 22:02:21
od Hanka
Toastová pomazánka s masem.

1,5 kg pečeného masa
1 kg paprik
1 kg rajčat
4 velké cibule
4 stroužky česneku
1/2 sklenky oleje
1/2 balíčku Deka
pepř
pálivá paprika (feferonka)

Zeleninu umeleme nahrubo, přidáme Deko, přidáme pepř a papriku dle chuti a dusíme 1 hod. Pak přidáme umleté pečené maso a naplníme so skleniček a sterilujeme 1 hod při 100 stupních.
Směs na topinky

1 kg hub
1/4 l oleje
40 dkg cibule
40 dkg rajčat
50 dkg paprik
1 lžička kari koření
1 mletá paprika
feferonka dle chuti
sůl dle chuti

Nakrájené houby uvaříme a propláchneme. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme papriky a rajčata nakrájené na nudličky. Přidáme ostatní ingredience a podusíme. Horké dáme do sklenic a sterilujeme 1 hod na 100 stupňů.


Univerzální směs

1 kg zralých rajčat
300 g paprik
200 g cibule
1 dl rostlinného oleje
sůl
umělé sladidlo

Zeleninu nakrájíme jako na salát, do kastrolu dáme zahřát olej, přidáme zeleninovou směs a vaříme bez poklice 20 - 30 min., papriky musí být měkké a cibule rozvařená. Dle chuti osolíme a osladíme. Horké plníme do skleniček a 10 min. sterilujeme.

Vhodné k přípravě leča, do guláše, na pizzu, pod maso, ke špagetám, ...

Re: Domácí konzervované maso - jak na to?

PříspěvekNapsal: pon 15. dub 2013 22:02:50
od Hanka
Zelenina pod maso

2 kg červených rajčat
1 kg zelených paprik
4 větší cibule
1 palice česneku
10 - 15 feferonek
120 g cukru
2 dcl octa
3 dcl oleje
2 lžíce soli

Zeleninu umeleme, přidáme cukr, olej, sůl, ocet, vaříme 90 min. Prochladlou směs dáme do skleniček, sterilujeme 20 min na 70 stupňů.

Vhodné pod maso, ke špagetám, ...


Papriková chuťovka pod guláš

3 kg kapií
70 g feferonek
100 g česneku
1 malý rajský protlak
1 1/2 dcl oleje
1 dcl octa
5 - 6 koleček umělého sladidla
40 g soli

Feferonky a česnek umeleme, kapie pokrájíme, přidáme ostatní ingredience a povaříme. Pak vše rozmixujeme a naplníme do malých skleniček. Sterilujeme 20 min.


Houbová směs

60 dkg čerstvých hub
50 dkg cibule
1 paprika
2 stroužky prolisovaného česneku
Feferonka
1 dcl octa
1 dcl kečupu
2 lžíce cukru krupice
1 ½ lžíce soli

Na malé kousky nakrájené houby povaříme v osolené vodě. Scedíme, propláchneme studenou vodou. Nahrubo nakrájenou cibuli na tuku lehce orestujeme, přidáme nakrájenou papriku a podusíme do poloměkka. Přidáme ostatní suroviny a chvíli povaříme. Plníme do skleniček a sterilujeme 20 min. při teplotě 80 stupňů.

Re: Domácí konzervované maso a hotové pokrmy - jak na to?

PříspěvekNapsal: pon 15. dub 2013 22:21:54
od Vladius
Hani, to je SUPER! Moc děkuji tobě a mámě! :)

Re: Domácí konzervované maso a hotové pokrmy - jak na to?

PříspěvekNapsal: pon 15. dub 2013 22:26:27
od Hanka
Není vůbec zač :) Sice to sem nepatří, ale zkuste se podívat na stránky http://www.home-made.cz

Je tam spousta zajímavých nápadů, které se můžou hodit. Pro letošní rok mám o zábavu postaráno. Chci si pár návodů zkusit.

Re: Domácí konzervované maso a hotové pokrmy - jak na to?

PříspěvekNapsal: pon 03. čer 2013 14:57:14
od martel
Hezký, ale to bude použitelný snad akorát ze začátku. Používat zavařené maso při přesunech je nepraktické, velká hmotnost obalu a snadno se to rozbije. Jednodušší maso usušit, nebo vyudit. Pokud budete (něco jako) farmáři, tak stejně budete velké kusy (prasata, telata, býky, starší vysloužilé krávy) porážet v zimě nebo v pozdním podzimu, kdy vám dobře vyuzené maso vydrží do pozdního jara (pokud ho nesnítete dřív). A cca od června už budete mít na porážku mladá jehňata, případně králíky, neby vynesené slepice. Dřív taky lidi neměli mražáky a maso nezavařovali. Vemte si, kolik byste potřebovali sklenic... A té práce se zavařováním masa v (téměř) polních podmínkách...

Re: Domácí konzervované maso a hotové pokrmy - jak na to?

PříspěvekNapsal: stř 10. črc 2013 11:35:26
od srandista
Tak ma teraz napadlo, či sa dajú kúpiť prázdne nepoužité konzervy určené k domácemu konzervovaniu. Po dedovi nám zostala ručná mašinka na uzatváranie konzerv, dedo kedysi dávno konzervoval paštéky a mäso... máte niekto osobné skúsenosti s uskladňovaním potravín v konzervách?

Re: Domácí konzervované maso a hotové pokrmy - jak na to?

PříspěvekNapsal: stř 10. črc 2013 12:25:12
od vlcek
srandista píše:Tak ma teraz napadlo, či sa dajú kúpiť prázdne nepoužité konzervy určené k domácemu konzervovaniu. Po dedovi nám zostala ručná mašinka na uzatváranie konzerv, dedo kedysi dávno konzervoval paštéky a mäso... máte niekto osobné skúsenosti s uskladňovaním potravín v konzervách?


Třeba tady:
http://www.zabijacka.sk/produkt/konzerv ... y-plechove