sahaw píše:apach píše:třeba sojovém mase (což je ta nejlevnější a asi i v komplexnosti nejzdravější varianta), nebo se zařídit složitějším způsobem, což samozřejmě také jde.
Tvrzeni,ze sojove maso je nejdravejsi variata neni az tak pravda. Kdyz jsem zkousel prechazet na sojove kostky,tak mne jsem byl varovna,ze to ma negativni ucinky na pohlavni organ a pokud neni soja fermantovana,tak je skodliva. Zamiloval jsem si cocku,tak jsem aniz by vice studoval tu skodlivost,tak jsem prestal jist to sojove maso. Soja je vyborna,ale na cocku nema. Bohuzel nevyhoda cocky,ze u nas neni pestovana tak hodne a je spis dovazena. Se sojou to je taky same. Tak nam zustane jen fazole,ktere syrove jsou jedovate,tak jedine varit. Asi nejcastejsi jezenou lusteninou byl hrach. Da se i naklicit.
Zas jsem cetl a moc jsem se tomu nevenoval,ze v parcich je davano sojove maso a pri spatne uprave je velky skodne.
Jak jsem již napsal, podnikám v potravinářství, sojovým potravinám se věnuji už cca deset let a za tu dobu přešlo velké množství různých desinformací (mnohdy sponzorovaných masným průmyslem), takže zorientovat se v tom bývá často problém. Správná odpověď je ta, že strava má být pestrá. To musí být alfou a omegou zdravého jídelníčku. Tělo potřebuje přijímat různé živiny a tím, že se někdo cpe jen sojou (stejně tak jen masem) si většinou uškodí. Bůh stvořil člověka, aby konzumoval potraviny v co nejpřirozenější podobě, to znamená, že tím, že si ze sóji vytáhneme jen její protein nebo z pšenice lepek či z brambor škrob si asi moc nepomáháme - a takto mmj. vznikají alergie, protože tělo takovéto látky ve velkém množství neumí syntetizovat.
Velký problém je obecně s bílkovinami. Ty se v těle syntetizují na aminokyseliny, kterých existuje pro zjednodušení 7 elementárních. Problém rostlinné stravy je v tom, že tyto základní většinou nejsou obsaženy v jedné potravině. Laicky popsáno je to třeba zde:
http://www.e-aminokyseliny.cz/ (podotýkám, že to nejsou moje stránky ani s jejich případnými produkty nemám nic společného). Pokud se člověk chce vyhnout konzumaci masa, musí kombinovat (nejznámější je asi kombinace luštěnin a obilovin), nebo jíst v nějaké podobě sóju. Největší problém sóji je v tom, že se pěstuje ve velkém geneticky zmodifikovaná pro dobytek. Pokud sóju, určitě nemodifikovanou a určitě pokud možno komplexní, což výrobky ze sojové mouky (granulát, kostky, ...) v rámci možností splňují. Zde na stránkách jsem našel návod, jak ulovit a připravit městské holuby (což je pro mě opravdu hodně fůůůůůůůůůj představa). I kdyby soja byla škodlivá, jsem si zcela jist, že ani z jedné setiny nepřekoná její škodlivost škodlivost současných velkochoven a výkrmen. Jinak doporučuji tato videa:
http://www.youtube.com/watch?v=vLAJ49Wu ... re=related a
http://www.youtube.com/watch?v=s01ubofkG8s, abyste si udělali představu, co jíte už teď...