Stránka 1 z 2

Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 14:11:44
od sahaw
Na jak dlouho mate zasoby jidla bez toho,abyste je nejakym jinym zpusobem doplnovali?
Priklad: Budete schovany na nejakem miste a nevyjdete ven.

Berme,ze se o vodu nebudete muset starat. Berme taky,ze budete mit treba velke zasoby Propan butanu.




Moje odpoved: Mam zasoby na 8 mesicu pro jednu osobu.Planuji mit na 12 mesicu,ale zatim jsem nesehnal oves.Na zacatku jsem chtel jen na 6 mesice,abych nemusel chodit porad do kramu,ale je levnejsi koupit velke baleni a trvanlivost je dlouha,tak jsem si udelal zasoby na 8 mesicu(zatim).

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 15:39:45
od Vladius
V současné době mám zásoby pro dva lidi na cca 1 měsíc klidného života, nebo na 2 měsíce ve stavu nouze.

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 20:44:59
od Tommy-K
Já na zásobách teprve pomaličku pracuji a zatím jsem jen na cca týdnu pro čtyři lidi. S tím že doma je vždy zásobeno na cca 14dní běžnějšími věcmi které do tohoto nouzového balíku nepočítám i když se některé dublují( např. těstoviny). Zatím sem spíše chytal rozumy co a jak uskladnit, popravdě ještě nemám úplně jasno, ale spíš se budu ubírat směrem rozmanitější trvanlivé stravy,než se omezit třeba téměř výhradně na syslení obilí apod.,se kterým bych si navíc ještě nedokázal ani moc poradit

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 20:51:35
od Matysek
já mám tak na měsíc pro sebe..ale to je tím že sem nenažranej, jinýmu by to stačilo i na dýl...podstatně(-:

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 20:56:10
od Tommy-K
No s tím,že by se při snížení dávek dalo vyžít déle se počítá, já to mám taky při celkem normální spotřebě, to,že bych si třeba přímo spočítal kolik potřebuji při práci a kolik v klidu energie a podle toho vytvářel zásoby tak daleko ještě opravdu nejsem.

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: pon 30. led 2012 21:01:18
od sahaw
Tommy-K píše:Já na zásobách teprve pomaličku pracuji a zatím jsem jen na cca týdnu pro čtyři lidi. S tím že doma je vždy zásobeno na cca 14dní běžnějšími věcmi které do tohoto nouzového balíku nepočítám i když se některé dublují( např. těstoviny). Zatím sem spíše chytal rozumy co a jak uskladnit, popravdě ještě nemám úplně jasno, ale spíš se budu ubírat směrem rozmanitější trvanlivé stravy,než se omezit třeba téměř výhradně na syslení obilí apod.,se kterým bych si navíc ještě nedokázal ani moc poradit


Muzeme si pak porovnat metody skladovani. Nejlip mi zatim vychazi zavarovacky a sypke zasoby dani do PET lahvy,kde vicko se ucpe voskem.


..
Vytvaret si zasoby podle nejakych tabulek vydaje energie nema cenu. Nejefektivnejsi je metoda prumeru.Kdy si clovek po par mesici zprumeruje svou spotrebu.

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: úte 31. led 2012 15:16:45
od marish
Když budu počítat jen svoji skromnou domácnost, bez příbuzných, 4+ kojenec, tak odhaduji týden z běžných domácích "provozních" zásob, další dva týdny ze sásob konzerv, těstovin, rýže a instantů. Nejméně několikatýdení zásoby nosím pod kůží...
Roli hraje jak typ výpadku, zda proud, plyn, vše. Tak roční doba a aktuální počasí.
Voda bude samozřejmě hrát nejdůležitější roli.

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: pát 03. úno 2012 7:29:09
od sahaw
Jsme v CR a tak voda neni az tak velky problem.Staci vedet kde jsou vodni zdroje.

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: ned 19. úno 2012 0:00:11
od dracekvo
Tak sem chvilku koumal, kolik čeho mám a zjistil sem, že nevím kolik porcí jídla je z 1gk syrových těstovin, čočky, rejže a tak. Tak přikládám tabulku co sem našel.
Po uvaření to nabude takto:
Rýže 200%
Rýže natural 175%
Těstoviny 150%
Čočka 180%
Fazole 160%
Hrách 130%
Hrách loupaný 150%
Sójové boby 160%
Pohanka 200%
Jáhly 250%
Kroupy 230%
Sójový granulát 300%.

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: ned 19. úno 2012 0:12:58
od sahaw
Nejlepsi je pocitat dehydrovanou(velmi nizky obsah vody) stravu. Clovek sni teoreticky prumerne denne 500g takove stravy.

U brambor se vydeli ctyrmi,ovoce a zeleniny si clovek vydeli problizne petmi,aby ziskal jen vahu bez vody. U masa je to cca az 50 procent.

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: ned 19. úno 2012 8:50:37
od alive
jeste k baleni...idealni mi prijdou velke barely s velkym otvorem ("vodacke") Je to v suchu, odolne proti zmyzu, mysim apod...

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: ned 19. úno 2012 9:15:40
od sahaw
Tresnicka na dortu by bylo vse zabalit do sacku pokud neni v originalnim baleni a pouzit svarecku folii.

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: ned 19. úno 2012 20:28:58
od Tommy-K
A nejlépe ještě navíc vyvakuovat,ale bohužel doma nemáme ani tu svářečku.
Teda teď sem se pobavil:-) Sem se podíval kolik tyhle věci vůbec stojí a nějak se divím,že je doma nemáme:-) Svářečka stojí bateriová od nějakých 69 Kč a vakuovací kompresorová svářečka(dělá větší podtlak než ventilátorová)se sežene za cca 1500Kč i s rolí silnější folie, ta teda pak za roličku vyjde na cca 220Kč .Akorát nevím zda vaří i normální sáčky,nebo se ta folie musí používat nutně.

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: ned 19. úno 2012 20:32:28
od sahaw
Kamos dela do normalnich sacku z kramu. Koupil si ji z aukra za 200kc. On to ma jen na uskladneni do nadob. Jen pro tu izolaci potravin od vzduchu a malych zviratek.

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: ned 19. úno 2012 20:50:04
od Tommy-K
No alespoň tu levnou domů obědnám,pro tu využití najdu určitě, ale ta s tím vakuováním se mi také moc líbí. Copak já si materiál na sáčky v potravinářské kvalitě přinesu z práce klidně jakéhokoliv typu co je,ale zase z rovného dá docela práci si ten pytlík svařit :-)

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: ned 19. úno 2012 20:54:21
od sahaw
Urcite se hodi na svaciny pro deti a maso do mrazaku. Zeptat se jeste na co jineho to pouziva.

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: stř 21. bře 2012 14:58:29
od apach
Docela by mě zajímalo, do jaké míry jste schopni přežít na jídle, které si pro nouzové případy skladujete. Píšete o různých plechovkách, sušených obilovinách a luštěninách, ale už jste si zkusili na takovém jídle žít alespoň měsíc? Otázka byla, na jak dlouho máme zásoby - podnikám v potravinářství, takže si myslím, že půl roku bychom s manželkou přežili minimálně, protože toho docela dost držím běžně skladem. Ale upřímně Vám mohu říci, že pokud si nezvyknete na "fazole s rýží" už teď, moc Vám to nepůjde ani potom...

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: stř 21. bře 2012 15:02:02
od sahaw
apach píše:Píšete o různých plechovkách, sušených obilovinách a luštěninách, ale už jste si zkusili na takovém jídle žít alespoň měsíc?

7 mesicu.

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: stř 21. bře 2012 18:23:47
od End
apach píše:Docela by mě zajímalo, do jaké míry jste schopni přežít na jídle, které si pro nouzové případy skladujete. Píšete o různých plechovkách, sušených obilovinách a luštěninách, ale už jste si zkusili na takovém jídle žít alespoň měsíc? Otázka byla, na jak dlouho máme zásoby - podnikám v potravinářství, takže si myslím, že půl roku bychom s manželkou přežili minimálně, protože toho docela dost držím běžně skladem. Ale upřímně Vám mohu říci, že pokud si nezvyknete na "fazole s rýží" už teď, moc Vám to nepůjde ani potom...


v nouzi si zvyknes na vsechno za valky ve Stalingradu jedli i kuru ze stromu

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: stř 21. bře 2012 21:11:56
od dracekvo
Proto neskladuju nic co neřeru, jako pohanku a sóju xD
Sice máme několik metráků obilovin na půdě pro slepice a králíky, ale to by se vařilo asi až naposledy. Ale nejspiš by sme s tím přežili o rok společně se zvířatama xD
imho, nikdy sem třeba vařenou pšenici nechutnal, ale když sme jí vařili slepicim, tak to nevonělo zas tak špatně.

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: stř 21. bře 2012 21:14:11
od apach
Samozřejmě, zvyknout se dá na vše, ale samozřejmě si člověk lépe zvyká, když je psychicky v pohodě a postupně, než když musí, protože to nejde jinak. Někdo je na dobrém jídle závislý do té míry, že si jinak než postupně ani zvyknout neumí. Dobré jídlo je svým způsobem také droga...

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: stř 21. bře 2012 21:19:07
od apach
dracekvo píše:Proto neskladuju nic co neřeru, jako pohanku a sóju xD
Sice máme několik metráků obilovin na půdě pro slepice a králíky, ale to by se vařilo asi až naposledy. Ale nejspiš by sme s tím přežili o rok společně se zvířatama xD
imho, nikdy sem třeba vařenou pšenici nechutnal, ale když sme jí vařili slepicim, tak to nevonělo zas tak špatně.


To jsem tím chtěl říci - pokud chci přežít, buď se musím naučit existovat třeba o obilovinách, luštěninách a třeba sojovém mase (což je ta nejlevnější a asi i v komplexnosti nejzdravější varianta), nebo se zařídit složitějším způsobem, což samozřejmě také jde. Je ale zbytečné, abyste si tady psali, jak je třeba praktický sojový granulát nebo suché fazole, když ani nevíte, zda byste to dali do úst. Jídlo musí chutnat, nejen sytit. To je pro pohodu člověka velice důležité! Vzpomeňte si, jak se při různých válkách bouřili vojáci, když neměli to, co chtěli na jídlo. Nebo jak se proti Bohu bouřili židé při čtyřicetiletém pobytu na poušti, protože byli zvyklí na egyptské hrnce s masem...

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: stř 21. bře 2012 23:18:45
od Gloch
Pšenici můžeš pošrotovat a použít jako mouku - na chleba, kaši nebo zavářku do polévky (hrubší podíl).

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: čtv 22. bře 2012 9:36:15
od apach
Gloch píše:Pšenici můžeš pošrotovat a použít jako mouku - na chleba, kaši nebo zavářku do polévky (hrubší podíl).


Mám mlýnek i pekárnu (oboje funguje za předpokladu dodávky elektřiny), chleba jsem si pekl asi tři roky, než se nám to s manželkou přejedlo a já jsem zlenivěl. Samozřejmě, možnosti jsou téměř neomezené. Osobně jsem vegetariánem, od té doby, co jsem přestal s masem se mi dost zjemnila chuť a dnes mám rád i jídla, která jsem před tím pro jejich planost nemusel. Nicméně toto není pro každého a jsem přesvědčen, že vegetariánství je velmi dobrá cesta k přípravě na události po VP.

Re: Na jak dlouho mate zasoby jidla?

PříspěvekNapsal: čtv 22. bře 2012 12:31:01
od sahaw
apach píše:třeba sojovém mase (což je ta nejlevnější a asi i v komplexnosti nejzdravější varianta), nebo se zařídit složitějším způsobem, což samozřejmě také jde.

Tvrzeni,ze sojove maso je nejdravejsi variata neni az tak pravda. Kdyz jsem zkousel prechazet na sojove kostky,tak mne jsem byl varovna,ze to ma negativni ucinky na pohlavni organ a pokud neni soja fermantovana,tak je skodliva. Zamiloval jsem si cocku,tak jsem aniz by vice studoval tu skodlivost,tak jsem prestal jist to sojove maso. Soja je vyborna,ale na cocku nema. Bohuzel nevyhoda cocky,ze u nas neni pestovana tak hodne a je spis dovazena. Se sojou to je taky same. Tak nam zustane jen fazole,ktere syrove jsou jedovate,tak jedine varit. Asi nejcastejsi jezenou lusteninou byl hrach. Da se i naklicit.

Zas jsem cetl a moc jsem se tomu nevenoval,ze v parcich je davano sojove maso a pri spatne uprave je velky skodne.