Stránka 1 z 1

Susene maso

PříspěvekNapsal: čtv 02. úno 2012 21:24:58
od sahaw
Je tu nekdo,kdo si pravidelne doprava susene maso? Nemate nejake zazivaci problemy?

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: pát 03. úno 2012 8:32:50
od Artifex
Dopřávám si osobně sušené a žádné problémy jsem nikdy neměl ale jak říká drahá, dobré prase všechno spase, neměl jsem v posledních pár letech střevní problémy s ničím a to jsem občas snědl nemožné :D

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: pát 03. úno 2012 10:58:43
od jimmyjazz
ja se rovnez radim mezi konzumenty a nic. Tedy v pripade, ze to maso neni extra prekorenene. Nicmene tato otazka se mi zda ponekud zbytecne nebot existuji desitky, ne-li stovky, obdobnych vyrobku konzumovanych po tunach celou CR (ruzne susene sunky, trvanlive salamy, klobasy apod. - to vse neni nic jineho nez susene maso s obcasnou primesi bakterii pro fermentaci).

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: pát 03. úno 2012 11:25:09
od Vorlajz
Když sušený maso, tak jedině domácí :) Mám na to pár receptů, ale v domácích podmínkách se mi osvědčil tento :
http://www.recepty.cz/recept/susene-maso-11594

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: pát 03. úno 2012 12:01:07
od sahaw
Nemyslim,ze je dobre srovnavat,ze susene maso jsou jako uzeniny. Uzenina je upravene maso,ktere jsou casto nezdrave. Myslim,ze skoro vsechni doktori reknou,ze uzeniny jsou nezdrave a nedoporucuji je jist.

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: pát 03. úno 2012 13:07:38
od Tommy-K
A napadlo tě, že ty uzeniny,zvlášť ty méně kvalitní, jsou nezdravé hlavně kvůli tomu co se tam dneska všechno dává za umělé náhražky, ale i přesto jsou na to přísné normy a ničeho by nemělo být víc než je povoleno. A třeba ty tvanlivé salámy nejsou klasicky tepelně opracované,ale fermentované tzn,. v podstatě také jen sušené s tím že se do výrobku přidávají kulturní mikroorganismy ze skupiny bakterií mléčného kvašení.
Pokud máš kvalitní suroviny, máš kvalitní výsledek jak u masa sušeného tak zpracovaného na nějakou trvanlivou uzeninu.Navíc to přeci nejsou věci k denní konzumaci po kilech :-)
A teď koukám,že tu fermentaci tu nakousl už jimmyjazz :-)

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: pát 03. úno 2012 13:13:28
od sahaw
V mem zajmu nezjistuji slozeni uzenin. Stacilo mi,ze jsem zjistil slozeni chleba a od te doby jim jen domaci.:(

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: pát 03. úno 2012 13:38:18
od Tommy-K
To chápu, zásadně ho nečti hlavně u párků z obchoďáku, v těch ani není maso žádné :-) Kup si kvalitní uzenářský výrobek a můžeš si to přečíst celkem s radostí :-)Já u nás třeba kupuju párky když už tak z nedaleké výrobny, bez konzervantů a náhražek, moc nevydrží,dobré jsou jen čerstvé,ale dá se to alespoň jíst.

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: pát 03. úno 2012 13:40:01
od sahaw
Tommy-K píše:To chápu, zásadně ho nečti hlavně u párků z obchoďáku, v těch ani není maso žádné :-) Kup si kvalitní uzenářský výrobek a můžeš si to přečíst celkem s radostí :-)Já u nás třeba kupuju párky když už tak z nedaleké výrobny, bez konzervantů a náhražek, moc nevydrží,dobré jsou jen čerstvé,ale dá se to alespoň jíst.


Myslim skutecne slozeni.:)

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: pát 03. úno 2012 15:49:26
od jimmyjazz
2 sahaw: pisu snad neco o uzeninach? Uzenina je od slova udit a to vcelku jasne urcuje, ze je to potravina jakymsi zpusoben 'chemicky' upravena. To, co jsem zminoval ja, jsou ruzne susene sunky (jamon serrano, prsut, schwarzwaldska sunka a podobne variace), klobasy (chorizo, csabay), salamy (herkules, kremesnik, lovecak) a podobne.

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: pát 03. úno 2012 16:11:36
od sahaw
jimmyjazz píše:ruzne susene sunky (jamon serrano, prsut, schwarzwaldska sunka a podobne variace), klobasy (chorizo, csabay), salamy (herkules, kremesnik, lovecak) a podobne.


dik.jsem o neco chytrejsi

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: čtv 16. úno 2012 17:16:49
od sahaw
Susil nekdo uz brambory? Koukam,ze se da skoro vse susit.:)

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: čtv 16. úno 2012 17:30:44
od marw CL
sahaw píše:Susil nekdo uz brambory? Koukam,ze se da skoro vse susit.:)

nakup sušenou br kaši, je supr a v suchu na věky. jinak sušeným masem jsem se nikdy nezabýval, mam udírnu takže udím, co se nesní tak se zavařuje do ovarové polévky-trvanlivost dlouhá

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: pon 02. dub 2012 18:34:47
od End
sahaw píše:Nemyslim,ze je dobre srovnavat,ze susene maso jsou jako uzeniny. Uzenina je upravene maso,ktere jsou casto nezdrave. Myslim,ze skoro vsechni doktori reknou,ze uzeniny jsou nezdrave a nedoporucuji je jist.


domaci uzene se moc nelisi od suseneho masa protoze obycejne suseni je suseni vzduchem a uzeni je suseni kourem. v nouzovych situacich jako je VP je uzeni nejlepsi nejbezpecnejsi a nejrychlejsi moznost jak na dlouhou dobu zakonzervovat ulovek. pri uzeni narozdil od suseni vzduchem na maso neletaji mouchy a nelezou na to ruzne breberky navic uzeni na mase vytvori povlak a tim prodlouzi trvanlivost masa. samozrejme v dnesni dobe vyjde susene maso levnejs a prava kvalitni uzenina se mozna ani koupit neda ale v pripade VP kdyz se ti povede neco chytit tak je nejlepsi to vyudit

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: čtv 28. úno 2013 12:48:07
od Misazap
sahaw píše:Susil nekdo uz brambory? Koukam,ze se da skoro vse susit.:)

V časopise "lidé a země" (s názvem si nejsem tak úplně jistá) jsem četla o sušení brambor v peru. Oni je nějak rozšplapávají a pak je střídavě vystavují mrazu (ráno) a suchu až z nich vyrobí jakési vysušené placičky, ty se pak skladují. Možná bych ten článek ještě našla, pokud to děti nezničily, ale každopádně je podstatné to, že oni na to mají speciální druhy brambor = u nás se to stejně nedá praktikovat. Ale je to prý velice zajímavá a nutričně vysoce hodnotná surovina.

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: čtv 04. dub 2013 10:04:09
od jackboy
Zil som 10 rokov v spain .Jedavam roky a dovazam susene masa zo Spanielska-Jamony .Susene tradicnou technologiou ártesano.vydrzia niekolko rokov .Cim starsie tym lepsie .
https://www.google.sk/search?q=jamon&oe ... tAaAjYDAAg
toto maso mal Kolumbus na lodi sice v starsej podobe ale prezil na tom mase a cibuli .Je to nalozene do soli potom sa susi na stranach v domcekoch ktore maju kopu vetrakov .Doba je od mesiacov a z po roky -samozrejme cena cim starsi tym drahsi.Zakldna cena je okolo 25eur za 5,5-7kg nohu .U mna je to zaklad ak pride black out ...roky mam maso ktore sa nekazi a je lepsie a lepsie rokmy.Noha je obalena tukom a castou koze .

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: čtv 04. dub 2013 10:07:46
od Artifex
To jsou průměrně 4€ za kilo masa= 100kč. To nezní vůbec špatně...

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: pát 12. dub 2013 22:53:35
od ladijego
Asi si nějaké udělám do svého ecd, ale jak se znám tak to hned zmizí

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: čtv 29. srp 2013 22:15:43
od jackboy
ladijego píše:Asi si nějaké udělám do svého ecd, ale jak se znám tak to hned zmizí

Jo kluci tohle delaj indiani:
http://delikatesy.etrend.sk/delikatesy/ ... dlo-9843/2

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: pát 30. srp 2013 13:57:49
od OlaffLudwig
jackboy píše:
ladijego píše:Asi si nějaké udělám do svého ecd, ale jak se znám tak to hned zmizí

Jo kluci tohle delaj indiani:
http://delikatesy.etrend.sk/delikatesy/ ... dlo-9843/2


A protože to neni zas taková chuťová jízda jako samotný sušený maso, mohlo by to v tom ECD vydržet :D

Re: Susene maso

PříspěvekNapsal: pon 18. lis 2013 10:54:31
od Narcotic
Ze sušeného masa jsem neměl nikdy žádné potíže. A to i v případě, že šlo o různé maso z různých domácích zdrojů (sám jsem si jej nikdy nedělal). Každopádně třeba dražší polovička se z většího množství zkonzumovaného sušeného masa pěkně podě.... Ale sebe bych nebral jako směrodatné měřítko jak už v úvodu diskuze řekl Artifex. Sním téměř cokoliv a nikdy problém nemám.