Stránka 1 z 2

Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: stř 16. úno 2011 21:26:37
od Petr B.
V horách je těžké najít potravu, na delší tůry je třeba brát jídlo s sebou. Ale často nastává problém s vahou batohu- Jídlo zabírá velkou část hmotnosti zavazadel, je třeba vybírat co nejlehčí věci.
Jeden z mých nejoblíbenějších pokrmů je sušené maso Jerky. Jedná se o malý balíček sušeného masa, který váží pouhých několik desítek gramů, ale je výživný a výborně zasytí. Jediná nevýhoda je, že je třeba hodně zapít, vyvolává žízeň.
A co jíte vy?

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: stř 16. úno 2011 22:38:18
od Vladius
Jerky jsou nechutne drahe, male baleni vyjde na 50kc. Co takhle susit maso doma?

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: stř 16. úno 2011 22:43:24
od engys
A kde se dá koupit? Chtěl bych ho zkusit. Já tady na něj ještě nenarazil.

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: stř 16. úno 2011 22:45:55
od Vladius
engys píše:A kde se dá koupit? Chtěl bych ho zkusit. Já tady na něj ještě nenarazil.


Najit se da budto na pumpach, nebo treba v tescu.

Info od vyrobce:

Indiana beef Jerky je sušené maso vyrobené podle starých indiánských receptur nejnovějšími technologiemi přizpůsobené chuťovým buňkám Evropanů. Beef Jerky je nemastný zdravý snack vydatný na proteiny, s nízkým cholesterolem a velmi nízkým obsahem tuku. Indiana beef Jerky obsahuje nový druh soli K-salt, který nezatěžuje negativně lidský organismus.
Beef Jerky poslouží jako zdravá výživa, kdy 100 g sušeného masa beef Jerky odpovídá 240 g nejlibovějšího syrového masa, se všemi prospěšnými nutričními hodnotami. Minimální doba trvanlivosti Indiana beef Jerky je 12 měsíců a uvnitř sáčku najdete praktické párátko.
Na trhu jsou k dostání beef Jerky produkty se slanou chutí jako Indiana beef Jerky, nebo produkty se sladkou chutí jako Jack Link’s, Rancher’s popř. jiné produkty označované biltong. Nyní stačí jen otevřít sáček Indiana beef Jerky a jíst…. Dobrou chuť
Nutriční hodnoty:
Vepřové JERKY Balení: 25g
Energetická hodnota ve 100g: 992kJ (237 kcal)
Nutriční hodnota ve 100g
Bílkoviny/proteiny: 49g
Sacharidy: 1g
Tuky: max. 4.1g
Hovězí JERKY
Balení: 25g
Energetická hodnota ve 100g: 1005kJ (240 kcal)
Nutriční hodnota ve 100g
Bílkoviny/proteiny: 50g
Sacharidy: 1g
Tuky: max. 4g
Krůtí JERKY
Balení: 25g
Energetická hodnota ve 100g: 1130kJ (270 kcal)
Nutriční hodnota ve 100g
Bílkoviny/proteiny: 57,4g
Sacharidy: 1g
Tuky: max. 4g
Kuřecí JERKY
Balení: 25g
Energetická hodnota ve 100g: 1130kJ (270 kcal)
Nutriční hodnota ve 100g
Bílkoviny/proteiny: 57,4g
Sacharidy: 1g
Tuky: max. 4g

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: čtv 17. úno 2011 0:15:42
od Reiser
admin píše:Jerky jsou nechutne drahe, male baleni vyjde na 50kc. Co takhle susit maso doma?

Otázka na kolik to vyjde usušit to doma..někde jsem viděl návod kde radili sušit to v troubě sice na nízkou teplotu ale hroznou spoustu hodin a to se podle mě prodraží. Máš nějaký návod / "recept"? Jak je to s trvanlivostí? Zkoušel jsi to někdy sušit v přírodě? Pokud ano, jak?

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: čtv 17. úno 2011 0:41:57
od Váňa
Mě se podařilo najít řeznictví ve Zlíně, kde to prodávají. Co vím, tak prodávají maso buď z kýty, bůčku nebo kotlety. Bůček vychází nejlevněji a podle mého názoru se na přežití hodí nejvíce( jelikož je nejvíce prorostlý tukem :) ). Jinak ta cena je opravdu velká, už si přesně nevzpomenu na kolik to vycházelo. Je to dáno tím, že většina vody se vysuší, takže maso je několikrát lehčí. Ta myšlenka usušit si svoje vlastní maso doma mě taky napadla, ale potom jsem od toho opustil, protože jsem nevěřil tomu, že by mě to made in home vyšlo lépe. Nejsem si tím úplně jistý, ale logicky ta trvanlivost bude velká, myslím, že takového půl roku by to klidně vydržet mohlo, protože většina procent vody je pryč, ale to je jen můj odhad :) . Jinak pokud by jste to dělal někdo doma nebo v přírodě, tak určitě napište jak jste dopadli.

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: čtv 17. úno 2011 2:42:42
od Vladius
Susil jsem to nekolikrat a vzdy to minimalne pul roku vydrzelo. Rano zkusim sesmolit par receptu.

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: čtv 17. úno 2011 8:56:36
od dawe
sušené maso mám rád, a je opravdu drahé. kupoval jsem různé druhy samozřejmě i jerky, ale to mi přijde jako Chipsy slabé a tenké plátky.
osobně mám raději, kde jsou v balení vetší a silnější kusy, ty člověk musí opravdu žvejkat :)

osobně doporučuji knihu: Praktická kuchyně do divokké přírody od autorky Sierra Adareová
je tam několik receptů na sušené maso a jinou dehydrovanou stravu.

chtěl bych časem určitě vyzkoušet klasickou metodu sušení, ale sušit maso na cesty budu v elektronické sušice na ovoce,
to mi přijde ekonomicky nejvýhodnější.

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: čtv 17. úno 2011 13:25:27
od Vladius

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: čtv 17. úno 2011 21:49:25
od engys
Já mám rád čínské polévky. Jsou malé, lehké a levné. Zahřejí v sychravém počasí, jsou celkem chutné a i částečně zasytí. A hlavně nemusí se vařit. Jen se zalejí horkou vodou. Na zahřátí používám i klasické polévky do hrnečku. Nejraději a myslím i nejchutnější je česnečka. Používám ji i po tahu druhý den ráno.

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: čtv 17. úno 2011 21:54:59
od Reiser
admin píše:Basturma (asijské sušené maso)

http://bushcraft.cz/obecne-o-preziti/po ... oto-navod/

O víkendu to zkusím jen asi místo hovězího použiju kuřecí maso. Nevím jestli to má na něco vliv? Snad se to nezkazí..

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: čtv 17. úno 2011 22:16:19
od Vladius
radek píše:O víkendu to zkusím jen asi místo hovězího použiju kuřecí maso. Nevím jestli to má na něco vliv? Snad se to nezkazí..


Urcite se to nezkazi! Ja jsem to delal asi petkrat z veproveho a vysledek byl skvely. Jen jsem to delal trochu jinak: Sul jsem michal rovnou s korenim, zatezoval na dva dny a pak uz rovnou susil.

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: pon 13. čer 2011 19:20:08
od Leszi
Sušené maso je super. Dělal jsem ho mnohokrát pomalu přes noc v troubě, nikdy se nezkazilo. Prodraží se - sušením ztrácí hmotnost, tipuju, že se scvrkne tak na třetinu, čtvrtinu (nikdy mne nenapadlo to zvážit), takže kilo sušeného vlastně stojí jako 4 kila normálního. Zase se, vzhledem k trvanlivosti, dá vyčkat na nějakou akci a nakoupit maso ve slevě (u dobrýho řezníka, ne napůl prošlý a omytý octem v hypermarketu, to bych fakt nesušil). Cenu elektřiny bych zas tak neřešil - taky nepřemýšlím, jestli jsem už neupekl moc koláčů a kuřat. ;) Ale chce to pořádně využít kapacitu trouby, ne aby se uprostřed roštu krčily tři plátky. :)
Sušička se ale pro fandy sušení určitě vyplatí.

Zahlédl jsem tu zmínku o sušeném bůčku. Pozor! Tuk žlukne! Nejlepší trvanlivost má libové sušené maso. Tuk to chce oddělit a přepustit (tepelně upravit) a pak slít a zamezit přístupu vzduchu (udělat pixlu sádla). Nebo vrátit k masu, přidat lesní plody a vygooglit recept na indiánský pemmikan. ;)

Ze sušeného masa se dá udělat i vývar. K tomu je super i sušená zelenina - nakrájíte na kolečka nebo kostičky celer, mrkev, petržel, cokoli dalšího dobrého, a usušíte v sušičce nebo prostě na kusu gázoviny napnutém na dřevěném rámu na větraném, ale tmavém místě - špajz - kde nelétá a neleze moc hmyzu (protože pokud se tam dostanou moli, vylíhnou se i v tý hermetický pixle a budete to mít s proteinovým bonusem nebo malusem, to podle vašeho jemnocitu:)). Nedá se to moc jíst za syrova, ale z malé hrstičky sušené zeleniny a pár kousků sušeného masa je výtečný silný vývar - úžasně vám zlepší náladu i zdravotní stav, když na vás něco leze za sychravého večera v lese. (S pár stroužky česneku, co si v mém báglu vždycky místo najdou.;))

Tahle sušená zelenina je i výbornou nouzovou zásobou. Zatím mám prověřenou trvanlivost (ve velké, hermeticky uzavřené sklenici v suchém špajzu) asi dva a kus roku. Dá se použít do polévek, omáček, gulášů... Sušení a dlouhodobé skladování zachovává základní živiny i minerální látky, ale dochází k úbytku vitamínů, hlavně Cčka, proto to chce co nejvíc minimalizovat jeho další úbytek (omezit styk s železem, ocelí, mědí a mosazí - katalyzátory rozkladu, moc to nemáčet, hodit do vroucí vody a rychle uvařit), hlavně pokud jsou v zimním období vaše zdroje vitamínů omezené. (V tom případě, mimochodem, pokud se dostanete ke slušným bramborám, a máte dost paliva, tak je pořádně opucujte, a uvařte ve šlupce a nekrájené a sežerte i se šlupkou - tak z nich získáte nejvíc živin a dost vitamínu C, abyste se nemuseli bát jeho nedostatku.)

Také s sebou nosím dost sušeného ovoce a ořechů. Je to výborné jak k průběžnému požírání, tak k vaření sladkých jídel (s vločkama, kuskusem, instantní rýžovou či kukuřičnou kaší). Někde jsem mimochodem slyšel, že když se sušené ovoce namočí a nechá nabobtnat a sušené maso uvaří, tak je celková poutníkova spotřeba vody nižší, než když to žere suchý a pak musí hodně pít. Ale nevím, zda je to stará lesní moudrost nebo stará UL. :) Nevíte někdo?

Myslím, že zásoba sušeného masa, ořechů a ovoce má oproti instantním či konzervovaným potravinám tu výhodu, že se z ní dá vyžít dlouhé dny i když člověk nechce nebo nemůže rozdělat oheň a přitom je to vlastně furt dobrý a ne jen nouzovka (samozřejmě pokud je to směs různých druhů sušeného ovoce včetně hodně sladkých rozinek, datlí a brusinek). Ale to je pak asi lepší jíst průběžně - nesežrat toho najednou tolik, aby to vydalo na celé jídlo, ale vyčlenit si dávku na den mínus večeře a z té pak pořád něco ujídat, takže člověk vlastně nikdy není ani pořádně najedený, ani nemá hlad. Tak to prý dělají různí domorodci, včetně dřívějších rudých i bílých lovců v Americe...

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: pon 13. čer 2011 19:26:51
od Leszi
A ještě mne napadlo - sušené borůvky jsou chutné, ale mají dost silné protiprůjmové účinky. Takže zařadit je do směsi sušeného ovoce a žrát jich hodně je risk úporné zácpy. Raději uschovat vedle.

Jo, a všechny informace jsou (c) moje babička a prababička, kterým tímto děkuju. Myslím, že není od věci zpovídat staré příbuzné - prožít druhou světovou na slovenském venkově, tomu říkám pořádný scénář pro Velký Průser. :) A tyhle rady mají tu výhodu, že jsou přizpůsobené našim přírodním i sociálním podmínkám, zatímco americké návody je často nutné upravovat...

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: ned 18. pro 2011 22:44:09
od Tommy-K
Pánové když tu byla ta debata o sušených potravinách, poradí někdo jak s teplotami a přibližným časem sušení? Jak u trouby tak u sušičky,kterou mám teprve v plánu kupovat. Zvlášť mě to zajímá u masa a jeho různých druhů. Samozřejmě nejhodnotnější,ale také nejdražší je maso hovězí to je si myslím celkem nezpochybnitelný fakt, ale usušit jde všechno tak bych poprosil kdo už má zkušenosti, jestli by se s nimi podělil abych nemusel začít úplně od nuly stylem pokus omyl :-) Jinak už jsem o tom přečetl docela dost,ale je to delší doba tak jsem tyto věci pozapomněl a ještě jsem to nezkoušel. Ale vím,že tam měli spočítané náklady na elektřinu v Kč a v případě sušičky která má několikanásobně menší příkon než el. trouba to vycházelo pěkně, žádná horentní suma na jedno sušení to nebyla, problém největší je spíše v ceně kvalitních surovin.

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: pon 19. pro 2011 10:11:36
od Vladius
Chce to zkoušet, ale jelikož maso prodávané v Evropě je naprosto čisté a nezávadné, tak žádné velké teploty to být nemusí. Něco kolem 40-50° cca.

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: pon 19. pro 2011 10:38:20
od Artifex
Já suším pověšené v troubě, prvně půlhodinku na 70 a pak dosucha na 55°C

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: pon 19. pro 2011 11:07:52
od Tommy-K
Artifex píše:Já suším pověšené v troubě, prvně půlhodinku na 70 a pak dosucha na 55°C

Pouštíš na to větrák v té troubě? Asi je to lepší,než jen teplo? A orientačně jaká je doba sušení? Je mi jasné,že to záleží na velikosti kousků masa, na jeho druhu atd. Ale jen pro představu by mě to zajímalo.

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: pon 19. pro 2011 11:40:53
od Artifex
Větrák pochopitelně ano. Doba sušení závisí na tloušťce plátků, jak moc jsou nasolené a tedy kolik v nich zůstalo vody takže je to hodně proměnné, ochutnávání to jistí, jakmile začnou být křehké tak je to optimální, uzavřít do uzavíratelné lahve aby se k tomu nedostala vlhkost a uskladnit.

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: pon 19. pro 2011 11:58:45
od Tommy-K
Tak děkuji za rady:-) Musím to vyzkoušet, kouknu na nějaké recepty/návody a uvidíme zda se to bude dát požít:-) Já sušené maso miluju a kdybych si ho zvládl připravit, bylo by to fajn na výšlapy i do zásoby potravin doma. Ještě po vánocích koupím tu sušičku, ta se doma taky neztratí.

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: úte 20. pro 2011 10:28:57
od marish
admin píše:Chce to zkoušet, ale jelikož maso prodávané v Evropě je naprosto čisté a nezávadné, tak žádné velké teploty to být nemusí. Něco kolem 40-50° cca.


Nečekal bych, že si na paranoidním foru přečtu něco tak uklidňujícího...
Co nejrychleji prohřát maso na 70-75 °C, teplota kterou ti "špatní" nevydrží, rychle proto, aby si nevybudovali rezistenci. Dosušit klidně mírněji. Na netu je spousta návodů, dokud běží, cestou pokus- omyl nemusíme jít prakticky v ničem... l

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: čtv 22. pro 2011 10:44:32
od slein
jen dodám k artifexovu uskladnění, že pokud chceš skladovat delší dobu, je dobrý zasypat maso suchou syrovou rýží (pohlcuje vlhkost)

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: stř 25. led 2012 19:05:37
od sahaw
Uz nekdo jedl nejake balicky MRE ? Je to dobry a nebo skutecne je to nouzovka?

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: stř 25. led 2012 19:15:24
od Artifex
MRE jsou docela poživatelné i pro dlouhodobé přežití, dělají se ve víc kombinacích takže OK, BDPčka jsou snad jen 3 a člověku to brzo začne lézt i ušima.

Re: Jídlo na cestách

PříspěvekNapsal: stř 25. led 2012 21:12:59
od Tuco
MRE sem mel okolo 8 druhu. ani zdalek ne vsechno mi chutnalo. ovsem strava je to pestra a vyvazena. a neposeres se po tom, hehehe
jinak ja si docela oblibil adventuremenu
http://www.adventuremenu.cz/
par sem jich mel a celkem dobrota.